» »

Končno poročilo o lanskem električnem mrku na Iberskem polotoku

1 2 3
4
»

Mr.B ::

programmer je izjavil:

Mr.B je izjavil:

programmer je izjavil:

Kdo jih plača, država, državljan, ali profit, ko držiš ceno elektrike višje ?

Plača ti jih podjetje, ki ti je elektrarno postavljalo, toliko kot letno proizvedeš toliko lahko porabiš brez doplačila, kvazi netmegering v zameno za to jim moraš v pogodbi dovolit da oni sami upravljajo s tvojo baterijo (preprodajajo elektriko in delajo profit).

No sej sem rekel, baterij je v sistemu postavljeno stsistično 0.

Zakaj govoriš stvari, ki itak veš da ne držijo?

Torej število baterij v Sloveniji je postavljeno vzporedno z EV paneli stsistično 0.

Da ukiniti subvencije za male elektrarne, pa se bo problem rešil sam od sebe.
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

programmer ::

Do 600Wp ja, pa še to je potrebno prijaviti, vse ostalo je kaznivo.

Če dalaš otočno zadevo, recimo za polnjenje električnega avta, ki ni priklopljena na hišno inštalacijo, ni nobene omejitve moči, loh maš tud 20 kW če ti paše al pa še več.

Za balkonske elektrarne je kakor vem limit oddaje v omrežje 600 W, moč pabelov ni omejena. Nastaviš eksport limit na inverterju na 600 W, ostalo porabis zase, panelov pa daš kot ti paše, zadevo furaš kot "balkonsko" sončno elektrarno, načeloma zadeva gres skos brez težav.

Poleg tega, npr. hišo imam zavarovano + elektrarno sem postavil v samogradnji = kršenje pogojev zavarovanja,...
Imaš lahko težave "na različne načine, podrobnosti ne bom razlagal"....

Noben te ne sili da panele nujno daš na streho hiše, lahko narediš "ground mount", nekaj takega, tako se elegantno izzogneš morebitnim težavam z zavarovanjem hiše:

https://youtube.com/shorts/obcmhf2qXq8?...

Zgodovina sprememb…

Jazon je izjavil:

programmer je izjavil:

Jazon je izjavil:

programmer je izjavil:

programmer je izjavil:

Ti si ena motnja. Govorim za nove ki se postavljajo zdaj. Ne vem kako si ti zamišljaš finančno smiselnost brez baterije. Kot bi mogu vedet metmegeringa ni več, tako da če ne moreš porabljat ko elektrarna dela (ker te ni doma) obvezno rabiš baterijo. Stare sončne elektrarne večinamo pač nimajo baterij, ker imajo netmetering in se baterija pač finančno ni izplacala.

Sicer pa najsi ima vsak baterijo ali pa noben, dejstvo je da ti osebno lahko imaš baterijo in jo lahko filaš čez dan in zvečer in ponoči porabis. Nič ti ne preprečuje da tako narediš, 20 kWh novih LFP celic te pride 1000 EUR in to ne na kitajskem, ampak v Evropi.

Lahko zveže sam, lahko pa daš tudi delat na ključ, dandanes za isto in celo za manjso ceno kot si 2 leti nazaj dobil sončno elwktrarno brez baterije, dobiš tako z baterijo. Če češ ti lahko dam par printscreenov oglasov na to temo.

Samogradnja lahko velja zgolj v primeru, da tvoja interna instalacija ni priključena na elektro omrežje. V kolikor si priključen na elektro omrežje, se smatra, da si neglede na otočno zasnovo galvansko preko interne instalacije povezan na elektro omrežje. In za to potrebuješ soglasje SODO, preko vzdrževalca elektro omrežja. V tem primeru gre v teoriji za samogradnjo samo v primeru, če si pooblaščeni inž el. inst. / elektro izvajalec. V nasprotnem primeru ne boš dobil soglasja, ker je potrebno k vlogi dodati določene načrte, certifikate in dokazila. S tem da lahko obstaja še kakšna dodatna omejitev, npr. število panelov na 12kWp,...

Brez problema narediš otočni sistem, ki ni povezan na hišno inštalacijo samo za filanje avta, par kW panelov, hibridni inverter za 250 EUR, DIY LFP battery pack in maš za ceno, ki jo v enem letu zmečeš za gorivo, goriva za 50 let.

Ps: da se samogradnje delat tudi priključene na hisno inštalacijo na različne načine, podrobnosti ne bom razlagal ali pa pač das delat na ključ (zgornje slike, ti oni vse sami na bajto priklopijo).

Poleg tega, npr. hišo imam zavarovano + elektrarno sem postavil v samogradnji = kršenje pogojev zavarovanja,...

Bo raje pokomenitral prejšnje objave. Omenjal si 1 požar / 10000 PV, ta ocena velja ob PROFESIONALNI MONTAŽI.
FRISSBE študija (ZAG), ki je analizirala nacionalne statistike PV-požarov je podala za Slovenijo v 2025, 37 PV požarov / GW nameščene moči. To pomeni 59 PV požarov na leto v Sloveniji.
Statistika pravi da je od 1600 do 2500 vseh požarov na stavbah / leto v Sloveniji, to pomeni da je PV požarov od 2,4 do 3,7 % primerov vseh požarov v stavbah. Projekcija za 2035 pravi 150 PV požarov / leto v Sloveniji.

Močno dvomim da študija navaja podatke, ki jih navajaš ali da si ti prav interpretiral te podatke. Daj link do te študije, da vidimo.

Mr.B je izjavil:

programmer je izjavil:

Mr.B je izjavil:

programmer je izjavil:

Plača ti jih podjetje, ki ti je elektrarno postavljalo, toliko kot letno proizvedeš toliko lahko porabiš brez doplačila, kvazi netmegering v zameno za to jim moraš v pogodbi dovolit da oni sami upravljajo s tvojo baterijo (preprodajajo elektriko in delajo profit).

Torej število baterij v Sloveniji je postavljeno vzporedno z EV paneli stsistično 0.

Od kje ti te neutemeljene izjave? Kdo ti je rekel da je baterij v sloveniji nula? Sej veš da to ni res ane? Al trolaš samo?

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

Put Your Money Where Your Mouth Is
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

asinhronc ::

Jaz sem pa mislil da bodo moji proizvedeni atomčki šli v svet in bom lahko polnil avtek na baterije na dopustu na italijanski obali, pa v službi, pa na izletu, pa ne vem kje še vse, kjer bodo moji atomčki prišli nazaj v moje naročje... Plačal bom le uporabo polnilnice. Žalost, očitno bodo morali moji atomčki ostati doma v neki škatli litija ali magnezija, ali natrija, pač neki škatli. Pa je zgleda programmer ubil ves razvoj, šel bi nazaj v 20 stoletje. :'( Zakaj smo si torej že izmislili bilance in čez leta enotni evropski trg z električno energijo? No tole zadnje, vso srečo. A čez 90 let se bo lahko kupilo baterijo za avtek na prvem Petrolu? Saj veste tako u izi kot tiste AA in AAA, v avto jo boš pa vstavil kot disk v resen streźnik, ali nam bodo prodajali morda cepljenje atomov v ekonom loncu? Tritij, litij, devterij pa gremo na magnetno plazmo!

Malo za šalo, malo zares. tema je postala popolnoma neberljiva. da več kot 12 ur nabijaš o enem in istem na forumu? Koliko tega sploh prebere povprečen človek? Nič. Je to le Microslop efekt ali zgolj napoved masovnega bombardiranja pomij iz AI, zaradi katerega zgubljajo živce že Microsost šefi. Bo čez 10 let na internetu enako kot v diskotekah? V jugi so starši opozarjali mulce da se naj ne hodi tja, ker so tam čudni ljudje, ki kadijo in namkajo svoj mesek v kogarkoli... No generacija je odrasla in diskoteke so propadle... Kaj pa če bo vse res, da malo priredim Tofa.

programmer je izjavil:

Jazon je izjavil:

programmer je izjavil:

Jazon je izjavil:

programmer je izjavil:

programmer je izjavil:

Ti si ena motnja. Govorim za nove ki se postavljajo zdaj. Ne vem kako si ti zamišljaš finančno smiselnost brez baterije. Kot bi mogu vedet metmegeringa ni več, tako da če ne moreš porabljat ko elektrarna dela (ker te ni doma) obvezno rabiš baterijo. Stare sončne elektrarne večinamo pač nimajo baterij, ker imajo netmetering in se baterija pač finančno ni izplacala.

Sicer pa najsi ima vsak baterijo ali pa noben, dejstvo je da ti osebno lahko imaš baterijo in jo lahko filaš čez dan in zvečer in ponoči porabis. Nič ti ne preprečuje da tako narediš, 20 kWh novih LFP celic te pride 1000 EUR in to ne na kitajskem, ampak v Evropi.

Lahko zveže sam, lahko pa daš tudi delat na ključ, dandanes za isto in celo za manjso ceno kot si 2 leti nazaj dobil sončno elwktrarno brez baterije, dobiš tako z baterijo. Če češ ti lahko dam par printscreenov oglasov na to temo.

Samogradnja lahko velja zgolj v primeru, da tvoja interna instalacija ni priključena na elektro omrežje. V kolikor si priključen na elektro omrežje, se smatra, da si neglede na otočno zasnovo galvansko preko interne instalacije povezan na elektro omrežje. In za to potrebuješ soglasje SODO, preko vzdrževalca elektro omrežja. V tem primeru gre v teoriji za samogradnjo samo v primeru, če si pooblaščeni inž el. inst. / elektro izvajalec. V nasprotnem primeru ne boš dobil soglasja, ker je potrebno k vlogi dodati določene načrte, certifikate in dokazila. S tem da lahko obstaja še kakšna dodatna omejitev, npr. število panelov na 12kWp,...

Brez problema narediš otočni sistem, ki ni povezan na hišno inštalacijo samo za filanje avta, par kW panelov, hibridni inverter za 250 EUR, DIY LFP battery pack in maš za ceno, ki jo v enem letu zmečeš za gorivo, goriva za 50 let.

Ps: da se samogradnje delat tudi priključene na hisno inštalacijo na različne načine, podrobnosti ne bom razlagal ali pa pač das delat na ključ (zgornje slike, ti oni vse sami na bajto priklopijo).

Bo raje pokomenitral prejšnje objave. Omenjal si 1 požar / 10000 PV, ta ocena velja ob PROFESIONALNI MONTAŽI.
FRISSBE študija (ZAG), ki je analizirala nacionalne statistike PV-požarov je podala za Slovenijo v 2025, 37 PV požarov / GW nameščene moči. To pomeni 59 PV požarov na leto v Sloveniji.
Statistika pravi da je od 1600 do 2500 vseh požarov na stavbah / leto v Sloveniji, to pomeni da je PV požarov od 2,4 do 3,7 % primerov vseh požarov v stavbah. Projekcija za 2035 pravi 150 PV požarov / leto v Sloveniji.

Močno dvomim da študija navaja podatke, ki jih navajaš ali da si ti prav interpretiral te podatke. Daj link do te študije, da vidimo.

Mr.B je izjavil:

programmer je izjavil:

Mr.B je izjavil:

programmer je izjavil:

Od kje ti te neutemeljene izjave? Kdo ti je rekel da je baterij v sloveniji nula? Sej veš da to ni res ane? Al trolaš samo?

Torej število baterij v Sloveniji je postavljeno vzporedno z EV paneli statistično 0.

tony1 ::

"Bo čez 10 let na internetu enako kot v diskotekah? V jugi so starši opozarjali mulce da se naj ne hodi tja, ker so tam čudni ljudje, ki kadijo in namkajo svoj mesek v kogarkoli... No generacija je odrasla in diskoteke so propadle... Kaj pa če bo vse res, da malo priredim Tofa."

Boomerji so se malo motili... Kdo ni bil nikoli v disku, niti danes na internetu ne more biti normalen... 8-) Kar poglej unga spammerja :))

asinhronc je izjavil:

Jaz sem pa mislil da bodo moji proizvedeni atomčki šli v svet in bom lahko polnil avtek na baterije na dopustu na italijanski obali, pa v službi, pa na izletu, pa ne vem kje še vse, kjer bodo moji atomčki prišli nazaj v moje naročje... Plačal bom le uporabo polnilnice. Žalost, očitno bodo morali moji atomčki ostati doma v neki škatli litija ali magnezija, ali natrija, pač neki škatli. Pa je zgleda programmer ubil ves razvoj, šel bi nazaj v 20 stoletje. :'( Zakaj smo si torej že izmislili bilance in čez leta enotni evropski trg z električno energijo? No tole zadnje, vso srečo. A čez 90 let se bo lahko kupilo baterijo za avtek na prvem Petrolu? Saj veste tako u izi kot tiste AA in AAA, v avto jo boš pa vstavil kot disk v resen streźnik, ali nam bodo prodajali morda cepljenje atomov v ekonom loncu? Tritij, litij, devterij pa gremo na magnetno plazmo!

Malo za šalo, malo zares. tema je postala popolnoma neberljiva. da več kot 12 ur nabijaš o enem in istem na forumu? Koliko tega sploh prebere povprečen človek? Nič. Je to le Microslop efekt ali zgolj napoved masovnega bombardiranja pomij iz AI, zaradi katerega zgubljajo živce že Microsost šefi. Bo čez 10 let na internetu enako kot v diskotekah? V jugi so starši opozarjali mulce da se naj ne hodi tja, ker so tam čudni ljudje, ki kadijo in namkajo svoj mesek v kogarkoli... No generacija je odrasla in diskoteke so propadle... Kaj pa če bo vse res, da malo priredim Tofa.

Ti kar govori bedarije in trolaj, razvoj zelenih tehnologij pa gre naprej, ne glede na to kaj ti misliš. ;) Svetu je vseeno zate, naj ti bo to misel za današnji dan, pa lep pozdrav. Jst sm svoje povedal, zdej pa se kregajte in trolajte še naprej.

Zgodovina sprememb…

Kot je laburistom zabrusila Thatcherjeva: lahko se zajebavate, dokler za vaše zajebancije ne zmanjka denarja drugih >:D

Koliko te naftni lobij plača za tole tvoje fosilno navijaštvo? Ali si tako neumen, da moraš lagat da lahko podpiraš, da se za nekajkrat večjo ceno štroma zastruplja zrak po nepotrebnem, pa še nič ne dobiš v zameno? Vedno so mi bili hecni osebki, ki zastonj nabijajo sebi in celi družbi v škodo, ko pa podatkov za takšno agendo dejansko ni, potegnejo asa iz rokava: še 10 novih laži, klasika. :)) Ali te samo starost daje, si nezmožen sprememb na bolje in deluješ po principu "navada je železna srajca", pa četudi je ta navada objektivno slabša?

Zgodovina sprememb…

Dejstvo je nekaj, starejši kot si, težje spreminjaš navade, zato so proti novih tehnologijam (električni avto, zeleni viri energije) večinoma starejši ljudje (50+). Pomoje tony1 samo starost daje, ali je pa dejansko nek plačanec. ;((

Študija kaže da kar 80 % vse generacije Z planira kupit električni avto do 2030, če pogledaš tiste nad 50 let je pa ravno obratno. Stari ljudje so proti novim tehnologijam, ne mladi, ker nimajo več dovolj prožnih možganov in se niso sposobni prilagoditi na spremembe (na bolje). Popolnoma isto je pri obnovljivih virih energije.
https://supercarblondie.com/gen-z-uk-dr...

Zgodovina sprememb…

Ps: torej po domače bi lahko rekli da si po vsej verjetnosti samo star prdec, nezmožen sprememb. :))

programmer je izjavil:

Koliko te naftni lobij plača za tole tvoje fosilno navijaštvo? Ali si tako neumen, da moraš lagat da lahko podpiraš, da se za nekajkrat večjo ceno štroma zastruplja zrak po nepotrebnem, pa še nič ne dobiš v zameno? Vedno so mi bili hecni osebki, ki zastonj nabijajo sebi in celi družbi v škodo, ko pa podatkov za takšno agendo dejansko ni, potegnejo asa iz rokava: še 10 novih laži, klasika. :)) Ali te samo starost daje, si nezmožen sprememb na bolje in deluješ po principu "navada je železna srajca", pa četudi je ta navada objektivno slabša?

Budala blodnjava. Nafte ne omenjam nikjer.

Kje spiš, da te ne ukradejo?

programmer je izjavil:

Ps: torej po domače bi lahko rekli da si po vsej verjetnosti samo star prdec, nezmožen sprememb. :))

Budala narcistična, jaz sem vozil električni avto, ko ti še za internete vedel nisi :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Budala blodnjava. Nafte ne omenjam nikjer

Si ti, ne jst. ;) Ja kje boš pa ti dobil energijo? Si proti obnovljivim virom, torej to pomeni samo to da podpiraš fosilno in pregrešno drago jedrsko energijo.

"pregrešno drago jedrsko energijo."

Budala, nimaš pojma :))

Budala narcistična, jaz sem vozil električni avto, ko ti še za internete vedel nisi :))

Si ti, ne jst, prdec star. Seveda si ti vozil, sej ti verjamemo, pa vesoljsko ladjo tud ane?

Ne, ker tista ni na elektriko, budala :))

tony1 je izjavil:

Nekdo od naju je budala, ki nima pojma in kristalno jasno je da to nisem jaz.;)

Cena nove elektrarne iz oddaje Tarča, 50x večja kot je bila cena polomije 2x preplačanega TEŠ6 (ki dela izgubo btw):

Zgodovina sprememb…

Jazon ::

programmer je izjavil:

Evo povzetek:
https://plus.cobiss.net/cobiss/si/sl/da...

Ostali članki:
https://higherlogicdownload.s3.amazonaw...
https://www.frissbe.eu/news/publication...

tony1 je izjavil:

Ne, ker tista ni na elektriko, budala :))

Si ti. :D Ti že veš, zdej sam še povej kdaj so te vesolčki ugrabil?:))

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Spet inžInirček s novim nickom, teoretik najhujše sorte s svojimi po potrebi upoštevanimi podatki.
Magic

Dej ne nabijaj bedarij spet.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: fikus_ ()

Jazon je izjavil:

programmer je izjavil:

Evo povzetek:
https://plus.cobiss.net/cobiss/si/sl/da...

Ostali članki:
https://higherlogicdownload.s3.amazonaw...
https://www.frissbe.eu/news/publication...

Sem pogledal tvoje linke in imam ene par komentarjev:

1. Navededeno je 37 pozarov na GW moči za Slovenijo. V Sloveniji imamo cca 1,57 GW sončnih elektrarn, torej 58 pozarov letno. Elektrarn je v Sloveniji 70.000, torej 0,0084 %. Isti procent sem izračunal po drugačni poti nekaj strani nazaj. Do tle vse super.

2. Problem nastane, da kot trdijo tvoji viri so podatki nepopolni in ni ločeno kaj je bil vzrok požara. Lahko zagori kje drugje v hiši zaradi povsem nepovezanih vzrokov s sončno elektrarno, pa se bo to v statistiko štelo kot požar sončne elektrarne.

3. Glede na nemške študije je sončna elektrarna vzrok za požar v samo 45 % primerov, ko je v statistiki zabeležen požar na hiši s sončno elektrarno. Torej tisti zgornji že tako majhen procent, lahko še več kot prepoloviš.

4. V skoraj vseh primerih ko je vzrok za požar sončna elektrarna, je vzrok napačna /površna montaža sončne elektrarne. Napačno /površno montažo se pa da preprečiti, dostikrat že samo s tem da greš na lojtro in zadevo vizualno pogledaš, ter monterje opozoriš na težavo.

5. Obstaja še precej tehničnih načinov, da možnost požara sončnih elektrarn, ki je že tako statistično majhen, še znižaš. Ne bom šel v podrobnosti, ampak kogar zanima bo že zgooglal.

Zgodovina sprememb…

programmer je izjavil:

tony1 je izjavil:

Nekdo od naju je budala, ki nima pojma in kristalno jasno je da to nisem jaz.;)

Cena nove elektrarne iz oddaje Tarča, 50x večja kot je bila cena polomije 2x preplačanega TEŠ6 (ki dela izgubo btw):

Torej je Nemčija dala za več za Subvencije, kot za nuklearno elektrarno. Patetično. Da moraš dati denar davkoplačevalec, zato da se greš zeleni prehod. Ukinimo subvencije, pa 0€ na oddan kW ko je višek energije, pa sporoči kdo bo investiral.

Če hočeš še idiotizem Nemčije, kot jo vsi upravljate, ni boga da boš imel vetrne turbine ki na bavarskem dosegajo max 22 % učinkovitost brez državnih bogatih subvencij., Moraš biti idiot, da bi postavil turbino katere veš da ne boš dobil niti 22%, Prepričan sem da v specifikaciji proizvajalca krivulja niti ne gre tako nizko.

Potem pa limaš koliko TEŠ bi potreboval z stroški… Poglej samo obstoječe jedrske elektrine. Ki delujejo '1 2-3k dlej kot so načrtovane. Cena elektrike iz njih je čisti dobiček., krediti so bili že odplačani.

gruntfürmich ::

programmer je izjavil:

Še en primer. Off grid sistem polnjenja elektricnega avta: za ceno 1 letnega goriva narediš celotno zadevo, ki ti služi 30 do 50 let (beri za isti denar namesto 1 leta goriva, dobiš za 30 do 50 let "goriva").

...ko močno sveti sonce...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

asinhronc ::

programmer je izjavil:

Ti kar govori bedarije in trolaj, razvoj zelenih tehnologij pa gre naprej, ne glede na to kaj ti misliš. ;) Svetu je vseeno zate, naj ti bo to misel za današnji dan, pa lep pozdrav. Jst sm svoje povedal, zdej pa se kregajte in trolajte še naprej.

Trolanje? Malo že, ker tvoji romani niso za nikamo, nihče niti ne nasprotuje ničemur, samo jaz preberem kaj več kot zgolj YT. Besedi bilance in alogritem, ti pa se omejuj na nekaj kar so počeli v zgodovini. Skupnostna infrastruktura je vedno cenejša od individualne, śe posebej otočne. Meni bo ELES zgradil megawatni polnilni park, ti pa si išči kurilnico kamor boš pospravljal opremo. Prenos viškov je stara zadeva, a ti ne pade na pamet da bi jih lahko koristil 100 km stran? Očitno ne. Lahko pa te ideje prodajaš Nemcem, ne pa da ta teleta dovoljujejo kurilno olje. Zakaj ne greš reševati nemško krizo, sledeč po vsem tem, si jo. No pojdi, ti dam kakšen naslov da pokličeš tja. Ne ostati tu, daj no reši svet. Nobelova ti ne uide.

Pa lep dan, lahko nadaljuješ jaz bom pa užival v drugih rečeh.

Zgodovina sprememb…

1 2 3
4
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Končno poročilo o lanskem električnem mrku na Iberskem polotoku (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1755188 (154) asinhronc
»

Razlogi za razpad električnega omrežja na Iberskem polotoku še niso znani (strani: 1 2 )

7410456 (435) PluribusUnum
»

Kako je potekal aprilski razpad električnega omrežja v Španiji in na Portugalskem

287575 (2933) asinhronc
»

Španski operater za mrk krivi velike elektrarne

3910716 (2286) PluribusUnum
»

Razpad elektroenergetskega sistema na Iberskem polotoku (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

31251553 (22592) Magic1

Več podobnih tem