» »

Sončna elektrarna -pomoč

Sončna elektrarna -pomoč

Gorazd3 ::

Oče me je prosil za pomoč pri odločitvi glede nadaljnjega načina uporabe oziroma prodaje električne energije iz njegove sončne elektrarne, vendar tudi sam tega področja ne poznam dovolj dobro.
Konec leta 2012 je na strehi hleva postavil sončno elektrarno z nazivno močjo 27 kW. Ob koncu letošnjega leta se mu izteče 15-letno obdobje prejemanja obratovalne podpore Borzena. V tem času je poleg obratovalne podpore proizvedeno električno energijo prodajal družbi SunContract.
Elektrarna je v zadnjih štirih letih v povprečju proizvedla približno 33.000 kWh električne energije na leto, medtem ko znaša letna poraba na očetovem odjemnem mestu približno 10.000 kWh.
Zanima naju, katera rešitev bi bila po izteku obratovalne podpore zanj najprimernejša in ekonomsko najbolj smiselna. Ali naj proizvedeno električno energijo še naprej prodaja, preide na samooskrbo, razmisli o hranilniku električne energije ali izbere kombinacijo teh možnosti?
Zanima naju tudi možnost souporabe oziroma delitve proizvedene električne energije z menoj. Sam namreč živim na drugem naslovu. Kakšni so pogoji, stroški in omejitve takšne rešitve?
Dobrodošla bi bila tudi priporočila glede ponudnikov, ki bi jih bilo smiselno zaprositi za konkretne in primerljive ponudbe.

enavlaka ::

Če lahko še proda po dobri ceni naj prodaja. Stare podpore so bile tako ugodne, da si ceneje odkupoval nazaj, kakor si prodajal.

Delitev proizvodnje pa je odvisna od distributerja in lahko zahteva drugačno shemo priklopa.
Če si na isti trafo postaji načeloma ni problematično.
Golobova delitev, tudi na drugih lokacijah pa ne vem, če je videla luč sveta.

Ponudniki? Kar je v sloveniji so zelo priprli cene. 20€ na MWh.

Podporo lahko obnoviš, če ponovno investiraš več kakor 50% vrednosti elektrarne.

bauci ::

Delitev viška pridobljene energije je zelo enostavna. Proizvajalec (tvoj oče), izpolni obrazec na internetu, odjemalec (ti), podpišeš pogodbo, ki ti ji pošlje elektro in to je to. Jst dobivam 25% viška energije in se mi je prvi mesec poznalo pri računu, kjer je bila poraba "kupljene" elektrike 60% nižja. Hec je pa v tem, da mora odjemalec porabiti podarjeno energijo v istem 15 minutnem intervalu, ko proizvajalec pridela višek.
Nimam pa nobene veze na katero trafo postajo sta priključena.

Matko ::

NI važna samo količina, ampak sočasnost med proizvodnjo in porabo.

opozorilo: po 15 leti je zadnji čas, za detajlni pregled sončne elektrarne.

feryz ::

Kako pa pregledaš elektrarno?
Tako da nekomu plačaš, da jo "pregleda"?

iloveboobz ::

https://gen-i.si/dom/elektricna-energij...

tle mas za cca 5c/kWh odkupa. To mu s trenutnim presezkom nanese cca 1150€/leto.

Lahko pa investira v baterijo in te presezke prodaja po spot cenah, k je cena visoka.
smoki

PluribusUnum ::

"ignorantsko omrežni AI pradoks" z manipulacijo porabnikov lahko družinsko razdeli viške. Torej družina odjemalcev je > od omrežja

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

PluribusUnum ::

Realno: Dvorezna zadeva, ki je odvisna od okolice, se pravi od velikosti lokalnega transformatorja.

Gorazd3 ::

Ali pa samo naprej prodajati električno energijo in je to to.

Likalnik ::

feryz je izjavil:

Kako pa pregledaš elektrarno?
Tako da nekomu plačaš, da jo "pregleda"?

to tudi mene zanima...SE imam že cca 5 let in sem raziskoval možnosti za redne letne preglede...enkrat sem dal narediti pregled z dronom kateri je opazil ptičji kakec na panelu in mi računal cca 200€.

kot rečeno, sam si pod pregled predstavljam pregled kablov, spojev, kontaktov na celotni SE ...ker pregled samih panelov in razsmernika ali deluje pravilno ali ne vidim že sam iz aplikacije

starfotr ::

feryz ::

Kar bi pomenilo demontažo panelov, pregled in otip konektorjev in montažo panelov nazaj.
Fizični pregled kablov in še posebej spojev.
Razsmernik in omarica nista nič posebnega, oboje odpreš in en uč vržeš.

Skratka dan ali dva dela, z vsemi pritiklinami, ki so potrebne. Lestev, košara, štriki, whatever.
In pa, seveda, račun ki vsebuje vsaj 4 mesto cifro. Za manj nihče ne bo šel.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Likalnik ::

feryz je izjavil:

Kar bi pomenilo demontažo panelov, pregled in otip konektorjev in montažo panelov nazaj.
Fizični pregled kablov in še posebej spojev.
Razsmernik in omarica nista nič posebnega, oboje odpreš in en uč vržeš.

Skratka dan ali dva dela, z vsemi pritiklinami, ki so potrebne. Lestev, košara, štriki, whatever.
In pa, seveda, račun ki vsebuje vsaj 4 mesto cifro. Za manj nihče ne bo šel.

tako je...torej, kaj mi potem pomaga prelet z dronom oziroma "redni servisi" karšne pač trenutno oglašujejo...ker redni servis katerega si ti opisal pač noben ne izvaja...vse ostalo je pa mešanje megle.

fikus_ ::

Če bi hotel panele pogledati s spodnje strani, električne spoje, potem lahko z endoskopsko kamero, so poceni s celo 10m kabla.
Ampak, kaj bi videl? Če je konektor slabo spojen? To se bi že prej verjetno pokazalo.
Tisti preleti z dronom so škoda denarja, ker vidi samo ptičje kakce zgoraj.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

deepsick ::

Mi imamo dobaviteljev pregled na dve leti, verjetno res ne bi potrebovali (vsaj ne še) ampak zaradi tistih EUR nas najbrž ne bo konec - čeprav bi se jih dalo boljše porabiti. Je pa faktor, da je objekt v uporabi in nismo ves čas tam. Navadno še potem zavorvalnico zaspamam z uradnim pooročilom, ene 16 točk je, od panelov, inverterja, dc/ac. Če se ne motim, ni obvezno, razen, da te financirajo ali pa ne znaš z denarjem :D

Magic1 ::

Upam da so ti pregledi kaj boljši, kot tist pred priklopom. Tip pride, pogleda če dela in gre, 5min.
Novi inverterterji merijo marsikaj in se ugasne v kolikor kaj zazna. Pri 15 let stari inštalaciji pač upaš na dobre kontakte in da ne bo kaj vžgalo, če bo začelo šmelcat. Verjetno bi se dalo zmerit kaj s primerno opremo in termo kamero. Četudi stike pod panelom (kjer jih je največ) je težko videt, sploh med delovanjem.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

deepsick ::

Ja ne vem, koliko je to zares zanesljivo in koliko kačje olje, pokazane so mi bile slike panelov na sončen dan okrog 11:00; brez posebnosti (montirana termokamera na dron) in v poročilu tudi piše za Ustrezno za termoslike panelov in dc/ac omarice in kablovja. Kot rečeno, po nekaj letih še brez napak in posredovano zavarovalnici, smo kar navezani od malo večjih škod, tudi pravna pomoč ni izključena :D

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sončna elektrarna z hranilniki (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
842117973 (419) iloveboobz

Sončna elektrarna? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27882001 (52391) BigWhale
»

Solarna energija:ali se splača investirat?

Oddelek: Znanost in tehnologija
4715782 (13379) bili_39a

Več podobnih tem