» »

Išče se micro Linux distribucija z grafičnim web browserjem

Išče se micro Linux distribucija z grafičnim web browserjem

Matej_ ::

Lep pozdrav,

Potreboval bi karseda majhen operacijski sistem z web browserjem in nič več kot to. Mašine na katerih bo sistem tekel bodo starejše tako da zadeva ne sme biti preveč zahtevna (recimo v rangu Pentiuma 100 z 16Mb).

Idealen bi bil paket ki bi ga spravil na eno disketo (to ni pogoj). QNX 4 je na voljo na eni disketi in ima soliden web browser in je super v vseh pogledih razen pri ceni in podpori mrežnih kartic, ki pa je meni najbolj pomembna saj bo hardwer zelo različen. Poskusil sem tudi s kombinacijo DOSa in Archane web-browserja, a je tudi tu problem podpora.

Iščem kakšno distribucijo Linux ali kak drug sistem ki bi bil kompakten in bi imel grafični browser ter zelo dobro podporo za mrežne kartice in malo (po možnosti nič) administracije. Lepo bi bilo tudi če bi bilo možno enostavno omejiti dostop do web-strani.
Če bi mi pri iskanju primerne rešitve lahko kdo pomagal bi mu bil neizmerno hvaležen.

moj_nick ::

V teoriji bi to lahko bila katerakoli distribucija z dovolj starimi X-i (veterani, kje ste?:D). Potem samo poženeš npr. MozillaFirebird v konzoli in _samo_ X-e. Potem nimaš nič desktopa (menijev, ikon, itd.) in res samo browser. To ti požre najmanj resoursov kar lahko.

Drajverjev za mrežne maš na tone :D


Za distro bi priporočal Debian Stable.
110111001001010001010000

mile ::

X-i + MozillaFirebird so že prevelka čreva za tako konfiguracijo.... jst bi kar consolo + Links v grafičnem načinu

moj_nick ::

A ni nekih problemov s forumi v linksu?
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

Phoebus ::

Kakšne težave? Ne da bi jaz vedo... :|

moj_nick ::

V nekem temačnem kotu mi čepi nekaj, ki mi pravi, da links ne zna pravilno uporabljat cookiejev v forumu.


Sicer pa - kdo bo hotel uporabljat links? Verjetno bojo to neki računalniki za mulce in da bi pripravili links do nekega spodobnega delovanje bi, poleg framebufferja, rabil še miško v konzoli pa kajjazvemkajše. Stari X-i in Firebird se mi zdita boljša rešitev.
110111001001010001010000

BSD-jas ::

Ne vem, kako je sedaj, ampak pred leti si zastonj dobil QNX Demo na eni disketi, ki je vseboval tudi brskalnik. ČE se prav spomnim, ni hotel delati z mrežnimi NE2000, seveda pa so mu povzročali probleme tudi šumniki.

Če ga ne dobiš ali če ni dovolj dober zate, pa si najprej preberi Linux Bootdisk Howto, mogoče je že malo zastarel, ampak s kakšnimi starimi jajci bi moralo delovati. Najbolje, da s ga pripraviš na dveh disketah, na prvo daš kernel z vsemi možnimi mrežnimi driverji, na drugo pa root filesysem, ki poleg obvezne krame vsebuje še kakšen X strežnik, če ga stlačiš gor, namesto KDE-ja daš FVWM2, ki ga skonfiguriraš, da ob zagonu požene brskalnik, če je Firebird preglomazen, lahko poskušaš kje stakniti kakšno Areno, Mosaic (oboje jajca), Dillo (že malo boljše, ampak še v razvoju) ali pa kar Opero, samo potem ne smeš javno razpečevati teh disket. Namesto X-ov lahko probaš tudi z Microwindows, nisem še nikoli probal (samo slišal), tako da ne vem, ali lahko nadomestijo X-e.

Če lahko, pa si naredi kar bootable CD, kot je npr. Slo-Techov Linux, mogoče bi že ta lahko bil pripraven, če ob zagonu nastaviš manj požrešen okwnski upravljalnik in najdeš kakšen lahkokategorni brskalnik, sicer si pa oglej napotke na Knoppixovi strani in še kaj vprašaj Gandalfarja.

Phoebus ::

Ales ::

Če bodo stari računalniki na mreži, na kateri je še kak sodoben linux sistem, bi lahko uporabil kak thin client (obstajajo open source) in se enostavno povezal na X na sodobnem računalniku. Če stare mašine podpirajo network boot, potem ne potrebuješ disketne ali cd enote, kaj šele disk...

Če so boš odločil za kaj takega, X protokol raje uporabi preko SSH tunela, razen če vsem na mreži 100% zaupaš.

mile ::

to je tud dobra varjanta... za probat

Matej_ ::

Hvala še enkrat vsem za pomoč, se bom kar lotil testiranja naštetih alternativ, imam še dober teden časa, vse skupaj naj bi končal do drugega petka. Bo pa sicer to zaenkrat teklo na kakih 12 mašinah in bo pretežno namenjeno študentom (uporaba za spletne aplikacije administrativne narave), če se bo vse skupaj dobro obneslo, pa se zna zgoditi da se bo število mašin še precej povečalo.
Novih predlogov bom še vedno zelo vesel.

Gandalfar ::

pomojem bi ti bil kaksn LTSP najboljsa resitev..

Reso ::

A ni nekaj časa nazaj še obstajal neki x-windows ki je zasedel zelo malo rama. Ko se je zagnal pa si moral ročno odpreti vsako okno z pomočjo konzole. Žal se ne spomnim imena.

Phoebus ::

Reso: Ne :D Mogoče misliš samo Xe brez Window managerja kjer imaš samo xterm pa nič drugega, niti okvirjev. Se ne da delat s tem, link ki sem ga dal je super.
Sicer pa malo placa in rama zasede BlackBox, malo bolj požrešen (torej 2. najmanj požrešen) je FluxBox, ki ima še par goodijev....

BSD-jas ::

Evo, našel sem en link do QNX demo, zgleda da podpira zelo omejeno število mrežnih, ampak browser je pa včasih imel kar v redu. Lahko tudi doma poiščem, če imam še vedno eno delujočo disketo (ne računaj preveč na to) in ti tudi pošljem njeno sliko, samo nekdo mi mora povedati za okenski ekvivalent dd. Če to ni v redu, je druga najmanj zaj***** varianta pod pogojem, da imajo mašine CDROM in BIOS s pdporo za El Torito, da poženeš Slo Techov Linux, po zagonu pritisneš F2 in nastaviš katerega od nepožrešnih okenskih upravljalnikov ter poženeš še recimo Dillo, če je dovolj dober zate in če je sploh gor. Če si zadovoljen z učinkom, moraš le še nekoliko popraviti CD (defaulte nastaviti tako, da ti ne bo treba pritiskati F2, nastaviti ustrezne pikčaste fajle za samodejen zagon browserja, mogoče na "zagonsko disketo" dati ustrezno modificiran kernel ipd.) in to naj bi bilo to.
V preostalih primerih pa si moraš sam po napotkih iz Bootdisk Howto (obstaja celo preveden v slovenščino) narediti ustrezne diskete oz. CD. Pričakuj, da boš s tem izgubil kar nekaj časa in da ti prvih nekaj poskusov zagotovo ne bo delalo pravilno. Ko sem že omenil Microwindows, povezava je tule in na prvi strani omenjajo nekaj, kar naj bi znalo poganjati aplikacije za X11.

Matej_ ::

suljo: QNX ima res slabo podporo za mrežne, pa še eno pomankljivost, browser nima - podpore SSL-u, enako velja za Dilo browser.

Microwindows se mi zdi da bodo ravno tisto kar iščem, bom poizkusil kako se obnesejo.

Glede jedra bom moral še malo pobrskati po netu, najbolje bi bilo ko bi mi uspelo kje najti kompakten paket z mnogo že vključenimi driverji za mrežne, bi mi vzelo najmanj časa.

Katerakoli različica s CDROM-om odpade (pri mašinah ki ga celo imajo ne dela), še sreča da imajo disk (upam da vsaj da dela povsod).

Gandalfar: Terminal-varianta žal ne pride v poštev (ker se terminal ne bo imel kam priklopit :))

Izbira browserja bo malo bolj zahtevna. Morda kdo ve za kak nepožrešen browser s podporo SSL-u (po možnosti še s certifikat manager-jem), pri katerem je mogoče dovoliti dostop do le nekaterih strani? Sicer bi verjetno slednje to lahko rešil tudi preko proxy-a. Nebi pa se rad sam loteval predelave, se pa bom če bo to edina alternativa.

moj_nick ::

Mogoče bi namesto X-ov lahko prišel v poštev directfb. Kako je podprt v Debian stable?

P.S. Kaj eni bluzite o window managerjih (*box itd.)? Če potrebuje samo browser, ga lahko požene v X-ih brez WM-ja.
110111001001010001010000

Sims ::

Zdravo,
Napotili so me v tole temo :D

Imam P133, 64 ram in 3 GB diska, računalnik bi imel v mreži in uporabljal bi ga izključno za "surfanje po netu". Kateri "distro" bi dal, oziroma katero okolje KDE, GNOME ... ali kaj druga. Gor bi gnal Mozilla Firefox , pa kakega irc klienta(xchat recimo ...) računalnik bi laufal nonstop.

Hvala za nasvete.

LP,

Sims

Gandalfar ::

recmo, da imas notr mach64 graficno kartico..

gor das kr lepo debian woody recmo pa potem namestis firefoxa iz binarya pa, ker je sam za surfanje das lahko kaksn res lightweight WM .. wmaker npr. ali pa xfce

to bi pa pomojem bilo to. Na tej konf. bo kr dobr delal sam flashu se bos pomojem mogu odpovedat

Sims ::

Gandalfar: hvala

sem naložo in ko hočem zagnat, mi pokaže okno in javi "a crash occured in the pannel" .. in se ponavlja, če stisnem ok ...

Lp,

Sims

moj_nick ::

Kje to? Xfce, KDE, Gnome, Rox...

Sims ::

pardon ...

ja v Xfce ... poženem pa z ukazom "startxfce4"

LP,

Sims

Sims ::

Zdravo,

Sedaj "compailam" xfce ročno, po navodilih na strani, vse lepo in prav ... samo zalomi se tule pri ./configure, ko pride do tega ...

--------
checking for libxfce4util-1.0 >= 4.1.2... Requested 'libxfce4util-1.0 >= 4.1.2' but version of libxfce4util is 4.0.3
-------

torej, kaj naj? z neta sem pa direkt potegno z

cvs -d:pserver:anoncvs@cvs.xfce.org:/cvsroot/xfce co xfce4/libxfce4util

Kje je fora? Če prav razumem ni verzija taka, ki jo hoče ...

LP,

Sims

ajagodnik ::

Nekaj tednov nazaj sem ištaliral na PI, 100Mhz, 16Mb ram mašino, Damn Small Linux.
Iso slika je velika 50mb in kot taka ravno pravšnja z računalnik z dvema diskoma 400Mb in 200Mb

Zanimivo je to, da mi je ustrezno prepoznal grafično (Diamond Viper pro), ki jo XFree 4.x verzije ne podpirajo sploh. V RH 7 sem imel obilo preglavic s tem - je delalo samo na 320x200 vga :-).

Ima fluxbox okenskega upravljalnika ("izboljšan blackbox"), rox namizje, rtf urejevalnik, sylpheed za email, dillo grafični brskalnik, ...

Dillo je fajn, vendar ima težave s kakšnimi bolj kompleksnimi stranmi.
Lahko pa kasneje še naložiš firebird pa bo.

Zaganja se lahko s CD-ja ali pa se inštalira.

Poskusi, mogoče pa bo ta prava distribucija za tvoj računalnik.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

OS za na "oldtimerja"

Oddelek: Operacijski sistemi
322206 (1375) ank
»

Advanced user anketa [REZULTATI OBJAVLJENI] (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
16215442 (10524) Eru
»

Kako do surfanja na starih masinah (on-live CD)?

Oddelek: Operacijski sistemi
191637 (1288) urkoland
»

Najprimernejši Linux za P 200 MHz (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
523724 (3083) CCfly
»

System : Brez katerih programov si ga ne morete zamisliti !

Oddelek: Programska oprema
272788 (2208) tigrr

Več podobnih tem