» »

100 let letenja

100 let letenja

«
1
2

Tero ::

Torej na današnji dan pred 100 leti sta Wilbur in Orville Wright prvič poletela. Kaj mislite kam bo šla letalska industrija v naslednjih letih?
Meni osebno se zelo čundo zdi da Concorde ne leti več:\
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Thomas ::

Velika zadeva, res. (Ampak ni več centralna, zdaj po 100 letih.) Avtomatizacija pilotiranja je IMO trenutno še najbolj zanimiva. Zdaj v ZDA razvijajo poslednjega lovca prestreznika na človeškega pilota. Naslednje generacije bodo avtomatske.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dr_M ::

Meni osebno se zelo čundo zdi da Concorde ne leti več

ob takih stroskih, se mi zdi cudno, da je sploh kdaj letel :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BigWhale ::

> Zdaj v ZDA razvijajo poslednjega lovca
> prestreznika na človeškega pilota. Naslednje
> generacije bodo avtomatske.

Lovec 'na daljinsko' je bil prej SciFi preprosto zaradi pomanjkanja bandwidtha... Sedaj to ni vec ovira. Brez cloveka v letalu ti odpade zilijon enih instrumentov, ki skrbijo za pilotovo udobje/prezivetje. Ta prostor lahko sedaj zapolnis z osiromasenim uranom ;>

Meni se zdi samo, da precej meckajo, da bi to lahko imeli narejeno hm, vsaj pet let nazaj? Edina bandwidth pozresna stvar je prenos slike, ki bi moral bit digitaliziran in ustrezno kriptiran.

frenk ::

kolikor jest vem ima vojska UWB, kjer je zelo dober bandwidth...torej kdaj lahko pričakujemo kakšen avion?

Dr_M ::

hm..v naslednjih 10-15 letih :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Klemenn ::

ja, trenutno še razvijajo zadnjo generacijo letal z pilotom (i watch discovery)

so že neki načrti za brezpilotske sisteme, ampak ...smo še daleč :\

bo pa fino če pomislim

da če bo kdaj vojna, mi ne bo treba jit, bodo sm letalo poslal eno še zame ;)

Tattoo- ::

Brez cloveka v letalu ti odpade zilijon enih instrumentov, ki skrbijo za pilotovo udobje/prezivetje.

Jest bi pa rekel, da bodo letala (tudi vojaška) z človeško posadko (vedno) obstajala...Kljub vsej tehnologiji je človek še vedno veliko boljši pri sprejemanju ključnih odločitev v boju kot pa tehnologija.
Racing is in my blood - Ayrton Senna

Klemenn ::

hm

vprašanje je v katero smer es bodo obrnili:

a)

da bodo imeli letala, ki bodo samodejo vodena - da bo avtomatsko sam letel in imel cilj uniciti cimvec bombnikov itd, brez pomoci cloveka

b)

da naredijo letalo polno umesnikov, ki ga bi pilotoral en pilot nekje daleč stran

:)

root987 ::

Sicer bi naj bilo letalo celotno avtomatsko, vendar kolikor sem gledal na discovery bi naj ukaz za streljanje še vedno izdal človek iza svoje konzole tisoče kilometrov daleč. :\
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

snow ::

> Jest bi pa rekel, da bodo letala (tudi vojaška) z človeško posadko (vedno) obstajala

Da, ampak ločena. Letalo bo v zraku, človeška posadka v virtualni kabini...kot v kakšem simulatorju.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

aky ::

Koliko vas je tukaj ta pravih letalcev? PPL ali več. :) UL ne šteje. :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aky ()

ali3n ::

jest sem "sobni pilot" - Sturmovik :D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Tattoo- ::

Jest mam licenco športnega (jadralnega) pilota + naleteno ene 80 samostojnih ur...vendar pa mi je zaradi pomankanja časa (in posledično naleta) lansko leto potekla :\ ;(
Racing is in my blood - Ayrton Senna

frenk ::

jest sm zašel s poti pilota...mogoče bom pa kdaj nazaj pršu:D

sicer sem pa že večkrat mislu nardit kakšen simpl aviončk brez pogona, da bi se po hribu dol spustu...vsaj par metrov:D

R0K ::

UI (pomoje) nikoli ne bo dosegla človeških zmožnosti. že ok, brez posadke boš lahko delal stvari, katerih človek nebi zdržal, ampak ko je človek v letalu se lohk zaneseš nanj, me zanima kdo se bo zanesel na čipe in kamerco.

taka letala, brez posadke rač. vodena se bo vedno dal 'zmotit'. signal ki ga bo kamera pošiljala, se bo prestregal kaj pa pol? papa, še eden manj.

vseh frekvenc pač ne bodo mogli zaščitit.

p.s.: sicer pa komaj čakam na pomlad, da se vpišem v 'šolo za letenje'. kolikor sem seznanjen ('en baba rekla') bi lahko z mojimi leti, lahko celo vozil lahko motorno letalo. potem bi šle pa sanje v rl :). pol pa še sam eno letalo kupit :). na nemškem ebaju, sej prodajala neka zadeva, izpravna, za dva, 8k evrov. mal bo treba še šparat :-)

OwcA ::

UI (pomoje) nikoli ne bo dosegla človeških zmožnosti.

Ako bi bilo to (in kar si zapisal naprej) res, bi se lahko pojavljale težave že pri sistemih fly-by-wire, pa se ne prav pogosto. Nikar ne izhajati iz premise, da človek je pa popolen pilot, daleč od tega. Že če pogledaš koliko pomagal in "odvečnih" protokolov potrebuje, ti bo to jasno.
Koliko vas je tukaj ta pravih letalcev? PPL ali več. :)

PPL 8-)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

antonija ::

Glih v National Geographic so mel en lep clanek od stoletnice motoriziranega letenja in prihodnosti avionov in tega... Nazalost se niso kaj prevec posvecali vojaskim letalom, omenili so sam Raptorja, to je blo pa tud vse. Ampak ce bi se ze kdo spravo razvijat letalo brez pilota, se men velik bolsa filozofija zdi da bi razvijal ene majhne in pocen kamikaze, kar dans poznamo pod rakete. Sam te bi mogle met tako lastnost da bi lahko nejprej letele na daljse razdalje brez (pre)velike porabe goriva, ko bi pa mele cilj na dost majhni razdalji pa vruuuummmmmm gasa do tja pa cimvecji bum!!! >:D Men se to se najbols slis. Pol si pa nardis veliiiik takih malih hudickov pa ce bi se sam kdo spomnu poslat ksn avion u zrak jih ene 10 posles za njim... Enmu bo ziher ratal!

Zgoraj omenjeni clanek se je pa predvsem nanasal na potniska letala, oziroma bolj na prevoz potnikov. Glavna dilema naj bi bla ali direktni leti iz kraja A na kraj B, al pa pooling potnikov na ta najvecjih letaliscih in tako cimbolj napolnit avione in jih peljat iz A v C preko D do cilja B. Pa se je direktorju Boeinga zdel velik bols, da ko je hotu letet iz A v B (ne spomnm se imen krajev), da je letu cez 5 letalisc preden je prisel na zeljeni cilj. Vrjetno je to ze boljse za letalskega prevoznika, ampak men bi pojedlo zivce, ker verjetno tud voznja traja skor 5krat dlje! 8-O

Potem so pa se razpravljal o nizkoriscenih kapacitetah letenja... Jst sm to tko razumu kot recimo SETI@Home in podobno... Na sveto je ogromno majhnih letal ki vecino casa pocivajo, verjetno pa obstaja kak procent ljudi ki bi si zeleli vec leteti pa ne morejo zaradi pomankanja casa,..... In so mel idejo, da bi se lahko ljudje vozil (bi se jih prevazalo) s takimi majhnimi avioni do vecjih letalisc, kjer se jih pol razporedi po destinacijah in se napolni veliiike avione ki majo boljsi price/preformace razmerje, iz druzga tavelkega letalisca jih pa spet tamali avioncki razvozjo tja kamor hocjo it. Sej to ze marsikje dela, sam oni bi radi to cist globalno mel, ene sorte Air-taxiji do letalisc...

Na koncu so pa tu seveda se novi potnoski avioni, sploh tisti ki bojo leteli na robu atmosfere in dosegali nevrjetne hitrosti, hkrati pa meli izredno nizko porabo goriva... Sej testne modele sm ze velikrat vidu an Discoveryju, sam po mojem mnenju je to zaenkrat se zlo SciFi... Upam pa da bo kdaj res da bom lahk prsu iz New Yorka do Tokia v 4ih urah...

Predvsem bi pa ob tej oblecnici cestitau bratoma Wright, ker sta bla dost velke budale da sta mela jajca splezat na neki kar nej bi odletelo v zrak in (verjetno) enkrat prislo tud nazaj, ampak pot nazaj je bla vrjetno bolj neznaka.... Pa seveda vsem naslednjim idiotom ki so poizkusali najbolj neverjetne stvari, kot je neprekinjen let preko atlantika in preko pacifika, prebijanje zvocnega zidu... Take budale rabmo da se kam pride, ne pa take ki vneto zagovarjajo da je gram prakse vreden tono teorije!;) Ce bi bli vsi tko navduseni nad teorijo, pol stvari tezje od zraka nebi nikoli letele, pa zvocnega zidu se nebi nikol prebilo, pa nikol nebi sintetiziral xenonovih halogenidov..... Skratka, vsi tisti jackassi so odprli vrata vsem danasnjim F-15 in podobnim cudesom tehnike. SLAVA JIM!!!

TESKAn ::

Itak da že letijo bojna letala brez posatke...so predatorja, ki je bil najprej namenjen samo nadzoru, opremili z hellfire (če se ne motim) raketami in ga poslali nad tanke.
Potem so v načrtovanju tudi majhne 'kamikaze' enotce, s svojo 'pametjo', jih spustiš ene sto, letijo do cilja(ev), potem pa gredo in jih uničijo. Lahko zadevce delujejo tudi ekipno, se pravi jih gre več nad eno tarčo.
Še ena fina zadevca je pa cruise missile nove generacije...uporablja stealth tehnologijo...opaziš šele takrat, ko ti poči pod ritjo...
In če pomislimo, da je F 117 letel že deset let prej, preden so njegov obstoj priznali javnosti...se človek vpraša, kaj trenutno leti nad Area 51...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

BaRtMaN ::

Saj letala brez posadke že uporabljajo v vojski. Če se spomnite, je bilo parkrat po dnevniku, kako so sestrelili izvidniško letalo brez posadke.

Je pa res, da je boj z lovskim letalom veliko težji kot pa enakomeren let izvidnika.

Thomas ::

AI je lahko (in bo) superioren pilot lovca prestreznika prej, kot v 10 letih. IMHO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Mah, zdej gre vse tako ali tako v stealth smeri - bombniki, lovci...kaj boš potem prestregal, če ne bo blipa na radarju?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

Ja, stealth in AI bodo itak imeli eni in isti. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Ne bodo imeli, ampak imajo. Kot sem že povedal - F 117 so skrivali deset let. Za kaj bomo izvedeli čez deset let, da leti danes?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Vesoljc ::

f-118?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

TESKAn ::

Hehe:D.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

frenk ::

SR-71 bo pa počas že zastarel:D...sicer je pa to men najboljši avion kar jih je:))

OwcA ::

SR-7 je že zastarel in upokojen. Slava mu. :)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Grey ::

Avioni brez pilota...zakaj me to spominja na Stargate?:D

Thank god da concorde ne leti več. To je biu beden avion, razen tega da je lahko nadzvočno potovau. Biu je glasen, požrešen in avioniko je meu zastarelo. Zdej ga bojo zamenjal začasno avionu v stilu novih Airbusov, potem Aurore in šele nato "antigravitacija". Tko da smo od teh čudes tehnološko vsaj še 25 let stran. Lahko bi bli že prej tam če ne bi zavlačevali.

TESKAn: Skrivajo avion ala Aurora in po možnosti še kako antigravitacijsko letalo(zajeto ali nezajeto je sedaj vprašanje).

Thomas ::

Zaplenjenih kvečjemu od Rusov. Ki bi pa nagnali vik in krik - in jih pokazali (kot njihove) - kar sami. Kar na mednarodnih razstavah tudi pridno delajo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BaRtMaN ::

To me spomni na 'anekdoto', kako so Rusi ob koncu druge svetovne vojne želeli od Američanov načrte za B-29 Superfortress pa jim jih niso hoteli dat. In potem, ko so 3 ameriške B-29 posadke morale zasilno pristati na nekem ruskem letališču, so jih poslali v gulag in čez pol leta imeli kopije imenovane Tu-4 (Tupoljev).
>:D

Klemenn ::

so jih poslali v gulag :

kam? :D

Thomas ::

Rusi so si kar nekaj sposodili, vendar jim je treba priznati, da so si mnogo izmislili tudi sami. Ponekod so bili nedvomni pionirji.

Samo tukaj nam hoče Grey prodati tezo, da so Američani pa kopirali od alienov. To se mi pa zdi ... malo out.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BaRtMaN ::

Bah. AFAIK Anti-gravity že obstaja - STOVL in VTOL fighterji. In prihajajo nove izboljšane generacije tega koncepta. Sicer pa ne mislim, da imajo Američani kakšne ali3n tehnologije. :)

Razen, če je anti-gravity Grey mislil drugače - potem pa čakam na eksplanacijo.

Jebediah: Vidim, da si bil v 8. razredu pri zgodovini zelo aktiven.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

TESKAn ::

No, rusi so tudi (prvi in edini) leteli z letalom na jedrski pogon...zadeva je bila sicer nevarna (za sabo puščala radioaktivno sled plus posadka ni bila dobro zaščitena), ma leteli pa so:).
Je zanimiva ideja, reaktor v letalu, ma malo preveč nevarna, da bi bilo uporabno kaj bolj...vsaj zaenkrat, dokler ne odkrijemo superlahkih materialov za zaščito proti sevanju.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Grey ::

Js ničesar nočem prodat...

Js sm pravim da tehnologija, ki jo domenvno na skrivaj testirajo v Arei51 in drugih tajnih preiskusnih letališčih, spominja na tiste iz raznih SciFi filmov. Mach 8 letala, lučke v Nevadi...vse to kaže da Američani preizkušajo tehnologijo nedostopno javnosti, kakor so to počeli v preteklosti. Nisem pa direktno mislu da dobivajo tech od bratov alienov...

Glede anti-gravity pa so na dobri poti in ko se bodo odločili to spraviti v javnost bom že star na žalost...
Resnica pa je da nekaj skrivajo..to je nedvomno.
V 22. stoletju se bo zgodila prelomnica glede potovanj po vesolju s človeško posadko.

TESKAn ::

Grey, v 22. stoletju? IMO nas ta prelomnica čaka že veliko prej...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

BaRtMaN ::

TESKAn, meni se zdi reaktor v letalu jako pretirana stvar, ker so letala dokaj hitro uničljiva stvar v boju. Radioktivni prah v atmosferi se mi ne zdi ravno najboljši obet za prihodnost. :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

TESKAn ::

Itak, ma to so delali poskuse takrat, ko še ni bilo medcelinskih raket...tako da bi jim en avionček, poln jedrskih bomb, ki bi lahko krožil po zraku blizu sovražnika neomejeno dolgo, kar prav prišel.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

BaRtMaN ::

Tru dat.

Thomas ::

Jedrska letala bi imela manjšo moč kot kerozinska! En 747 je nekajkrat močnejši od letalonosilke ali jedrske podmornice. Da cele nerodnosti današnjih reaktorjev niti ne štejemo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Klemenn ::

Jebediah: Vidim, da si bil v 8. razredu pri zgodovini zelo aktiven

daj, bartman, razloži mi vseen :D

TESKAn ::

Thomas, to že, manjšo moč...bi pa imela praktično neomejen flight time.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

root987 ::

Gulagi so bila tista taborišča za sužnje oz. za razne izdajalce, ipd. (tak nekako se jaz spomnem). Večina jih je bila postavljena v Sibiriji, tako da je le malo ljudi preživelo tiste gulage.

Vesoljska prelomnica bo po moje prišla že veliko prej, kaj vse imajo pa v area51 in podobnih območjih pa je neumno ugibati ker lahko da imajo resnično razvito tehnologijo, lahko pa da samo malo strašijo in pretiravajo. :D
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

BaRtMaN ::

Jebediah: Gulagi so bli recimo ruska različica koncentracijskih taborišč. Bili so delovni 'kampi' v Sibiriji za politične nasprotnike, vojne ujetnike in tudi žide. Čeprav Rusi niso židov preganjali tako načrtno in sistematično kot nacisti.

Edit: Me je root987 prehitel.

Da ne bom čisto off-topic, pa naj rečem, da niso razvili potencial reaktorjev v letalih do konca. Nenazadnje je tudi prvi ionski pogon nemočen v primerjavi z reakcijskimi motorji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

Thomas ::

Se strinjam s tabo TESKAn, da bi bil jedrski avion lahko cel mesec airborne. Ampak bi to zahtevalo tudi tri posadke na krovu, pa še pregled aviona na vsakih 20 ur poleta bi precej odpadel. Boljš vsakih 12 ur tja poslati svežo posadko na pregledanem avionu, da zamenja utrujeno, ki se vrne v bazo. Do tega sklepa so na obeh straneh tudi prišli.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

frudi ::

Mah, zdej gre vse tako ali tako v stealth smeri - bombniki, lovci...kaj boš potem prestregal, če ne bo blipa na radarju?

postavil boš radarje v vesolje in na tleh iskal 'sence' nevidnih letal :). sicer pa to verjetno že počnejo...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

frenk ::

frudi: če vidiš senco vidiš tudi avion...zakaj bi senco iskal:D

frudi ::

radarsko senco, frenk. 8-)
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

frenk ::

in to je?...zgleda se bom spet nekaj novga nauču:)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi strmoglavljeni Boeing 737 Max 8 dan pred nesrečo komaj rešili (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
11727138 (17416) poweroff
»

Ameriška vojska prizemljila svojo floto nevidnih bombnikov B-2 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6314783 (9733) gruntfürmich
»

Letalo, ki se ga ne da ugrabiti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
598535 (6960) Pyr0Beast
»

Vohunski sateliti

Oddelek: Znanost in tehnologija
483617 (2521) OwcA

Več podobnih tem