» »

Moja pot do boljšega finančnega stanja

Moja pot do boljšega finančnega stanja

«
1
2 3

Dami3n ::

Eto, danes sem naredil prvi korak, ukinil kreditno kartico. Včeraj so mi spet trgali celih 800EUR iz kreditne. Saj to že ko sem jo imel prvič 2012 (takrat sem imel 700EUR limita), sem imel enake probleme, ko se enkrat navadiš, boš vsak mesec zapravil max kolikor imaš dovoljeno. To je pa potem vseeno če bi prvi mesec počakal en mesec do plače. Tako da je kreditna brezveze v obeh primerih, ali imaš nizke ali visoke prihodke. Ker če imaš visoke, imaš pa spet dovolj že na debetni ter še predplačniško imaš lahko.

Potem limit 1400EUR. Tega bom tudi povsem ukinil, enak razlog kot za kreditno, bolje da počakaš max 30 dni do mesečnih prihodkov. Idealna priložnost za to bo letni regres čez 11 dni, ki je bil lansko leto 1500EUR. Letos zna biti še višji, ker je bil že januarski 900EUR, 2024 pa 600EUR.

To je da se izogneš zapravljanju denarja, ki sploh ni tvoj. Ampak kaj pa ko dejansko rabiš za kaj bolj nujnega kot je servis avta, zavarovanje avta ali nov komplet gum? Kreditna in limit za take primere zame očitno nista, ker sem imel do sedaj itak vedno maxana do konca. Tako da edina varianta, da že prej začnem šparat za take zadeve.

Potem pa še kredit 5 obrokov, skupaj nekaj čez 1500EUR. Tega bi lahko predčasno odplačal čez 8 tednov.
Potem pa do banke ne bom imel več nekih obveznosti in bom imel samo še mesečne stroške vodenja računa 6EUR.

Ne vem kaj je bil sploh vzrok takemu zapravljanju čez 2024. Na marsikaterih tabletah piše, da je stranski učinek - nepremišljeni spletni nakupi. Ampak jaz mislim da sem vse premislil, čeprav včasih ne prav dobro. Ter tudi že celo življenje imam problem zapravljanja, še preden sem bil mediketiran.

Kot da to še ni vse, na ZPIZ so predvideli, da bom lahko delal polni delovni čas. In to ob dializi 3x tedensko po 5 ur, 6 ur če upoštevam še prevoz, ki ga je seveda treba upoštevati v moj čas enega dneva.
Kako naj bi izgledal polni delovni čas ob dializi? 4h-12h, dializa pa 13h-18:30? To kar so si zamislili je potem samo že za vržti se pod vlak. Enako delo 6-14h in dializa 14:30 do 18:30. Že to da je dializa samo 4h čisti minimum.
Da ne govorim, da sem že danes, ko sem moral vstati ob 6:00, bil povsem zbit in bi moral poležati ob 16h, ampak ker sem pisal tole tukaj, bom ob 16:30 pa verjetno do 19h, če ne 20h, da si malo predstavljate kako to izgleda. Nekateri imajo zmotno mišljenje, da si na dializi enak kot zdrav človek. Jaz rabim spanje vsaj do 8h.

Sicer ne da je bilo pred dializami kaj dosti bolje, sem imel že od 2010 hude migrene, ki so se po urah še daljšale skozi leta dokler niso trajale že po več kot 8 ur ter so se pojavljale raje 2x kot 1x tedensko. To te pa tudi noben ne vpraša, da bi ti omogočil delo recimo za 6h. Kje pa, kakršnekoli imaš probleme, delaj 8h ali 0h in pika, nimaš vmesne variante.

Ampak če gledam kaj pa bi bilo izvedljivo poleg 1. stopnje invalidske, ki je izgleda itak ne bom dobil. Ker pravijo, da si v takem primeru psihično zelo obremenjen, ker imaš revne prihodke ter ker si po cele dneve doma. Saj v bistvu se strinjam, čeprav sem še pri 25, 30 in 35 letih (recimo ko je bil Covid), mislil kako lepo je, če si vedno doma. Ampak zdaj pri 40 pa že vidim, da to lahko načne psiho.
In sicer bi lahko delal 8h-12h. V bistvu ne vem zakaj bi sprejel karkoli drugega. Že delo 6h-10h ni sprejemljivo, ker bi moral potem gledati v luft skoraj 3 ure. Služba se prilagaja dializi, obratno se sigurno ne da.

Kakor imamo zelo dobro urejeno zdravstvo, verjetno smo v top 10 držav na svetu, vsaj kar se tiče dialize, je pa potem ko enkrat zboliš, finančno zelo slabo urejeno. Saj ne pravim, da bi za 4 ure dela moral imeti plačano enako kot če bi delal 8 ur, ampak kaj več kot samo pol prejšnje plače (v bistvu še nižjo, ker za 4 ure dobiš samo nizko plačana delovna mesta) in tistih 200EUR invaldiske bi pa lahko bilo.
  • spremenilo: Dami3n ()

alternative ::

Mesečne stroške vodenja računa 6EUR?? Meni je bilo že 3 EUR preveč in sem zaprl račun ter odprl digitalnega na Unicredit za 90 centov mesečno. Trajnike imam na N26, virtualno kartico za Aliexpress na Revolut, kreditne nimam. V trgovini plačujem z gotovino in v vsakem trenutku vidim, koliko denarja še imam v denarnici
na razpolago.

nejc_nejc ::

trgovini plačujem z gotovino in v vsakem trenutku vidim, koliko denarja še imam v denarnici
na razpolago.

Mnogim žal nepojmljivo.

V trgovini bi se pa zelo težko odpovedal plačevanju z debetno kartico, je precej lažje kot šteti tisti drobiž.
Imam sicer skoraj vedno s sabo ene 30EUR gotovine (in tudi drobiž, sem eksperimentiral z nešteto denarnicami, pa je taka, ki ima poleg kartic tudi za gotovino in drobiž, še najboljša) oz. če je nimam, jo prej dvignem.
Kjer ne sprejemajo kartic:
-kakšen avto servis, letos je že bilo tako, da sem moral iti prej dvigniti, ampak zaradi tega pač ne boš nosil 200EUR vedno v denarnici
-avtobus, v LJ recimo imaš na okencih povsod znake cash only, res pa da je zraven bankomat. Pa tudi voznik mislim da nima za kartice.
-prodajalci sadja ali kostanja

Mesečni stroški vodenja so drugače 9EUR, 6EUR je s popustom, ker je partnersko podjetje. Nisem še tam, da bi mi bilo vsakih 5EUR problem. Bom pa skoraj sigurno v 2026, ampak tudi ne bom šel zaradi tega menjavati bančni paket na najcenejšega za tisti sendvič na mesec več.

Zgodovina sprememb…

Baja ::

v trgovini je isti k, ce ne isces pa stejes centov. se posebaj ce moras pin vtipkati.

ne vem, jaz če nimam vsaj 200e v žepu se ne počutim dobro. ker pač, nikoli ne ves kdaj gotovina prav pride.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Baja ()

UkrFTW!! ::

Tako poredko pride prav, da jo takrat pač dvigneš. Tole z gotovino na blagajni je srednji vek.

sto ljudi sto čudi :)

kamiKaZaA ::

UkrFTW!! je izjavil:

Tako poredko pride prav, da jo takrat pač dvigneš. Tole z gotovino na blagajni je srednji vek.

Točno to. Prideš na blagajno in izveš, da POS terminal ne dela, se usedeš v avto, odpelješ do najbližjega bankomata, dvigneš, prideš nazaj in plačaš z gotovino. Bravo!

kamiKaZaA je izjavil:

UkrFTW!! je izjavil:

Točno to. Prideš na blagajno in izveš, da POS terminal ne dela, se usedeš v avto, odpelješ do najbližjega bankomata, dvigneš, prideš nazaj in plačaš z gotovino. Bravo!

Kakšna drama! Še hujše, v Sloveniji zmanjka elektrika in moraš preko meje na bankomat in nato plačaš v Hoferju!

Se ne spomnim, da kdaj ne bi delal POS.

Prava drama, če 1x ne dela POS. Drama, kot da bi bili babe!

Si celo si vzel čas in poslikal to dramo!?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: UkrFTW!! ()

delavec44 ::

Greš pač v drugo trgovino. Ali pa drug dan.

Zgodovina sprememb…

UkrFTW!! je izjavil:

Se ne spomnim, da kdaj ne bi delal POS.

Prava drama, če 1x ne dela POS. Drama, kot da bi bili babe!

Si celo si vzel čas in poslikal to dramo!?

Lani recimo sem sam 2x naletel v celem letu, da so imeli isto napisjo za trgovino SPAR. Če še ti nisi, še ne pomeni, da se ne dogaja in da se ti ne more zgoditi.

Slikal to? Poglej link slike: ...public/slike/novice/2023/5/9/img

Slika je skopirana iz spleta (članka/novice).

Saj, pravim, ne kot nacija, ampak kot vrsta smo na poti v prepad, če je nedelujoč POS novica!

ja, ne bi bla novica, ce bi folk mel 50e v zepu. ampak ker 90 posto nima, je novica.

ja, drvimo v idiokracijo.

Jaz pa ti pravim, da se boš držal kot pijanec plota kartice dokler ne boš enkrat ali večkrat naletel, da si z njo lahko samo rit obrišeš. Od takrat dalje boš drugače razmišljal in imel vedno pri sebi nekaj gotovine. ;)

Saj očitno večina ima tudi 50 EUR v ovitku telefona, samo je drama, ker bi oni plačali s kartico.
Sedaj, ali so to babe, ali poženščeni deci.

mtosev ::

Jaz ne kreditni kartici ne morem odpovedati, ker vse kupujem s kartico.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Tole spominja na Monty Pytona, kjer je imel možak zvezane vezelke skupaj na obeh čevljih in ni mogel hoditi zaradi tega. Menda so celotno epizodo reševali ta problem!

mtosev je izjavil:

Ti verjetno tudi stanovanja ne zapustiš tako zlepa.

Zgodovina sprememb…

Gotovina je zakon. Kartico tudi uporabljam, a manjkrat kot gotovino. Vse kar ti želim povedat, da je gotovina 100% plačilno sredstvo, pri kartici pa se vedno lahko kaj zalomi. Zdaj pa ti še naprej pretepaj slamnatega moža. Srečno! ;)

mtosev ::

UkrFTW!! je izjavil:

Tole spominja na Monty Pytona, kjer je imel možak zvezane vezelke skupaj na obeh čevljih in ni mogel hoditi zaradi tega. Menda so celotno epizodo reševali ta problem!

mtosev je izjavil:

Ti verjetno tudi stanovanja ne zapustiš tako zlepa.

Vsak dan grem na sprehod v gozd, tak da to žal ne bo držalo.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

CiClon ::

Ne vem, kaj vi delate in kje hodite, ampak sam se ne morem niti spomnit koliko let nazaj je bilo zadnjič, da kje POS ni delal in nisem mogel plačat s kartico.

Stavim, da se precej bolj pogost zgodi, da misliš, da imaš gotovino v denarnici pa na blagajni ugotoviš, da je nimaš (dovolj).

V obeh primerih je pa itak grozna drama, ker moraš do bankomata, o groza!

Zakaj žal? Sprehod v gozdu je super.

Torej, da prideš do gotovine, uporabiš kartico in greš na bankomat. Ta pot je odveč, ker kartico lahko uporabiš direkt na POS.
Verjetno to ni slovenska posebnost?

Zgodovina sprememb…

CiClon je izjavil:

Stavim, da se precej bolj pogost zgodi, da misliš, da imaš gotovino v denarnici pa na blagajni ugotoviš, da je nimaš (dovolj).

Pa ti res misliš, da če jaz imam v denarnici med 30€ in 150€ in če nakup znese recimo 180€, da potem ne potegnem iz denarnice kartice, ker vidim, da nimam dovolj gotovine? Prava brihta si!

Evo moj račun iz aprila 2025, katerega sem prilepil na ta forum v eno drugo temo. Plačal 120€ (gotovino) dobil nazaj (Rückgeld: 1€). Lepo razvidno iz računa, da je plačan z gotovino. Če pa ne bi imel dovolj gotovine takrat v denarnici, pa bi plačal s kartico. Mi pa je plačevanje z gotovino prioritetno. Kartico uporabim samo, če v tistem trenutku ni dovolj gotovine v denarnici. Drobiš pa mečem ven iz denarnice, ko pridem domov in za to posebej namenjeno mesto in zapravim kasneje ko se nabere ali pa grem menjat na banko.

Vsi, ki pa pametujete, da je kartica alfa in omega, ter da lahko gotovino kar ukinemo, pa še boste zagotovo enkrat pričakali ta lasten bumerang nazaj v glavo. In takrat vas bo morda spametoval ali pa tudi ne? ;)

Nazadnje smo videli v Španiji, ko so bili brez elektrike več kot 12 ur kaj so lahko počeli s karticami.

Utk ::

Če ti kdaj prav pride macola, ne pomeni da je moramo stalno nosti seboj, niti da je treba zato kladivo ukinit.

blink ::

Kdor ceni redundanco, anonimnost, prenosljivost, razpolozljivost bo imel vedno tudi gotovino v denarnici. Primarno placujem z gotovino, sekundarno s kartico. Situacij kje in kdaj je prisla izkljucno gotovina v postev niti ne mislim razlagati, ker jih je ogromno.

Še en račun, katerega sem tudi prilepil v tisto isto temo (namen je bil prikazati, kakšne so cene v Avstriji in da še lahko daš gor četudi je akcija še en kupon za -25% in se vse skupaj šteje oz. ti odšteje). Vrednost 308€ (toliko pa res ne nosim gotovine s seboj) in račun je bil plačan s kartico (dokaz za to je, da ni napisa Rückgeld, prav tako pa sem preložil račun na mestu, kjer je izpisana le delno številka kartice).

Utk ::

Zakaj pa ne bi imel 50, 100, kolk češ, gotovine stalno v žepu, plačeval pa vedno s kartico?
Jaz se ne spomnem kdaj sem šel nazadnje na bankomat. Verjetno kakšno leto ne.

Utk je izjavil:

Zakaj pa ne bi imel 50, 100, kolk češ, gotovine stalno v žepu, plačeval pa vedno s kartico?

Anonimnost. Ne potrebuje država ali zavarovalnica (da mi na podlagi tega kasneje nabije višjo premijo) ali kdorkoli vedet koliko alkohola kupim ali sladkorja ali mesa ali karkoli... sploh, ker smo na poti kot kaže kitajske in njihovga social score in manj ve država o meni (ali zavarovalnica) boljše je.

P.S. nimam nobenih socialnih omrežij in ostale navlake, pa mi prav tako nič ne manjka. Družbe več kot dovolj (v živo, ne pa v nekem virtualnem svetu).

socialec ::

Mene sicer moti z gotovino plačevati, ker vsujem kovino na pult in gospa blagajničarka zavijejo z očmi, 'pometejo' kovance z roko, niti ne štejejo, samo malo potežka in sočutno pogledajo, odkimajo, vendar ne komplicira, čeprav ji to izniči blagajniški višek

GupeM ::

kamiKaZaA je izjavil:

Še en račun, katerega sem tudi prilepil v tisto isto temo (namen je bil prikazati, kakšne so cene v Avstriji in da še lahko daš gor četudi je akcija še en kupon za -25% in se vse skupaj šteje oz. ti odšteje). Vrednost 308€ (toliko pa res ne nosim gotovine s seboj) in račun je bil plačan s kartico (dokaz za to je, da ni napisa Rückgeld, prav tako pa sem preložil račun na mestu, kjer je izpisana le delno številka kartice).

Super si. Jaz sem pa prav vesel, ko grem po 14 dneh dopusta plačat nastanitev, pa vse skupaj naredim spotoma, ko samo z Garmin uro tečem mimo recepcije. Ne rabim ne denarnice, ne telefona. Gotovino imam sicer večinoma s sabo, ampak je že dolgo nisem rabil. Sem že pred leti pisal, da tisti petdesetak v moji denarnici verjetno že po plesni zaudarja.

blink ::

Utk je izjavil:

Saj imas lahko, kot zavarovanje za primer nepredvidenega dogodka ko ne mores placati s kartico. S cim ponavadi placujes je pa povsem odvisno od tvojih prioritet (navad, prakticnosti, nacel, vrednot).

codeMonkey ::

Utk je izjavil:

Tudi doma lahko komot lezi nekaj tisocakov. Pac prodas kaksno stvar pa ne neses na banko in imas rezervo v neki kuverti med knjigami. Ce bi ze zmanjkalo stroma, bi bilo za nekaj casa.

Zgodovina sprememb…

Če zmanjka štroma, je vesolja konec, ker se ne da priti na slo-tech.com

jonystar ::

Jaz kombiniram gotovino in kartico. Moram rečt, da, ko plačujem z gotovino manj zapravim in bolj gledam kaj kupim, ker hočem, da mi je čim več ostane. Ko plačujem s kartico sem opazil, da gledam manj na cene.

codeMonkey je izjavil:

Tudi doma lahko komot lezi nekaj tisocakov. Pac prodas kaksno stvar pa ne neses na banko in imas rezervo v neki kuverti med knjigami. Ce bi ze zmanjkalo stroma, bi bilo za nekaj casa.

Saj jaz bi tudi najraje začel doma šparat gotovino. Tiste namreč ne zapraviš kar tako kot to lahko denar na TRR. Ker povsod drugje mi ni uspelo nič našparat. Banke tega nimajo tako dobro urejenega. Varčevalni račun? Ja res dobro, če pa lahko dvigneš kadarkoli hočeš. Potem sem dal na fotra varčevalni račun, to pa ne vem če bom kdaj dobil tistih 500EUR nazaj, ker on je pa šparoven kot ni noben drug in ne da kar tako denarja.

Zgodovina sprememb…

koyotee ::

alternative je izjavil:

Mesečne stroške vodenja računa 6EUR?? Meni je bilo že 3 EUR preveč in sem zaprl račun ter odprl digitalnega na Unicredit za 90 centov mesečno. Trajnike imam na N26, virtualno kartico za Aliexpress na Revolut, kreditne nimam. V trgovini plačujem z gotovino in v vsakem trenutku vidim, koliko denarja še imam v denarnici
na razpolago.

Kaj maš vedno vso gotovino s sabo? Ne nakladaj...
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Bellator ::

Saj ni napisal tega :)) A sploh veš, kaj pomeni "vem koliko denarja še imam v denarnici"? Nekateri res hudo projicirate.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellator ()

Dami3n je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Saj jaz bi tudi najraje začel doma šparat gotovino. Tiste namreč ne zapraviš kar tako kot to lahko denar na TRR. Ker povsod drugje mi ni uspelo nič našparat. Banke tega nimajo tako dobro urejenega. Varčevalni račun? Ja res dobro, če pa lahko dvigneš kadarkoli hočeš. Potem sem dal na fotra varčevalni račun, to pa ne vem če bom kdaj dobil tistih 500EUR nazaj, ker on je pa šparoven kot ni noben drug in ne da kar tako denarja.

To z bankam in gotovino je vse en BS. V trgovino hodis z listkom, oz. z nacrtom v glavi kaj bos kupil, v vecje nakupe pa ne gres impulzivno in si, pac sorazmerno glede na strosek, pustis nekaj casa za premislek oz. za analizo nakupa brez nekih custev. Pa ce placas z gotovino ali kartico, vseeno.

Nismo vsi enaki. Kar deluje zate, ne deluje nujno za druge. Imam dva kolega, ki sta gemblala. Enemu je pomagalo to, da ni imel gotovine ali kartice pri sebi, drugemu ni.

Vsekakor bo velika večina zapravila manj, če kartice ne bo uporabljala in bo pri sebi imela zelo malo ali nič gotovine. Do dviga denarja se lahko ohladiš. Skratka, otežiš si "razvado"

Zgodovina sprememb…

Oba sta gemblala :))

Ja, eden precej več kot drugi. Skratka, tisti, ki je gemblal manj, je svetoval drugemu. Če bi bil jaz ti, bi obema rekel:

codeMonkey je izjavil:

ne gres impulzivno in si, pac sorazmerno glede na strosek, pustis nekaj casa za premislek oz. za analizo nakupa brez nekih custev. Pa ce placas z gotovino ali kartico, vseeno.

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

jonystar je izjavil:

Jaz kombiniram gotovino in kartico. Moram rečt, da, ko plačujem z gotovino manj zapravim in bolj gledam kaj kupim, ker hočem, da mi je čim več ostane. Ko plačujem s kartico sem opazil, da gledam manj na cene.

Samo to je tvoja karakterna napaka, ni problem kartica. Zakaj ne bi isto hotel pri kartici, da ti čim več ostane na računu?

Dokazano je, da ljudje več porabimo, če nakup izvršimo s kartico.

"Using a credit card encourages people to buy more and spend more. Multiple studies have found that people will spend more when they use a credit card compared to cash"

Zgodovina sprememb…

CiClon ::

Raziskave so o kreditnih karticah, kjer folk zapravlja tisto, kar niti še "nima", ne pa o debetnih karticah.

Tudi s kartico imas trike kako porabiti manj. Imas pac se varcevalni racun in si po placi pustis vsakic znesek s katerim bi moral pokriti stroske in pa nekaj za porabo po zelji. Ko ti zmanjka na glavnem racunu, ti ne bo slo skozi na blagajni, in bos moral prej prenakazati z varcevalnega racuna spet nazaj na glavnega, kar je pa neprijetno, ce imas kaksen cilj.

Zgodovina sprememb…

CiClon je izjavil:

Raziskave so o kreditnih karticah, kjer folk zapravlja tisto, kar niti še "nima", ne pa o debetnih karticah.

Tudi za debetne velja podobno

One drawback of credit and debit cards is that they encourage you to spend more than you should do, and more than you intend to, by giving you easy access to capital. It simply doesn't feel like you're spending more money when you're using credit cards since you can't feel the money leaving your wallet

Pri debetni kartici se ljudje verjetno kar navadijo biti varčni, mogoče ne ekstremno asketski, za kreditno težko rečem, pač povečini samo še en instrument mesarjenja svoje glave več.

Ja, z debetno smo nekje na pol poti med kreditno kartico in gotovino.

Analysis of actual shopping behavior of 1,000 households over a period of 6 months revealed that shopping baskets have a larger proportion of food items rated as impulsive and unhealthy when shoppers use credit or debit cards to pay for the purchases (study 1).

https://academic.oup.com/jcr/article-ab...

Zgodovina sprememb…

iKst_ ::

Kako te kartica spodbuja, da zapraviš več. Vsakič, ko potegneš, ti zapiska in pokaže točno koliko si zapravil. V vsakem trenutku lahko vidiš koliko imaš gor denarja. Pri gotovini nimaš nobenega real time obveščanja.

S kartico se samo dotakneš/vtakneš/vpišeš pin in nimaš stika z denarjem v fizični obliki, gotovino pa moraš našteti, verjetno zato. Pri krediti pa trošiš denar, ki ga še nimaš.
«
1
2 3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bliža se konec plačilnih kartic Maestro (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Rezultati
16647910 (31091) Gagatronix
»

Euronet bankomati, očitno prihajajo k nam :( (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18230890 (19900) CyberPunk
»

V ZDA se širijo zahteve po možnosti gotovinskega plačevanja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10726452 (21312) MrStein
»

Ukinitev gotovinskega plačevanja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10528333 (25418) thramos

Več podobnih tem