» »

Sončni mrk posneli tudi sateliti

Sončni mrk posneli tudi sateliti

Slo-Tech - V sredo si je na stotine milijonov ljudi v Evropi, Afriki in Severni Ameriki ogledalo sončni mrk, ki je bil v delu Evrope tudi popolni. Nastalo je na milijarde fotografij, a posebej zanimive so tiste, ki sploh ne prikazujejo Sonca, temveč Zemljo. Mrk so iz vesolja posneli tudi evropski in ameriški sateliti.

V Zahodni Evropi je bil mrk viden tik pred sončnim zahodom. Iz vesolja se mrk vidi kot temna senca, ki potuje po Zemljinem površju; ljudje v središču vidijo popolni mrk, tisti ob robu pa delnega. V Evropi je mrk sčasoma ulovil zahod, zato se na slikah vidi, kako z zahoda potuje Lunina senca, z vzhoda pa terminator. Na površju smo to videli zahod, še preden bi se mrk utegnil končati.

Satelit Meteosat-12 je iznad Severne Afrike posnel fantastične slike mrka (del Zemlje, ki je v temi, je seveda kompozit), podobno je iznad Severne Amerike snemal GOES-19. Mrke so sateliti na podoben način snemali že v preteklosti, a so posnetki novih satelitov višje kakovosti. Prihodnji Sončni mrk bo iz naših krajev videti 2. avgusta prihodnje leto, ko bo v Sloveniji približno 60-odstotni mrk, v Evropi pa bo popolni mrk na Gibraltarju. Januarja 2028 bo kolobarjasti mrk, ki bo v Evropi ob tik zahodu spet viden iz Španije.

3 komentarji

driftwood ::

Senca sončnega mrka zgleda kot zmazek. Sem pričakoval okroglo površino.

Predkambrij ::

Sem naredil video (yes, YT is very stupid with shorts)

https://www.youtube.com/shorts/riN-_7f2...

Zgodovina sprememb…

jest10 ::

driftwood je izjavil:

Senca sončnega mrka zgleda kot zmazek. Sem pričakoval okroglo površino.

Ker je ob sončnem zahodu.

Če imaš sonce v zenitu, imaš okroglo senco

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V sredo bo sončni mrk, v Sloveniji viden kot delni (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
655273 (392) GupeM
»

Sončni mrk

Oddelek: Znanost in tehnologija
83128 (2731) nevone
»

Jutri delni Sončev mrk (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6724730 (18341) MrStein
»

Sončni mrk, 20. marec 2015 (10.53h)