» »

Pametna hiša - Loxone

Pametna hiša - Loxone

rokherman2 ::

Zdravo!

Trenutno počasi grem proti 3. podaljšani gradbeni fazi in načrtujem za naprej. Od nekdaj sem želel imeti v hiši pametne funkcije, priznam pa da tehnično nisem kaj posebej spreten, zato ko gledam kako si ljudje hišo uredijo z npr. Home Assistant sami nisem preveč navdušen nad to potjo. Med iskanjem alternativ sem našel Loxone, če prav razumem z njimi sicer ostaneš zaprt v ekosistemu, ampak bi moralo (ko ti nekdo sistem uredi) delovati stabilno brez posegov.

Ali ima kdo izkušnje z njimi? Vso kabliranje, ki pride s pametno hišo (in cena) je malo scary, ampak vse kar berem po forumih odsvetujejo brezžične variante v kolikor delaš to na novogradnji. Zaradi trenutnega stroška sem razmišljal, da si poskusim sistem čim bolj pripravit za naprej glede inštalacij, trenutno pa aktivirat upravljanje luči, žaluzij, domofon in pametno odpiranje vrat, pa s senzorji prisotnosti kar preko njih imeti alarmni sistem. Nekoč nekdaj če bom s sistemom zadovoljen in ko bo kaj viška financ pa na sistem vezati še toplotno črpalko, rekuperator, fotovoltaiko+hranilnik, polnilnico, ozvočenje ...

Vsako mnenje, nasvet in izkušnje bo zelo dobrodošlo :)

enavlaka ::

Vse pametne hiše ratajo glupe ko zmanjka ali interneta ali pa elektrike.
Uredi si predpripravo inštalacije, pusti pa si pa oboje, če te skrbi.
Zadeva je zanimiva, dokler si mlad. Potem pa se naveličaš uporabljat aplikacije zato, da lahko prižgeš luč ali spustiš žaluzije.

Če boš imel TČ in PV je pa tako ali tako vseeno iz stališča prihranka, daš raje panel več na streho in pozabiš na vse skupaj.

HA je super, kar se tiče cene in števila podprtih naprav. Do tistega momenta, ko se ti sistem podre.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enavlaka ()

DeeJay ::

Vse odvisno od debeline denarnice.

Imam funkcionalno pametno hišo za moje potrebe in mi zelo dobro deluje že skoraj 8 let. Uporabljam HomeAssistant, vse lokalno brez internetne povezave. Problem je, ker sem delal vse naknadno, kar pomeni veliko kompromisov. Če bi še enkrat delal na novo, bi poskrbel, da je čim več stvari ožičenih in centraliziranih v eni sobi.

"Pametna" hiša ne pomeni, da boš uporabljal aplikacijo za upravljanje, ampak da bo hiša delovala pametno po tvojih nastavljenih pogojih. Če rabiš odpret aplikacijo za prižgat luči naprimer, to ni več pametno ampak zgolj "moderno".

Osebno redko odprem HA app, mogoče da kaj prilagodim, kontrolira mi pa od ogrevanja do hlajenja, vse luči po hiši, zvonec in nadzor stvari z raznoraznimi senzorji za katere dobim sporočila na telefon. Nimam pa žaluzij ali pametnih ključavnic.

v temi še nisem bil razen, če je zmanjkalo elektrike, večji problem pa je, da sem se razvadil, da sistem poskrbi za ugašanje luči in ko grem kam drugam puščam prižgane.

enavlaka je izjavil:

Vse pametne hiše ratajo glupe ko zmanjka ali interneta ali pa elektrike.
Uredi si predpripravo inštalacije, pusti pa si pa oboje, če te skrbi.
Zadeva je zanimiva, dokler si mlad. Potem pa se naveličaš uporabljat aplikacije zato, da lahko prižgeš luč ali spustiš žaluzije.

Če boš imel TČ in PV je pa tako ali tako vseeno iz stališča prihranka, daš raje panel več na streho in pozabiš na vse skupaj.

HA je super, kar se tiče cene in števila podprtih naprav. Do tistega momenta, ko se ti sistem podre.

Eh... Če zmanjka elektrika ti tud "glupa" hiša ne pomaga. Za premišljeno pametno hišo pa interneta ne rabiš.
Don't f with me.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DeeJay ()

enavlaka ::

Je bilo že nekaj situacij, ko je bilo treba vdirat v prepametni dom. Rezervna baterija je kapitulirala nekaj minut po izpadu. Ključavnice na dotik, kartice in ostalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enavlaka ()

feryz ::

Še vsaka pametna ključavnica ima tudi neumen ključ.
Če zmanjka elektrike.

Pithlit ::

feryz je izjavil:

Še vsaka pametna ključavnica ima tudi neumen ključ.
Če zmanjka elektrike.

Kar ti ne pomaga dosti če ždi v predalu nočne omarice. Al kje je point pametne ključavnice, če moraš ključ povsod s sabo vlačit?
Life is as complicated as we make it...

DamijanD ::

Ključ maš pred vhodnimi vrati pod rožo...

DamijanD je izjavil:

Ključ maš pred vhodnimi vrati pod rožo...

I deeply apologise... I forgot how security works. :))

iloveboobz ::

shelly+homeasssistant je imo še najbolj futureproof kombinacija. Hišo neboš glih mel 5 let, ampak za dalj časa. Zato je tut fajn vzet čimbolj univerzaln sistem, ne da si zaklenjen na nek ekosistem, pomoznosti še direktno povezan v njihov cloud. Pol pa firma čez 5-10 let crkne, ti maš pa čez noč hišo butasto.

Pr homeassistant lahk dogradujejš kaj ti paše, v končni fazi tut menjaš HA za kaj drugega v prihodnosti, če maš neke standardne naprave uzad (MQTT, Matter/zigbee itd)... Pr proprietary rešitvah je to tezje..
smoki

dj_uro ::

a lahko meni, laiku, razložite, kaj je pametna hiša?
- namreč, toplotna črpalka v sodobni hiši deluje non stop, kar je najbolj učinkovito...
- senčila se lahko obračajo po navdihu brez posebne pameti
- vhodna vrata imajo možnost prstnega odtisa/tipkovnice že xy let in ne potrebujejo hude pameti...
- ''aquastop'' ob nekontroliranem izlivu obstaja že xy let...
- sprinklerjev mnde nimate po hiši ali pač? - se sprožijo na drugačen način..

resnično me zanima, kaj vse vam laufa na pameti glede na to, da ta zadeva košta ohoho €€€ (če se jo lotiš pravilno)
hvala!
vw-klub.si

bm1973 ::

Za pametno hišo mortaš imeti "kritično pametno" inštalacijo pod UPS.

Recimo, rolete, žaluzije, kako luč, ključavnice, kar pač imaš.

UPS, ki dela vsaj en dan za tiste naprave...

Kar pomeni, nekaj inteligence od štromarja. Ki je pa itak ni...

Če ti pametna hiša ni v veselje, potem je bolje "ne iti" v to...

Ker nihče ne bo hotel plačevati nek mesečni znesek za vzdrževanje... Plus, cel kup takih projektov je propadlo, tako po Sloveniji kot tujini...

Stranke tega nočejo plačati...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

dj_uro je izjavil:

- namreč, toplotna črpalka v sodobni hiši deluje non stop, kar je najbolj učinkovito...
- vhodna vrata imajo možnost prstnega odtisa/tipkovnice že xy let in ne potrebujejo hude pameti...

resnično me zanima, kaj vse vam laufa na pameti glede na to, da ta zadeva košta ohoho €€€ (če se jo lotiš pravilno)
hvala!

Marsikaj se da avtomatizirat. Recimo tudi tako da ti luči sledijo po bajti. Pa glasba, filmi... Lahko tudi gretje če imaš tak sistem. Pač ni neka huda pamet, ampak je.

Pa ni treba ohoho dnara zmetat v to. Seveda je ta izjava relativna, glede na ceno hiše pa eventuelni prihranki ob uporabi avtomatike. Pa seveda koliko je komu to vse vredno.

Utk ::

dj_uro je izjavil:

hvala!

Jaz se sam igram s HA, ampak preko njega imam recimo TČ za sanitarno vodo. Če pade temperatura pod določeno po neki uri, vklopi dodatno še električni grelec. Recimo če se zvečer spravimo vsi naenkrat tuširat. Če je voda malo hladna dopoldan, ko itak ni nikogar doma, ne dela tega.
Iz ekrana v avtu lahko odprem garažna vrata in vžgem luč v garaži. Ali pa preko telefona če imam neko dostavo in ni nikogar doma.
Skripta preveri kolk je EV napolnjen in izračuna kdaj se naj vtičnica na zunanji strani hiše vžge, da bo zjutraj avto na določenih procentih. Izven tega časa je vtičnica izklopljena.
Lahko pa preko telefona to vse overridam kadarkoli.
Gor imam zvezano še kamero in par stvari.
Nekaj stane, tako strašno pa spet ne. In seveda se da preživet tudi brez tega. Niti jaz ne bi plačeval nekoga tretjega za karkoli od tega, ampak če se sam malo igraš, je pa v redu.

nekikr ::

Jaz sem pred 10 leti, ko smo gradili hišo, naredil pametno hišo, ker je bilo to "in" (si nisem mislil, da danes še kdo pade na te fore). Po 10 letih ne uporabljamo več praktično ničesar. Luči mi po hiši sledijo ali tako, ker so senzorji in pasivna razsvetljava, žaluzije premakneš kadar jih rabiš, kakšnih 5 je na timer vezano, ampak to narediš s kitajskimi moduli za 5€. Vhodna vrata so že sama po sebi "pametna", klime imajo svoj app, TČ tudi, itak pa vse to enkrat nastaviš in potem dela. Skratka, po 10 letih ne uporabljamo več ničesar od pameti. Sem bil res prepričan, da je to že šlo mimo.

Utk je izjavil:

dj_uro je izjavil:

hvala!

Jaz se sam igram s HA, ampak preko njega imam recimo TČ za sanitarno vodo. Če pade temperatura pod določeno po neki uri, vklopi dodatno še električni grelec. Recimo če se zvečer spravimo vsi naenkrat tuširat. Če je voda malo hladna dopoldan, ko itak ni nikogar doma, ne dela tega.
Iz ekrana v avtu lahko odprem garažna vrata in vžgem luč v garaži. Ali pa preko telefona če imam neko dostavo in ni nikogar doma.
Skripta preveri kolk je EV napolnjen in izračuna kdaj se naj vtičnica na zunanji strani hiše vžge, da bo zjutraj avto na določenih procentih. Izven tega časa je vtičnica izklopljena.
Nekaj stane, tako strašno pa spet ne. In seveda se da preživet tudi brez tega. Niti jaz ne bi plačeval nekoga tretjega za karkoli od tega, ampak če se sam malo igraš, je pa v redu.

kar sem poboldal je top!
aha, pol nimaš tiste KNX pameti..
no, jaz imam shellyje za rolete, klima ima svojo app, vrata svojo, garažna vrata svojo, kamere prek synology-ja (plus multimedija)..., sesalec svojo, rekuperacija svojo, pametni cilindri svojo, alarm svojo...

torej, zbirnik vsega, namesto da imaš npr. 13 aplikacij, ki jih moraš nastaviti... no zame to ni pametna hiša... to res ne košta velik...
ima kdo ''tapravo'', v katero je vložil npr. 50-100.000€? - da pove, kaj zmore?
vw-klub.si

c3p0 ::

Meni je zelo uporaben feature, da beleži kako uporabljamo luči in ko greš na dopust, prižiga in ugaša v podobnem vzorcu.

Zdaj, ko je aktualna skupna moč, ti lahko sistem javi kdaj si blizu meje, ali celo prek in se prilagajaš. Za to sicer ne rabiš cele pametne hiše, dovolj je en shelly na dovodu.

Ne bi pa kupoval branded sistema, če ni odprt. Ker sistema pametne hiše ne menjaš na 5 let, ampak na 20+.

dj_uro je izjavil:

Utk je izjavil:

dj_uro je izjavil:

hvala!

kar sem poboldal je top!
aha, pol nimaš tiste KNX pameti..
no, jaz imam shellyje za rolete, klima ima svojo app, vrata svojo, garažna vrata svojo, kamere prek synology-ja (plus multimedija)..., sesalec svojo, rekuperacija svojo, pametni cilindri svojo, alarm svojo...

torej, zbirnik vsega, namesto da imaš npr. 13 aplikacij, ki jih moraš nastaviti... no zame to ni pametna hiša... to res ne košta velik...
ima kdo ''tapravo'', v katero je vložil npr. 50-100.000€? - da pove, kaj zmore?

50k za shellije povezat v en app (ha, recimo), matter/tuya/whatever.... pa ne bo držalo.

Zakaj se morate s tolk različnimi appi ukvarjat meni pač ne bo nikol jasno.

da nastaviš vse parametre v HA ali podobno ti vzame ravno toliko časa, kot če vsako aplikacijo posebej nastaviš... in pol nanjo pozabiš do kakšnega večjega updatea ali podobno...saj jih ne ''drkaš'' non stop... ne razumem..?
resni sistemi pač stanejo... shelly je poceni...

jaz sem dobil predračun za vimar sistem na KNX za pametno razsvetljavo oziroma bolje rečeno stikala za slabih 15.000€ - brez luči seveda
vw-klub.si

c3p0 ::

>> resni sistemi pač stanejo... shelly je poceni...

... Ki pa ni nič slabši, velik community je pa kvečjemu še bonus. Shelly je lahko samo HW, ki ga flashaš z ustreznim firmware. Lahko pa uporabiš njihov app, ki deluje čisto spodobno.

Je pa res, če nisi tehnični tip, oz. se ti ne da s tem j*bat, nekomu plačaš, očitno konkretne denarce in dobiš rešitev na ključ. Čez 10 let, ko kaj začne crkovat, pa upaš, da firma še ni propadla, oz. šla že 3 generacije naprej in da so deli še na voljo.

bm1973 ::

Pametna hiša zna biti bolj komplicirana kot kak IT v manjši (ali celo večji) slovenski firmi >:D.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

če firma nardi na bazi kakšnih odprtih rešitev in common HW (kot je shelly recimo) tut v prihodnosti nebo problem to poservisirat, tudi 3rd party izvajalcu..Če je le stvar dobr podokumentirana in zastavljena.
smoki

nekikr ::

bm1973 je izjavil:

Pametna hiša zna biti bolj komplicirana kot kak IT v manjši (ali celo večji) slovenski firmi >:D.

Predvsem pa nekajkrat dražja :)

rokherman2 ::

Hvala vsem za koristne komentarje. Zadnjič sem bil v eni pametni hiši, kjer so zasledovali ravno ta koncept, da če je hiša pametna, potem mora ves čas pametno funkcionirat in tudi če v njo vstopi star starš vse dela kot klasika, v ozadju pa je avtomatizacija ki pač dela. Tudi brez potrebe po neki centralni tablici ipd. To v nasprotju s tem ko je zadnjič kolega za večerjo odpiral app na telefonu za eno pametno luč v kuhinji, da je nastavil barvo... Men je tudi všeč če lahko vse naprave dolgoročno vežeš na en app in nimaš za vse svoje ločene appe (npr. klima, toplotna, rekuperacija, pametna vrata, alarm, fotovoltaika/hranilnik, savna ...). Npr. Pirnar mi je za nadgradnjo klasičnih vhodnih vrat na njihova pametna želel vzet 1,5-2k, pa to delaš potem na njihovem appu spet.. Ko ste govorili o pametnih funkcijah, v trenutnem malem stanovanju sem si zamenjal vse na philiphs hue in se mi barva bele svetlobe spreminja glede na del dneva (močna bela zjutraj, do nežne rumeno/oranžno bele zvečer), da posnema cirkadian ritem - za male otroke zna bit kr fajn za postavljanje ritma. To je samo nastavljeno v ozadju, še vedno ko si v stanovanju klasično klikneš stikalo.

Za tiste, ki ste na HA. A vi bi svetovali, da glede na to da gre za novogradnjo vse ožičim in peljem v centralno omaro? Ker sem videl, da eni potem delajo na ločen wifi in vezano potem gor.

če mas sanso, je ozicena varjanta vedno dobra opcija.
smoki

Utk ::

Sej nazadnje itak dela na wifi, ker čisto v vsak kot ne boš vlekel kabla. Samo potegneš si tolk kablov po hiši da daš lahko nekam wifi škatlico, da bo sigurno vsak kotiček pokrit. Samo stanovanje še ni tak problem, tam ti bo itak že osnovni wifi lovil, pred hišo, garažo, po stopnicah, kleti, pa morda ne.

DeeJay ::

Kokr sm reku, čim več ožičeno in centralizirano. Če ne gre vsega vlečt do omarice, pol pa v bližino dat napajanje v doze, ali pa vsaj potegnit cevi.
Baterijski senzorji so luštni, ker jih lahko postaviš kamor hočeš, sam ko jih maš enkrat 30+, ti pa menjavanje baterij začne najedat. Plus seveda nastane kr lep strošek skozi čas.

Ne šparaj z velikostjo električne omarice, mej še dosti dodatnega prostora za kasneje.
Potegni še čim več dodatnih cevi v razne prazne doze za kasneje, ker na čisto vse ne boš mogu zdej pomislit.

Fajn je tudi, da je v istem prostoru, kot je električna omarica, tudi mrežna oprema, modem, router itd. Ni pa nujno.

Poleg predpriprave smart home, ne pozabit na lan kable za dodatne wifi antene. Če maš več sob in nadstropij, še posebi če so zidane stene, ti en wifi router ne bo pokril vsega. Če že delaš razmisli, da imaš v vseh sobah najmanj 5Ghz signal za lastno uporabo, (telefoni tablice notebooki), 2.4GHz pa za uporabo kakih wifi smart zadev. 5ghz zelo hitro umre čez debelejšo zidano steno.
Doma imam Unifi mrežno opremo in potrbujem 6 anten, da pokrijem celo hišo in vrt s 5Ghz signalom. Hiša je stara in stene debele.
Don't f with me.

sirotka ::

Loxone dela tudi brez neta, brez štroma pa jasno ne :)

Doma imam na svoji hiši precej "velik" HA sistem, nekaj žičnih zadev, precej pa zigbee in zwave, wifija se načeloma izogibam. Sem pa opravil tudi loxone trening in sem pooblaščeni inštalater. Zadeva res dobro dela, serverji so online že 10+ let bp, jih tudi še vedno podpirajo. Kar se tiče brezžične poti, je tako, da zadeva deluje presenetljivo dobro, lovi precej bolje od zigbeeja, ker delajo na nižji frekvenci - nekje tam tam kot z-wave. Edini minus pri loxone je cena in dejstvo, da gre za precej zaprt sistem. Poglej tudi 1home server loxone, ki je nekakšen most med matter in loxonom.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Senzor za luč in vezava na dodatno stikalo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
192172 (1415) JohnyQ_
»

Na Nizozemskem menjava več tisoč semaforjev zaradi varnostne ranljivosti

Oddelek: Novice / Varnost
206021 (3637) nejc_nejc
»