Forum » Pomoč in nasveti » Vračilo kupnine za disk v garanciji?
Vračilo kupnine za disk v garanciji?
alkoo ::
Gre za nov HDD Seagate Ironwolf, ki je zelo malo rabljen, 40 ur v pol leta.
TrueNAS je prvi javil napake, SMART podatki kažejo slabe sektorje (reallocated/pending/uncorrectable). Torej je disk verjetno zrel za menjavo. Trgovec me je usmeril na servis, tam pa so mi v telefonskem pogovoru omenili vračilo kupnine, češ da nimajo diskov na zalogi.
Vračila nočem ker bom disk še potreboval (bolj kot do sedaj). Imam 2 enaka diska v mirrorju, če dobim kupnino moram potem doplačati cca 30% višjo trenutno ceno če kupim nov disk.
Diska še nisem poslal nikamor. Razmišljam, da bi vseeno disk vrnil nazaj trgovcu, ki enake diske ima na zalogi in naj oni uredijo menjavo (po diagnostiki).
Kaj narediti, da pridem do menjave in se izognem vračilu kupnine?
TrueNAS je prvi javil napake, SMART podatki kažejo slabe sektorje (reallocated/pending/uncorrectable). Torej je disk verjetno zrel za menjavo. Trgovec me je usmeril na servis, tam pa so mi v telefonskem pogovoru omenili vračilo kupnine, češ da nimajo diskov na zalogi.
Vračila nočem ker bom disk še potreboval (bolj kot do sedaj). Imam 2 enaka diska v mirrorju, če dobim kupnino moram potem doplačati cca 30% višjo trenutno ceno če kupim nov disk.
Diska še nisem poslal nikamor. Razmišljam, da bi vseeno disk vrnil nazaj trgovcu, ki enake diske ima na zalogi in naj oni uredijo menjavo (po diagnostiki).
pegasus ::
Danes zalog ni, vsi raje vračajo kupnine. Tiste iz časa ko si disk kupil, ne današnje, da se razumemo ;)
bbbbbb2024 ::
Sicer moja in tvoja situacija ni enaka, ampak mi imamo v hladni rezervi praviloma 3 enake diske. Čim ta rezerva pade na en disk, kupimo zopet tri.
V tvojem primeru kupiš še en disk, ter ga zamenjaš v RAID polju, tako je RAID izpostavljen napaki samo za čas rebuilda. Tega pa potem vrneš na garancijo. Na tvojem mestu bi seveda jaz kupil še enega istega, ter ga imel v hladni rezervi.
Tako se dela z diski v RAIDu. Zdaj, če pa imaš super zahtevno okolje, kar sicer nimaš, bi imel rezervni disk v vroči rezervi, se pravi, čim bi RAID izločil disk, bi avtomatsko začel rebuild na vročo rezervo.
Če ti pa RAID 5 ni dovolj, pa imaš deduplikacijo RAID 6, ki preživi dva defektna diska. Proper računski centri
imajo potem vročo rezervo ali celo dve vroči rezervi na RAID 6.
Problem vročih rezerv je ta, da lahko restavracija pri zelo obremenjenih in velikih diskih traja dolgo časa.
Zelo, zelo zelo velika napaka pa je, da (še delujoči) disk vzameš iz RAID 5, ter ga pošlješ nekam. Oni ti vrnejo denar. Ali pa se 14 dni pogajaš, a bi disk ali denar. RAID pa je ta čas v stanju rdeče, torej brez redundance. Tako se z RAID ne dela.
RAID po definiciji pomeni, da daš nekaj več denarja za razpoložljivost in varnost podatkov.
Pa še nekaj: vsaj IBM/Lenovo ima možnost, da se prižge oranžna lučka na disku, disk bi bilo potrebno zamenjati, vendar če greš gledat v disk manager, je (defekten) disk še vedno v rabi. Tam gre za to, da včasih se zgodi, da disk dobi dosti sektorjev za remapiranje, potem pa se situacija umiri in disk še vedno dela (z oranžno lučko).
Imel sem tak disk v enem od serverjev, nekritičen, razvojni server, še dve leti je lučka gorela, server pa korektno delal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2024 ()
Samael ::
"Trgovec me je usmeril na servis" - pujski :)
Če se boš odločil za reklamacijo, bi jaz na tvojem mestu uveljavljal neskladnost blaga (temu se je včasih reklo stvarna napaka) in ne garancije.
Garancija je vezana na garancijske pogoje. Pravice iz naslova neskladnosti so pa zakonske pravice potrošnika in jih je zato pri takšni reklamaciji smiselno uveljavljati pred garancijo. Če pri uveljavljanju neskladnosti prodajalec kaj komplicira je za razliko uveljavljanja garancije, prvo leto od nakupa breme dokazovanja, da si ti kriv za napako na strani trgovca. Pri garanciji takšne zakonske domneve glede obstoja neskladnosti na enak način nimaš.
Plus, da pri neskladnosti uveljavljaš svoje zakonske pravice kot potrošnik neposredno pri prodajalcu (gre za zakonsko odgovornost prodajalca), se ne obremenjuješ s servisom.
Če se boš odločil za reklamacijo, bi jaz na tvojem mestu uveljavljal neskladnost blaga (temu se je včasih reklo stvarna napaka) in ne garancije.
Garancija je vezana na garancijske pogoje. Pravice iz naslova neskladnosti so pa zakonske pravice potrošnika in jih je zato pri takšni reklamaciji smiselno uveljavljati pred garancijo. Če pri uveljavljanju neskladnosti prodajalec kaj komplicira je za razliko uveljavljanja garancije, prvo leto od nakupa breme dokazovanja, da si ti kriv za napako na strani trgovca. Pri garanciji takšne zakonske domneve glede obstoja neskladnosti na enak način nimaš.
Plus, da pri neskladnosti uveljavljaš svoje zakonske pravice kot potrošnik neposredno pri prodajalcu (gre za zakonsko odgovornost prodajalca), se ne obremenjuješ s servisom.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Samael ()
"Trgovec me je usmeril na servis" - pujski :)
Garancija je vezana na garancijske pogoje. Pravice iz naslova neskladnosti so pa zakonske pravice potrošnika in jih je zato pri takšni reklamaciji smiselno uveljavljati pred garancijo. Če pri uveljavljanju neskladnosti prodajalec kaj komplicira je za razliko uveljavljanja garancije, prvo leto od nakupa breme dokazovanja, da si ti kriv za napako na strani trgovca.
Plus, da pri neskladnosti uveljavljaš svoje zakonske pravice kot potrošnik neposredno pri prodajalcu, se ne obremenjuješ s servisom.
Kakšen bulšit.
V informatiki sem 20+ let. Kupovali smo diske iz ZDA, UK, Nemčije, Irske. Po moje smo kupili vsaj 1000 trdih diskov zase, sigurno pa še nekaj tisoč za stranke, ko smo še prodajali HW.
Če je bil disk v garancijski dobi, vsaj Lenovo, IBM, Seagate, Hitachi (HGST) imajo diagnostična orodja. Daš disk noter, orodje disk spozna, napiše FAILED ali PASS. Če je FAILED, če še garancija velja, še nisem srečal firme za diske, ki ne bi disk zamenjala. Seagate je svojčas imel celo, da je naredil poizvedbo, koliko garancije disk ima, ter ali je še v garanciji.
Menda (to mi pravijo kolegi) Lenovo danes komplicira, želijo, da posnameš ekran, na opremi, kjer je disk instaliran, da je disk zanič. Oni imajo sedaj neka zelo komplicirana pravila. Če ne narediš vse diagnostike, kot oni zahtevajo, se lahko obrišeš pod nosom za diskom. Kolegi pravijo, da so si oni pravila v nulo prebrali, ter dobijo vse na garancijo obravnavano, kar je z garancijo.
En Lenovo RAM smo imeli v garanijski obravnavi 8 mesecev. Ampak so RAM na koncu rodili.
Nimam pojma, kaj želiš povedati, pa ti tudi nabrž ne oz. kaj ima tvoj odgovor z razliko med uveljavljanjem neskladnosti ali garancije. Ti govoriš nekaj čisto tretjega, posledično za moj odgovor nekoristnega.
Mimogrede, nazadnje sem neskladnost uspešno uveljavljal pri Mimovrste, po cca dveh mesecih je šla matična na prenosniku.
Tvoj point je pa kaj točno? Ker po prebranem deluje, da ne razumeš najbolje del, ki si ga citiral nato pa pisal nekaj čisto tretjega. Vse, kar sem povedal je, da garancija in neskladnost nista ista stvar in nista zgolj dve različni poti do iste reklamacije. Gre za dve različni pravni podlagi z različnimi pravili. Pri neskladnosti imaš kot potrošnik zakonsko določene pravice, ki ti prinašajo nekaj prednosti pred uveljavljanjem garancije, zato je pri takšni okvari smiselno najprej uveljavljati neskladnost pri prodajalcu.
https://www.zps.si/pravni-nasveti/pravi...
Mimogrede, nazadnje sem neskladnost uspešno uveljavljal pri Mimovrste, po cca dveh mesecih je šla matična na prenosniku.
Tvoj point je pa kaj točno? Ker po prebranem deluje, da ne razumeš najbolje del, ki si ga citiral nato pa pisal nekaj čisto tretjega. Vse, kar sem povedal je, da garancija in neskladnost nista ista stvar in nista zgolj dve različni poti do iste reklamacije. Gre za dve različni pravni podlagi z različnimi pravili. Pri neskladnosti imaš kot potrošnik zakonsko določene pravice, ki ti prinašajo nekaj prednosti pred uveljavljanjem garancije, zato je pri takšni okvari smiselno najprej uveljavljati neskladnost pri prodajalcu.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
Nimam pojma, kaj želiš povedati, pa ti tudi nabrž ne oz. kaj ima tvoj odgovor z razliko med uveljavljanjem neskladnosti ali garancije. Ti govoriš nekaj čisto tretjega, posledično za moj odgovor nekoristnega.
Glej, na kratko. Seveda neskladnost in garancija nista ista stvar.
Neskladnost se lahko uveljavlja, če izdelek nima (implicitne ali eksplicitne) lastnosti, ki je bila ob prodaji kupcu objubljena. To tako generično. Primer je, da avto nima tiste porabe ali recimo prikolica ima nosilnost 1500kg, pa jo nekdo naloži točno 1500kg pa se pokaže, da se kolesa drsajo po blatniku ob ostrih ovinkih. Ali je obljubljeno 2TB kapacitete, disk pa ima 1,9TB ali manj kapacitete.
Zavajanja na področju računalništva so bila recimo poraba elektrike monitorjev ali zmogljivost le-teh. In so goljufali, recimo:
https://www.reddit.com/r/hardware/comme...
To je neskladnost. Če pa je disk delal ob nakupu, na koncu pa so začeli sektorji crkovati, to pa je, kakorkoli obrneš, garancijska zahteva, ne neskladnost. Pa še nekaj. Če je premapiranih npr. določen majhen procent sektorjev, to ti diagnostični program pokaže, bo PASS in ti diska ne bodo hoteli zamenjati. Recimo SEAGATE je imel na Barracudah 5 let garancije, pa ima disk na primer 30 tisoč ur uptime in ima recimo 200 sektorjev premapiranih, ti niso hoteli zamenjati diska. Mi smo svojčas imeli SUN diske, 5 let garancije, tam eno tretje leto je večina diskov ali celo vsi imeli nekaj sektorjev premapiranih. Sun takrat ni hotel zamenjati diskov na garancijo, smo se kar upičili z njimi.
To je tvoja osebna interpretacija, ki jo predstavljaš kot dejstvo, nima pa nobene zveze s tem, kako ti osebno gledaš na diske in njihove okvare. Ti še vedno govoriš nekaj povsem tretjega, za uveljavljanje reklamacije irelevantnega.
Kakorkoli obračaš, ima on obe možnosti, garancijo in uveljavljanje neskladnosti (temu se je včasih reklo stvarna napaka) blaga, pri čemer garancija uveljavljanja neskladnosti ne izključuje. Gre za dve različni pravni podlagi, pri čemer je glede na to, kar je povedal in glede na njegove želje v tem konkretnem primeru uveljavljanje neskladnosti zanj ugodnejša možnost.
Njegov cilj je dobiti drug disk, servis pa mu je že povedal, da mu lahko v okviru garancije ponudijo oziroma vrnejo samo denar. Ker ima trgovina iste diske še vedno na zalogi, je zato uveljavljanje neskladnosti v njegovem primeru smiselnejša pot.
Glej, če gre za potrošniški nakup, imaš pravice iz naslova neskladnosti neposredno proti prodajalcu, ne glede na to, ali ti proizvajalec priznava garancijo ali ne. Zato prodajalec ne more preprosto reči, naj zadevo uveljavljaš prek garancije, če svoj zahtevek utemeljuješ na neskladnosti.
Pri neskladnosti je bistveno, ali blago ustreza pogodbi, dogovorjenim oziroma zahtevanim lastnostim in lastnostim, ki jih potrošnik glede na naravo blaga in javne izjave lahko upravičeno pričakuje. Če temu ni tako, gre lahko za neskladnost, ne glede na to, kako proizvajalec opredeljuje svoje garancijske pogoje.
Prednost je tudi v tem, da so pravice potrošnika pri neskladnosti določene z zakonom. Glede na okoliščine lahko zahtevaš vzpostavitev skladnosti, torej popravilo ali zamenjavo, če pa za to niso izpolnjeni pogoji oziroma prodajalec svojih obveznosti ne izpolni ustrezno, lahko pridejo v poštev tudi znižanje kupnine ali odstop od pogodbe. Ja, tu lahko na zahtevku dejansko izrazi prioriteto, popravilo ali nov disk (če je le opcija, je še dobavljiv in ta možnostjo ni nesorazmerno draga), pred vračilom denarja.
Zato pri reklamaciji ne bi pisal samo, da uveljavljaš garancijo oziroma da želiš izdelek poslati na garancijski servis. Če meni, da izdelek ni takšen, kot bi moral biti (časa za uveljavljanje neskladnosti ima dve leti od nakupa v dveh meseci odkar je odkril napako s tem da je breme dokazovanja neskladnosti prvo leto na strani trgovca - pri garanciji te opcije nima), naj jasno napiše, da uveljavlja pravice iz naslova neskladnosti blaga po ZVPot-1 in opiše konkretno neskladnost.
Prodajalec je tisti, ki je v razmerju do potrošnika odgovoren za neskladnost. Garancija je ločen institut in njen obstoj ne pomeni, da se moraš odpovedati zakonskim pravicam iz naslova neskladnosti.
To, kar ti pišeš nima nobene veze s tem katero pot reklamacije ob on ubral - obe sta mu na voljo, vendar je ena, to je uveljavnajnje neskladnosti, zanj v večih pogledih potencialno ugodnejša.
Kakorkoli obračaš, ima on obe možnosti, garancijo in uveljavljanje neskladnosti (temu se je včasih reklo stvarna napaka) blaga, pri čemer garancija uveljavljanja neskladnosti ne izključuje. Gre za dve različni pravni podlagi, pri čemer je glede na to, kar je povedal in glede na njegove želje v tem konkretnem primeru uveljavljanje neskladnosti zanj ugodnejša možnost.
Njegov cilj je dobiti drug disk, servis pa mu je že povedal, da mu lahko v okviru garancije ponudijo oziroma vrnejo samo denar. Ker ima trgovina iste diske še vedno na zalogi, je zato uveljavljanje neskladnosti v njegovem primeru smiselnejša pot.
Glej, če gre za potrošniški nakup, imaš pravice iz naslova neskladnosti neposredno proti prodajalcu, ne glede na to, ali ti proizvajalec priznava garancijo ali ne. Zato prodajalec ne more preprosto reči, naj zadevo uveljavljaš prek garancije, če svoj zahtevek utemeljuješ na neskladnosti.
Pri neskladnosti je bistveno, ali blago ustreza pogodbi, dogovorjenim oziroma zahtevanim lastnostim in lastnostim, ki jih potrošnik glede na naravo blaga in javne izjave lahko upravičeno pričakuje. Če temu ni tako, gre lahko za neskladnost, ne glede na to, kako proizvajalec opredeljuje svoje garancijske pogoje.
Prednost je tudi v tem, da so pravice potrošnika pri neskladnosti določene z zakonom. Glede na okoliščine lahko zahtevaš vzpostavitev skladnosti, torej popravilo ali zamenjavo, če pa za to niso izpolnjeni pogoji oziroma prodajalec svojih obveznosti ne izpolni ustrezno, lahko pridejo v poštev tudi znižanje kupnine ali odstop od pogodbe. Ja, tu lahko na zahtevku dejansko izrazi prioriteto, popravilo ali nov disk (če je le opcija, je še dobavljiv in ta možnostjo ni nesorazmerno draga), pred vračilom denarja.
Zato pri reklamaciji ne bi pisal samo, da uveljavljaš garancijo oziroma da želiš izdelek poslati na garancijski servis. Če meni, da izdelek ni takšen, kot bi moral biti (časa za uveljavljanje neskladnosti ima dve leti od nakupa v dveh meseci odkar je odkril napako s tem da je breme dokazovanja neskladnosti prvo leto na strani trgovca - pri garanciji te opcije nima), naj jasno napiše, da uveljavlja pravice iz naslova neskladnosti blaga po ZVPot-1 in opiše konkretno neskladnost.
Prodajalec je tisti, ki je v razmerju do potrošnika odgovoren za neskladnost. Garancija je ločen institut in njen obstoj ne pomeni, da se moraš odpovedati zakonskim pravicam iz naslova neskladnosti.
To, kar ti pišeš nima nobene veze s tem katero pot reklamacije ob on ubral - obe sta mu na voljo, vendar je ena, to je uveljavnajnje neskladnosti, zanj v večih pogledih potencialno ugodnejša.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
komunist1945 ::
V teoriji naj bi te zakon ščitil, da na svojo željo dobiš mejavo in ne kupnine, ti pa imaš še posebej dober argument za to (RAID). Če se isti model še prodaja, se bodo težko izgovarjali, da disk ni nadomestljiv ali dobavljiv. To jim daj vedet, najbolje kar, da ti AI vse ustrezne zakone našteje v nek dopis, pa ti ga bodo verjetno dobavili, da bodo imeli mir. Z vračilom kupnine pač poskusijo ceneje priti skozi, če se slučajno ne boš pritoževal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: komunist1945 ()
komunist1945 je izjavil:
V teoriji naj bi te zakon ščitil, da na svojo željo dobiš mejavo in ne kupnine, ti pa imaš še posebej dober argument za to (RAID). Če se isti model še prodaja, se bodo težko izgovarjali, da disk ni nadomestljiv ali dobavljiv. To jim daj vedet, najbolje kar, da ti AI vse ustrezne zakone našteje v nek dopis, pa ti ga bodo verjetno dobavili, da bodo imeli mir. Z vračilom kupnine pač poskusijo ceneje priti skozi, če se slučajno ne boš pritoževal.
Če govorimo o slovenskem ZVPot-1, imaš praviloma več možnosti izraziti, kaj želiš, pri uveljavljanju neskladnosti.
Pri uveljavljanju neskladnosti lahko potrošnik praviloma sam izbere, ali želi popravilo ali zamenjavo blaga. Prodajalec lahko izbrani zahtevek zavrne le v zakonsko določenih primerih, napr. če je izpolnitev nemogoča ali bi bila v primerjavi z drugo možnostjo nesorazmerno draga (ja, to slednje je zdaj pri diskih problem - na servisu so mu že povedali, da lahko v primeru uveljavljanja garancije dobi nazaj samo denar).
Pri obvezni garanciji je režim nekoliko drugačen. Privzeta opcija bo vedno poskus odprave napake, ne moreš vnaprej sam izraziti, kaj so tvoje prioritete, pozneje, če popravilo ni mogoče pride v poštev tudi ostalo.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
Hvala za vse odgovore.
Bom šel nazaj k prodajalcu in naj oni uredijo s servisom. Nisem pa poznal te poti z neskladnostjo, bom izbral to opcijo in jasno napisal da hočem menjavo za nov disk.
Bom šel nazaj k prodajalcu in naj oni uredijo s servisom. Nisem pa poznal te poti z neskladnostjo, bom izbral to opcijo in jasno napisal da hočem menjavo za nov disk.
Tribal ::
Če si kupil kot fizična oseba ni problema. Nesi k prodajalcu, naj pošlje na servis. Ko ti ponudijo vračilo kupnine zavrni in zahtevaj menjavo za enak izdelek. Temu ti morajo ugoditi (prodajalec) tudi če gredo v svoj minus.
tikitoki ::
Cene diskov so trenutno veliko visje, in ti bodo zaradi domnevne nebavoljivosti vrnili kupnino. Ker je resitev v skladu z zakonom, in ker bos tezko preveril in dokazal dobavljivost, je to to.
Pa, kot je nekgo ze omenil, kupnino ti lahko vrnejo tudi, ce so druge resitve za njih predrage, in trenutno so, in bi si s tem povzrocili poslovno skodo, in so pred tem zasciteni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
Ales ::
Če še vedno prodajajo enak disk, se bodo težko uspešno sklicevali ne nedobavljivost.
In tudi interpretacija tega dela: "v primerjavi z drugo možnostjo nesorazmerno draga" v primerih, ko se je vmes nabavna cena spremenila, enak disk pa še vedno prodaja, ne pije vode. To ni nesorazmerno drago, to je tržna cena.
Lahko pa se poskusijo delati neumne, seveda, samo nasedati ne na te neumnosti.
In tudi interpretacija tega dela: "v primerjavi z drugo možnostjo nesorazmerno draga" v primerih, ko se je vmes nabavna cena spremenila, enak disk pa še vedno prodaja, ne pije vode. To ni nesorazmerno drago, to je tržna cena.

D3m ::
Če je nabavna vrednost višja od prodajne cene ti bodo vrnili kupnino in pika.
|HP EliteBook|R7 8840U|
Bizkit45 ::
Če si kupil kot fizična oseba ni problema. Nesi k prodajalcu, naj pošlje na servis. Ko ti ponudijo vračilo kupnine zavrni in zahtevaj menjavo za enak izdelek. Temu ti morajo ugoditi (prodajalec) tudi če gredo v svoj minus.
Fantje, ne tako na pamet. Poglejte citat Tribala, on že ve :)
NI PROBLEMA, ZAVRNI KUPNINO, ZAHTEVAJ MENJAVO, MORAJO UGODITI

Noben ne bo šel v svoj minus.
In tukaj se konča vaša KAO pravica.
In tukaj se konča vaša KAO pravica.
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: D3m ()
Če še vedno prodajajo enak disk, se bodo težko uspešno sklicevali ne nedobavljivost.
Na tebi je, da to uveljavis.
Sem prebral zakon, in pise nekaj v smiselu, da lahko prodajalec vrne kupnino, ce so druge resitve predrage. To, da se je zaradi okoliscin na katere nimajo vpliva cena dolocenih izdelkov popeterila se meni slisi kot primeren razlog za uveljavljanje tega dela zakona.
MadMax ::
Pa saj moraš star disk vrnit, torej trgovec reši s servisom, ta z dobaviteljem, dobavitelj z generalnim, ..., končni s proizvajalcem. Kaj je torej prodajalec na slabšem če se disk vmes podraža? Le delo ima, kot pri vsaki reklamaciji, to je pa pač del posla, ki se ga gre.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()
Legon ::
Odvisno od dogovorov znotraj dobavne verige in seveda tega kaj se uveljavlja. In dejansko v tem trenutku je lahko tudi problem dobavljivost.
Potem lahko direkt RMA naredi, ali?
odvisno, kje je bil disk kupljen in ali proizvajalec to sploh omogoča. Seagete načeloma ima RMA, samo Slovenija ni eksplicitno navedena.. Samo v tem primeru seveda ne veljajo pravila slovenske zakonodaje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
Še enkrat hvala vsem. Sem bil danes pri obeh in imam slabe novice.
Servis: Novega diska na zalogi ni. Tudi če bi bil je sedaj dražji za skoraj 50% zato v vsakem primeru lahko dobim le dobropis. Pravijo, da je to v skladu z zakonom, ker tudi oni dobijo od inštance višje dobropis po stari ceni in ne morejo kriti razlike. Sicer je meni to zelo čudno in sem jih opozoril na to ampak so vztrajali.
Prodajalec: Disk v vsakem primeru pošljejo na (ta isti) servis in če servis da dobropis namesto diska oni ne bojo krili razlike za novega (čeprav jih imajo na zalogi, niso zanikali). Spet je to (po njihovo) po zakonu, ki je baje bil pred kratkim spremenjen, da jih ščiti pri takšnih zadevah kot so diski ali RAM?
Oboji so mi svetovali naj poskusim direktno RMA na Seagate, češ da je tam edina možnost da dobim nov disk. Je pa tu problem, da mi Seagate Sea Tools prikazuje disk kot OK, vsi testi so passed, čeprav SMART podatki kažejo enako kot Crystal Disk Info. Verjetno bo Seagate želel kakšne podatke iz tega njihovega programa in potem bo disk po njihovo še dober?
Lahko pa se poskusim pozanimat pri kakšni inštituciji kako je res s tem zakonom, ampak nisem najbolj vešč pri zakonodaji. Mogoče kak tržni inšpektorat ali zveza potrošnikov?
Servis: Novega diska na zalogi ni. Tudi če bi bil je sedaj dražji za skoraj 50% zato v vsakem primeru lahko dobim le dobropis. Pravijo, da je to v skladu z zakonom, ker tudi oni dobijo od inštance višje dobropis po stari ceni in ne morejo kriti razlike. Sicer je meni to zelo čudno in sem jih opozoril na to ampak so vztrajali.
Prodajalec: Disk v vsakem primeru pošljejo na (ta isti) servis in če servis da dobropis namesto diska oni ne bojo krili razlike za novega (čeprav jih imajo na zalogi, niso zanikali). Spet je to (po njihovo) po zakonu, ki je baje bil pred kratkim spremenjen, da jih ščiti pri takšnih zadevah kot so diski ali RAM?
Oboji so mi svetovali naj poskusim direktno RMA na Seagate, češ da je tam edina možnost da dobim nov disk. Je pa tu problem, da mi Seagate Sea Tools prikazuje disk kot OK, vsi testi so passed, čeprav SMART podatki kažejo enako kot Crystal Disk Info. Verjetno bo Seagate želel kakšne podatke iz tega njihovega programa in potem bo disk po njihovo še dober?
Lahko pa se poskusim pozanimat pri kakšni inštituciji kako je res s tem zakonom, ampak nisem najbolj vešč pri zakonodaji. Mogoče kak tržni inšpektorat ali zveza potrošnikov?
Ales ::
Tržni inšpektorat.
Zveza potrošnikov kvečjemu za nezavezujoče informacije, oni nimajo nobene pristojnosti za nič. Vse kar lahko podajo so mnenja, nič dosti drugače, kot tale tema tu...
Zveza potrošnikov kvečjemu za nezavezujoče informacije, oni nimajo nobene pristojnosti za nič. Vse kar lahko podajo so mnenja, nič dosti drugače, kot tale tema tu...

WizzardOfOZ ::
bbbbbb2024 je izjavil:
Če ti pa RAID 5 ni dovolj, pa imaš deduplikacijo RAID 6, ki preživi dva defektna diska. Proper računski centri
Proper računski center ima RAID 60 in 4 vroče rezerve. Torej raid 6 + 2x hot spare in še mirror vsega tega. (pa ponavadi še v treh kopijah in še na rezervni lokaciji - diski niso tako zanesljivi, da bi imel samo eno kopijo). Pri nas dajemo pa še na trakove, ker moramo vsaj 10 let vse hranit.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Kaj si predstavljajo pod dobropis? Ce vracilo kupnine potem kaj dosti ne bos mogel. Ce gre pa dobropis, ki ga moras porabit pri njih pa je to zrelo za trzni inspektorat.
Ja, ce bi prilo do vracila kupnine (ker ne morejo popravit/zamenjat) ozirima bi to zahteval na podlagi neskladnosti bkaga potem je povsem irelavantni koliko je prodajna vrednost danes.
Kaj pa če bi vmes cene padle za 50%? A bi dobil dobropis tudi po stari ceni?
Ja, ce bi prilo do vracila kupnine (ker ne morejo popravit/zamenjat) ozirima bi to zahteval na podlagi neskladnosti bkaga potem je povsem irelavantni koliko je prodajna vrednost danes.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
Jure14 ::
... Je pa tu problem, da mi Seagate Sea Tools prikazuje disk kot OK, vsi testi so passed....
Potem disk (še) ni fuč.
In bo tudi garancija/neskladnost padla.
In za diske je tudi predvideno, da jim nekaj sektorjev crkne, zato pa imajo "rezervo".
In zanekrat si še znotraj specifikacij za ta disk.

Vedno po ceni, ki jo je plačal.
Kaj si predstavljajo pod dobropis? Ce vracilo kupnine potem kaj dosti ne bos mogel. Ce gre pa dobropis, ki ga moras porabit pri njih pa je to zrelo za trzni inspektorat.
Vračilo kupnine.
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: D3m ()
... Je pa tu problem, da mi Seagate Sea Tools prikazuje disk kot OK, vsi testi so passed....
Potem disk (še) ni fuč.
In za diske je tudi predvideno, da jim nekaj sektorjev crkne, zato pa imajo "rezervo".
Glede na napisano mu je prodajalec/servis garancijo ze priznal drugace ne bi imeli te debate.
mn ::
Potem disk (še) ni fuč.
Glede na napisano mu je prodajalec/servis garancijo ze priznal drugace ne bi imeli te debate.
Mene je tudi tale del zmotil.
Je možno da miso priznali zahtevka, so pa vseeno pripravljeni disk vzeti nazaj kot znak dobre volje?
Pa še ena stvar, pred časom je krožilo naokrog, da ko enkrat uveljavljaš garancijo, ni več možno uveljavljati stvarne napake. Je kaj resnice na tem? Meni se ne zdi smiselno.
Meiniken2 ::
Nedolgo nazaj sem uveljvaljal grancijo za eno ram palčko in nazaj dobil dobropis. Zanje je to ceneje kot menjava izdelka.
Dražji disk kot imaš bolj boš motiviran za vztrajanje pri menjavi in branje zakona
O teh zadevah piše v ZvPot-1 pri členih 80-85 oziroma tam nekje.
Jebat ga, taki cajti so. Ceneje jim je vrniti dobropis kot izdelek. Tudi prodajalcem ni ravno z rožicami postlano, ampak to nikogar ne briga.
Dražji disk kot imaš bolj boš motiviran za vztrajanje pri menjavi in branje zakona
O teh zadevah piše v ZvPot-1 pri členih 80-85 oziroma tam nekje.
Jebat ga, taki cajti so. Ceneje jim je vrniti dobropis kot izdelek. Tudi prodajalcem ni ravno z rožicami postlano, ampak to nikogar ne briga.
c3p0 ::
WizzardOfOZ je izjavil:
bbbbbb2024 je izjavil:
Proper računski center ima RAID 60 in 4 vroče rezerve. Torej raid 6 + 2x hot spare in še mirror vsega tega. (pa ponavadi še v treh kopijah in še na rezervni lokaciji - diski niso tako zanesljivi, da bi imel samo eno kopijo). Pri nas dajemo pa še na trakove, ker moramo vsaj 10 let vse hranit.
Nekaj mesecev nazaj smo prevzeli rack omaro. Prejšnji admin, ki je šel v penzijo in mu je očitno bilo ravno za vse, je na hitro rekel, da "nekaj pač piska" in to je bilo to. Seveda je piskal RAID5, ki mu je že pred časom odletel disk. In še boljše, to je SAN za celo produkcijo, backupi slabi. Nekateri imajo pač srečo.
Seveda je bil nato disk takoj menjan in po rebuildu in proper backupu upgradano na RAID6 + hot spare, tako da to vsaj za silo zdaj deluje.
Nikonja ::
Nič ni "ceneje" ali "dražje" trgovcu ker se reklamacija ne ustavi tam, on to pošlje naprej svojem distributerju ali direkt proizvajalcu če so oni distributer, in enako tko dobi denar nazaj kot ti. Trgovec nima nobene škode z reklamacijami, samo proizvajalec, razen če seveda trgovec ponuja neko svojo rešitev kot ima npr. BB z dokupom "njihove" podaljšane garancije "Se zgodi".
Delam pri eni večji poznani firmi in vse reklamacije se zaključijo pri nas, trgovec za vsako stvar dobi dobropis, in zakaj včasih kompliciraju je meni iskreno brainfuck!!!
Delam pri eni večji poznani firmi in vse reklamacije se zaključijo pri nas, trgovec za vsako stvar dobi dobropis, in zakaj včasih kompliciraju je meni iskreno brainfuck!!!
Se strinjam. Vrnejo celotno kupnino v gotovini, ali pa zamenjajo okvarjen izdelek. Dobropis v tem primeru ni sprejemljiv.
Uradno sploh še nisem oddal nobenega zahtevka. Smo pa skupaj pogledali print SMART podatkov in rezultat je jasen. Gre za faliran disk da po 40ih urah dobi slabe sektorje, verjetno zaradi fizičnih poškodb na ploščah - verjetno pri izdelavi ali transportu. Skoraj sigurno bojo slabi sektorji sedaj hitro naraščali. To se strinjata tako servis kot prodajalec. Moja napaka je, da nisem pustil delovati nekaj dni že v štartu, pač takrat nisem imel časa postavit vsega kar sem nameraval... Sigurno bi se napaka pojavila že takrat in bi takoj menjali.
Zdaj sploh ni vprašanje ali bojo disk vzeli nazaj kot okvarjen če sprožim reklamacijo. Problem je samo, ker jaz želim nov disk oni pa so vnaprej povedali da ga zaradi podražitve ne bojo dali, ker bi šli v svojo škodo. In ni odgovora zakaj bi oni morali pokriti razliko in ne proizvajalec.
RMA pa je tudi problematičen. Tam piše, da mi Seagate lahko disk zamenja tudi z drugim popravljenim (re-certificiranim) diskom, ni nujno da dobim novega. Torej igra na srečo... Razmišljam, da ga vgradim nazaj in naj dela dokler dela, ko pa dokončno odpove pa ga nesem nazaj, dobim nazaj kupnino potem pa kupim spet WD-ja. Seagate prvič, zadnjič in nikoli več!
Zdaj sploh ni vprašanje ali bojo disk vzeli nazaj kot okvarjen če sprožim reklamacijo. Problem je samo, ker jaz želim nov disk oni pa so vnaprej povedali da ga zaradi podražitve ne bojo dali, ker bi šli v svojo škodo. In ni odgovora zakaj bi oni morali pokriti razliko in ne proizvajalec.
RMA pa je tudi problematičen. Tam piše, da mi Seagate lahko disk zamenja tudi z drugim popravljenim (re-certificiranim) diskom, ni nujno da dobim novega. Torej igra na srečo... Razmišljam, da ga vgradim nazaj in naj dela dokler dela, ko pa dokončno odpove pa ga nesem nazaj, dobim nazaj kupnino potem pa kupim spet WD-ja. Seagate prvič, zadnjič in nikoli več!
Kup crknjenih WDjev sem poslal v RMA. Ja, dobil sem recertified robo, ampak ta roba se še zdaj vrti, po prek 60k urah.
Kmalu po tem sem kupil par zunanjih usb in nas škatel, iz njih vzel prav tako recertified diske-tudi ti so še danes zvesti delavci.
Ampak če imaš predsodke...
Kmalu po tem sem kupil par zunanjih usb in nas škatel, iz njih vzel prav tako recertified diske-tudi ti so še danes zvesti delavci.
Ampak če imaš predsodke...
tony1 ::
Tudi sam sem že pošiljal na RMA WD diske, dobil nazaj refurbished robo s čisto drugačno nalepko, ni bilo težav z njimi. Malo sumim, da so bili novi, le nalepka je bila drugačna.
Je pa res, da so bili poslani s pošto, ne pomnim če so plačali pazljivejše ravnanje ali ne. Jaz ga za gor že nisem.
Je pa res, da so bili poslani s pošto, ne pomnim če so plačali pazljivejše ravnanje ali ne. Jaz ga za gor že nisem.