Forum » Loža » Če morda komu še ni jasno kaj pomeni recikliranje
Če morda komu še ni jasno kaj pomeni recikliranje
twom ::
rtvslo.si Nemcija je bila lani najvecja izvoznica plasticnih odpadkov na svetu Daleč od oči, daleš od srca, al kako že...
Sem že večkrat predlagal eksperiment, odlagajte svoje odpadke nekaj dni v en kot v stanovanju. Boste presenečeni kakšen kup nastane. Tako pa vsak dan po malem odnašate stran in imate mirno vest ker reciklirate...
Sem že večkrat predlagal eksperiment, odlagajte svoje odpadke nekaj dni v en kot v stanovanju. Boste presenečeni kakšen kup nastane. Tako pa vsak dan po malem odnašate stran in imate mirno vest ker reciklirate...
driftwood ::
jaz vso plastično embalažo razrežem na majhne koščke in potem lahko tlačim v eno vrečko dva meseca. je pa res, da se samo volumen zmanjša. nič drugega.
c3p0 ::
No, reciklaža neke vrste krog že je, kot na simbolu za recikliranje. Proivzodnja nafte v BV, tu predelava in uporaba, nato se smeti pošlje proti vzhodu, kjer se jih promptno reciklira v kakšno reko, ali sežge v oblake. Reka v ocean in spet pride do nas, ali vsaj nekam v Atlantik. Nekateri iz tega vlečejo milijarde. Mi pa plačamo CO2 bone, da mirno spimo in pijemo starbugs preko papirnate slamice iz plastičnega kozarca. Krog zaključen.
feryz ::
A poznaš koga, ki pije starbugs?
Ali pa Starbucks?
Jaz ga namreč ne.
Sicer je edina uporabna reciklaža plastike pretvorba v toploto in elektriko. Vse ostalo je bs. Razen reciklaže plastičnih industrijskih odpadkov, ki se reciklirajo takoj, na viru.
Ali pa Starbucks?
Jaz ga namreč ne.
Sicer je edina uporabna reciklaža plastike pretvorba v toploto in elektriko. Vse ostalo je bs. Razen reciklaže plastičnih industrijskih odpadkov, ki se reciklirajo takoj, na viru.
Poznam, čeprav jih je pri nas težje najt, ker namreč Starbugz/bucks pri nas pač ni prisotn, nismo zanimivi. Simbol konzumerizma in plastike.
tony1 ::
Pejt težit vsem retailerjem zakaj so 15 let nazaj ukinili recimo steklene flaše za olje... Jebe se jim sladko.

Zimonem ::
Saj imaš olje v stekleni flaši. Predvidevam da ciljaš na jedilno olje
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()

forplan ::
Kakšne bolane imate eni!
Da bi potem stekleno embalažo nazaj nosil! A sem smetar?
Še bolj bolana je ideja da bi plastično embalažo nazaj nosili?
Se vam to res zdi normalno? Da bi tako nazadovali?
Jaz nimam nič proti embalaži. Je ne mečem na divja smetišča, kaj šele v morje...
Nevem kako je pri vas ampak mi imamo odvoz smeti!
Če je je pa kaj viška oziroma predvsem druge plastike se najde jo pač skurim pa je.
Jaz nimam nič proti embalaži. Je ne mečem na divja smetišča, kaj šele v morje...
Če je je pa kaj viška oziroma predvsem druge plastike se najde jo pač skurim pa je.
da se strinjam
tony1 ::
https://gea.si/izdelek/gea-ekstra-soncn...
To so samo neka njihova najdražja olja in flaše niso povratne.
Dobrih 15 let nazaj je vsak, še najmanjši Mercator imel Zvezdo tudi v steklenih flašah, ki so bile povratne.
fikus_ ::
Plasticne embalaže , ki s jo loceno zbira se praktično ne more uporabiti za ponovno uporabo, je preveč različnih plastik , ročno sortiranje predrago, nezanesljivo,.... Tako da je edina učinkovita poraba kurjenje.
Tako že kar nekaj let delajo v Celju, načrti so pa še v LJ in MB.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
tikitoki ::
Kakšne bolane imate eni!
Bolani egocentriki ste tisti, ki Jim he vsaka malenkost za cistejsi svet odvec.
Twixz ::
Kar se tiče steklene embalaže je mi izvozimo enormne količine v tujino.
Mešana embalaža je pa shematsko pokrita, zdaj je nov zakon v igri oz. je že celo sprejet, si lahko preberet več tukaj NOVA UREDBA O EMBALAŽI
Reciklaža nasploh je problem pri blokih. Ti lahko daš narodu 5 različnih posod za 5 različnih frakcij pa bojo metali vse v ostale oz. mešane komunalne odpadke.
Se pravi z ustreznim ločevanjem bi zadostili da se 5 posod napolni v ustreznem času tako pa vse v eno tišijo pa inšpektorji pa kazni pa tako naprej....
Smo pa kar pridni gledano nasplošno glede ločevanja, malo še manjka fines pa bi bili v samem vrhu :)
Mešana embalaža je pa shematsko pokrita, zdaj je nov zakon v igri oz. je že celo sprejet, si lahko preberet več tukaj NOVA UREDBA O EMBALAŽI
Reciklaža nasploh je problem pri blokih. Ti lahko daš narodu 5 različnih posod za 5 različnih frakcij pa bojo metali vse v ostale oz. mešane komunalne odpadke.
Se pravi z ustreznim ločevanjem bi zadostili da se 5 posod napolni v ustreznem času tako pa vse v eno tišijo pa inšpektorji pa kazni pa tako naprej....
Smo pa kar pridni gledano nasplošno glede ločevanja, malo še manjka fines pa bi bili v samem vrhu :)
Plasticne embalaže , ki s jo loceno zbira se praktično ne more uporabiti za ponovno uporabo, je preveč različnih plastik , ročno sortiranje predrago, nezanesljivo,.... Tako da je edina učinkovita poraba kurjenje.
Čisto OK, dokler so dovolj dobri filtri, da ne pridejo škodljive saje v okolje. Itak je plastika en od produktov iz nafte.
Imajo pa povsod okoli po državah reciklažo embalaže, le pri nas tega ni in plastične flaše ležijo povsod, zanimivo. Tam dejansko lahko recikliraš.
Ljudje so večinoma prašiči. Lahko jih edino motiviraš, da reciklirajo, finančno kakopak. Palica ne zaleže tako dobro.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
Utk ::
Koliko od zbrane recimo embalaže se pa dejansko reciklira, ponovno uporabi za nek material?
Ker da mi nekaj sortiramo še ne pomeni da je res neka korist.
hruske ::
Ne, cele plastične embalaže se ne kuri v Celju. V sežigalnicah se praviloma kuri "lahko frakcijo" oz. tisto kar po se ne da kvalitetno ločit po materialu. Iz sortirnice pride kot neke sorte žaganje oz. zmlet papir, ki je mešanica drobcev plastike, papirja in podobnih odpadkov, ki imajo še kar nekaj energijske vrednosti. Če bo vaš lokalni RCERO imel dan odprtih vrat, priporočam ogled, priporočam pa tudi da s sabo vzamete FFP2 masko, ker je lahko tak obrat zelo prašen.
Embalaža se zbira in sortira ločeno. Če je embalaža čista in ustrezno ločena (dostikrat je nalepka drug material kot plastenka, npr. kot pri plastenki Radenske), potem se jo da zelo dobro reciklirat. Težava je, da marsikdo embalaže ne splakne.
Koliko od zbrane recimo embalaže se pa dejansko reciklira, ponovno uporabi za nek material?
Mislim da v Sloveniji ločeno zberemo okrog 70% vseh odpadkov. Ločeno zbiranje res ni zadostni pogoj, da se stvar ponovno uporabi. Mislim pa da je vsem jasno, da če se ločeno ne zbira, potem zagotovo tudi ponovne rabe ne bo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
Kar se tiče steklene embalaže je mi izvozimo enormne količine v tujino.
Ja, v Sloveniji nimamo obrata za predelavo razbitega stekla, ki gre v odpadne zabojnike, zato se to vse vozi v tujino. Za Slovenijo bi bila ok opcija bi bila povratna embalaža. Tisti, ki je pač nočejo nosit nazaj na mesto nakupa, bi pač plačali kavcijo, tak sistem smo že imeli. Težava je, da se na daljše razdalje začne poznati cena prevoza steklene embalaže.
Mimogrede, v zabojnike za steklo ne sodi kristalno steklo, ker ima dodane druge elemente.
Bloki so lahko problematični, ja, predvsem zato ker je kanta ista za cel blok. Nekaterim je dokaj vseeno kako ločujejo, globo pa se plača kolektivno. :(
Mislim da v Sloveniji ločeno zberemo okrog 70% vseh odpadkov. Ločeno zbiranje res ni zadostni pogoj, da se stvar ponovno uporabi. Mislim pa da je vsem jasno, da če se ločeno ne zbira, potem zagotovo tudi ponovne rabe ne bo.
Ločeno zbiramo že kolk, več kot 20 let. Če do zdaj nismo postavli nekega sistema, da bi to delovalo do konca, potem niti ne bomo in je bolje vse direktno skurit.
Ne vem koliko vam je poznano to področje. V Sloveniji mora podjetje, ki daje na trg embalažo, poskrbeti za odvzem odpadne embalaže - temu rečemo proizvajalčeva razširjena odgovornost, včasih okrajšano kot "PRO".
Večji proizvajalci in trgovci (Mercator, Droga Kolinska, Radenska, Coca Cola, ...) so ustanovili Slopak d.o.o., ki v njihovem imenu organizira odvzem in reciklažo odpadne embalaže. Letno morajo po zakonu dosegati kvote vsaj X-% embalaže dane na trg. Poleg Slopak so še drugi, ampak ta je en najbolj znanih.
Kaj potem taka firma kot je SloPak dela? Ubistvu deluje kot organizator zbiranja in reciklaže odpadkov oz. v tem konkretnem primeru predvsem odpadne embalaže, bodisi kartonaste, plastične, steklene ali lesene.
Na eni strani se pogovarjajo z lokalnimi komunalnimi službami, ki odpadno embalažp odvažajo od hiš, blokov in podjetij, na drugi strani se pogovarjajo s podjetji, ki tako zbrano embalažo prevzamejo, da jo sortirajo in prodajo naprej kot materialno surovino. Za Ljubljano velja, da vsebina rumenega zabojnika z odpadno embalažo nikoli ne pride do RCERO, ampak jo snaga odpelje direktno v sortirnico.
Slopak posluje stroškovno. Njihov cilj ni dobiček, ker dobiček delajo družbe ki imajo Slopak v lasti, ampak je njihov cilj doseganje zakonskih zahtev PRO. Večino časa se njihovi stroški pokrijejo, torej prodane surovine približno pokrijejo stroške poslovanja.
Težave nastajajo bolj pri odpadkih, ko zapustijo sortirnico. Dolgo časa smo jih prodajali na Kitajsko, 2018 so kitajci znatno zmanjšali uvoz, in potem so ostale tu firme, ki "so se morale nekako znajti" in to je vedno sranje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
p1nky ::
Ločeno zbiramo že kolk, več kot 20 let. Če do zdaj nismo postavli nekega sistema, da bi to delovalo do konca, potem niti ne bomo in je bolje vse direktno skurit.
Seziganje odpadkov je okoljsko zelo sporen in obremenjujoc postopek, to ni resitev. Resitev je predvsem manj in bolj ekoloska embalaza. predelava je en del, ampak je tudi ekolosko obremenjujoca
<strong>Stojimo na robu prepada, ampak mi bomo naredili korak naprej.</strong>
Jozef horvat, nsi, 2020
Jozef horvat, nsi, 2020
Najmanj ekološko je zbiranje, ločevanje, prevažanje na razne otoke z osebnimi avti, ločeno odvažanje z majhnimi kamioni namesto enem velikem, nazadnje se pa itak 80% skuri, kar se bi lahko tudi brez vseh komplikacij.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Odvisno je kaj in kako se sežiga. Tista prašna žagovini podobna snov, ki na koncu pride iz sortirnice mešanih odpadkov na RCERO Ljubljana, tisto ni več uporabno za nič drugega kot za sežig. Žal.
Težava je, da tudi če tega nočeš sežgati in ta material samo odložiš, ostaja dokaj velika verjetnost, da se material samovžge. In v zadnjih letih je bilo na različnih CERO že kar nekaj požarov. Taki požari pa so nekontrolirani in v zrak spustijo precej nekih čudnih snovi.
Sežigalnica pa je obrat v katerem je proces sežiga precej natančno kontroliran, da pride do čim bolj popolnega sežiga, da se minimizira nastajanje furanov in dioksinov, ter da se morebitne furane in dioksine ki so vseeno nastali, sfiltrira skozi oglene filtrske vreče, tako da so na koncu izpusti iz dimnika res minimalni. Sežigalnice so vseeno prišle precej daleč s tehnološkim razvojem.
Težava je, da tudi če tega nočeš sežgati in ta material samo odložiš, ostaja dokaj velika verjetnost, da se material samovžge. In v zadnjih letih je bilo na različnih CERO že kar nekaj požarov. Taki požari pa so nekontrolirani in v zrak spustijo precej nekih čudnih snovi.
Sežigalnica pa je obrat v katerem je proces sežiga precej natančno kontroliran, da pride do čim bolj popolnega sežiga, da se minimizira nastajanje furanov in dioksinov, ter da se morebitne furane in dioksine ki so vseeno nastali, sfiltrira skozi oglene filtrske vreče, tako da so na koncu izpusti iz dimnika res minimalni. Sežigalnice so vseeno prišle precej daleč s tehnološkim razvojem.
Pri nas ne odvazajo nic v kaksnih majhnih delih. Urejeno je tako, da en dan pobirajo navadne, drug dan bioloske, tretji embalazo...vse s standardnimi tovornjaki. Pac le da loceno pobirajo, ne stresejo vseh smeti skupaj v tovornjak
Kar ni mogoce drugace, sezges. Ni pa to dobra resitev. Potrebno je najprej zmanjsati kolicino embalaze, in ta mora biti bolj ekoloska. Jaz sem vsakic sokirana, ko vidim, koliko se nabere. Samo pomisli, navaden jogurt je 2 dl v loncku, in zato se potrebuje plasticen loncek, kovinski pokrov, oboje potiskano z barvami, ki so okoljsko bolj obremenjujoce...zakaj, da ga pojem v 1 minuti, potem se enega, in vrzem dva potiskana loncka in pokrovcka v smeti. To ni vzdrzno
Narocis kosilo v sluzbo, 5 sodelavcev, se takoj napolni cela vreca z embalazo. Enkrat bo potrebno nekaj spremeniti pac
Odvisno je kaj in kako se sežiga. Tista prašna žagovini podobna snov, ki na koncu pride iz sortirnice mešanih odpadkov na RCERO Ljubljana, tisto ni več uporabno za nič drugega kot za sežig. Žal.
Kar ni mogoce drugace, sezges. Ni pa to dobra resitev. Potrebno je najprej zmanjsati kolicino embalaze, in ta mora biti bolj ekoloska. Jaz sem vsakic sokirana, ko vidim, koliko se nabere. Samo pomisli, navaden jogurt je 2 dl v loncku, in zato se potrebuje plasticen loncek, kovinski pokrov, oboje potiskano z barvami, ki so okoljsko bolj obremenjujoce...zakaj, da ga pojem v 1 minuti, potem se enega, in vrzem dva potiskana loncka in pokrovcka v smeti. To ni vzdrzno
Narocis kosilo v sluzbo, 5 sodelavcev, se takoj napolni cela vreca z embalazo. Enkrat bo potrebno nekaj spremeniti pac
Jozef horvat, nsi, 2020
Jozef horvat, nsi, 2020
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: p1nky ()
Ja, smeti je kar dosti.
Ni idealno, je pa bolj vzdržno, če:
- lonček bolje opereš,
- kovinski pokrov do konca odtrgaš od lončka,
- embalaže ne vstavljaš eno v drugo (da ni zagozdena oz. da je taka, da ob prihodu na sortirno linijo razpade na posamezne kose homogenega materiala, ker ima potem več šans, da je pravilno ločena).
Ni idealno, je pa bolj vzdržno, če:
- lonček bolje opereš,
- kovinski pokrov do konca odtrgaš od lončka,
- embalaže ne vstavljaš eno v drugo (da ni zagozdena oz. da je taka, da ob prihodu na sortirno linijo razpade na posamezne kose homogenega materiala, ker ima potem več šans, da je pravilno ločena).
V tem primeru bi bil dejansko boljsi steklen loncek, pa da imamo obrat za predelavo stekla, ki se ga da super predelati, dela bi bilo priblizno enako, edino jogurti bi bili malo tezji za nosit :)
Jozef horvat, nsi, 2020
Jozef horvat, nsi, 2020
Pri nas ne odvazajo nic v kaksnih majhnih delih. Urejeno je tako, da en dan pobirajo navadne, drug dan bioloske, tretji embalazo...vse s standardnimi tovornjaki.
No vidiš, odvažajo 5x namesto enkrat.
V vsakem primeru bi, saj se kolicina ne spremeni. Bi pa mesano odvazali veckrat na teden
Jozef horvat, nsi, 2020
Jozef horvat, nsi, 2020
5x na teden sigurno ne bi.
Če si predstavljaš nek otok 10 km izven vsega. Ni vseeno ali boš odpeljal vse naenkrat ali 5x ločeno. Ne glede na velikost kontejnerjev.
Če si predstavljaš nek otok 10 km izven vsega. Ni vseeno ali boš odpeljal vse naenkrat ali 5x ločeno. Ne glede na velikost kontejnerjev.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Otok pobirajo istocasno z ostalimi
Pa tudi, ce bi eventuelno naredili eno voznjo vec, to ni primerljivo, to je pac ena dokaj kratka voznja, dostavljalci paketov in vsi ostali npr naredijo dosti vec vozenj...
Pa tudi, ce bi eventuelno naredili eno voznjo vec, to ni primerljivo, to je pac ena dokaj kratka voznja, dostavljalci paketov in vsi ostali npr naredijo dosti vec vozenj...
Jozef horvat, nsi, 2020
Jozef horvat, nsi, 2020
nejc_nejc ::
Otok pobirajo istocasno z ostalimi
Pri transportih tako razmisljanje pripelje do nepotrebne voznje zraka namesto tovora na tovornjaku.
Razporedi ta volumen na leto in se zgroziš. Rešuješ lahko glede na statisticno kolicino posameznih področij, ki jih nato povecuješ ali zmanjšuješ....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
Pobirajo polne kante. Torej, tudi sicer pravis, da je ena voznja vec kot nekaj plastike (ce kamion ne bi bil povsem poln)?
Kaj zelis povedati, da je boljse, kot je bilo, da se mece vse v ene smeti?
Jozef horvat, nsi, 2020
Jozef horvat, nsi, 2020
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: p1nky ()
fikus_ ::
Odvoz odpadkov se vedno plača, ceno se ponavadi niža s prodajo uporabnih odpadkov. Komunale in reciklaže ne delajo minusa.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
ššš ::
Pred cajtam kupu gajbo steklenic piva, mislec, da bo zdej peevo cnej. Pa eko bom. Japajade. Tut s tem ko vrnem flase je drazje. Isto radenska.
Enkat drugic sem v Merkator flasha mašino peljal cel vozek steklenic. Mašina mi je vzela kake tri. Ostalo ni blo po standardu in so mi rekl naj fuknem u smeti.
Par let nazaj so še javne zabojnike za embalazo u Kranju ukinl. Prej sem embalazo tja vozu. Zdej jo dajem med navadne smeti. Pac jebite se.
Enkat drugic sem v Merkator flasha mašino peljal cel vozek steklenic. Mašina mi je vzela kake tri. Ostalo ni blo po standardu in so mi rekl naj fuknem u smeti.
Par let nazaj so še javne zabojnike za embalazo u Kranju ukinl. Prej sem embalazo tja vozu. Zdej jo dajem med navadne smeti. Pac jebite se.
...eventuelno naredili eno voznjo vec, to ni primerljivo, to je pac ena dokaj kratka voznja....
Na daljše obdobje ni trivialna stvar.
Pobirajo polne kante. Torej, tudi sicer pravis, da je ena voznja vec kot nekaj plastike (ce kamion ne bi bil povsem poln)?
Če se ne tudi v resnici reciklira več kot določen procent, je bolje da se niti ne zbira ločeno. In ta procent je sigurno višji kot 10 ali 20.
To je jasno vsakemu, ki premore vsaj malo logike.
Prednost tega nacina locevanja je ta, da se sedaj lahko zakonsko zaukaze tip, recimo plastike itd, ki je obnovljiv in je sistem že vzpostavljen.
V sedanjem primeru je to vprasljivo.
Problem je inflatoren pojav varnosti pakiranja dobrin ter s tem privzgojena preobčutljivost na "bacile".
Plesniv sir se pa za €€€ kupuje.
V sedanjem primeru je to vprasljivo.
Problem je inflatoren pojav varnosti pakiranja dobrin ter s tem privzgojena preobčutljivost na "bacile".
Plesniv sir se pa za €€€ kupuje.
Jaz bi razumel da se sortira po materialu. Plastika, steklo, papir, karton itd. Po materialu, ki se da reciklirat, če ne, je itak brez veze. Da moram plastično embalažo vtaknit v eno kanto, plastičen odpadek, ki ni embalaža pa v drugo, to je pa norost. Potem pa spet piksne in konzerve skupaj s plastično embalažo, ostalo, lahko še tanjšo kovino, pa (kao) ne smeš v embalažo.
Itak kolikor sem bil prisoten, se vse rocno ponovno locuje v zbirnih centrih.
Naj robote iz druge tema, iz japonskih letalisč, najprej tukaj usposobijo....
Naj robote iz druge tema, iz japonskih letalisč, najprej tukaj usposobijo....
Zgodovina sprememb…
borut_p ::
Recikliranje je vsaj v lj prineslo konkretne premike. Namrec odlaganje splosnih odpadkov se je zmanjsalo na tak nivo, da so lahko podaljsali odlagalisce za 15 let pa pravijo da ga bodo ponovno podaljsali.
Tako da ... zbirni centri delujejo
Oz locevanje, ne recikliranje
Zgodovina sprememb…
- spremenil: borut_p ()
Recikliranje je vsaj v lj prineslo konkretne premike. Namrec odlaganje splosnih odpadkov se je zmanjsalo na tak nivo, da so lahko podaljsali odlagalisce za 15 let pa pravijo da ga bodo ponovno podaljsali.
Da, naprej je samo se odvisno v katero smer, s tehnicno korekcijo, ne ucenje naroda, sistem že stoji.
Zgodovina sprememb…
borut_p ::
Narod je treba stalno ucit. Malo poglej cez meje, kjer je juznih od carigrada ko boga. Nobene kulture, nicega, vsega po tleh, v smeteh kar ces.
Da bi sedaj zaposloval ljudi ki bodo locevali vse to ... ok razumem na robotizirano zgodbo, ampak to bo cez ene 10let. Da ti bo robot prerezal vrecko na bio liniji, not pa posrane plenice in se kaj .... se dolgo ne bomo tam.
Bo slo prej vse v sezigalnico ker bo to kao hitrejsa in cenejsa opcija. Spet fail.
Tako da ... mislim da izobrazevanje ljudi je bistvenega pomena.
Jaz bi edino uvedel se obvezne oznake na embalazi in poenotenje barv kosev po eu ... naj bo posod rumena/modra/zelena karkoli ... samo naj bo isto. In potem na embalazah enake barve. Ne da je v kranju modra za plastiko v lj pa za papir - wtf.
Da bi sedaj zaposloval ljudi ki bodo locevali vse to ... ok razumem na robotizirano zgodbo, ampak to bo cez ene 10let. Da ti bo robot prerezal vrecko na bio liniji, not pa posrane plenice in se kaj .... se dolgo ne bomo tam.
Bo slo prej vse v sezigalnico ker bo to kao hitrejsa in cenejsa opcija. Spet fail.
Tako da ... mislim da izobrazevanje ljudi je bistvenega pomena.
Jaz bi edino uvedel se obvezne oznake na embalazi in poenotenje barv kosev po eu ... naj bo posod rumena/modra/zelena karkoli ... samo naj bo isto. In potem na embalazah enake barve. Ne da je v kranju modra za plastiko v lj pa za papir - wtf.
Barvne kombinacije je določila tajnica, ko je bila vprasana kaj si misli oziroma ji je bolj všeč.
, skratka prvo nežno bitje, ki ga je šef srečal.....
Seveda bi moralo biti poenoteno, SAMO,
še dresov za reprezentance nimamo enotnih, pa bomo imeli barvo kant.
Seveda bi moralo biti poenoteno, SAMO,
še dresov za reprezentance nimamo enotnih, pa bomo imeli barvo kant.
starfotr ::
bi edino uvedel se obvezne oznake
Ma kake obvezne oznake? Ne seri.
Če bi karkoli obveznega bilo za naredit je to 100 % prepoved plastike za pakiranje v vseh oblikah plastike. Vse ostalo je BS.
feryz ::
Od brata sin se redno po Nemčiji klati. In tam vedno nabavi gajbo ali dve pira. Prvič je bila draga, 21 evrov, 3 evre je kavcija za gajbo, 3 za flaše. Ampak zdaj samo še veksla in ga pride pir 14 evrov.
In sem ga povprašal, kako se mu dopade za sistem, kavkcijski. Je rekel da je fajn, kavcijo imaš na vse. Flaše, piksne, plastenke, celo na jogurtove lončke.
In kako se to obnese? In je rekel, da ne preveč, kamorkoli gre, vse leži na tleh, vse nasmeteno, vse zasvinjano.
Zanimivo, ne? Pri nas je pa brez kavcij vse čisto.
Tako da ja, ljudi je treba učiti. Nemci jih očitno ne znajo. Niti z evri se jih ne da naučiti.
In sem ga povprašal, kako se mu dopade za sistem, kavkcijski. Je rekel da je fajn, kavcijo imaš na vse. Flaše, piksne, plastenke, celo na jogurtove lončke.
In kako se to obnese? In je rekel, da ne preveč, kamorkoli gre, vse leži na tleh, vse nasmeteno, vse zasvinjano.
Zanimivo, ne? Pri nas je pa brez kavcij vse čisto.
Tako da ja, ljudi je treba učiti. Nemci jih očitno ne znajo. Niti z evri se jih ne da naučiti.
starfotr ::
Kavcijski sistem za plastiko je slab sistem. Kavcijski sistem za steklo je dober sistem.
Če se ne tudi v resnici reciklira več kot določen procent, je bolje da se niti ne zbira ločeno. In ta procent je sigurno višji kot 10 ali 20.
To je jasno vsakemu, ki premore vsaj malo logike.
Saj zberemo ločeno prek 70%, ti to ni dovolj?
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Plastike se ne da reciklirat (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 16777 (6002) | c23po |
| » | The Ocean Cleanup iz velike zaplate smeti zajel slabih 30 ton odpadkov (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 29812 (24807) | Malidelničar |
| » | Informacije v kantah (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 30294 (27185) | krneki0001 |
| » | kje je fora, da moram ločevat smeti? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 46972 (43473) | mikic007 |