» »

IDEJA: peltier za hlajenje zraka

IDEJA: peltier za hlajenje zraka

AvAkI ::

Dobil sem idejo...mogoče sem mimo vstrelu ampak vseeno...:D

TEORIJA:
Na sprednji strani ohišja, kjer imam 2 80mm ventilatorja bi nekako namestil peltier, ki bi ohlajal zrak. Tako bi v ohišje prihajal dokaj mrzel zrak.

IZVEDBA:
Uporabil bi ~70W peltier, ki bi ga na vroči strani hladil z vodnim blokom, katerega bi priključil takoj za blokom od NB. Peltier bi postavil tako, da vroča stran gleda navzgor, da bi ostal mrzel zrak spodaj, katerega bi vleklo v ohišje. Spodaj bi na hladno stran peltiera pritrdil nekakšna rebra, ki bi se ohlajala. Tako bi se zrak hladil. Hladna rebra bi bila v neki kvadratasti škatli, ki bi bila spredaj in zadaj odprta zaradi vhoda zraka med rebra in nato v PC. (nekako tako kot je narejen FEN za lase, vendar tukaj se gre za mrzel ne topel zrak). Seveda ostane še kondenz, ki bi ga bilo treba nekako preprečiti ali pa narediti tako, da do kondenza sploh ne prihaja (slabše hlajenje vroče strani--manjši blok:) );

Vprašanja::|
1. Bi se to splačalo narediti?
2. Bi se to kaj poznalo pri OC?
3. Sem mimo vstrelil?
~*-,._.,-*~> SLOVENIA THE BEST! <~*-,._.,-*~

OwcA ::

1) ne
2) ne
3) ja :)

TEC je enostavno prešibek, da bi lahko uplivavl na temperaturo okolice po tem, ko se ta stabilizira. Naredil si boš več škode kot koristi, saj si boš le dodatno segreval vodo.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

QuickShot ::

Se strinjam

Poleg tega se pa kondenza ne moreš znebiti, ker če bi slabše hladil vročo stran, tako da ne bi bilo kondenza bi potem sploh ne bilo efekta.

Zakaj sploh hočeš hladen zrak v ohišju, če maš pa vse vodno hlajeno, kaj bi s tem zrakom ohladil poleg diskov in napajalnika ?

frenk ::

se strinjam s quickshot-om:)

AvAkI ::

aha...lol..ok.0:) :D :P

Še eno vprašanje: Bi se dalo s TEC-om ohlajati vodo celotnega sistema na isti način?-zgleda da ne? bi se sploh kaj poznalo na temp. vode?
Ker bi rad imel malo nižje temperature CPU-ja, GPU-ja,...s freonom oz. kompresorskim hlajenjem pa se mi ne da zajebavat.

Hvala za odgovor,

lp Andrej
~*-,._.,-*~> SLOVENIA THE BEST! <~*-,._.,-*~

tx-z ::

jst sm si hotu na tak podobn način nardit Home Made hladilno torbo ™, bi dl ene 15W peltier pa bi na zunanji strani hladil z enimi bakrenimi rebri pa ventom, no notranji strani bi bla pa ena rebra k bi pač pol hladila zrak v tej "torbi" :) ..btw, ni se mi dal spravt tega nardit in ni blo nč iz tega :)
tx-z

frenk ::

za hlajenje vode bi se pa dal:)...samo morš vedt da boš mogu vse izolirat in da bo pokurl velik štroma:)

AvAkI ::

@frenk: Torej bi se nekako dalo ohladiti vodo? Trenutno hladim z vodo CPU, NB in GPU. Recimo da vse skupaj porabi nekje 200w(full load). Če bi uporabil za hlajenje vode ~70w peltier koliko bi se poznalo na sami temperaturi komponent, ki so hlajene z vodo?

IZVEDBA: Uporabil bi dve črpalki in dva obtoka vode. En obtok bi bil: iz posode za vodo, ki bi jo hladil peltier v CPU, NB, GPU in nato nazaj v posodo. Ta obtok ne bi povezal z hladilnikom, ker bi bilo brezveze. Drugi obtok pa bi bil: crpalka-vodni blok za TEC element, hladilnik.

Na mrzlo stran TEC-a bi namestil kar hladilnik za CPU, ki ima veliko reber iz bakra. Verjetno bi prišel v poštev kakšen Vulcano. Rebra bi seveda potopil v posodo z vodo, katero bi ohlajal.

Bi se to dalo izvesti?:\ :)
~*-,._.,-*~> SLOVENIA THE BEST! <~*-,._.,-*~

frenk ::

dalo bi se izvest ampak bi rabu vsaj 226W peltier da bi se ti to splačal...pa sej so pocen, samo boš mogu uvažat iz amerike, kjer je 226W peltier samo 38$...še bol bi blo pa če bi dal kar dva in z dvema bi se pomoje že dal pod nulo pridt:)...dva vodna sistema sta pa itaq nuja...ampak pol te pa že kar dost košta...mogoče raj razmisel o waterchillerju...songoko bi ti ga pomoje z veseljem naredu seveda za nakaj denarja;)

BigWhale ::

Splacal bi se ti, ce bi naredil zaprt sistem v katerem bi zrak vedno krozil, se hladil in tko naprej... Kondenza pa se znebis tako, da zrak speljes skozi eno komoro, kjer imas polno silica-gela. Vlaznost zraka je v tem primeru 0, hladen je pa se vedno.

TribesMan ::

Čist tko za info. Počasi se razvija nova generacija peltierjev. Ime sem pozabil, sem si pa zapomnil bistvene lastnosti.

Bodo veliko tanjši (okoli 1mm), kurili bodo manj in "naredili" več. Približno 4x toliko efekta kolkr bodo potrošili... Zanimiva reč. V vsakem primeru veliko bolj kot peltierji. Razvoj je že pri koncu in obstajajo že testni primerki...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

mazy ::

v sloveniji bo pa čez tri leta

steev ::

$$$$
:|

gabl136 ::

@TribesMan: dej napis ksn link do novice o teh novih peltierjih, da si se ostali pogledamo:D

AvAkI ::

Zgleda, da bo boljše če počakam na te nove TEC elemente, ker drugače ne bo toliko efekta.

@TribesMan: mas kakšen link, kjer je ta zadeva opisana?:\
~*-,._.,-*~> SLOVENIA THE BEST! <~*-,._.,-*~

TribesMan ::

To sem bral ene 3 mesce nazaj v elektor electronics-u. Ena angleška revija o elektroniki za tiste ki ne vedo.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

frenk ::

BigWhale: ja sam pol bi mogu pa izlirat tud samo ohišje, ker bi ti po ohišju dol teku kondenz:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

popolnoma tiho vodno hlajeneje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
221718 (1398) piki64
»

peltier element

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
352270 (1886) Eru
»

vodno hlajenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
646324 (5061) LordWorm
»

Baker vs srebro

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
191995 (1645) tec
»

Temp vode pri vodnem hlajenju?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
201554 (1259) salesky

Več podobnih tem