» »

Ni zvoka tuuuu pri klicu

Ni zvoka tuuuu pri klicu

MrStein ::

Sem sam opazil večkrat, pa tudi znanci so zdaj omenili, pa me zanima, kako razširjen problem je to.

Torej, ko kličeš nekoga, je normalno da slišiš zvok "tuuuuu.......tuuuuuuu" torej kot že za časa analognih telefonov (uverture verjetno noben te dni nima). V tem primeru pa se ne sliši nič. Tišina. Človek pomisli, da je nekaj z zvezo narobe, ampak v resnici pa klicani telefon lepo zvoni, in klicana oseba lahko prejme klic, ki normalno deluje.

Se mi zdi, da je to bolj pogosto pri Bob-u, ampak nimam dovolj velikega vzorca za sklepe.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

lambda ::

Ja, klic iz Telekom na A1 številko manjkajo prvi 4 piski

bf4ed ::

Jp, šalabajzerji na delu. Že večkrat opazil da ne zvoni, ko se kar na enkrat klicoči javi.
Da so tak nesposobni, da niti najpomembnejši ton pri klicih ne spravijo skup...neverjetno.

Drugo kaj sem opazil, kolega je pri meni da testiramo to. Ko je on mene klical pa njemu že 10 sekund zvoni v slušalki, meni pa se telefon sploh še ni odzval.
Tak so zakomplicirali klice da vse laga kot na dial up :))

WizzardOfOZ ::

A ni tako, da če si na 5G, niti ni zvonenja.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

kixs ::

Probaj se z izklopljenim VoLTE in VoWiFi.

bbbbbb2024 ::

MrStein je izjavil:

Sem sam opazil večkrat, pa tudi znanci so zdaj omenili, pa me zanima, kako razširjen problem je to.

Torej, ko kličeš nekoga, je normalno da slišiš zvok "tuuuuu.......tuuuuuuu" torej kot že za časa analognih telefonov (uverture verjetno noben te dni nima). V tem primeru pa se ne sliši nič. Tišina. Človek pomisli, da je nekaj z zvezo narobe, ampak v resnici pa klicani telefon lepo zvoni, in klicana oseba lahko prejme klic, ki normalno deluje.

Se mi zdi, da je to bolj pogosto pri Bob-u, ampak nimam dovolj velikega vzorca za sklepe.

Če želiš pomagati sebi in drugim, prijavi napako pri svojem operaterju, ter navedi kot tip napake "enostranska slišnost". Zadeva pa je, zaradi IP telefonov, oziroma ker se pogosto klici prenašajo (v neki fazi) preko IP omrežja, postala bistveno bolj komplicirana.

Zdaj iz glave, ti bom (približno) (poenstavljeno) povedal, kako tako vzpostavljanje zveze poteka.

Telefonija še vedno poteka po dveh kanalih: signalnem in govornem. Po signalnem poteka vzpostavljanje zveze (in podiranje) po govornem se prenaša govor (ali podatki).

Ko ti pokličeš, centrala preko signalnega voda in signalizacije #7 poišče klicočega. Če je klicoči na voljo za zvezo, se najprej tvoj terminal in oni terminal dogovorita za eko kancelacijo. En terminal posreduje "trlit" zvok, ta drugi terminal meri odmev (echo). Zato, da si nastavi ničenje odmeva. Odmev je to, da ti slišiš sam sebe, ko se pogovarjaš z nekom. Če zvok potuje več kot 5ms (kar sedaj skoraj vedno potuje več kot to), potem človek lahko zazna svoj odmev, kar je izredno moteče.

Merjenje odmeva je hitro, v 300ms je to (predvidoma) končano.

Potem se terminala dogovorita za zvonenje, kdo bo klicatelju zvonil. Praviloma zvoni centrala klicanega. Lahko pa tudi zvoni centrala klicočega ali celo terminal klicočega generira ta zvok.

V GSM je bilo nastavljeno tako, da se je pričakovalo, da bo zvonila centrala klicanega. Mobitel (sedaj telekom) je imel nastavljeno, da če je bila zveza v "klicanje" in se zvonenje ni pojavilo, je zvonenje prevzela centrala klicatelja. V SIP predvidoma zvoni lokalni terminal, torej tvoj tu-tu dejansko proizvaja tvoj telefon.

Največkrat se zalomi, če je zamik (delay) govora več kot 500ms. To ponavadi gre iz parametrov echo kancelatorjev. Je pa to zelo zelo slaba zveza. To se fizično opazi, da je pri govoru zamik iz nasprotne strani.

Seveda je lahko zamik variabilen, torej najprej 500ms, nato 200ms, nato 30ms. Seveda je tudi to slabo, ker spremenljive zamike echo kancelatorji težko anulirajo.

Če en terminal ostane v kalibraciji echo kancelacije (zaradi nenormalno visokega delaya) potem ne preide na zvonenje, dostikrat on še vedno generira "trlit" ton, a ga klicani terminal ne ujame (več). Lahko pa ga ujame v tretjem ali četrtem poskusu, v vsakem primeru, tebi telefon ne zvoni.

Odgovor na tvoje vprašanje torej je, da zaradi nenormalno slabih parametrov zveze (variabilnega zamika) se zalomi pri začetni vzpostavitvi seje, ter tvoj telefon (terminal) nikoli ne preide normalno zvonenje.

Operaterji pogosto "goljufajo", da recimo peljejo promet v državo mimo nacionalnega operaterja (pri nas je to TS za +386) in pri tem "pakiranju" paketov pride do teh nezaželjenih zamikov.

Lahko pa je problem, da tvoja zveza poteka preko WIFI, ter tu nastajajo nezaželjeni variabilni zamiki, ki povzročajo odsotnost zvonenja. Operater sicer lahko meri zamik med terminalom in centralo, ter če si preko VoWIFI, seveda je tvoj WIFI ruter kriv. Lahko pa kje tvoj sogovornik na WIFI, povsem vseeno, kje je ta zamik, vpliva pa gotovo.

"trlit" zvok praviloma uporabniki ne slišijo, edino Siemens DECT telefoni so ga predvajali uporabniku.

Nekoč teh kompliciranih merjenj odmeva ni bilo, ker ni bilo IP telefonije, zato je vedno zvonilo.

Zgodovina sprememb…

bf4ed ::

Ahahahah to je odgovor kot se šika. 8-)
Ja IP telefonija je vse pokvarila.

No, "novost": včasih se pri klicu po določenem času pojavi tuuuu, čez nekaj sekund pa spet izgine in je spet tišina.

Ah, moderna tehnika...
Motiti se je človeško.

V-i-p ::

bf4ed je izjavil:

Se strinjam. bbbbbb2024, fantastičen in poučen odgovor, thx.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

V-i-p je izjavil:

bf4ed je izjavil:

Se strinjam. bbbbbb2024, fantastičen in poučen odgovor, thx.

No, me veseli, da si zadovoljen z odgovorom. In upam, da vam telefonija v Sloveniji kolikor tolikor dela.
Moji projekti so bili preštevilčenje numeričnega prostora na šestmestne številke na mobilni telefoniji in sedemestne na fiksni. Potem regletna knjiga, kjer je bilo digitalizirano celotno omrežje (vsi podatki v el. obliki). Potem preoblikovanje telekomunikacijskega omrežja na tri nivoje (EX, SX, PX) in upam da signalni procesorji še vedno pazijo na Slovenijo z +386 na Cigaletovi 10 in stolpu v Mariboru. Potem pa preoblikovanje bilinga, kjer so bili vsi priključki na skupnem računu.

To je to. Potem pa sem šel. Bil je že čas, da spokam.

Miha 333 ::

Morda malo provokativno vprašanje, ampak zakaj bi v današnjih časih potreboval ta zvok? Saj ti vse kaže na ekranu.

Miha 333 je izjavil:

Morda malo provokativno vprašanje, ampak zakaj bi v današnjih časih potreboval ta zvok? Saj ti vse kaže na ekranu.

Telefonija je vedno delovala inkluzivno. Saj to je ideja, da se lahko vsi pogovarjajo med sabo.
Tebe lahko iz Zambije pokliče nekdo iz analognega telefona na analogni centrali in bo v slušalki - slišal ustrezen dual-ton. Generiran iz Slovenije.

V bistvu so toni tako zelo pomembni, da jih vsaka država definira zase. Definirani so kot standard, ki ga najdeš tukaj:
https://www.itu.int/ITU-T/inr/forms/fil...

Po tem tonu potem (teoretično) na oni strani ve, četudi ima analogen telefon na analogni centrali, kaj se z zvezo dogaja.

Slovenija ima relativno šibek nabor tonov. Ko se je vpeljeval ISDN, se je hotel dopolniti nabor tonov še z eno 10 toni. Vendar se je to opustilo.

Slovenija ima telefonsko kulturo na relativno nizkem nivoju. Že prevezati klic je znanost.

Tako to je.

Miha 333 je izjavil:

Ker ne kaže vse na ekranu.
Motiti se je človeško.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Asterisk VoIP - izkušnje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programska oprema
11419358 (5005) webbacklink
»

Zvonjenje na dveh telefonih

Oddelek: Mobilne tehnologije
184167 (3601) kunigunda
»

Tel. št. nateg?

Oddelek: Loža
397931 (6826) Phantomeye
»

Me spremlja policija / SOVA / mafija?