Forum » Pomoč in nasveti » HDD postal neberljiv - help!
HDD postal neberljiv - help!
Avenger ::
4TB HDD, na katerem imam arhiv fotk zadnjih n-let je bil uporabljan kot zunanji disk. Nekaj časa (več mesecev) je bil stalno priklopljen, vendar ga nisem uporabljal. Zdaj sem opazil, da ga ni na seznamu pogonov in ugotovil, da ni več berljiv, vendar se zažene normalno, ni čudnih zvokov. Windows disk management pove, da sta obe particiji (1863GB vsaka) RAW - mi je pa malo čudno, da sta particiji I in K - kam je šel J?. Kakorkoli, Crystal disk info pove, da je health status good. Prestavil sem ga v komp, vendar seveda ni nič drugače.
AIjem ne zaupam. Je kdo že dal kaj takega uspešno čez? Kaj naj naredim, da ne bom naredil kaj ireverzibilnega in uničil podatke?
AIjem ne zaupam. Je kdo že dal kaj takega uspešno čez? Kaj naj naredim, da ne bom naredil kaj ireverzibilnega in uničil podatke?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

iloveboobz ::
Dobra lekcija, da imaš vedno kakšn dodatn backup...
Če je RAW, je verjetno nekaj curruptano...
Če je RAW, je verjetno nekaj curruptano...
smoki
kloko ::
Če so podatki pomembni in se ne želiš sam ukvarjati z reševanjem - nesi na profesionalni servis
Če so podatki pomembni in želiš sam reševati - preden karkoli spreminjaš na originalnem disku, naredi klon originala na enak ali večji disk in tam eksperimentiraj
Če podatki niso pomembni - počni kar hočeš...
L.p.
Če so podatki pomembni in želiš sam reševati - preden karkoli spreminjaš na originalnem disku, naredi klon originala na enak ali večji disk in tam eksperimentiraj
Če podatki niso pomembni - počni kar hočeš...
L.p.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kloko ()
tikitoki ::
4TB HDD, na katerem imam arhiv fotk zadnjih n-let je bil uporabljan kot zunanji disk. Nekaj časa (več mesecev) je bil stalno priklopljen, vendar ga nisem uporabljal. Zdaj sem opazil, da ga ni na seznamu pogonov in ugotovil, da ni več berljiv, vendar se zažene normalno, ni čudnih zvokov. Windows disk management pove, da sta obe particiji (1863GB vsaka) RAW - mi je pa malo čudno, da sta particiji I in K - kam je šel J?. Kakorkoli, Crystal disk info pove, da je health status good. Prestavil sem ga v komp, vendar seveda ni nič drugače.
ce bos sam reseval si dobi kvaliteteno programsko opremo za resevanje podatkov.
fikus_ ::
Prvo narediš klon podatkov, potem pa se igraš naprej, ali pa neseš nekomu, ki to obvlada za neko ceno.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Ne spoznam se tolk na kloniranje diskov, a to pomen, da prepiše bit-by-bit vključno z MBR, s particijami, file system, itd.? A bi moral v tem primeru imet enak disk? Enako velik? In ko bi kloniral, a se ne bi potem igral naprej s klonom?
Nesel bi tudi h komu morda, ampak h komu? Ima kdo izkušnje s tem?
Nesel bi tudi h komu morda, ampak h komu? Ima kdo izkušnje s tem?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
tony1 ::
Včasih so restavrirali podatke v firmah Kotar, Anni in Mikrosistemi. Vsaj zadnja dva še obstajata.
enavlaka ::
There are two types of people : 1. People who do backup 2. People who will start doing backup
Pomoč? Kaj se da narediti?
Glede diska, lahko mu ni nič, lahko je fuč.
Prva stvar, ki jo narediš je, da ga ne uporabljaš več. Zapiši si stanje, v katerem je, gesla za disk itd. ker to boš kmalu pozabil.
Za začetek, če želiš delati obnovo, jo vedno delaš na kopiji podatkov. Torej rabiš narediti klon diska, ki se naredi na disk ki je večji od osnovnega. Skopira se sektor po sektor. Če so na primarnem disku napake bodo tudi na sekundarnem.
Cene obnove so od 1000€ naprej.
Kar je pri tebi možno je to: Sesut file sistem ali pa, da imaš nek kriptovirus, ki ti je zakodiral vse.
Če se je podrla samo fat tablea, so podatki po večini tam, če je kaj drugega, verjetno ne.
Zunanji diski velikokrat lahko tudi zvozijo Smart podatke čez usb, kar lahko pogledaš s crystaldiskinfo ipd. orodji. Če ni vse rdeče, je dobra možnost uspeha.
Tudi za obnovo pri uradnih serviserjih boš moral nabavit še en disk, tako, da ti nakup še enega ne uide.
Pomoč? Kaj se da narediti?
Glede diska, lahko mu ni nič, lahko je fuč.
Prva stvar, ki jo narediš je, da ga ne uporabljaš več. Zapiši si stanje, v katerem je, gesla za disk itd. ker to boš kmalu pozabil.
Za začetek, če želiš delati obnovo, jo vedno delaš na kopiji podatkov. Torej rabiš narediti klon diska, ki se naredi na disk ki je večji od osnovnega. Skopira se sektor po sektor. Če so na primarnem disku napake bodo tudi na sekundarnem.
Cene obnove so od 1000€ naprej.
Kar je pri tebi možno je to: Sesut file sistem ali pa, da imaš nek kriptovirus, ki ti je zakodiral vse.
Če se je podrla samo fat tablea, so podatki po večini tam, če je kaj drugega, verjetno ne.
Zunanji diski velikokrat lahko tudi zvozijo Smart podatke čez usb, kar lahko pogledaš s crystaldiskinfo ipd. orodji. Če ni vse rdeče, je dobra možnost uspeha.
Tudi za obnovo pri uradnih serviserjih boš moral nabavit še en disk, tako, da ti nakup še enega ne uide.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enavlaka ()
tony1 ::
Ta cena je pretirana, predvsem pa te nič ne stane, če pokličeš v omenjene tri firme.
Aja, diska ne priklapljaj več.
Aja, diska ne priklapljaj več.
Meiniken2 ::
Je kloko na začetku teme lepo povzel.
V primeru, da se sam greš neko reševanje podatkov in se počutiš pustolovsko lahko narediš linux live boot usb (recimo z mint) in poskusiš odpreti disk v file menegerju. Seveda, na lastno odgovornost
V primeru, da se sam greš neko reševanje podatkov in se počutiš pustolovsko lahko narediš linux live boot usb (recimo z mint) in poskusiš odpreti disk v file menegerju. Seveda, na lastno odgovornost
pegasus ::
Fsck si že pognal? Kako se mu že v winsih reče... chkdsk? Verjetno je samo par bajtov foo na začetku in so ostali podatki ok.
Matthew ::
Jaz sem pred nekaj leti disk nesel firmi, ki se s tem ukvarja in so mi rešili 99% datotek. Stalo je nekje med 200 in 300 eur, ne spomnim se več točno. Je pa verjetno odvisno tudi za kakšno težavo gre.
kow ::
Zna biti, da ni nic hudega in so se samo pokvarile particijski metapodatki. TestDisk je ena opcija, nato chkdsk. Ce si prestrasen, placaj strokovnjakom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Mislm.. prestrašen - v primeru da gre za pokvarjene particijske metapodatke, kar sicer sumim, ne bi rad naredil neke butaste napake in nepovratno uničil podatkov na disku..
kow ::
Zaupaj AI. Vprasaj ga kako prepreciti, da OS sari po priklopljenem disku, kako ga namountati samo v read only nacinu itd.
MrStein ::
Ne spoznam se tolk na kloniranje diskov, a to pomen, da prepiše bit-by-bit vključno z MBR, s particijami, file system, itd.? A bi moral v tem primeru imet enak disk? Enako velik?
Enak ali večji. Da je dovolj prostora. Višek diska bo pač prazen/neuporabljen.
> In ko bi kloniral, a se ne bi potem igral naprej s klonom?
Ne, ker je mogoče originalni disk res pokvarjen in lahko "odleti" kadarkoli.
En soliden tool za reševanje (potem ko imaš klonirano, seveda) je Recuva (zastonj, brez nekih omejitev, solidna funkcionalnost; razen če niso kaj zadnja leta spremenili).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
JeBelaCesta ::
Pred X leti sem imel podobne težave.
Rešil sem s programom Testdisk https://www.cgsecurity.org/testdisk_doc...
Rešil sem s programom Testdisk https://www.cgsecurity.org/testdisk_doc...
lep pozdrav iz višav ;-)
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | RaÄunalnik ne zazna zunanjega trdega diskaOddelek: Strojna oprema | 4274 (3759) | MrStein |
| » | Resevanje podatkov s trdih diskovOddelek: Pomoč in nasveti | 1392 (986) | SmeskoSnezak |
| » | Problem z zunanjim diskom - POMOČ (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 15098 (14068) | Jerry000 |
| » | Pokvarjena particija - nujno!Oddelek: Pomoč in nasveti | 3002 (2550) | 69charger |
| » | Izpad elektrike & Disk Boot Failure (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 6144 (5556) | Damjan Jagar |