Forum » Pomoč in nasveti » 1byte=8bit
1byte=8bit
fogl ::
Zanima me, zakaj so se odločili, da bo en bajt iz osmih bitov...zakaj se niso odločili recimo za 10bitov?
lp, klemen
Vesoljc ::
zaot ker biti izhajajo iz bitne logike (osnovne ), tam pa se štejemo kot 2n in 23 je glih osem...
tvoja desetka je samo izpeljava , deset prstov pa le "naklučje"
tvoja desetka je samo izpeljava , deset prstov pa le "naklučje"
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...
Phoebus ::
-> In zato ker je osnoven ASCII 7 bitov (128 različnih znakov) + 1 parity bit, oziroma extended ASCII brez parity bita. Po domače, s 7+1 biti lahko predstaviš katerikoli character od izbranih v ASCIIju.
-> In zato ker so bili računalniki pri formaciji teh besed 8-bitni (od tod tudi ime "word" za bajt, long word=16 bit)
-> mogoče pa zato ker se je kdo v pijanosti spomnu nej bo 1 bajt 8 bitov :)
-> In zato ker so bili računalniki pri formaciji teh besed 8-bitni (od tod tudi ime "word" za bajt, long word=16 bit)
-> mogoče pa zato ker se je kdo v pijanosti spomnu nej bo 1 bajt 8 bitov :)
fogl ::
Meni se tudi zdi tretja ožnost bolj verjetna (2^n je število kombinacij, ki jih dobimo iz n bitov, kar pa nima povezave z izbiro števila bitov).
Zakaj pa je byte=word...a nebi bilo bolj logično byte=letter (črka)?
Zakaj pa je byte=word...a nebi bilo bolj logično byte=letter (črka)?
lp, klemen
Vesoljc ::
heh, sej word je lahko tud iz ene črke sestavljen
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...
BigWhale ::
Med bitom in bytom je se nybble...
izhajajo pa iz bit, nibble, bite...
:)
izhajajo pa iz bit, nibble, bite...
:)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()
Phoebus ::
mare 2^4=16...koliko znakov pa uporabljaš pri navadnem pisanju? 2x abeceda (velike+male črke) + 10 številk, + še ene deset ločil. To je 70 znakom popolnoma minimalno....16 je premalo, ane?
DMouse ::
Phoebusov prvi odgovor bo kar držal. 8 bitov je prišlo ven iz 7 bitne ASCII kodne tabele, 8. bit je bil pa uporabljen za razne šumnike ali pa recimo kaj takega: Ű Ŵ Ί ę ϋ, odvisno pač od kodne tabele. Če v naši kodni tabeli pogledate, kje se nahajajo čšž, bodo vsi nad 128.
Sergio ::
DMouse ima prav. Zaradi abecede.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Unicode 8.0.0 prinaša več kot sedem tisoč novih znakovOddelek: Novice / Ostala programska oprema | 35455 (29934) | johnnyyy |
» | naloga iz informatikeOddelek: Šola | 1562 (1317) | Kurzweil |
» | Nova terminologija: KB = 10^3 bytov, KiB = 2^10 bytov (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 21153 (17632) | gumby |
» | ASCII in binarni sys HELP!Oddelek: Programiranje | 2807 (2726) | rejnmen |
» | eno vprasanje na kratkoOddelek: Programiranje | 1536 (1306) | rc-car |