Forum » Loža » Plastike se ne da reciklirat
Plastike se ne da reciklirat

c23po ::
Škarnicli in vlažna solata bolj slabo sodelujejo. Poudarek pakiranja na fotografiji je higiena in podaljšana trajnost izdelkov. Z manj plastike bi hrana bila manj varna. Kaj je prav in kaj je narobe?
Računalniki nimajo spominov.

Magic1 ::
Točno to se folk ne zaveda, ki bi kar ukinili plastiko. Za pridelat hrano se tudi porabi dosti surovin in če nimaš v fabrki to lepo zapakirano, je rok trajanja bistveno krajši. Sam pogledaš meso in mleko. Piščančje meso v plastični embalaži s plinom ali vakumsko zdrži komot dva tedna. Na kilo pri mesarju pa par dni. Alpsko mleko zdrži komot pol leta, natočeno par dni...
Plastika je idelni medij, saj je lahka in poljubno močna. So pa seveda različne vrste, ki različno stanejo in se različno reciklirajo.
Plastika je idelni medij, saj je lahka in poljubno močna. So pa seveda različne vrste, ki različno stanejo in se različno reciklirajo.
Magic

twom ::

starfotr ::
Škarnicli in vlažna solata bolj slabo sodelujejo. Poudarek pakiranja na fotografiji je higiena in podaljšana trajnost izdelkov. Z manj plastike bi hrana bila manj varna. Kaj je prav in kaj je narobe?
Poudarek je na tem, da hrana pride z drugega konca sveta. Sorry ampak solata iz Trebnjega do Kranjske Gore ne rabi nobene plastike. Prav tako ne krompir iz Kranja in paradižnik iz Prekmurja. In še, folk bi mango, banane, liči in ostalo, kar ne raste pri nas. Na žalost se to uvaža. Namesto, da bi raje poskrbeli za svoje.
Plastičarji rabijo biznis. Zato jim je v interesu, da jo je čim več. In vsako kumaro zavijejo v svoj kos plastike.
V nasprotnem pa ljudje iščejo čim nižjo ceno. In da to dosežemo je treba delo v suženjstvu na drugem koncu sveta, prevoz do sem in seveda treba je pridelke zapakirat, da se ne uničijo med mnogokratno manipulacijo. Zavita živila se tudi zato, ker trgovine naročajo predpakirano, da ni problemov (=stroškov) z dodatnimi zaposlenimi, ki bi morali skrbeti za rinfuzo.
Če bi komu šlo za to, da se ne zavrže toliko hrane, bi že davno bil v uporabi rentgen, kjer bi vsaj delček hrane lahko ostal bistveno bolj zdrav preden pride do končnega potrošnika.

matobeli ::
Tud gajba paradajza iz španije ni kritična.
4 paprike v pvc ovitku in stiropru so pa druga zadeva.
4 paprike v pvc ovitku in stiropru so pa druga zadeva.

Twixz ::
Kot ljudje smo preveč razvajeni. Solate je treba imet 100 glav v vsaki trgovini pa čeprav so trgovine manj kot kilometer narazen nekje in to je standard.
Mene glava boli ko vidim zelenjavo v plastiki takole. Ali se zvakumira ali pa nič.
Pa plastika ni tak problem, sežigalnico postavit pa je. Takale prozorna folija je pa še najmanj problematična od vse odpadne plastike.
Mene glava boli ko vidim zelenjavo v plastiki takole. Ali se zvakumira ali pa nič.
Pa plastika ni tak problem, sežigalnico postavit pa je. Takale prozorna folija je pa še najmanj problematična od vse odpadne plastike.

Furbo ::
kje so cajti stari, škrnicl itd.
Kje? V preteklosti.
Tedaj smo šli iz papirja na plastiko, da smo reševali drevesa.
Zdaj gremo iz plastike na papir, da se klanjamo bogu sonca.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

fikus_ ::
Saj sta ze planirani še dve sežigalnici v SLO, ena v LJ in druga v MB. V CE pa že nekaj let deluje.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

denabiker ::
Ali pa plastenke. Se spomnim starih časov, kisla voda itd. tudi cockta, coca cola,... Vse v steklenicah. Še zdaj imam zaboje iz debelejše žice za kislo vodo. Zdaj pa se množično kupujejo plastenke in se samo mečejo sem ter tja. Koliko mikroplastike spijes, se tudi noben ne vpraša.
Enkrat se spomnim, ko sem bil na eni čistilni akciji, ob cesti se je pobralo na stotine majhnih plastenk, rekord pa so bile pločevinke od pirov. Smo računali, da je bila v povprečju 1 pločevinka na cca. 1 meter. NORO!
Enkrat se spomnim, ko sem bil na eni čistilni akciji, ob cesti se je pobralo na stotine majhnih plastenk, rekord pa so bile pločevinke od pirov. Smo računali, da je bila v povprečju 1 pločevinka na cca. 1 meter. NORO!

LiquidAI ::
V steklenicah se še prodajajo brezalkoholne pijače. Tudi Cola in Cockta.
https://www.tuscc.si/katalog/brezalkoho...
65001

Ring0Ruin ::
Očitno imamo večjo korist od nje, če plačujemo, da jo drugi v morje stresajo.
Ne, tezava se skriva v nerazgledanih volilcih, ki nimajo pojma o sezigalnicah odpadkov, ampak oni so proti.
Podobno kot je bil Greenpeace proti nuklearkam, dokler niso ugotovili, da je to edina resitev in, da so nuklearke se najbolj cista resitev. Ampak, ce si zabit in religiozen, traja tudi stoletja, da dojames.
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.
Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ring0Ruin ()

Ring0Ruin ::
ampak solata iz Trebnjega do Kranjske Gore ne rabi nobene plastike. Prav tako ne krompir iz Kranja in paradižnik iz Prekmurja.
Seveda jo rabi, danes sem videl nek bullshit lokalnega kmeta, ki je napisal: Brez kmeta ni [slika kruha]. Ja, ze lepo, samo jaz v celi dolini nisem videl ze vsaj 10 let rasti psenice, tako, da si te povezave ne predstavljam najbolje. Kakor tudi ne, kako bi nekaj vrtickarjev iz Trebnjega ali Kranske gore zalagali s solato celo Slovenijo, ce pa na poljih gojijo samo koruzo. Ali krompir iz Kranja, ki ga celo vidis, kljub vecinski koruzi. Enako za Prekmurje.
Saj lepo slisat, kaj bi kmetje lahko. Samo tega ne delajo, se pa tolcejo po prsih, kaj bi oni lahko, kako so koristni in potrebni. Samo ne TE kmetje ampak spanski, juznoitalianski. Ne pa nasi. Dejansko bi, brez plastike in uvoza od drugod imeli lakoto. In dokler ne prepovemo in razlastnimo tistega, ki goji hrano za zivali, na najbolj rodovitni zemlji, ne bo nic drugace. Pac, tak zemlje ne rabi, naj uvaza svojo krmo od drugje, zemljo pa damo, cetudi zastonj, nekomu, ki bo prideloval hrano za ljudi.
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ring0Ruin ()

c23po ::
Pač, kavč ekologi iz šentflorjanske doline preberejo nekaj od svojih zahodnih kolegov in to nekritično prenesejo k nam. Se pogovarjamo o plastiki, ki plava sredi oceanov, o neizmerni porabi vode, o zaščiti okolja pred navalom vetrnic, o nevarnostih tehnologije 5G, o vplivu mobilnih telefonov na možganske celice. In sedaj je, očitno, hype postalo recikliranje plastike.
Obrnimo vprašanja! Zakaj je potrebno reciklirati plastiko, če so viri za izdelavo plastičnih mas poceni in na voljo? Čemu jo sežigati in s tem samo povečevati izpuste CO2, če je sama po sebi inertni material in trajno ne vpliva na okolje ko jo pravilno odlagamo? Ali ni bolj pametno jo varno odložiti za čase, ko bo surovine za izdelavo plastike na tem planetu zmanjkalo in bodo prihodnje generacije iznašle načine, kako jo efikasno reciklirati in ponovno uporabiti?
Dodatek: srž problema je, da se proizvodnji plastike sploh ne moremo izogniti. Je dejstvo.
Obrnimo vprašanja! Zakaj je potrebno reciklirati plastiko, če so viri za izdelavo plastičnih mas poceni in na voljo? Čemu jo sežigati in s tem samo povečevati izpuste CO2, če je sama po sebi inertni material in trajno ne vpliva na okolje ko jo pravilno odlagamo? Ali ni bolj pametno jo varno odložiti za čase, ko bo surovine za izdelavo plastike na tem planetu zmanjkalo in bodo prihodnje generacije iznašle načine, kako jo efikasno reciklirati in ponovno uporabiti?
Dodatek: srž problema je, da se proizvodnji plastike sploh ne moremo izogniti. Je dejstvo.
Računalniki nimajo spominov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c23po ()

bm1973 ::
Plastiko recikliraš s pirolizo, sam je pač energetsko potratno.
Lepo pride ven bencin, oz. če bi prilagodil temperaturo, najbrž katerekoli gorivo oz. ogljikovodik...
O tem se ne govori veliko, zadnjič pa naletim na video kako v Pakistanu iz starih gum pridobivajo nafto. Res ekološko...
Lepo pride ven bencin, oz. če bi prilagodil temperaturo, najbrž katerekoli gorivo oz. ogljikovodik...
O tem se ne govori veliko, zadnjič pa naletim na video kako v Pakistanu iz starih gum pridobivajo nafto. Res ekološko...

starfotr ::
Pač, kavč ekologi iz šentflorjanske doline preberejo nekaj od svojih zahodnih kolegov in to nekritično prenesejo k nam. Se pogovarjamo o plastiki, ki plava sredi oceanov, o neizmerni porabi vode, o zaščiti okolja pred navalom vetrnic, o nevarnostih tehnologije 5G, o vplivu mobilnih telefonov na možganske celice. In sedaj je, očitno, hype postalo recikliranje plastike.
Reciklaža je scam. In v resnici ne obstaja. Bila je uvedena, da se potrošniki ne počutijo slabo, ko odložijo plastiko/kovino/steklo za enkratno uporabo v smeti. In v bistvu se ne reciklira ampak se večinoma uporablja deviške materiale.
Kaj pomeni pravilno odlaganje? In kako se razlikuje od nepravilnega?
Torej, nepravilno je, če vse skupaj vržem v graben ali v hosto, pravilno pa je, če odložijo namesto mene na za to predvideno mesto in zakopljejo ali pa stresejo v morje?
Zakaj bi shranjevali kupe in kupe smeti? In kaj novega bodo naši zanamci odkrili, kar že mi nismo?
Ko ne ne več nafte, bodo ljudje delali predmete iz lesa, kamenja, kovin. Ne bodo šli brskat po smeteh in 100 let staro plastenko spremenili v nov blister za zdravila.

Magic1 ::
Plastiko recikliraš s pirolizo, sam je pač energetsko potratno.
Cel video je en velik wtf...
Magic
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | The Ocean Cleanup iz velike zaplate smeti zajel slabih 30 ton odpadkov (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 20634 (15629) | Malidelničar |
» | Na Nizozemskem odprli testno kolesarsko stezo iz odpadne plastike (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 11868 (8625) | J.McLane |
» | Anketa - ločevanje odpadkovOddelek: Loža | 4656 (3772) | Mesar |
» | kje je fora, da moram ločevat smeti? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 40230 (36731) | mikic007 |