» »

Danes je svetovni dan varnostnih kopij

Slo-Tech - Vsako leto zadnji marčevski dan obeležujemo svetovni dan varnostnih kopij; letos to počnemo že petnajstič. Začelo se je na Redditu, kjer je pred poldrugim desetletjem eden izmed uporabnikov potarnal, da je zaradi okvare diska izgubil vse svoje podatke in da bi si želel, da bi ga bil kdo opomnil na pomembnost varovanja podatkov. Ismail Jadun je zato izbral 31. marec kot svetovni dan varnostnih kopij, saj 1. april res ni primeren datum za karkoli resnega.

Za domače uporabnike je to dan, ko se lahko spomnijo, da bi vendarle veljalo narediti kopijo svojih podatkov, če nimajo vzpostavljenih avtomatičnih sistemov. Napredni uporabniki in podjetja bi morali imeti svoje mehanizme, a se kljub temu premnogokrat zgodi, da so varnostne kopije neposodobljene, nedostopne ali uničene. Vzrokov za izgubo podatkov je več, pregovorno odpoved diskov pa so danes nadomestili hekerski napadi in nepazljivosti.

Vsaka varnostna kopija je boljša kot nobena, za pravo varnost pa velja slediti nekaterim zlatim nasvetom. Pomisliti je treba, kaj vse lahko izgubimo - in to danes niso več le računalniki, temveč čedalje bolj tudi telefoni. Nekatere podatke imamo v oblakih, za druge moramo poskrbeti sami, pa tudi sicer so oblaki le računalniki nekoga drugega. Celo velikemu Googlu se je že zgodilo, da je pobrisal podatke iz oblaka.

32 komentarjev

rekakitece ::

Dober opomnik..moram bolj poskbeti za varnostne kopije, čeprav smo v času kjer so diski vsaj 100% dražji kot pred letom dni.

kuglvinkl ::

ravno te dni sem plačal naročnino na iDrive, 106 eur za 5 tb. + ena kopija doma in ena v službi.
Your focus determines your reallity

johnnyyy ::

Hja, če delaš varnostne kopije samo 1x na leto pomeni, da lahko izgubiš vse kar si zadnje leto naredil.

fikus_ ::

Še vedno bolje, kot pa pri otrokovi polnoletnosti opaziš, da fotografij iz njegove rane mladosti več ni možno odpreti.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

brbr21 ::

Pa tako preprosto je: Duplicati, Restic, Kopia..... na zunanji disk, v oblak (krIptirano), kamorkoli.

PA NE POZABI DELATI PERIODIČNIH RESTORE VERIFIKACIJ!!!!

Markoff ::

Ali vpeljati politiko odziva na kibernetske groŽnje, vključno z obveŠčanjem si-cert o incidentih!
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

• polepsal: kuglvinkl ()

c3p0 ::

Tisti, ki so podatke pekli na tiste trajne CD-R nosilce, danes lahko že vidijo, da marsičesa ne gre več prebrati.

Tisti CD-žnj nosilci znajo presenetiti, tako v eno ali drugo stran. Nekateri so jih znali narediti in nekateri pekači znali zapeči, da je po 20 letih berljivo, ali pa po nekaj letih neberljivo.

besame ::

Odkar so razvili open zfs, je precej lažje. Zadegaš tri, štiri stare diske v računalnik in imaš NAS. Ko odpove kak disk, ga zamenjaš in narediš resilver, če dobiš šifrirni ransomware, vzameš prejšji snapshot...

Seveda to ni backup, ampak precej varna shramba. Vrednejše podatke je še vedno treba speči šifrirane na par kopij DVDjev (CD, BD...), eno hraniti drugje in jih občasno prebrati.

fikus_ je izjavil:

Tisti CD-žnj nosilci znajo presenetiti, tako v eno ali drugo stran. Nekateri so jih znali narediti in nekateri pekači znali zapeči, da je po 20 letih berljivo, ali pa po nekaj letih neberljivo.

Sam sem jih vedno pekel na najmanjši možni hitrosti. Večina 20-30 let starih se še kar dobro drži.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: besame ()

Nebomgabiksa ::

Jaz sem imam načeloma incremental backup OneDriva in ravno včeraj naredil spet iz nule.
Po kakšnih dveh letih... :)

2026-04-01 08:48:34 ** Backup for the task "Backup OneDrive" has ended **
2026-04-01 08:48:34 ** Processed files: 78581. Backed up files: 78579. Created folders: 1586. Backup size: 353,92 GB. **
2026-04-01 08:48:34 ** Number of errors: 1. Time elapsed: 4 hours, 48 minutes, 32 seconds. **

axee ::

Sem si ravno letos prvič zrihtal pravi 321 - vsi podatki na strežniku, 1x na uro restic in rsync na nas, 1x na dan restic na offsite rpi.

Toplo priporočam restic oz backrest.

twom ::

Danes je prvi april...

p.s. danes, jutri, včeraj, se uporablja pogovorno, ne pa v pisanju, naslovih in objavah (kar je še posebej izstopajoče na fb greznici, kjer dobiš en teden staro objavo kjer piše "danes...", potem pa gledaš kdaj je ta "danes"...)

EU_zamašek- ::

Konec lanskega leta sem po nekaj letih naredil backup.
Prej sem ga dokaj redno delal, po Covidu pa se mi ni dalo več.
Naslednji backup sledi v prihodnjem desetletju, če bo slučajno ostalo kaj odvečnega časa ...

MrStein ::

besame je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Sam sem jih vedno pekel na najmanjši možni hitrosti. Večina 20-30 let starih se še kar dobro drži.

Ampak ampak 7 let!!

(bom dal link)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

driftwood ::

Glede na to, da praznujemo svetovni dan varnostnih kopij in tudi imam varnostno kopijo, sem zadovoljen.

energetik ::

fikus_ je izjavil:

3. kopijo svojih fotk imam še na DVD-jih (iz obdobja nekje 20-10 let nazaj), prav vsi so še normalno berljivi.

Še bolj neverjetno stvar sem pa pogruntal, ko sem letos za štos vtaknil v PC par 1,44MB disket, ki sem jih zapisal leta 1996 - vse sem lahko prebral in skopiral na disk. Te zadeve so očitno bolj vzdržljive, kot sem mislil...
vires in numeris

butlnor ::

Jaz že več kot 25 let backupiram moje datoteke, ker me je že zgodaj izučilo, ko sem skoraj izgubil eno leto dela.

Backupiram sčasoma na vedno več medijev, predvsem fotografije. Iz glavnega diska v compu na drugega v istem compu, pa na NAS, na zunanji USB ključek, na zunanji SSD disk, na SD kartico v telefonu, in dodatno še v en plačljiv cloud. Mogoče sem malo preveč paranoičen.

energetik je izjavil:

fikus_ je izjavil:

3. kopijo svojih fotk imam še na DVD-jih (iz obdobja nekje 20-10 let nazaj), prav vsi so še normalno berljivi.

Še bolj neverjetno stvar sem pa pogruntal, ko sem letos za štos vtaknil v PC par 1,44MB disket, ki sem jih zapisal leta 1996 - vse sem lahko prebral in skopiral na disk. Te zadeve so očitno bolj vzdržljive, kot sem mislil...

Ja, diskete so kar vzdržljive. Sem pred nekaj leti s podstrešja prinesel 286-ko z W3.1, kup disket, uspel računalnik oživeti,... Vse je delalo. :)

butlnor je izjavil:

Jaz že več kot 25 let backupiram moje datoteke, ker me je že zgodaj izučilo, ko sem skoraj izgubil eno leto dela.

Backupiram sčasoma na vedno več medijev, predvsem fotografije. Iz glavnega diska v compu na drugega v istem compu, pa na NAS, na zunanji USB ključek, na zunanji SSD disk, na SD kartico v telefonu, in dodatno še v en plačljiv cloud. Mogoče sem malo preveč paranoičen.

Mogoče malo preveč paranoičen, ali pa ne. To ugotoviš potem, ko ena shramba podatkov odpove.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Grimnir3 ::

Tudi RW cd-ji so se izkazali za boljše kot bi mislil.

Lani sem naredil čistko po omari in sem stran zmetal CD-je s piratskimi igrami, ki smo jih kupovali še v šoli iz kataloga. To so bili 25 let stari CD-ji in so bili še vedno berljivi.
Tudi tisti CD-ji ki sem jih nekaj let kasneje zapekel jaz so bili vsaj tisti ki sem jih sprobal še vsi berljivi.

FireSnake ::

kuglvinkl je izjavil:

ravno te dni sem plačal naročnino na iDrive, 106 eur za 5 tb. + ena kopija doma in ena v službi.

Strošek je mesečni ali letni?

Ker jaz se spravljam že en čas, da bi si doma uredil vse, da bi bila ena instanca za shranjevanje.
Potem pa še ena instanca neodvisna od tega.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Jaz imam "retro" arhiviranje, 3 zunanje HDDje, dva doma, eden v službi.
Za udobje se bo potrebno stegniti v žep (vem da ni primeren cas) in urediti.
Ima kdo kakšen "trotlzihr" in enostaven predlog, pa da ni potrebno prodati ledvice. Oblaka bi se izogibal.

Dobro je imet eno offline kopijo, ali vsaj tako, da se sistema pulla iz drugega sistema + na backup mašini kaki snapshoti tipa ZFS ali BTRFS.

skyline ::

FireSnake je izjavil:

kuglvinkl je izjavil:

Ker jaz se spravljam že en čas, da bi si doma uredil vse, da bi bila ena instanca za shranjevanje.

Letni. iDrive zgleda super opcija, thx.

Grimnir3 je izjavil:

Tudi RW cd-ji so se izkazali za boljše kot bi mislil.

Lani sem naredil čistko po omari in sem stran zmetal CD-je s piratskimi igrami, ki smo jih kupovali še v šoli iz kataloga. To so bili 25 let stari CD-ji in so bili še vedno berljivi.
Tudi tisti CD-ji ki sem jih nekaj let kasneje zapekel jaz so bili vsaj tisti ki sem jih sprobal še vsi berljivi.

Sem probal en CD-ROM* iz leta 2002, dela brez težav (podatki berljivi, bere se z max hitrostjo).

Bolj me čudi, da 15 let stara CD/DVD enota še vedno deluje. :)

* ROM zato, ker je tu ležal v predalu; R in RW testiram, ko jih najdem
Motiti se je človeško.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

Tovarniško naštancani še vedno delujejo.

- CD-R posnet leta 1999: dela OK , s polno hitrostjo
znamka Traxdata

- DVD+R DL : ne prepozna
znamka Traxdata, letnik okoli 2007
simbol sicer pravi RW, ampak to je splošen simbol za DVD+variante, ali?
Bom preveril z drugim bralnikom.
Motiti se je človeško.

Zgodovina sprememb…

MrStein je izjavil:

- DVD+R DL : ne prepozna
znamka Traxdata, letnik okoli 2007
simbol sicer pravi RW, ampak to je splošen simbol za DVD+variante, ali?
Bom preveril z drugim bralnikom.

CDSpeed.exe pravi, da je DVD+R DL in ne RW (DL RW verjetno sploh ne obstaja)

Z drugim bralnikom dela brez težav. Sem pa pozabil kako hudo počasni so tile ploščki za brati...

Sicer je pri branju (kopiranju na disk) za en fajl javil napako, a po kliku na "Try Again" je šel dalje.
(5,3 GB od 8 GB je vsebine na tem DVD)

Torej ni 100% score, ampak vseeno dober.
Motiti se je človeško.

Zgodovina sprememb…

Analiza tistega fajla pokazala, da je vsebina pravilna (pravi md5sum).

Torej: DVD dela prav, se je pa zgodil en "recoverable" read error.

Največji problem je bil, da sem potem naredil primerjavo med vsebino na DVD in kopijo na SDD, in je javilo eno razliko, ravno v fajlu, kjer se je kopiranje zataknilo.
Prva reakcija je: kopija na SSD je napačna, z DVD pa pravilna (ali z drugačno read napako, katero tool za primerjavo ni javil).

Ampak ne, kopija na SSD je pravilna*. Prav tako naknadno narejene kopije (iz DVD na SSD).

Tool za primerjavo je bil KDiff3 0.9.98 64 bit (Windows)

* preverjeno s primerjavo s svežim downloadom istih fajlov z interneta

Torej: napake so , a v tem primeru ne direktno na DVD-ju
Motiti se je človeško.

Grimnir3 ::

Najslabši so cd/dvd tm iz let 2010 in naprej ko je to ratalo dirt cheap in je podobno šla tudi kvaliteta v poden.

Ko smo kupovali tortice 100ih dvdjev za ceno kavice.

kuglvinkl ::

FireSnake je izjavil:

kuglvinkl je izjavil:

Letni.
Your focus determines your reallity

AgiZ ::

Da sploh ni treba razmišljat o tem je najbolje popolnoma avtomatizirat backup.
zfs, snapshoti, offsite backup, monitoring in obveščanje o težavah. Ko je vse nastavljeno sploh ne razmišljaš o tem.

Ko kaj odleti te ne stisne pri srcu in nimaš pokvarjenega dneva/tedna/... ampak samo pogledaš, pustiš do naslednjega tedna in v miru popraviš kar je za popravit.

Anney ::

Eden boljših backup software za domače potrebe uporabnika, je po mojem mnenju tale: bvckup2. Mali, priročem, neviden. Sam uporabljam unsuported beta, ki je free, za moje potrebe vrh glave.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Anney ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oddelek: Novice / Varnost
322473 (241) Anney
»

Svetovni dan varnostnih kopij

Oddelek: Novice / Ostale najave
52590 (2229) bm1973
»

Google je pobrisal vse podatke avstralskega pokojninskega sklada

Oddelek: Novice / Varnost
196254 (4934) Jure14
»

Pomoč izbrisali so mi slike! (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
517907 (5831) V-i-p

Več podobnih tem