Forum » Problemi človeštva » Iran - Vojna
Iran - Vojna
Temo vidijo: vsi
fikus_ ::
Prej bi rekel, da bo teh 300 milijard šlo preko Trumpovih prijateljev.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
bm1973 ::
Teh 300 milijard hočejo spraviti skozi kot Marshalov plan po WW2.
Evropa takrat ni dobila niti centa, ampak je šel ta denar k ameriškim podjetjem, ki so dobavljala robo v Evropo in izvajala obnove... Z najemom poceni evropske delovne sile.
Evropa takrat ni dobila niti centa, ampak je šel ta denar k ameriškim podjetjem, ki so dobavljala robo v Evropo in izvajala obnove... Z najemom poceni evropske delovne sile.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
mojsterleo ::
Zadnje dni malo berem na omrežju X in komaj verjamem to kar berem. Tele Izraelci so prave jokice stokice. Trump je čez noč postal enemy of the state. Jaz ne vem kaj pričakujejo. Da bodo zradirali Iran tako kot so Gazo in to sedaj počnejo v Libanonu? Ne bo šlo... (brez američanov). Američani so bili v Vietnamu in vejo, da ko se črvi zarijejo v zemljo, jih težko spraviš ven. Lahko pa izraelci zaprežejo svojo mornarico in jo zapeljejo v Hormuško ožino stražit transport nafte. Saj Iran tako in tako nima več ne mornarice ne letalstva.... should be easy, right?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mojsterleo ()

mtosev ::
A se komu zdi, da so Iranci zmagovalci v tem dogovoru?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
Poldi112 ::
Vsekakor. Eidno šansa, da bo dejansko obveljal, je smešno nizka.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
kow ::
Saj ne poznas dogovora. Le medijsko natolcevanje. Kaj veliko ni znano.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
strawman ::

Ni problema počakati par dni pa bomo videli kaj je not.
besame ::
Uroš Lipušček se strinja s tabo:
https://365.rtvslo.si/arhiv/marcel/1752...
Uros Lipuscek je proruski. Itak, da bo govoril, da so Ameri izgubili. V principu je Lipuscek popoln amater. Ima pa res lep glas in zato ljudje mislijo, da ma avtoriteto. Pa, ker vcasih ni bilo konkurencnih televizij in so bili porocevalci "zvezde". Smesno, z danasnjega stalisca.
Zgodovina sprememb…
Jaz menim da trenutno ni zmagovalca. Razlog tiči v tem, da je dogovor Iran - ZDA imenovan memorandum of understanding oz. MOU. To je v bistvu samo spisek nekih stvari oz. zahtev ene in druge strani, glede katerih se obe načeloma strinjata. MOU je v diplomatskih in mednarodno pravniških krogih najnižji rang sporazuma in ni pravno obvezujoč. Niti noter ponavadi ne piše, kako se zadeva realizira oziroma kdo je nadzorna instanca.
Lahko predvidevamo, da bo ostal v veljavi sistem korenček - palica. Izrael bombardira Libanon, Iran zapre ožino. Američani napadejo otok Harg, Iran napade ameriške baze v regiji.
Skratka zadeva ni rešitev oz. zgolj zamrzuje širši konflikt, je pa to vseeno boljše kot vojaški spopad.
Je pa tu še dejstvo, da bodo novembra v ZDA volitve v ameriški predstavniški dom (kongres) in deloma senat - t.i. midterm elections. Neuspešna vojna z Iranom je kar packa na Trumpovem mandatu trenutno.
Drzi. Je pa mozno, da sta obe strani tako v riti trenutno, da bo premirje celo zdrzalo. Republikanci imajo volitve, Iran pa katastrofalno ekonomsko stanje (kar mainstream mediji ne omenjajo, ker so antiameriski).

Hvala za dobro razlago.
Legon ::
Uros Lipuscek je proruski. Itak, da bo govoril, da so Ameri izgubili. V principu je Lipuscek popoln amater. Ima pa res lep glas in zato ljudje mislijo, da ma avtoriteto. Pa, ker vcasih ni bilo konkurencnih televizij in so bili porocevalci "zvezde". Smesno, z danasnjega stalisca.
Kaj ce bi ti amater namesto da pljuvas v tri dni in se spet smesis, nas razsvetlis kako tocno so americani zmagal to vojno. Al bomo spet poslusal blodnje, da je bil v bistvu cilj potopit par ladji?
Kaj ce bi ti amater namesto da pljuvas v tri dni in se spet smesis, nas razsvetlis kako tocno so americani zmagal to vojno. Al bomo spet poslusal blodnje, da je bil v bistvu cilj potopit par ladji?
Nisem rekel, da so Ameri zmagali. Imas spet privide. Predlagam kaksen zdravstveni pregled.
Lipušček je realist. Zdaj če je realnost proruska, ...
Putin pa 7D sahist :)
Zgodovina sprememb…
T440 ::
Nobena država ni zmagala.
Iran ni zmagal ker je ekonomija v riti in ajatola se ne prikaže.
ZDA niso zmagale, ker je ajatola še zmeraj tam, pa čeprav mogoče bolj kot ideja kot pa 'in person'.
Izrael ni zmagal, ker se bo kot kaže malo spričkal z ZDA.
Zmagali so samo ladjarji (ker so cene ladijskih prevozov šle gor in ne bodo šle dol) in zavarovalnice (ker so premije za plutje skozi ožino šle gor in ne bodo šle dol).
Najbolj izgubili (kot vedno) so pa običajni ljudje v vseh vpletenih straneh - v ZDA so sle cene bencina gor, v Iranu izklop interneta in verjetno se vecji teror garde kot prej...
Je pa vsak mir še vedno boljši od vsake vojne.
ZDA niso zmagale, ker je ajatola še zmeraj tam, pa čeprav mogoče bolj kot ideja kot pa 'in person'.
Zmagali so samo ladjarji (ker so cene ladijskih prevozov šle gor in ne bodo šle dol) in zavarovalnice (ker so premije za plutje skozi ožino šle gor in ne bodo šle dol).
Najbolj izgubili (kot vedno) so pa običajni ljudje v vseh vpletenih straneh - v ZDA so sle cene bencina gor, v Iranu izklop interneta in verjetno se vecji teror garde kot prej...
Jarno ::
Putin pa 7D sahist :)
Putin je zgleda menjal hobi in je sedaj kvartopirec:
Trump:
a playing card of the suit chosen to rank above the others, which can win a trick where a card of a different suit has been led.
a valuable resource that may be used, especially as a surprise, in order to gain an advantage.
a helpful or admirable person
Tak dogovor lahko nastane, ko Trump pokliče Vladimirja na posvete.
Sicer pa sem že omenil, da je v igri več manj izpostavljenih akterjev, kateri ne nameravajo trpeti gospodarske škode ogromnih razsežnosti.
Tovrstna zakulisja niso vedno javna, so pa predvidljiva.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
James Bond je že pred časi mislil, da bo prišel na zeleno vejo in chillal.
#65W!
#65W!
Prvi iranski tankerji z nafto so že šli v prodajo.
Nič več ZDA blokade...
Nič več ZDA blokade...
Ekonomija je bila v riti že prej, zaradi pol stoletja brutalnih sankcij ter periodičnega terorizma/bombardiranja. Če prebijejo to blokado, bo ekonomija zacvetela, kar definitivno je zmaga.
Ajatola je za v celi sliki povsem irelevanten. Zgolj en od zobnikov v mašini.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Poldi112 ()
mojsterleo je izjavil:
Zadnje dni malo berem na omrežju X in komaj verjamem to kar berem. Tele Izraelci so prave jokice stokice. Trump je čez noč postal enemy of the state. Jaz ne vem kaj pričakujejo. Da bodo zradirali Iran tako kot so Gazo in to sedaj počnejo v Libanonu? Ne bo šlo... (brez američanov). Američani so bili v Vietnamu in vejo, da ko se črvi zarijejo v zemljo, jih težko spraviš ven. Lahko pa izraelci zaprežejo svojo mornarico in jo zapeljejo v Hormuško ožino stražit transport nafte. Saj Iran tako in tako nima več ne mornarice ne letalstva.... should be easy, right?
Tole tvoje pisanje deluje kot provokacija!
IL režim je pričakoval padec Iranskega režima in da bodo postavili lutko po svojem okusu. To se ni izšlo in načrti njihovi dominaciji na BV in o velikem IL so zaenkrat splavali po vodi. Mislim pa da se jim še niso odrekli.
Če bi bpral Zda trobila, pardon vire, bi opazil, da kaže Iranu dobro, dobil bo več, kot je z JCPOA.
Nobena država ni zmagala.
Zagotovo so zmagali Trumpovi prijatelji in naftaši. Za ostalo se bo še videlo.
IL režim nima interesa, da bi Iran pod tem režimom obstajal, želijo si podjarmljen Iran, zato ne bodo dali miru.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Če bi bpral Zda trobila, pardon vire, bi opazil, da kaže Iranu dobro, dobil bo več, kot je z JCPOA.
Narobe beres. Dobili so natancno 0. Denar bo prisel sele postopoma v vecih fazah. Ce bo Iran kaj sral, ZDA in Arabci ne bodo odprli pipe.
Zgodovina sprememb…
Če ZDA ne odpre pipe, se Hormuz ponovno zapre. In ker bo trajalovsaj še kak mesec, da sveže sproščena nafta pride na cilj in se rafinira, bodo strateške zaloge več ali manj na nuli. Kar posledično pomeni, da bo naslednjega pol leta ali več, dokler se ponovno ne obnovijo (optimalni scenarij), nadaljnje zaprtje neprimerno bolj boleče, kot je bilo do sedaj, ko so cene pobezljale bolj kot ne zaradi strahu in manipulacij.
Drži pa, da od američanov in zionistov vedno lahko pričakujemo, da se bodo ponovno ustrelili v nogo.
Drži pa, da od američanov in zionistov vedno lahko pričakujemo, da se bodo ponovno ustrelili v nogo.
IL režim nima interesa, da bi Iran pod tem režimom obstajal, želijo si podjarmljen Iran, zato ne bodo dali miru.
IL je dobil lekcijo, kako jih Iran lahko stolče.
Edino jedrsko orožje IL varuje pred koncem...

Novinarji so se dokopali do tega "dogovora" med Iranom in ZDA. Jaz sem že videl kaj je not.
Notri je med drugim odprava vseh sankcij. Kar je malo problematično s stališča izvedbe, glede na to, da je za precej sankcij pristojen kongres, kjer je večina na plačilni listi zionistov...
Zgodovina sprememb…

https://edition.cnn.com/2026/06/17/midd... Tukaj je sporazum.
Legon ::
Z drugimi besedami so Iran na kolenih prosili, da odpre Hormuz.
Ce bi take pogoje ponudili lani, bi bila pogajanja koncana v pol ure in ne bi rabili ene rakete izstrelit.
Shit, saj je ze res, da je bilo ocitno kako globoko so americani zabredli ampak da se bodo strinjal z dobesedno vsemi zahtevami Irana je pa malo bizarno.
Ce bi take pogoje ponudili lani, bi bila pogajanja koncana v pol ure in ne bi rabili ene rakete izstrelit.
Shit, saj je ze res, da je bilo ocitno kako globoko so americani zabredli ampak da se bodo strinjal z dobesedno vsemi zahtevami Irana je pa malo bizarno.
Narobe beres. Dobili so natancno 0. Denar bo prisel sele postopoma v vecih fazah. Ce bo Iran kaj sral, ZDA in Arabci ne bodo odprli pipe.
Poleg obljubljenik 300 miljard odmrznitev njihovega denarja, odprava sankcijo,....
Tvoje polovicarsko in pristransko pisanje je en kurji drek vredno!

Stane2 ::
Že spet nekaj berete, pa ne razumete.
Ne gre za to, da bo Iran kar dobil denar, gre za investicije, ki bodo v lasti INVESTITORJEV.
What is the $300B Sum About?
The concept of the fund emerged as a diplomatic alternative to war reparations. During negotiations to end the 100-day war and reopen the Strait of Hormuz, Iranian officials initially sought roughly $400 billion in direct compensation from the US for damages caused during the conflict.
The US firmly rejected paying reparations. To bridge the gap and give both sides an economic incentive to maintain peace, negotiators developed the idea of a private investment vehicle rather than a government handout.
US President Donald Trump heavily dismissed claims that the US government is paying Iran, calling reports of direct payouts "fake news," while Vice President JD Vance clarified that no American taxpayer money will go into this fund
Who Will Own These Investments?
Because it is designed strictly as a private sector capital fund and not a government aid package, ownership will stay in the hands of the investors, not the US or Iranian governments:
-Private & Foreign Corporations: The investments will be owned by the private companies and institutional investors who pledge the capital. Over half of the $300 billion (more than $150 billion) has already been provisionally committed
-International Backers: Pledges are coming from a diverse "Gulf Coast coalition" and global private sectors, including firms from the US, Gulf Arab states, South Korea, Japan, Singapore, and Malaysia.
-Joint Ventures: In practice, these foreign companies will likely own equity in joint-venture projects alongside Iranian entities to rebuild and upgrade infrastructure.
Where is the Money Going?
Instead of cash being handed to the Iranian government, the fund administrators will channel capital directly into major commercial and industrial projects. The targeted areas include:
- Energy infrastructure (repairing oil and natural gas refineries).
- Heavy industry (like the damaged Mobarakeh Steel complex).
- Logistics & Transport (rebuilding commercial airports, shipping networks, and ports).
The Catch: Strict Conditionality
This fund is entirely conditional and will only become operational if a final peace agreement is reached
-
SKRATKA, AMERIŠKE INVESTICIJE V IRAN POMENI ŠIRITEV AMERIŠKEGA VPLIVA V IRANU KOT TUDI PRISOTNOST AMERIČANOV V IRANU.
A mislite, da je to res tako dobro za islamofašističen režim?
Ne gre za to, da bo Iran kar dobil denar, gre za investicije, ki bodo v lasti INVESTITORJEV.
What is the $300B Sum About?
The concept of the fund emerged as a diplomatic alternative to war reparations. During negotiations to end the 100-day war and reopen the Strait of Hormuz, Iranian officials initially sought roughly $400 billion in direct compensation from the US for damages caused during the conflict.
The US firmly rejected paying reparations. To bridge the gap and give both sides an economic incentive to maintain peace, negotiators developed the idea of a private investment vehicle rather than a government handout.
US President Donald Trump heavily dismissed claims that the US government is paying Iran, calling reports of direct payouts "fake news," while Vice President JD Vance clarified that no American taxpayer money will go into this fund
Who Will Own These Investments?
Because it is designed strictly as a private sector capital fund and not a government aid package, ownership will stay in the hands of the investors, not the US or Iranian governments:
-Private & Foreign Corporations: The investments will be owned by the private companies and institutional investors who pledge the capital. Over half of the $300 billion (more than $150 billion) has already been provisionally committed
-International Backers: Pledges are coming from a diverse "Gulf Coast coalition" and global private sectors, including firms from the US, Gulf Arab states, South Korea, Japan, Singapore, and Malaysia.
-Joint Ventures: In practice, these foreign companies will likely own equity in joint-venture projects alongside Iranian entities to rebuild and upgrade infrastructure.
Where is the Money Going?
Instead of cash being handed to the Iranian government, the fund administrators will channel capital directly into major commercial and industrial projects. The targeted areas include:
- Energy infrastructure (repairing oil and natural gas refineries).
- Heavy industry (like the damaged Mobarakeh Steel complex).
- Logistics & Transport (rebuilding commercial airports, shipping networks, and ports).
The Catch: Strict Conditionality
This fund is entirely conditional and will only become operational if a final peace agreement is reached
-
SKRATKA, AMERIŠKE INVESTICIJE V IRAN POMENI ŠIRITEV AMERIŠKEGA VPLIVA V IRANU KOT TUDI PRISOTNOST AMERIČANOV V IRANU.
A mislite, da je to res tako dobro za islamofašističen režim?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Stane2 ()
Kolega, po kakšni logiki so ameriške investicije nekaj slabega? Kitajcem so se kar dobro obnesle, mar ne? Plus da ima Iran potem še dodaten vzvod moči, ki ga lahko uporabi v primeru, da američani spet kaj serjejo, s prevzemom/nacionalizacijo ameriških investicij.
Ja, reparacij američani ne bodo plačali, ker to politično ne bo šlo skozi. Že vračanje zaplenjenih sredstev je dovolj politično toksično, da je Trump na podpis tega super super sporazuma poslal podpredsednika... Ampak to ne predstavlja nobenega problema za Iran - bodo pač s cestninami pobirali reparacije.
Ja, reparacij američani ne bodo plačali, ker to politično ne bo šlo skozi. Že vračanje zaplenjenih sredstev je dovolj politično toksično, da je Trump na podpis tega super super sporazuma poslal podpredsednika... Ampak to ne predstavlja nobenega problema za Iran - bodo pač s cestninami pobirali reparacije.
Zgodovina sprememb…
Na bogatenje urana, da je primeren za jedrske konice ne gre pozabiti. Oba zadnja konflikta sta bila precej okoli te problematike.
Hormuz je pač del problema in rešitve, ker je situacija vpletla precejšen del uvoznikov zalivske nafte + uvoz v zalivske države + turizem...
Hormuz je pač del problema in rešitve, ker je situacija vpletla precejšen del uvoznikov zalivske nafte + uvoz v zalivske države + turizem...
#65W!
#65W!

Kolega, po kakšni logiki so ameriške investicije nekaj slabega?
Ameriške investicije pomešane s CIO - pa to je nekaj najboljšega.
Plus da ima Iran potem še dodaten vzvod moči, ki ga lahko uporabi v primeru, da američani spet kaj serjejo,
300 miljard recimo v naslednjih 10-15-ih letih je za Američane pljunek v morje. Nič od nič.
Poleg tega bodo OD TEGA TUDI NEKAJ IMELI. Usedli se bodo na praktično vse najpomembnejše iranske panoge in jih defacto vodili.
Iran - bodo pač s cestninami pobirali reparacije
O kakšnih cestninah sploh sanjaš? Okoliške države bodo sedaj dobile nekaj let, da si speljejo cevovode kamorkoli že in jih uporabile v kolikor bo prišlo do kakšnih zapletov.
Bogatenje urana je za Iran irelevantno. Itak da je bogatil na visoke procente zgolj in samo za izvajanje pritiska na zahod, ki jim je enostransko nabil sankcije.
Če pride do kakšnih zapletov, se jih vedno lahko ponovno bomba. Ali pa cestnino pobirajo Hutiji. Sicer je pa par let kar dolga doba. Pri 100 tankerjih na dan in miljončku po tankerju...
O kakšnih cestninah sploh sanjaš? Okoliške države bodo sedaj dobile nekaj let, da si speljejo cevovode kamorkoli že in jih uporabile v kolikor bo prišlo do kakšnih zapletov.
Če pride do kakšnih zapletov, se jih vedno lahko ponovno bomba. Ali pa cestnino pobirajo Hutiji. Sicer je pa par let kar dolga doba. Pri 100 tankerjih na dan in miljončku po tankerju...
Zgodovina sprememb…
Ameriške investicije pomešane s CIO - pa to je nekaj najboljšega.
Ker so sedaj pa res niso imeli absolutno nobenega vpogleda v delovanje režima? Z drugimi besedami - totalni gamechanger.
Bogatenje urana je za Iran irelevantno. Itak da je bogatil na visoke procente zgolj in samo za izvajanje pritiska na zahod, ki jim je enostransko nabil sankcije.
Saj, pozabljaš na biolabe pod bolnišnicami iranskih proxy igralcev. Če bi Trump to izvedel, bi poslal ogromen kontingent in obubožal lastno državo.
#65W!
#65W!

Zimonem ::
Stanco s kje so ti priletel, iz prilagojenga programa. ZDA morajo vse plačat sicer bo ožina spet zaprta. Tudi Pakistan bo moral začeti plačevat za plinovod.
Arabci ne bodo nič prispevali saj so že sedaj swapal emirate in ugled zda kot zaščitnika zaliva je padel na nulo. To bodo ponašal vse Kitajci.
Arabci ne bodo nič prispevali saj so že sedaj swapal emirate in ugled zda kot zaščitnika zaliva je padel na nulo. To bodo ponašal vse Kitajci.
To kar si omenil je eden od največjih neuspehov Mossada do sedaj.
Tole tvoje pisanje deluje kot provokacija!
IL režim je pričakoval padec Iranskega režima in da bodo postavili lutko po svojem okusu. To se ni izšlo in načrti njihovi dominaciji na BV in o velikem IL so zaenkrat splavali po vodi. Mislim pa da se jim še niso odrekli.
Že stari ata Adolf je rekel da ne moreš sesuti države, brez da ljudem ponudiš alternativo.
Še enkrat bi opozoril da gre v sporazumu med Iranom in ZDA samo za “memorandum o soglasju” ki ni pravno zavezujoč (v bistvu samo usklajujejo pogajalska izhodišča zato je spekter zadev precej širok). Kot sem zgoraj napisal bo najverjetneje tudi v 60 dnevnem obdobju prihajalo do kršitev.

Kitajci lahko samo odpeljejo svojo klumparijo iz Irana, saj z njo Iranci niso ničesar sestrelili.

q: has china sold any weapons to Iran
a: Yes, China has sold weapons to Iran, both historically and in more recent reports (though large-scale direct transfers have been limited or indirect in recent decades).
a: Yes, China has sold weapons to Iran, both historically and in more recent reports (though large-scale direct transfers have been limited or indirect in recent decades).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Stane2 ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Evropska Naftna Kriza (strani: 1 2 3 4 … 85 86 87 88 )Oddelek: Problemi človeštva | 193237 (197) | kow |
| » | Havana Collapse: Ameriški Prevzem Kube 2026 (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 4274 (713) | Mr.B |
| » | Iran - naslednja tarča zahodnih imperialistov? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 52756 (49999) | Mipe |