Forum » Informacijska varnost » Anti-virus programi
Anti-virus programi
RejZoR ::
Ja pa mora bit. Mora imet afno in vsaj eno piko, drugače ni veljaven :P
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
_Denny_ ::
Prejšnji teden sem našel eno zanimivo stvar - Recommend avast! and earn premium protection for free
Po pregovarjanju mi je končno uspelo dobiti nekaj osebkov (28), ki so ponovno inštalirali z mojega linka, potem pa čez nekaj ur:
Še prvi vtisi o Avast Internet Security:
- Firewall - stvar na začetku vpraša vrsto povezave (home, work, public), potem pa čisto nič ne tečnari več...pravo nasprotje od mojega zadnjega firewalla (ZoneAlarm, 2003), ki je spraševal za vsako povezavo in program
- Antispam - do zdaj nimam izkušenj, ker mi 99% spama že izloči Google Apps, preostanek pa Windows Live Mail
- Antivirus in Software Updater sta ista kot pri free verziji
Ostalih stvari (Sandbox, Safe Zone, AccessAnywhere) nisem testiral, ker jih ne potrebujem
Po pregovarjanju mi je končno uspelo dobiti nekaj osebkov (28), ki so ponovno inštalirali z mojega linka, potem pa čez nekaj ur:
Hello Denis *****
Thank you for recommending avast! As a reward, please find attached a free license of avast! Internet Security. This license can be used on 1 PC and is valid until August 5, 2016.
Še prvi vtisi o Avast Internet Security:
- Firewall - stvar na začetku vpraša vrsto povezave (home, work, public), potem pa čisto nič ne tečnari več...pravo nasprotje od mojega zadnjega firewalla (ZoneAlarm, 2003), ki je spraševal za vsako povezavo in program
- Antispam - do zdaj nimam izkušenj, ker mi 99% spama že izloči Google Apps, preostanek pa Windows Live Mail
- Antivirus in Software Updater sta ista kot pri free verziji
Ostalih stvari (Sandbox, Safe Zone, AccessAnywhere) nisem testiral, ker jih ne potrebujem
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
MrStein ::
- Firewall - stvar na začetku vpraša vrsto povezave (home, work, public)
Hmm, to bi lahko od Windows izvedel (razen če je XP, ki ne pozna teh oznak).
Kaj pa ta firewall blokira? Kako določi/odloči, kaj je dovoljeno in kaj ne?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Pa Avast 7 vpraša kaj naredi z okuženim filom, ko naleti nanj?
Privzeto ne ampak ga direktno strpa v karanteno. Lahko pa nastaviš čist svoja pravila al pa daš, da te vpraša. Tko je že od verzije 5.0 naprej.
_Denny_ ::
Kaj pa ta firewall blokira? Kako določi/odloči, kaj je dovoljeno in kaj ne?
Pri Home (Allow unrestricted communitaction on the local network) nastavitvi je glede na log sam ugotovil in nastavil kar nekaj pravil za znane programe, za kaki specifičen block/allow pa bi verjetno moral sam dodati. Work (Follow the application rules) in Public (Disallow any incoming connections, don't allow any new programs) sta verjetno bolj striktna in rabita več interakcije.
Zaenkrat mi je zelo všeč - nič klikanja, popupov in obvestil o naključnih port scanih.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
BorutK-73 ::
solatko ::
RejZoR - Ni mi potem jasno, zakaj ima večina strank, ki uporabljajo Avast ali AVG, računalnike full zasrane, tisti na MSE pa praktično nimajo nič nevarnega gor.
Kje je potem ta strašna detekcija in varovanje računalnika?
Kolikokrat bom moral še napisat, da se testi in RL razlikujejo za najmanj 100 stopinj. Od kar je prišel MSE ven, ga imam na mašini, kjer testiram in instaliram vse živo. Nič nevarnega ne gre skozi.
Nehaj prbijat in ponujat neko zadevo, raje mi odgovori na že prej postavljena vprašanja - zakaj Avast in ne kaj drugega?
Povej mi čisto komercialno, ne zahtevam znanstvenih tolmačenj, sploh pa mi ne kaži nekih testov, na katere ne dam čisto nič, dokler ti mimo Avasta sprevim večino virusov, pri MSE-ju, ki je najslabši, kot praviš, pa moram pri vsakem pot dovolit, kadar naštimam, da me vpraša, sicer ga samostojno uniči (nastavljeno - briši, za vse najdene nevarne zadeve).
Kje je potem ta strašna detekcija in varovanje računalnika?
Kolikokrat bom moral še napisat, da se testi in RL razlikujejo za najmanj 100 stopinj. Od kar je prišel MSE ven, ga imam na mašini, kjer testiram in instaliram vse živo. Nič nevarnega ne gre skozi.
Nehaj prbijat in ponujat neko zadevo, raje mi odgovori na že prej postavljena vprašanja - zakaj Avast in ne kaj drugega?
Povej mi čisto komercialno, ne zahtevam znanstvenih tolmačenj, sploh pa mi ne kaži nekih testov, na katere ne dam čisto nič, dokler ti mimo Avasta sprevim večino virusov, pri MSE-ju, ki je najslabši, kot praviš, pa moram pri vsakem pot dovolit, kadar naštimam, da me vpraša, sicer ga samostojno uniči (nastavljeno - briši, za vse najdene nevarne zadeve).
Delo krepa človeka
fosil ::
solatko nehaj bluzit, sem videl že precej okuženih računalnikov kjer je bil instaliran MSE.
Tako je!
Okužene računalnike vidiš praktčno povsod, vidiš pa razliko med podobnimi uporabniki in instalirano opremo gor. Mi vsem uporabnikom povemo, da je gor MSE, kako in kaj naj ravnajo z internetom in seveda se najde kak pacient, ki kljub opozorilom, klika alow, tem pač ni pomoči.
Drugo pa so uporabniki, ki jim kao MSE ni zadosti, ga odstranijo (seveda na pol) in namestijo enega od "boljših free", saj zvesto sledijo forumom, testiranjem, instalirajo pa travniške programe.
Računalniki teh pacientov, so natlačeni z vsem živim.
Seveda je tako kot pravim, za normalnega uporabnika je dober vsak AV program in ne izključno Avast, za trotle pa še niso iznašli AV, ki bi jih ob njihovem početju, enostavno poscal.
O tem govorim, ne o kvaliteti enega ali drugega AV programja. Za profesionalno rabo pa ravno tako ni Avast med boljšimi. Je potrebno kar kakšno boljšo in dražjo zadevo uporabit.
Drugo pa so uporabniki, ki jim kao MSE ni zadosti, ga odstranijo (seveda na pol) in namestijo enega od "boljših free", saj zvesto sledijo forumom, testiranjem, instalirajo pa travniške programe.
Računalniki teh pacientov, so natlačeni z vsem živim.
Seveda je tako kot pravim, za normalnega uporabnika je dober vsak AV program in ne izključno Avast, za trotle pa še niso iznašli AV, ki bi jih ob njihovem početju, enostavno poscal.
O tem govorim, ne o kvaliteti enega ali drugega AV programja. Za profesionalno rabo pa ravno tako ni Avast med boljšimi. Je potrebno kar kakšno boljšo in dražjo zadevo uporabit.
Delo krepa človeka
Sem videl že precej fenomenov, ki so šli izklopit avast!-a, ko je na ves glas tulil, da je zaznal golazen. Prav zraven sem sedel, ko je človek šel izklopit avast!-a, da je lahko pognal kar je pač hotel...
Tud ne vem kako lahko "napol" odstraniš MSE. Al ga odstraniš al pa ga ne. Vmesne opcije ni.
Tud ne vem kako je lahko avast! slabši od MSE, ker je to že statistično gledano nemogoče. Praktično pa sploh. Če izvajaš samo file scanning in delaš updejte 1x na dan (MSE) je enostavno NEMOGOČE da bo boljši od drugega programa, ki izvaja file scanning, behavior blocking, URL blocking in file reputation poleg internega avtomatiziranega klasificiranja golazni, kar nato servira do sistemov vsake par minut. To je recimo avast! (in še par drugih free AV-jev, ki ponujajo nekaj podobnih funkcij).
Tud ne vem kako lahko "napol" odstraniš MSE. Al ga odstraniš al pa ga ne. Vmesne opcije ni.
Tud ne vem kako je lahko avast! slabši od MSE, ker je to že statistično gledano nemogoče. Praktično pa sploh. Če izvajaš samo file scanning in delaš updejte 1x na dan (MSE) je enostavno NEMOGOČE da bo boljši od drugega programa, ki izvaja file scanning, behavior blocking, URL blocking in file reputation poleg internega avtomatiziranega klasificiranja golazni, kar nato servira do sistemov vsake par minut. To je recimo avast! (in še par drugih free AV-jev, ki ponujajo nekaj podobnih funkcij).
"Nemogoče je, da se motim"...
Motiti se je človeško.
Vsak program odstraniš na pol, če ga odstraniš z sistemskim odstranjevalcem. Vzeti moraš dober uninstaller, da počisti register, mape in zgodovino...,
Nisem omenil, da je MSE boljši ali slabši, dejal sem, da je funkcijsko, za normalnega uporabnika enako učinkovit, kot vsi ostali. Prosil pa sem te, za navadnim smrtnikom razumljivo razlago, zakaj ravno Avast in kaj je na njem tako specialnega, da tudi spat ne moreš brez njega.
In ti trdiš, da MSE teh zveličavnih funkcij, ki povprečnemu uporabniku prav veliko povedo, nima ali kaj?
Nisem omenil, da je MSE boljši ali slabši, dejal sem, da je funkcijsko, za normalnega uporabnika enako učinkovit, kot vsi ostali. Prosil pa sem te, za navadnim smrtnikom razumljivo razlago, zakaj ravno Avast in kaj je na njem tako specialnega, da tudi spat ne moreš brez njega.
In ti trdiš, da MSE teh zveličavnih funkcij, ki povprečnemu uporabniku prav veliko povedo, nima ali kaj?
Delo krepa človeka
Zveličavnih? Seriosuly? URL blocking je neki čist običajnega dandanes. In ne, MSE ga nima, ker računajo, da uporabljaš IE, ki pa to kao ima čeprav je spet dost povpečen tud pri tem.
Kol iko uporabnikov pa poznaš, kateri uporabljajo URL blocking, večina jih sploh ne ve, kaj je URL. Dej bodi resen in povej nekaj +-ev, zakaj ravno Avast in ne katerikoli. Kaj naredi Avast več, za čisto povprečno staro mamo, ki brska po netu, se včasih pogovarja po Skype-u ali Facebook-u, pogleda Kulinariko in kak youtube posnetek. morda kak mail in to je skoraj vse.
Takih povprečnih uporabnikov imaš večino, za to pa je MSE sploh v w8 (po defaultu) čisto dovolj.
In čas bi bil, da nehaš delat znanost pri zaščiti, za uporabnike, ki to niti ne znajo uporabljat, niti se nimajo namena. Važno jim je da delajo tiste osnovne stvari, potem pa itak rabijo pomoč, tako kot večina uporabnikov v poslovnem svetu (računovodstva, trgovina.....).
Napredni uporabniki in admini pa dobro vemo, kaj in kako bomo stregli stvarem. Torej nas prepričaj, čemu je Avast boljši od McAfee-ja, Kaspersky-ga,....
Takih povprečnih uporabnikov imaš večino, za to pa je MSE sploh v w8 (po defaultu) čisto dovolj.
In čas bi bil, da nehaš delat znanost pri zaščiti, za uporabnike, ki to niti ne znajo uporabljat, niti se nimajo namena. Važno jim je da delajo tiste osnovne stvari, potem pa itak rabijo pomoč, tako kot večina uporabnikov v poslovnem svetu (računovodstva, trgovina.....).
Napredni uporabniki in admini pa dobro vemo, kaj in kako bomo stregli stvarem. Torej nas prepričaj, čemu je Avast boljši od McAfee-ja, Kaspersky-ga,....
Delo krepa človeka
Jao, in ZAKAJ mora uporabnik karkoli vedit okoli URL blockinga? Zadeva se pač zgodi, dela v ozadju, who gives a fuck. Če pri čekiranju HTTP povezav zazna da hoče uporabnik odpret znan škodljiv link ga blokira neglede na to al je vsebina linka dejansko pod detekcijami v definicijah, zato je URL blocking tolk močno orodje proti vsej golazni, ki je server side generirana. Zakaja avast! ? Mogoče zato, ker so bili eni prvih, ki so uvedli URL blocking in so kljub letom po tem še vedno eni redkih od free verzij, da ponujajo to. Edina druga, ki se ju spomnim iz glave sta Panda Cloud, kjer moraš izluščit zadevo iz sranja od Yahoo in bitDefender Free, kjer to deluje out of the box brez dodatnega sranja.
In enako velja za Streaming Updates, ki res drastično zbijejo odzivni čas med detekcijo, kreacijo definicij in dejanskim serviranjem slednjih uporabnikom. Zagotovoljen update vsakih 5 minut proti zgolj updejt checku vsakih 24 ur, do the math v času, ko ima določena golazen "shelf life" samo nekaj ur. Je vsega že 3x konec preden AV sploh dobi definicije. Zato avast!. Uporabnikom je vseeno za to, zadeva pač deluje v ozadju.
I stuff kot je Evo-gen in AutoSandbox. Uporabnik nima NOBENEGA nadzora nad temi tehnologijami, vse deluje v ozadju in ne rabiš NOBENEGA predznanja. Če zazna, zazna. Samo ne smeš bit pol teslo in it izklapljat AV al pa dajat pol diska pod exclusions zato ker se ti zdi, da pa ti veš več kot ekipa strokovnjakov na drugi strani povezave, ki vzdržuje ta program.
In zakaj je avast! boljši od McAfee in Kaspersky? Sej ne da moram izpostavit najbolj očitno stvar ampak erm, je brezplačen in ponuja praktično enak nivo zaščite in funkcionalno nič manj opcij nastavljanja? A ni to dost očiten razlog? Ker imaš na eni strani full fledged AV-je, ki jih pač mastno plačaš in na drugi totalno poneumljene in omejene druge free AV-je. avast! pa je edini, ki ga razvijajo kot prvi ampak ponujajo kot drugi. Ampak ti lahko pišem še cele romane, pa kar ne boš hotel dojet, tko da se ne mislim več ubadat s tabo ker si hopeless case...
In enako velja za Streaming Updates, ki res drastično zbijejo odzivni čas med detekcijo, kreacijo definicij in dejanskim serviranjem slednjih uporabnikom. Zagotovoljen update vsakih 5 minut proti zgolj updejt checku vsakih 24 ur, do the math v času, ko ima določena golazen "shelf life" samo nekaj ur. Je vsega že 3x konec preden AV sploh dobi definicije. Zato avast!. Uporabnikom je vseeno za to, zadeva pač deluje v ozadju.
I stuff kot je Evo-gen in AutoSandbox. Uporabnik nima NOBENEGA nadzora nad temi tehnologijami, vse deluje v ozadju in ne rabiš NOBENEGA predznanja. Če zazna, zazna. Samo ne smeš bit pol teslo in it izklapljat AV al pa dajat pol diska pod exclusions zato ker se ti zdi, da pa ti veš več kot ekipa strokovnjakov na drugi strani povezave, ki vzdržuje ta program.
In zakaj je avast! boljši od McAfee in Kaspersky? Sej ne da moram izpostavit najbolj očitno stvar ampak erm, je brezplačen in ponuja praktično enak nivo zaščite in funkcionalno nič manj opcij nastavljanja? A ni to dost očiten razlog? Ker imaš na eni strani full fledged AV-je, ki jih pač mastno plačaš in na drugi totalno poneumljene in omejene druge free AV-je. avast! pa je edini, ki ga razvijajo kot prvi ampak ponujajo kot drugi. Ampak ti lahko pišem še cele romane, pa kar ne boš hotel dojet, tko da se ne mislim več ubadat s tabo ker si hopeless case...
finpol1 ::
Vsak program odstraniš na pol, če ga odstraniš z sistemskim odstranjevalcem. Vzeti moraš dober uninstaller, da počisti register, mape in zgodovino...,
kak dober uninstaller priporočate, da odstrani katerikoli program do konca, da je čim več prostora na disku?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: finpol1 ()
Prostor sploh ni problem ampak low level driverji, ki ostanejo inštalirani kljub temu, da si odinštaliral zadevo. Večina sicer pusti neaktivne, ki načeloma ne vplivajo, nekateri pa pustijo aktivne, kar pa je no go.
SLO_Matej ::
kak dober uninstaller priporočate, da odstrani katerikoli program do konca, da je čim več prostora na disku?
Revo Uninstaller, če ti tisti od Windowsev ne zadostuje.
Odvisno. Comodo pusti po odstranitvi 1 aktiven low level driver, BitDefender Free pusti v registru nasranih miljavžent vnosov, ki jih uporabljajo za caching skeniranih fajlov (index)...
finpol: SLO_Matej ti je dal link za unistall program.
Unistall od windows-a je sranje.
Erm, popravek. Uninstall od programov so šlampasto narejeni. Sam najlažje je pljuvat čez Microsoft, ker je to pač moderno...
Oddin ::
Zato pa so programi v stilu Revo Uninstaller Pro.
Corsair Obsidian 750D, i5 3570 & 4.4GHz, Sapphire R9 290 Tri-X OC,
CPU+GPU EKWB Custom Liquid-Cooling Loop, Asus P8Z77-V DELUXE, Corsair Vengeance
Pro 8gb 1600MHz, Samsung SSD 850 EVO, Corsair AX860i
Erm, popravek. Uninstall od programov so šlampasto narejeni. Sam najlažje je pljuvat čez Microsoft, ker je to pač moderno...
popravek na tvoj popravek
Unistaler od windowsev ne zbriše vnosov v register in ne izbriše map ki ostanejo, včasih še datoteke ostanejo. Tako da je moje mnenje da se uporablja "Revo Uninstaller".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BorutK-73 ()
Pa CCleaner čez.
Unistaler od windowsev ne zbriše vnosov v register in ne izbriše map ki ostanejo, včasih še datoteke ostanejo. Tako da je moje mnenje da se uporablja "Revo Uninstaller".
Lol? Če pravilno spišeš uninstaller, bo počistil vse za sabo, tud mape in datoteke. Sploh nima veze od koga je, torej al je custom made al uporablja MSI framework.
Unistaler od windowsev ne zbriše vnosov v register in ne izbriše map ki ostanejo
C'mon, kaj se zdej neki ven vleče!?
axee ::
CC ni unistaller. Ker free revo ne omogoča brisanje 64bitnih programov, uproabljam IOrbit. Jaz se tudi nebi preveč sekiral, mi še noben program ni pustil kaj drastičnega, razen da kakšna velika cache ali temp mapca ostane. Je pa res da nalagam samo relativno preverjeno programje.
Edit: popravil link na portable verzijo, ki ti ne vsiljuje njihovih plačljivih med inštalacijo.
Edit: popravil link na portable verzijo, ki ti ne vsiljuje njihovih plačljivih med inštalacijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: axee ()
CCleaner ima med orodji tudi unistaller, ampak ga ne uporabljam.
Počistiš kolikortoliko z ostalimi funkcijami CC-ja, ampak za odstranjevanje programov je najbolje uporabljati za to namenjen software. Za to imam Revo Uninstaller Pro. Proti zalegi pa uporabljam Bitdefender, Malwarebytes Anti-Malware PRO in WinPatrol PLUS.
Vsak po svoje žabo dere, bohinjec pa s svedrom.
WinPatrol PLUS za 2$. Svašta. http://www.winpatrol.com/
WinPatrol PLUS za 2$. Svašta. http://www.winpatrol.com/
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Oddin ()
Lol? Če pravilno spišeš uninstaller, bo počistil vse za sabo, tud mape in datoteke. Sploh nima veze od koga je, torej al je custom made al uporablja MSI framework.
Avast-ov zgleda ne spada med te "pravilno spisane". Na enem PC po uninstallu ustalo kup ključev v registru, recimo taki, ki hočejo service zagnate, fajlov pa seveda več ni.
Probam aswclear.exe ali raje CCleaner?
Motiti se je človeško.
Ne, avast! nima popolnega uninstallerja in tud uninstall tool je dost crap. Ne vem zakaj tega ne zrihtajo.
Poznam ampak ne naredi kar bi moralo...
Tole pa opravi delo kot je treba...
http://rejzor.wordpress.com/avast-clean...
Tole pa opravi delo kot je treba...
http://rejzor.wordpress.com/avast-clean...
First crack in the armor?
Motiti se je človeško.
Narobe sicer ni nič če ostanejo ostanki, ker so neaktivni, ampak če si natančen kot jezst te moti tud to.
V logu so potem pri vsakem zagonu ERROR-ji. Ne da škodi, ampak moti vseeno.
Motiti se je človeško.
Hanzo ::
Nalagam sistem na novo in me zanima kateri antivirusnik mi priporočate + kateri malware za trojance itn. Hvala
negot ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Antivirus (strani: 1 2 3 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 34914 (17348) | hdx |
» | Boljša alternativa AVG Free antivirusnem programu (strani: 1 2 )Oddelek: Programska oprema | 16311 (14696) | opeter |
» | Najboljši antivirusni program, kateri? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 62318 (48118) | d4vid |
» | Kingsoft Antivirus 2012 izšel! (strani: 1 2 3 )Oddelek: Informacijska varnost | 27198 (22810) | alexz |
» | Kateri antivirusni program naj izberemOddelek: Programska oprema | 9490 (8437) | bluefish |