» »

Plačevanje z gotovino cenejše kot s kartico?

Plačevanje z gotovino cenejše kot s kartico?

«
1
2

WinXPx ::

Zanima me vaše mnenje glede ene situacije, ki se mi je zgodila v lokalni trgovini.

Šel sem v eno izmed lokalnih trgovin, kjer prodajajo elektroniko, papirni material, knjige in podobno. Pri nakupu me je blagajničar opozoril, da bo cena drugačna glede na način plačila. Če plačam z gotovino, bi mi zaračunali 30€, če pa plačam s kartico (uporabljam Mastercard), pa nekaj čez 40€. Ni šlo za nobeno posebno ponudbo. Cena na izdelku (HP kartuše) je bila enaka.

Priznam, da me je to precej presenetilo, saj sem bil do zdaj navajen, da je cena enaka ne glede na to, ali plačaš z gotovino ali kartico.

Ali je takšna praksa sploh običajna oziroma dovoljena? Razumem, da imajo trgovci pri kartičnih plačilih določene stroške, ampak 10€ razlike se mi zdi precej veliko.

Se je še komu zgodilo kaj podobnega?

fikus_ ::

Katera cena je bila na izdelku? Če ti pri plačilu z gotovino ponujajo popust (kar se je v preteklosti dosti dogajalo) na ceno izdelka, potem se nimaš kaj pritoževati.
Malo trgovci morajo kar nekaj % plačevati za kartična plačila.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

joez7 ::

Ja. Mam eno trgovino z rezervnimi deli za aparate. Na velko napisano - samo gotovina, že leta tako - smo se že navadli:)) .
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

karafeka ::

Na tehničnih pregledih je podobno. Je neki par % več s kartico. Oz. vsaj bilo je nekaj let nazaj, sedaj so me tako zdresirale, da vedno z gotovino pridem.

WinXPx ::

fikus_ je izjavil:

Katera cena je bila na izdelku? Če ti pri plačilu z gotovino ponujajo popust (kar se je v preteklosti dosti dogajalo) na ceno izdelka, potem se nimaš kaj pritoževati.

Cena je bila 30 €. Ko sem mu na blagajni pokazal kartico, me je opozoril, da bo cena čez 40€.. Logično sem plačal z gotovino in šel svojo pot.

link_up ::

ja valda ... hvala lepa in nasvidenje
In and Out

feryz ::

Tolikšna razlika je lahko samo v enem primeru.
Najbrž ni treba posebej razlagati v katerem.

driftwood ::

seveda je lahko plačilo z gotovino cenejše, še posebej, če ti ne izda računa.

Nikonja ::

Ni več dovoljeno dvignit ceno glede na način plačila, ampak seveda ti zmeraj lahko ponudi popust za plačilo z gotovino. V vsakem primeru jasno napisana cena na izdelku velja za vse oblike plačila. Če to dejansko delajo je to za prijavo!
Ampak v 99% primerov kje se forsira plačevanje "samo z gotovino" se gre za goljufijo ali pranje denarja, ker teh 1% provizije MC ziher ne more bit problem - pač dvigneš ceno za ta 1% in prevališ ta strošek na kupca.

Opkow ::

Glede na razliko v ceni bi rekel, da pri kartičnem plačilu dobiš račun, pri gotovini pa "račun". :]
Ker običajno bi morala biti na izdelku ista cena, ne glede na način plačila. Edino pri gotovinskem plačilu so lahko dali določen procent popusta.

edit: Me je že Nikonja prehitel.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Opkow ()

delavec44 ::

karafeka je izjavil:

Na tehničnih pregledih je podobno. Je neki par % več s kartico. Oz. vsaj bilo je nekaj let nazaj, sedaj so me tako zdresirale, da vedno z gotovino pridem.

Na Amzs sigurno ne.

blackbfm ::

zrelo za inšpekcijo

ToniT ::

karafeka je izjavil:

To že nekaj let ni več res.

BuDi79 ::

karafeka je izjavil:

Država je pred nekaj leti prepovedala vse popuste in razlike v cenah tehničnih pregledov.

deepsick ::

Hmm, ta prodajalec bi lahko fino naj*, če je izdal brez računa in bi kupec bil kak davčitelj.

Jaz ne j...m nobenega več brez računa, tudi če mi kakšen mojster reče "ti lahk dam popust na gotovino brez računa" samo reče hvala in zahtevam račun, ker sem že enkrat imel problem z garancijo in dokazovanjem.

LynxEffect ::

V bolj zakotnih trgovinah, zunaj mest, je to kar stalna praksa. Tudi gotovina je pogosto edini način plačevanja, čeprav se oglašuje drugače. So tile prodajalci kr iznajdljivi

karafeka ::

ToniT je izjavil:

karafeka je izjavil:

To že nekaj let ni več res.

Mrbit. Sem zdaj zdresiran, pa ne sprašujem več :).

kriptobog ::

LynxEffect je izjavil:

V bolj zakotnih trgovinah, zunaj mest, je to kar stalna praksa. Tudi gotovina je pogosto edini način plačevanja, čeprav se oglašuje drugače. So tile prodajalci kr iznajdljivi

Sem zadnjič v eni izmed trgovin z oblačili v Qlandiji v Kranju plačal z gotovino in dobil 3% gotovinskega popusta... Ni samo v zakotnih trgovinah ;)

3 procente od 40 evrov je 1,2 evra, ne skoraj 12 evrov.

Pri nas en bar že leta noče iti na kartična plačila. Verjetno gre pol prometa mimo blagajne v žep brez ali z na roko napisanim računom. Od rednih strank.

Izgovor lastnika je seveda, da kartični ponudnik hoče preveč %.

MadMen ::

Verjetno je v večini primerov razlog mutna posla d.o.o.
Tako kot večina šiptarskih pekarn...

jest10 ::

delavec44 je izjavil:

Pri nas en bar že leta noče iti na kartična plačila. Verjetno gre pol prometa mimo blagajne v žep brez ali z na roko napisanim računom. Od rednih strank.

Odvisno od ponudnika storitev, je pri nizkih zneskih res lahko z gotovino opazno ceneje.
Ponekod imajo zato min znesek za plačilo s kartico, tam nekej v rangu med 5 in 10EUR

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jest10 ()

delavec44 je izjavil:

Nope, ni fora v tem. Kartice so ubijalec napitnin.

Sem bil teden dni nazaj v kroaciji, oštarija ogromna, ljudi kot blata, kartic ne sprejemajo. In je gazda povedal, da praktično nihče ne plača točno ali zahteva denarja nazaj. Popolnoma vsi nekaj pustijo. Tudi cene so oblikovane tako, da nikoli ni okrogel znesek. In so vsi zadovoljni, kelarji in kuharji še najbolj.

Ganon ::

Koliko enega kavčarskega nabijanja v prazno, neverjetni ste. :|

Na Pošti Slovenije se je še nedolgo nazaj (obstaja možnost, da v nekaterih poslovalnicah še vedno) plačilo s kartico obravnavalo kot dvig gotovine prek POS-terminala. Banka zna v tem primeru zaračunati visoko provizijo, na kar so pred plačilom tudi opozorili.

In v tej lokalni trgovinici se dogaja nekaj podobnega. Lastnik špara, po domače rečeno.

Pošta Slovenije je to delala le zato, ker ima to čez OTP (preko bivše NKBM in PBS). Če si bil njihov komitent, ni bilo stroška, za ostale pa ja.

Tako da tudi ti le nabijaš.

Egzekli, in tega ne počnejo že par let, od takrat ko je prepovedano tako početje!

Pithlit ::

WinXPx je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Cena je bila 30 €. Ko sem mu na blagajni pokazal kartico, me je opozoril, da bo cena čez 40€.. Logično sem plačal z gotovino in šel svojo pot.

Zrelo za prijavo. Cena ne more bit različna (razen mogoče za gotovinski popust). Sploh pa ti ne morejo oziroma smejo zaračunat več od oglaševane cene.

feryz je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Nope, ni fora v tem. Kartice so ubijalec napitnin.

Sem bil teden dni nazaj v kroaciji, oštarija ogromna, ljudi kot blata, kartic ne sprejemajo. In je gazda povedal, da praktično nihče ne plača točno ali zahteva denarja nazaj. Popolnoma vsi nekaj pustijo. Tudi cene so oblikovane tako, da nikoli ni okrogel znesek. In so vsi zadovoljni, kelarji in kuharji še najbolj.

Vsi novi pos-i omogočajo napitnine. Ampak ja, je treba imet novega.

Je pa seveda lažje gotovino skrivat kot kartice. Ampak to z napitninami je zelo šibek izgovor.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

razor1911 ::

Samo za okus, prejšnja vlada SDSa, je ukinila davčne blagajne in potrebo po izročanju računov v 2022.

To je prineslo za več deset miljonov eurov izpada iz davčne blagajne, FURS pa je opozarjal na precejšnje
zmanjšanje števila potrjevnih računov v določenih dejavnostih, kot gostinstvu, storitvah in gradbeništvu,
kar je več kot izkazalo razraščanje sive ekonomije.

Kar je lepo pokazalo, kaj se dogaja, če ni prijava enforcana, čemur se z gotovino izogiba.

Najverjetneje ni treba posebaj opozarjati, v letu 2026, da je treba davčno blagajno pokriti in, če se plačilu
davkov izognejo nekateri, potem plačamo luknjo vsi ostali oz. bolj konkretno, utajevalci nam ukradejo denar
direktno iz žepa.

Cela sitacija več kot očitno kaže, da gre pri poslovanju z gotovino, najmanj v teh panogah, za utajo davkov, ne
pa za % kartičnih plačil ali kakršnekoli izgovore si že kdo izmisli.
I've said it before
It's easy to write down some fighting words
But it all sounds the same

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: razor1911 ()

razor1911 je izjavil:

Samo za okus, prejšnja vlada SDSa, je ukinila davčne blagajne in potrebo po izročanju računov v 2022.

To je prineslo za več deset miljonov eurov izpada iz davčne blagajne, FURS pa je opozarjal....
Od kje si pa to neresnično kozlarijo potegnu. Davčne blagajne in izročanje računov sta dve popolnima nepovezani stvari. Da mi je vedet kaj kadiš, da sanjaš opozarjaje fursa.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BuDi79 ()

tikitoki ::

WinXPx je izjavil:

Zanima me vaše mnenje glede ene situacije, ki se mi je zgodila v lokalni trgovini.

Šel sem v eno izmed lokalnih trgovin, kjer prodajajo elektroniko, papirni material, knjige in podobno. Pri nakupu me je blagajničar opozoril, da bo cena drugačna glede na način plačila. Če plačam z gotovino, bi mi zaračunali 30€, če pa plačam s kartico (uporabljam Mastercard), pa nekaj čez 40€. Ni šlo za nobeno posebno ponudbo. Cena na izdelku (HP kartuše) je bila enaka.

Priznam, da me je to precej presenetilo, saj sem bil do zdaj navajen, da je cena enaka ne glede na to, ali plačaš z gotovino ali kartico.

Ali je takšna praksa sploh običajna oziroma dovoljena? Razumem, da imajo trgovci pri kartičnih plačilih določene stroške, ampak 10€ razlike se mi zdi precej veliko.

Mislis, da do POD dtoritve brezplacne?

skyline ::

POS ga stane max 2 %. Ne pa 30 %.
Cene pri izdelkih so pa napisane z razlogom.

velikBrokoli ::

Če bi bili davki nižji, bi več majstrov izdajalo račune. Tako pa gotovinarji davčno optimizirajo ... z ne izdajanjem računov.

Furbo ::

skyline je izjavil:

POS ga stane max 2 %. Ne pa 30 %.
Cene pri izdelkih so pa napisane z razlogom.

2% je ogromna številka.
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

2% dobiš cashbacka na normalnih karticah.

fikus_ ::

WinXPx je izjavil:

fikus_ je izjavil:

To je čudno oz. sumljivo. Si dobil racun? Da ti ni dal kar enega listka, ddv-ja ni bilo obracunanega in d3nar direktno v žep.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

starfotr ::

Saj lahko naredimo razrez cene.

Izdelek stane 30 eur z DDV.

24,6 brez DDV. Na to ceno dobi 15-30 % od zastopnika. Recimo, da 30 %. Torej je nabavna cena 18,9 eur brez DDV.

Pri plačilu s kartico za 30 eur, mora plačat 2 %, to je 0,6 eur.

Od 5,7 eur zaslužka, mora dati 0,6 eur za provizijo kartičnega poslovanja, kar pomeni da si mora odrezat 10 % marže.

Pithlit ::

starfotr je izjavil:

24,6 brez DDV. Na to ceno dobi 15-30 % od zastopnika. Recimo, da 30 %. Torej je nabavna cena 18,9 eur brez DDV.

Od 5,7 eur zaslužka, mora dati 0,6 eur za provizijo kartičnega poslovanja, kar pomeni da si mora odrezat 10 % marže.

Če mu ne paše lahko izpuli pos iz stene in reče da ne sprejema kartic. V nobenem primeru pa ti ne more računat več od oglaševane cene.
Life is as complicated as we make it...

starfotr je izjavil:

Kot sem prej napisal, potem dvigneš ceno izdelka za 2% in pokriješ si izgubo! Z veseljem plačam 0,6 eur več da mi se ni treba j.... z gotovino in da sem prepričan da vse skupaj ne laufa na črno!

IL_DIAVOLO ::

WinXPx je izjavil:

Inspektorat bo pravi naslov. Tu te se bo kdo prepričal, da je to normalno.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

DamijanD ::

Tudi če gre za poslovanje z gotovino po reglcih - to ni čisto brez stroškov, nekatere banke si vzamejo provizijo, ko prineseš polno gotovine, sploh če so to neki majhni listki in kovanci.

BuDi79 je izjavil:

razor1911 je izjavil:

To je prineslo za več deset miljonov eurov izpada iz davčne blagajne, FURS pa je opozarjal....
Od kje si pa to neresnično kozlarijo potegnu. Davčne blagajne in izročanje računov sta dve popolnima nepovezani stvari. Da mi je vedet kaj kadiš, da sanjaš opozarjaje fursa.

https://www.gov.si/assets/organi-v-sest...

Gre za identično zadevo, obnašanje, kadar ni nadzora. In pri POS terminalih potem moraš izdati račun, ker se ga da
korelirati. Na gotovino, ga pa pač ne izdaš, ker ti težko kdo dokaže, da ga nisi, mora biti fizično prisoten ob plačilu,
pri POS terminalu pa samo ujemanje plačil z prijavljenimi računi narediš. Avtomatika.

In zato pri toliko provincialnih beznicah, ne sprejmejo kartic. Ker utajujejo davke.

WinXPx je izjavil:

Pri nakupu me je blagajničar opozoril, da bo cena drugačna glede na način plačila. Če plačam z gotovino, bi mi zaračunali 30EUR, če pa plačam s kartico (uporabljam Mastercard), pa nekaj čez 40EUR. Ni šlo za nobeno posebno ponudbo. Cena na izdelku (HP kartuše) je bila enaka.

Diskriminacija glede na način plačila je prepovedana na ravni EU. Ergo, tole je za inšpekcijo.

Kar pa lahko naredi trgovec je, da vse cene (napisane!), dvigne za x% in potem ponudi popust pri plačilu z gotovino za x%.
I've said it before

Zgodovina sprememb…

Oz. ker vemo, da utajevalci davkov ne znajo brati daljših poročil, na, še za take:

https://www.24ur.com/novice/slovenija/i...

Že nekaj več kot leto dni torej velja, da mora zavezanec račun izdati, izročiti kupcu v papirnati obliki pa ga mora le na njegovo zahtevo. A kot je ob sprejemanju te novele dejal državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič, se je s tem ponovno odprl manevrski prostor za sivo ekonomijo. V nekaterih panogah je namreč lani število davčno potrjenih računov znatno upadlo, v primerjavi s predkoronskim letom 2019 tudi za petino.
I've said it before

Netrunner ::

Kartice poberejo provizijo in zato ti marsikateri trgovec da po ceni brez provizije če plačaš z gotovino, on v vsakem primeru dobi enako denarja, ti pa plačaš malo manj.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Še vedno ne vidim ukinitve davčnih blagajn.

Nikonja je izjavil:

starfotr je izjavil:

Kot sem prej napisal, potem dvigneš ceno izdelka za 2% in pokriješ si izgubo! Z veseljem plačam 0,6 eur več da mi se ni treba j.... z gotovino in da sem prepričan da vse skupaj ne laufa na črno!

Ne bit preveč pameten z dvigom cen. Če greš na internet in tam iščeš nek izdelek, uporabiš kako stran s primerjanjem cen ali preprosto uporabiš razvrščanje po ceni od najnižje do najvišje, potem veš da bodo najcenejši dobili posel, malenkost dražji pa ne.

Uporaba kartice ni zagotovilo za plačane davke. Pri kitajcu vse plačaš s kartico, davkov pa vprašanje koliko kaj odvedejo.

Dejstvo je pa, da del tega denarja steče v US, saj je to zdravo za gotovo, ker so vse platforme ameriške.

Btw; 0,6 eur je mnogo več kot če bi uporabnik uporabil klasično SEPA plačilo preko UPN preko spletne/mobilne banke.

Ne zagovarjam davčne utaje. Šipci, kavarne, bari še vedno delajo brez računa v veliko primerih. Če jim ne rečeš, ga enostavno ne dajo in tudi ne izdajo. Jaz jim dam vedno 30 % manj, če mi ne da računa. Če kaj zacvili, ga vprašam po računu.

MYCROFT ::

Kartice nimajo tako visoke provizije kot mislite nekateri. V eu je omejena na 0,2% za debetne in 0,3% za kreditne.

Đabe ti omejitev, če ti banka ali kak drug ponudnik POS terminala doda na to še svoje stroške in si na 2 %.

Netrunner je izjavil:

Kartice poberejo provizijo in zato ti marsikateri trgovec da po ceni brez provizije če plačaš z gotovino, on v vsakem primeru dobi enako denarja, ti pa plačaš malo manj.

Ne sme, direktna kršitev zakonodaje. Lahko pa dvigne cene in ti da popust na gotovino.

starfotr je izjavil:

Uporaba kartice ni zagotovilo za plačane davke. Pri kitajcu vse plačaš s kartico, davkov pa vprašanje koliko kaj odvedejo.

Kitajci ali sami odvedejo ali pa plačaš na carini. To o čemer govoriš je po 2021 samo, če so na carinski pošti malomarni, sicer na čisto vsak izdelek plačaš DDV.

Če Kitajec pravilno obračuna DDV (in zdaj še 3 eure carinskega pavšala) gre pošta tekoče skozi,
sicer dobiš obvestilo za izvedbo uvoznega postopka. Ali boš zraven plačal še nepavšalno carino je pa
odvisno od vrednosti.
I've said it before

Zgodovina sprememb…

... oz. če ti odgovorim bolj plastično, večina cen, ki jih plačaš na aliexpress že vsebuje tako DDV kot tudi 3% pavšalne carine

In, ko pridejo v igro prave carine na vse izdelke, bo to cena na aliexpresu tudi to carino že vsebovala.
I've said it before

Zgodovina sprememb…

«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pravica do uporabe gotovine (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1449743 (5317) David Mayer
»

Moja pot do boljšega finančnega stanja (strani: 1 2 3 )

1029219 (6171) delavec44
»

Davčna blagajna in bančna kartica

Oddelek: Kaj kupiti
388729 (7425) OldSkul
»

Bankomati na vsakem koraku? Kako pol cashless? (strani: 1 2 )

5316994 (14908) perci
»

Prepoved plačila preko 50 EUR z gotovino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10126080 (22128) St235

Več podobnih tem