» »

Šotor - za pohodništvo

Šotor - za pohodništvo

Okapi ::

Nabavljam šotor za (naslednji) treking (High Scardus), pa me samo zanima, a ima tu kdo kakšnega (ultra)lahkega, in kako je zadovoljen z njim, oziroma kje ga je uporabljal. Mi je jasno, da slo-tech ni najbolj primeren forum za takšna vprašanja, in nasvetov na netu je veliko več, in bolj uporabnih, kot jih lahko dobim tu.

Sprašujem čisto tako, iz radovednosti;)

Kupil bom pa verjetno Durston X-Mid Pro 1 (če se ne bom vmes premislil).

razor1911 ::

Za zgornjo si videl, da rabiš pohodniške palice, ne?

Alternativa šotoru:

https://hammock-outlet.eu/si/outdoor-ca... (samo za primer)

Sredina cene je nekje 100 eurov, teža okrog pol kg. In ja, so tudi take s streho.

Boš pa moral poiskati dva drevesa.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: razor1911 ()

Mah, glede na to, da gledaš šotor za 700 eurov, na:
https://eu.ticketothemoon.com/en/produc...

Zgodovina sprememb…

razor1911 je izjavil:

Za zgornjo si videl, da rabiš pohodniške palice, ne?

Alternativa šotoru:

https://hammock-outlet.eu/si/outdoor-ca... (samo za primer)

Sredina cene je nekje 100 eurov, teža okrog pol kg. In ja, so tudi take s streho.

Boš pa moral poiskati dva drevesa.

Visečo mrežo imam, celo dve, eno z mrežo proti komarjem. Pa ponjavo tudi, za streho.

Visečo mrežo velikokrat vzamem s seboj, pride dostikrat prav. Bolj sicer za priložnostno siesto, sem pa tudi že prespal v njej nekajkrat poleti, ko je bilo v šotoru ali hiši prevroče. Z vrvmi vred ima tale na sliki 0,3 kg in je presenetljivo velika in udobna.

Znamka Amazonas.
https://www.amazonas-ultra-light.com/en...

Ampak za kraje, kamor se odpravljam, pa ni prava rešitev. High Scardus gre po Šar planini, po okoli 2000 m, nad gozdno mejo.

Pohodne palice ima vedno s sabo, tako da ravno zato razmišljam o take vrste šotoru (za razliko od kupolastih, kot je na sliki).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Okapi je izjavil:

Ampak za kraje, kamor se odpravljam, pa ni prava rešitev. High Scardus gre po Šar planini, po okoli 2000 m, nad gozdno mejo.

Pohodne palice ima vedno s sabo, tako da ravno zato razmišljam o take vrste šotoru.

Ah, razumem. Škoda, šotori so tečni za sabo vlačit, čeprav tale ne izgleda, da bi zasedel kaj več kot viseča mreža. Samo
700 eurov pa ne bi plačal za njega, raje skale za privezat mrežo iščem po Šar planini :))

Zgodovina sprememb…

razor1911 je izjavil:

Ah, razumem. Škoda, šotori so tečni za sabo vlačit, čeprav tale ne izgleda, da bi zasedel kaj več kot viseča mreža. Samo
700 eurov pa ne bi plačal za njega, raje skale za privezat mrežo iščem po Šar planini :))

Ja, glede tega sem tudi v dilemi, ker zelo podoben šotor ima Durston tudi za pol cene. X-Mid (brez Pro).

https://www.outdoorline.eu/products/dur...

Sicer je 0,3 kile težji, ima pa tudi prednost, da ima dvojno steno in imaš zato manj težav s kondenzacijo.

alajlgja ::

Jaz imam Durstona za dve osebi, sicer. Zelo zadovoljen, vze seml še karbonske palce, ker ga uporabljam za potovanja z biciklom. To je dejansko prvi šotor, kjer se dve osebi ne počutita utesnjeno v šotoru za dve osebi.
V viseči mreži se ne da spati pod 20 stopinj brez izolacije iod spodaj, ker si čisto izpostavljen ohlajanju. Dodaten underquilt pa predstavlja ful dodatnega volumna in tudi teže. Z napihljivo blazino, ki nudi tudi izolaciji je pa kar težko najti prav položaj. Vedno se najde kaka luknja kjer pod tabo ni izolacije in je noč en safer. Vse to govorim iz lastnih izkušenj, ker imam tudi ultralahko mrežo z vsemi pritiklinami in sem šel nazaj na šotor.
Folk, ki spi v mrežah na morju nima pojma, kaj pomeni spati v mreži pod 20 st. celzija.

Imam "navadnega", brez pro.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: alajlgja ()

cypena ::

jaz imam Ferrino lightent 1 in sem zadovoljen. Uporabljal sem ga pri temperaturah od zimskih -13 do poletnih 20° ponoči. V mrazu kondenzira od znotraj ampak to je najbrž večni problem večine tako malih in neizoliranih šotorov. Je bilo pa kar v redu pri -13, če si si le dobro uredil podlago, da ni mraz prišel od spodaj vate. Je pa precej mali in lahek za nosit. Ni prav udoben za vstop in izstop ampak to je pač problem zaradi majhnosti. Poleg glavnega prostora imaš tudi manjši prostor za ne prav velik nahrbtnik ali čevlje ali kaj podobnega.
Načeloma je v redu in dobro služi namenu, sem pa po večini raje v viseči vreči z letnemu času primernim undrquiltom, mi nekako bolj sede pa še ravne podlage mi ni treba iskat.
če seješ veter, boš po vsej verjetnosti požel vihar...
pa lep dan želim :)

Ferrino poznam še iz taborniških časov, izpred mnogo let. Je bila pri nas zelo priljubljena znamka "taborniške" opreme, v časih, ko je bilo treba, če nisi bil zadovoljen s šotori Induplati ali je bil nahrbtnik Porenta predrag, po nakupe v Trst ali Gorico;-)

Ampak tale je za moje namene pretežak, 1,5 kg. Tudi če notranjega dela ne vzamem s seboj, ima še vedno 1,1 kg. Durston X-Mid 1 (ne Pro) je 0,8 kg (oziroma 0,6 kg brez notranjega dela). Pol kile manj se ne sliši veliko, in tudi dejansko ni - če ti ni treba ves čas šotora nositi s seboj.

Ko pa moraš ves čas s seboj nositi vso opremo za 10 dni hoje (+ dnevno zalogo vode in hrane za 2-3 dni), se pa teža zelo hitro nabira in pol kile manj za šotor veliko pomeni. Hebiga, nisem več najmlajši in precej dobro vem, koliko še lahko nosim na takšnih večdnevnih poteh, da se ne spremenijo v mučenje ;) )

Itak, še na kolesu se teža hitro nabira, če imaš pa na hrbtu pa sploh. Btw, Okapi, kje imaš bicikl? Saj si bil na tabli, ne? :)

alajlgja je izjavil:

V viseči mreži se ne da spati pod 20 stopinj brez izolacije iod spodaj, ker si čisto izpostavljen ohlajanju.

Neumno vprašanje, si probal dati spalno vrečo v mrežo? Kaj pa armaflex? :) Ker jaz tudi v šotoru zmrznem brez spalke in armaflexa...

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

Obstajajo spalke, ki ima vgrajen mini šotor. Za eno osebo.

Videl 1x v eni reviji...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

alajlgja ::

razor1911 je izjavil:

Itak, še na kolesu se teža hitro nabira, če imaš pa na hrbtu pa sploh. Btw, Okapi, kje imaš bicikl? Saj si bil na tabli, ne? :)

alajlgja je izjavil:

V viseči mreži se ne da spati pod 20 stopinj brez izolacije iod spodaj, ker si čisto izpostavljen ohlajanju.

Neumno vprašanje, si probal dati spalno vrečo v mrežo? Kaj pa armaflex? :) Ker jaz tudi v šotoru zmrznem brez spalke in armaflexa...

Ja valjda, saj sem pisal. Ni problema zaščita od zgoraj, ampak ohlajanje od spodaj. Ko zlezeš v spalko, ti tisti dela na katerem ležiš ne nudi nobene izolacije in rabiš nekaj dodatno od spodaj. Za ta namen se uporablja napihljive blazine, ki imajo tudi izolacijsko polnjenje. Težava je, ker so ponavadi ozke in sijo v mreži težko namestiš točno pod sebe, če je pa širša pa gre teža navzgor.
Druga varianta so pa underquilti. Kot npr. na tej povezavi: https://www.greenbelly.co/pages/best-ha...
Neke vrste raztegnjena spalka, ki jo namestiš pod mrežo in te greje. To je pa precej nepraktično tako z vidika volumna kot z vidika dodatne teže. Prektično nosiš dve spalki.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: alajlgja ()

fikus_ ::

Pred leti sem videl visečo mrežo, s še z eno tkanino malo nižje, ki je verjetno služila kot dvojna stena, zaprta "blazina" za zadrževanje toplote, ali pa je človek imel dve viseči mreži, težko rečem, ker ga nisem spraševal.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

cypena ::

Ta tkanina je underquilt, kateri je lahko tanjši za toplejše dni ali debelejši za mrzle noči. Zelo pomaga, ker če ne drugega, ujame zrak pod visečo in že s tem pripomore k zadrževanju toplote, pomaga pa tudi pri vetru, da ne pride do tebe skozi tanko plast viseče vreče. Je pa to spet en dodaten kos za s sabo nosit. Se ga pa čez dan ali zvečer lahko uporabi kot ogrinjalo, če ti slučajno zmanjka oblačil.
Okapi, ne vem točno v kakšnih pogojih boš spal in kje in ali želiš šotor tudi kot zaščito pred raznimi žužki insekti in živalicami, da ne lezejo ponoči po tebi... če ti to ni problem, je potem še varianta da si na tla daš podlago in spalko, za streho in zaščito pred vetrom si pa napneš eno lahko ponjavo. S to kombinacijo pomoje prideš do najlažjega ležamenta, ker spalko in podlago itak rabiš v vsakem primeru pa naj spiš v šotoru, viseči vreči,...
če seješ veter, boš po vsej verjetnosti požel vihar...
pa lep dan želim :)

nejc_nejc ::

Viseca mreža za spanje pri nas, ne vem no, naštejte mi pohodniške lokacije.

Viseča mreža kot nadomestek šotora po mojem - in na splošno - ni dobra rešitev. Ko dodaš še mrežo proti komarjem in streho, si po teži že pri (ultra)lahkih šotorih. Če hočeš imeti še izolacijo spodaj pa sploh. Si tudi precej bolj omejen pri postavitvi, ker če nisi v gozdu (ali sadovnjaku), imaš problem;)

Je pa koristen dodatek pri kampiranju, če ti dodatnih 200-300 g ni preveč. Bodisi samo za popoldansko siesto, malo poležavanja v senci borovcev, v vročih (in suhih) nočeh tudi za spanje - veliko bolje kot v šotoru. Jaz jo imam vedno s seboj, ko grem na morje, na potovanje v tople kraje, na piknik v naravi...

Okapi je izjavil:

razor1911 je izjavil:

Ja, glede tega sem tudi v dilemi, ker zelo podoben šotor ima Durston tudi za pol cene. X-Mid (brez Pro).

https://www.outdoorline.eu/products/dur...

Sicer je 0,3 kile težji, ima pa tudi prednost, da ima dvojno steno in imaš zato manj težav s kondenzacijo.

dvojna stena
to bi mene prepricalo.
en tamal pir teze vec oziroma brezskrbno spis, se premikas.....

ps.
saj imas zato manjši fotič

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

cypena je izjavil:

Okapi, ne vem točno v kakšnih pogojih boš spal in kje in ali želiš šotor tudi kot zaščito pred raznimi žužki insekti in živalicami, da ne lezejo ponoči po tebi... če ti to ni problem, je potem še varianta da si na tla daš podlago in spalko, za streho in zaščito pred vetrom si pa napneš eno lahko ponjavo. S to kombinacijo pomoje prideš do najlažjega ležamenta, ker spalko in podlago itak rabiš v vsakem primeru pa naj spiš v šotoru, viseči vreči,...

Zaščita pred mrčesom sicer ni absolutno nujna, je pa vsekakor zelo dobrodošla. Na Šar planini je veliko ovc in živine, in posledično tudi muh, komarjev...

Ponjavo sicer imam, kar "strešno" folijo tyvek. 240x120 cm tehta 170 g (strošek 5 evrov, če ne dobiš kje zastonj dovolj velikega ostanka;) ). Za udoben bivak bi sicer rabil malo večjo, s to, ki jo imam, lahko naredim enostenski ali zelo nizek bivak.

Ampak vseeno raje ne bi šel s tem na večdnevni pohod.

Evo, šotor nabavljen. Durston X-Mid 1 (navaden, ne Pro). Sem pa v bistvu naredil napako, ker sem ga kupil v EU (na Slovaškem). Ker sem šele potem videl, da bi ga pravzaprav lahko kupil pri Durstonu (v Kanadi) in bi prišlo s poštnino in DDV kakšnih 30 evrov ceneje (skoraj 10% manj, kot sem dal). Bom pa mogoče tam kupil X-Dome 2, ker rabim tudi enega za kampiranje v dvoje;)

Zgodovina sprememb…

PacificBlue ::

Kaj pa tak, ki ga vržeš in se sam postavi. Zdaj, če si utrujen pa tema odzunaj..
I'm not even white, I'm off-white. It's a new race.

Ti so pretežki in zloženi preveliki za v nahrbtnik. Pa še par drugih slabosti imajo. To je bolj za otroke, da se malo zabavajo na pikniku, ali za na plažo, ne za resno kampiranje.;) Za pohodništvo pa sploh ne pridejo v poštev.

Zgodovina sprememb…

dva komot
za v avto , ostalo ne

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

nejc_nejc je izjavil:

za v avto , ostalo ne

Za v avto, če greš na "road trip", ko vsak dan šotor postavljaš drugje. Ker edino v tem primeru dejansko izkoristiš hitro postavljivost takšnega šotora.

Če si z avtom in več dni v istem kampu, je pa po mojem precej bolje vzeti nekaj večjega in bolj klasičnega. Če ostanemo pri Decathlonu in v enakem cenovnem razredu, recimo vzameš tegale.
https://www.decathlon.si/p/4123-164420-...

Je sicer nekaj kil težji, ampak če si z avtom, te to ne moti. Poleg tega, da je nekaj cenejši, imaš več prostora v spalnem delu, predvsem pa ima predprostor, v katerem lahko dva udobno pod streho sedita in jesta ali kartata.

Okapi, kaj si nabavil? :)
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.

Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

razor preberi Okapijev post iz 5.8

Okapi je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

za v avto , ostalo ne

Za v avto, če greš na "road trip", ko vsak dan šotor postavljaš drugje. Ker edino v tem primeru dejansko izkoristiš hitro postavljivost takšnega šotora.

Če si z avtom in več dni v istem kampu, je pa po mojem precej bolje vzeti nekaj večjega in bolj klasičnega. Če ostanemo pri Decathlonu in v enakem cenovnem razredu, recimo vzameš tegale.
https://www.decathlon.si/p/4123-164420-...

Je sicer nekaj kil težji, ampak če si z avtom, te to ne moti. Poleg tega, da je nekaj cenejši, imaš več prostora v spalnem delu, predvsem pa ima predprostor, v katerem lahko dva udobno pod streho sedita in jesta ali kartata.

sej tega tudi imam, pa še kakšnega
vsi trije, štirje, gredo skupaj z mano
postavitev katerega, odvisna od situacije 8-)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kam na dopust?

Oddelek: Loža
254630 (3492) Alien123
»

Bikehiking v Sloveniji

81523 (1059) Bob Rock
»

Dopust 2017 (strani: 1 2 )

8937977 (35298) maco-maco
»

Kampiranje v šotoru (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
5523854 (19750) Tocko
»

Malo samote na hrvaški obali ... (strani: 1 2 )

5125769 (23648) msjr

Več podobnih tem