☰

» »

Vračilo kupnine za disk v garanciji?

Vračilo kupnine za disk v garanciji?

alkoo ::

Gre za nov HDD Seagate Ironwolf, ki je zelo malo rabljen, 40 ur v pol leta.

TrueNAS je prvi javil napake, SMART podatki kažejo slabe sektorje (reallocated/pending/uncorrectable). Torej je disk verjetno zrel za menjavo. Trgovec me je usmeril na servis, tam pa so mi v telefonskem pogovoru omenili vračilo kupnine, češ da nimajo diskov na zalogi.

Vračila nočem ker bom disk še potreboval (bolj kot do sedaj). Imam 2 enaka diska v mirrorju, če dobim kupnino moram potem doplačati cca 30% višjo trenutno ceno če kupim nov disk.

Diska še nisem poslal nikamor. Razmišljam, da bi vseeno disk vrnil nazaj trgovcu, ki enake diske ima na zalogi in naj oni uredijo menjavo (po diagnostiki).

Kaj narediti, da pridem do menjave in se izognem vračilu kupnine?

enavlaka ::

Zahtevaj zamenjavo na istega. Poglej, kako so z zalogo in naredi screenshot.

pegasus ::

Danes zalog ni, vsi raje vračajo kupnine. Tiste iz časa ko si disk kupil, ne današnje, da se razumemo ;)

bbbbbb2024 ::

alkoo je izjavil:

TrueNAS je prvi javil napake, SMART podatki kažejo slabe sektorje (reallocated/pending/uncorrectable). Torej je disk verjetno zrel za menjavo. Trgovec me je usmeril na servis, tam pa so mi v telefonskem pogovoru omenili vračilo kupnine, češ da nimajo diskov na zalogi.

Vračila nočem ker bom disk še potreboval (bolj kot do sedaj). Imam 2 enaka diska v mirrorju, če dobim kupnino moram potem doplačati cca 30% višjo trenutno ceno če kupim nov disk.

Diska še nisem poslal nikamor. Razmišljam, da bi vseeno disk vrnil nazaj trgovcu, ki enake diske ima na zalogi in naj oni uredijo menjavo (po diagnostiki).

Sicer moja in tvoja situacija ni enaka, ampak mi imamo v hladni rezervi praviloma 3 enake diske. Čim ta rezerva pade na en disk, kupimo zopet tri.

V tvojem primeru kupiš še en disk, ter ga zamenjaš v RAID polju, tako je RAID izpostavljen napaki samo za čas rebuilda. Tega pa potem vrneš na garancijo. Na tvojem mestu bi seveda jaz kupil še enega istega, ter ga imel v hladni rezervi.

Tako se dela z diski v RAIDu. Zdaj, če pa imaš super zahtevno okolje, kar sicer nimaš, bi imel rezervni disk v vroči rezervi, se pravi, čim bi RAID izločil disk, bi avtomatsko začel rebuild na vročo rezervo.

Če ti pa RAID 5 ni dovolj, pa imaš deduplikacijo RAID 6, ki preživi dva defektna diska. Proper računski centri
imajo potem vročo rezervo ali celo dve vroči rezervi na RAID 6.

Problem vročih rezerv je ta, da lahko restavracija pri zelo obremenjenih in velikih diskih traja dolgo časa.

Zelo, zelo zelo velika napaka pa je, da (še delujoči) disk vzameš iz RAID 5, ter ga pošlješ nekam. Oni ti vrnejo denar. Ali pa se 14 dni pogajaš, a bi disk ali denar. RAID pa je ta čas v stanju rdeče, torej brez redundance. Tako se z RAID ne dela.

RAID po definiciji pomeni, da daš nekaj več denarja za razpoložljivost in varnost podatkov.

Pa še nekaj: vsaj IBM/Lenovo ima možnost, da se prižge oranžna lučka na disku, disk bi bilo potrebno zamenjati, vendar če greš gledat v disk manager, je (defekten) disk še vedno v rabi. Tam gre za to, da včasih se zgodi, da disk dobi dosti sektorjev za remapiranje, potem pa se situacija umiri in disk še vedno dela (z oranžno lučko).

Imel sem tak disk v enem od serverjev, nekritičen, razvojni server, še dve leti je lučka gorela, server pa korektno delal.

Zgodovina sprememb…

Samael ::

"Trgovec me je usmeril na servis" - pujski :)

Če se boš odločil za reklamacijo, bi jaz na tvojem mestu uveljavljal neskladnost blaga (temu se je včasih reklo stvarna napaka) in ne garancije.

Garancija je vezana na garancijske pogoje. Pravice iz naslova neskladnosti so pa zakonske pravice potrošnika in jih je zato pri takšni reklamaciji smiselno uveljavljati pred garancijo. Če pri uveljavljanju neskladnosti prodajalec kaj komplicira je za razliko uveljavljanja garancije, prvo leto od nakupa breme dokazovanja, da si ti kriv za napako na strani trgovca. Pri garanciji takšne zakonske domneve glede obstoja neskladnosti na enak način nimaš.
Plus, da pri neskladnosti uveljavljaš svoje zakonske pravice kot potrošnik neposredno pri prodajalcu (gre za zakonsko odgovornost prodajalca), se ne obremenjuješ s servisom.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Samael ()

Samael je izjavil:

"Trgovec me je usmeril na servis" - pujski :)

Če se boš odločil za reklamacijo, bi jaz na tvojem mestu uveljavljal neskladnost blaga (temu se je včasih reklo stvarna napaka) in ne garancije.

Garancija je vezana na garancijske pogoje. Pravice iz naslova neskladnosti so pa zakonske pravice potrošnika in jih je zato pri takšni reklamaciji smiselno uveljavljati pred garancijo. Če pri uveljavljanju neskladnosti prodajalec kaj komplicira je za razliko uveljavljanja garancije, prvo leto od nakupa breme dokazovanja, da si ti kriv za napako na strani trgovca.
Plus, da pri neskladnosti uveljavljaš svoje zakonske pravice kot potrošnik neposredno pri prodajalcu, se ne obremenjuješ s servisom.

Kakšen bulšit.

V informatiki sem 20+ let. Kupovali smo diske iz ZDA, UK, Nemčije, Irske. Po moje smo kupili vsaj 1000 trdih diskov zase, sigurno pa še nekaj tisoč za stranke, ko smo še prodajali HW.

Če je bil disk v garancijski dobi, vsaj Lenovo, IBM, Seagate, Hitachi (HGST) imajo diagnostična orodja. Daš disk noter, orodje disk spozna, napiše FAILED ali PASS. Če je FAILED, če še garancija velja, še nisem srečal firme za diske, ki ne bi disk zamenjala. Seagate je svojčas imel celo, da je naredil poizvedbo, koliko garancije disk ima, ter ali je še v garanciji.

Menda (to mi pravijo kolegi) Lenovo danes komplicira, želijo, da posnameš ekran, na opremi, kjer je disk instaliran, da je disk zanič. Oni imajo sedaj neka zelo komplicirana pravila. Če ne narediš vse diagnostike, kot oni zahtevajo, se lahko obrišeš pod nosom za diskom. Kolegi pravijo, da so si oni pravila v nulo prebrali, ter dobijo vse na garancijo obravnavano, kar je z garancijo.

En Lenovo RAM smo imeli v garanijski obravnavi 8 mesecev. Ampak so RAM na koncu rodili.

Nimam pojma, kaj želiš povedati, pa ti tudi nabrž ne oz. kaj ima tvoj odgovor z razliko med uveljavljanjem neskladnosti ali garancije. Ti govoriš nekaj čisto tretjega, posledično za moj odgovor nekoristnega.

Mimogrede, nazadnje sem neskladnost uspešno uveljavljal pri Mimovrste, po cca dveh mesecih je šla matična na prenosniku.

Tvoj point je pa kaj točno? Ker po prebranem deluje, da ne razumeš najbolje del, ki si ga citiral nato pa pisal nekaj čisto tretjega. Vse, kar sem povedal je, da garancija in neskladnost nista ista stvar in nista zgolj dve različni poti do iste reklamacije. Gre za dve različni pravni podlagi z različnimi pravili. Pri neskladnosti imaš kot potrošnik zakonsko določene pravice, ki ti prinašajo nekaj prednosti pred uveljavljanjem garancije, zato je pri takšni okvari smiselno najprej uveljavljati neskladnost pri prodajalcu.

https://www.zps.si/pravni-nasveti/pravi...
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

Samael je izjavil:

Nimam pojma, kaj želiš povedati, pa ti tudi nabrž ne oz. kaj ima tvoj odgovor z razliko med uveljavljanjem neskladnosti ali garancije. Ti govoriš nekaj čisto tretjega, posledično za moj odgovor nekoristnega.

Mimogrede, nazadnje sem neskladnost uspešno uveljavljal pri Mimovrste, po cca dveh mesecih je šla matična na prenosniku.

Tvoj point je pa kaj točno? Ker po prebranem deluje, da ne razumeš najbolje del, ki si ga citiral nato pa pisal nekaj čisto tretjega. Vse, kar sem povedal je, da garancija in neskladnost nista ista stvar in nista zgolj dve različni poti do iste reklamacije. Gre za dve različni pravni podlagi z različnimi pravili. Pri neskladnosti imaš kot potrošnik zakonsko določene pravice, ki ti prinašajo nekaj prednosti pred uveljavljanjem garancije, zato je pri takšni okvari smiselno najprej uveljavljati neskladnost pri prodajalcu.

https://www.zps.si/pravni-nasveti/pravi...

Glej, na kratko. Seveda neskladnost in garancija nista ista stvar.
Neskladnost se lahko uveljavlja, če izdelek nima (implicitne ali eksplicitne) lastnosti, ki je bila ob prodaji kupcu objubljena. To tako generično. Primer je, da avto nima tiste porabe ali recimo prikolica ima nosilnost 1500kg, pa jo nekdo naloži točno 1500kg pa se pokaže, da se kolesa drsajo po blatniku ob ostrih ovinkih. Ali je obljubljeno 2TB kapacitete, disk pa ima 1,9TB ali manj kapacitete.

Zavajanja na področju računalništva so bila recimo poraba elektrike monitorjev ali zmogljivost le-teh. In so goljufali, recimo:
https://www.reddit.com/r/hardware/comme...

To je neskladnost. Če pa je disk delal ob nakupu, na koncu pa so začeli sektorji crkovati, to pa je, kakorkoli obrneš, garancijska zahteva, ne neskladnost. Pa še nekaj. Če je premapiranih npr. določen majhen procent sektorjev, to ti diagnostični program pokaže, bo PASS in ti diska ne bodo hoteli zamenjati. Recimo SEAGATE je imel na Barracudah 5 let garancije, pa ima disk na primer 30 tisoč ur uptime in ima recimo 200 sektorjev premapiranih, ti niso hoteli zamenjati diska. Mi smo svojčas imeli SUN diske, 5 let garancije, tam eno tretje leto je večina diskov ali celo vsi imeli nekaj sektorjev premapiranih. Sun takrat ni hotel zamenjati diskov na garancijo, smo se kar upičili z njimi.

To je tvoja osebna interpretacija, ki jo predstavljaš kot dejstvo, nima pa nobene zveze s tem, kako ti osebno gledaš na diske in njihove okvare. Ti še vedno govoriš nekaj povsem tretjega, za uveljavljanje reklamacije irelevantnega.

Kakorkoli obračaš, ima on obe možnosti, garancijo in uveljavljanje neskladnosti (temu se je včasih reklo stvarna napaka) blaga, pri čemer garancija uveljavljanja neskladnosti ne izključuje. Gre za dve različni pravni podlagi, pri čemer je glede na to, kar je povedal in glede na njegove želje v tem konkretnem primeru uveljavljanje neskladnosti zanj ugodnejša možnost.
Njegov cilj je dobiti drug disk, servis pa mu je že povedal, da mu lahko v okviru garancije ponudijo oziroma vrnejo samo denar. Ker ima trgovina iste diske še vedno na zalogi, je zato uveljavljanje neskladnosti v njegovem primeru smiselnejša pot.

Glej, če gre za potrošniški nakup, imaš pravice iz naslova neskladnosti neposredno proti prodajalcu, ne glede na to, ali ti proizvajalec priznava garancijo ali ne. Zato prodajalec ne more preprosto reči, naj zadevo uveljavljaš prek garancije, če svoj zahtevek utemeljuješ na neskladnosti.
Pri neskladnosti je bistveno, ali blago ustreza pogodbi, dogovorjenim oziroma zahtevanim lastnostim in lastnostim, ki jih potrošnik glede na naravo blaga in javne izjave lahko upravičeno pričakuje. Če temu ni tako, gre lahko za neskladnost, ne glede na to, kako proizvajalec opredeljuje svoje garancijske pogoje.
Prednost je tudi v tem, da so pravice potrošnika pri neskladnosti določene z zakonom. Glede na okoliščine lahko zahtevaš vzpostavitev skladnosti, torej popravilo ali zamenjavo, če pa za to niso izpolnjeni pogoji oziroma prodajalec svojih obveznosti ne izpolni ustrezno, lahko pridejo v poštev tudi znižanje kupnine ali odstop od pogodbe. Ja, tu lahko na zahtevku dejansko izrazi prioriteto, popravilo ali nov disk (če je le opcija, je še dobavljiv in ta možnostjo ni nesorazmerno draga), pred vračilom denarja.

Zato pri reklamaciji ne bi pisal samo, da uveljavljaš garancijo oziroma da želiš izdelek poslati na garancijski servis. Če meni, da izdelek ni takšen, kot bi moral biti (časa za uveljavljanje neskladnosti ima dve leti od nakupa v dveh meseci odkar je odkril napako s tem da je breme dokazovanja neskladnosti prvo leto na strani trgovca - pri garanciji te opcije nima), naj jasno napiše, da uveljavlja pravice iz naslova neskladnosti blaga po ZVPot-1 in opiše konkretno neskladnost.
Prodajalec je tisti, ki je v razmerju do potrošnika odgovoren za neskladnost. Garancija je ločen institut in njen obstoj ne pomeni, da se moraš odpovedati zakonskim pravicam iz naslova neskladnosti.
To, kar ti pišeš nima nobene veze s tem katero pot reklamacije ob on ubral - obe sta mu na voljo, vendar je ena, to je uveljavnajnje neskladnosti, zanj v večih pogledih potencialno ugodnejša.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

komunist1945 ::

alkoo je izjavil:

V teoriji naj bi te zakon ščitil, da na svojo željo dobiš mejavo in ne kupnine, ti pa imaš še posebej dober argument za to (RAID). Če se isti model še prodaja, se bodo težko izgovarjali, da disk ni nadomestljiv ali dobavljiv. To jim daj vedet, najbolje kar, da ti AI vse ustrezne zakone našteje v nek dopis, pa ti ga bodo verjetno dobavili, da bodo imeli mir. Z vračilom kupnine pač poskusijo ceneje priti skozi, če se slučajno ne boš pritoževal.

Zgodovina sprememb…

komunist1945 je izjavil:

V teoriji naj bi te zakon ščitil, da na svojo željo dobiš mejavo in ne kupnine, ti pa imaš še posebej dober argument za to (RAID). Če se isti model še prodaja, se bodo težko izgovarjali, da disk ni nadomestljiv ali dobavljiv. To jim daj vedet, najbolje kar, da ti AI vse ustrezne zakone našteje v nek dopis, pa ti ga bodo verjetno dobavili, da bodo imeli mir. Z vračilom kupnine pač poskusijo ceneje priti skozi, če se slučajno ne boš pritoževal.

Če govorimo o slovenskem ZVPot-1, imaš praviloma več možnosti izraziti, kaj želiš, pri uveljavljanju neskladnosti.

Pri uveljavljanju neskladnosti lahko potrošnik praviloma sam izbere, ali želi popravilo ali zamenjavo blaga. Prodajalec lahko izbrani zahtevek zavrne le v zakonsko določenih primerih, napr. če je izpolnitev nemogoča ali bi bila v primerjavi z drugo možnostjo nesorazmerno draga (ja, to slednje je zdaj pri diskih problem - na servisu so mu že povedali, da lahko v primeru uveljavljanja garancije dobi nazaj samo denar).
Pri obvezni garanciji je režim nekoliko drugačen. Privzeta opcija bo vedno poskus odprave napake, ne moreš vnaprej sam izraziti, kaj so tvoje prioritete, pozneje, če popravilo ni mogoče pride v poštev tudi ostalo.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

alkoo ::

Hvala za vse odgovore.

Bom šel nazaj k prodajalcu in naj oni uredijo s servisom. Nisem pa poznal te poti z neskladnostjo, bom izbral to opcijo in jasno napisal da hočem menjavo za nov disk.