Forum » Pomoč in nasveti » Izginil disk D
Izginil disk D
buick ::
Na računalniku starem nekje 5 let je dosedaj vse delovalo brezhibno in hitro. Par dni nazaj pa se je zagon podaljšal iz nekje 30 sekund na nekje 3 minute.
Rezdeljen je na 3 diske - C programi, D večinoma fotografije in E igre.
Diska D pa sedaj ni več. C in E delata normalno.
V zadnjem času nismo na računalniku delali nič posebnega ali drugačnega.
Ker nisem nek računalniški strokovnjak vas tukaj sprašujem kaj bi bilo lahko narobe?
Hvala.
Ker nisem nek računalniški strokovnjak vas tukaj sprašujem kaj bi bilo lahko narobe?
Hvala.
Kurzweil ::
Najprej poglej, če ga vidiš v Disk Managementu... evo, da ne boš googlal:
To open Disk Management in Windows, the fastest way is to right-click the Start button and select Disk Management. Alternatively, press Windows Key + R, type diskmgmt.msc, and press Enter. It can also be found by searching "Disk Management" in the taskbar or via the Computer Management app.
To open Disk Management in Windows, the fastest way is to right-click the Start button and select Disk Management. Alternatively, press Windows Key + R, type diskmgmt.msc, and press Enter. It can also be found by searching "Disk Management" in the taskbar or via the Computer Management app.
Methods to Open Disk Management:
- Power User Menu (Fastest): Right-click the Start icon (or press Win+X) and choose Disk Management.
- Run Command: Press Windows Key + R, type diskmgmt.msc, and click OK.
- Search: Click the Start menu or search bar, type partition, and select Create and format hard disk partitions.
- Computer Management: Right-click Start, select Computer Management, then navigate to Storage > Disk Management.
- Command Prompt/PowerShell: Open either tool, type diskmgmt.msc, and press Enter
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Kurzweil ()
Kurzweil ::
Ja ne vem, nisi napisal, če si pogledal ali ne...
Ti pišeš, da imaš diske, misliš particije? Ker če gre za ločene diske bo naslednji korak, da pogledaš v BIOSu, če ti ga tam zazna...
Ti pišeš, da imaš diske, misliš particije? Ker če gre za ločene diske bo naslednji korak, da pogledaš v BIOSu, če ti ga tam zazna...
krepelce ::
Uh, preveri kablovje do E. Če ni kablovje ti je šel disk, a se kaj čudno oglaša ob bootu?
Sicer variant za reševanje je več, mi je že uspelo rešiti podatke z udarjanjem po disku z majhnim kladivcem ampak tipično nikoli ne uporabljaš za pomembne podatke samo en disk in imaš raje mirror ali raid5.
Naslednja poteza bi lahko bila, v starih časih, da najdeš identičen disk in zamenjaš kontroler, problem pa je, da imajo diski zdaj, v kontrolerju vprogramirane slabe sektorje in če ne preneseš "eproma", samo menjava kontrolerja ne bo pomagala.
Če ni kablovje, razmisli koliko si pripravljen plačati. Bo pa v rangu nekaj 100 eurov.
Sicer variant za reševanje je več, mi je že uspelo rešiti podatke z udarjanjem po disku z majhnim kladivcem ampak tipično nikoli ne uporabljaš za pomembne podatke samo en disk in imaš raje mirror ali raid5.
Naslednja poteza bi lahko bila, v starih časih, da najdeš identičen disk in zamenjaš kontroler, problem pa je, da imajo diski zdaj, v kontrolerju vprogramirane slabe sektorje in če ne preneseš "eproma", samo menjava kontrolerja ne bo pomagala.
Če ni kablovje, razmisli koliko si pripravljen plačati. Bo pa v rangu nekaj 100 eurov.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: FireSnake ()
Anney ::
Key Troubleshooting Steps:
Check Physical Connection: Unplug the external drive, restart the computer, and plug it back in.
Initialize in Disk Management: Right-click the disk in Disk Management, select "Initialize Disk," and choose GPT or MBR.
Fix via Command Prompt (Data Loss Risk):
Open cmd as Admin.
Type diskpart.
Type list disk.
Type select disk X (replace X with your disk number).
Type clean.
Type convert gpt (or mbr).
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Anney ()
Ja, poskusil sem marsikaj in particija D se nikjer ne pokaže.
Torej računalnik ima 2 diska - C je ok, drugi disk je razdeljen na 2 particiji D in E.
Na E so shranjene igre od Steama, na D so večinoma fotografije.
Dal sem čez skoraj vse, kar ste mi predlagali tukaj in kaj mi je predlagala UI pa se D ne pojavi. Sploh ga ni nikjer videti.
Torej kaj narediti? Formatirati E disk? Ali kaj drugega...???
Ja, zagon računalnika je veliko počasnejši kot prej, drugače pa dela vse ok, ni opaziti razlik..
Torej računalnik ima 2 diska - C je ok, drugi disk je razdeljen na 2 particiji D in E.
Dal sem čez skoraj vse, kar ste mi predlagali tukaj in kaj mi je predlagala UI pa se D ne pojavi. Sploh ga ni nikjer videti.
Ja, zagon računalnika je veliko počasnejši kot prej, drugače pa dela vse ok, ni opaziti razlik..
kixs ::
Ja, poskusil sem marsikaj in particija D se nikjer ne pokaže.
Glede na to kar si slikal, ima racunalnik 3 diske. Dva delujoca in tretji, ki ima sesut filesistem - status "Not initialized".
Zakaj bi formatiral E, ce deluje!?
Preveri kable od diska, ki ne dela.
Baja ::
bodo kar trije glede na prejsno sliko. tu ti kaze samo dva, tako kot v explorerju. windowsi enega ne vidijo
odpri kisto, zamenjaj sata kabla za D in E disk in poglej ce se je pojavil D in izginil E. ce ja, je kriv kabel, ce ne, bo treba nekaj e pluniti za resevanje podatkov (good luck ce je tudi ssd)
najboljse pa bi verjetno blo ce najdes kakega lokalnega majstra da ti diagnosticira tole.
odpri kisto, zamenjaj sata kabla za D in E disk in poglej ce se je pojavil D in izginil E. ce ja, je kriv kabel, ce ne, bo treba nekaj e pluniti za resevanje podatkov (good luck ce je tudi ssd)
najboljse pa bi verjetno blo ce najdes kakega lokalnega majstra da ti diagnosticira tole.
bm1973 ::
Če veš kakšnaje bila particija, jo včasih na novo narediš in dobiš podatke nazaj.
Ni pa garancije...
Ni pa garancije...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Kar se podatkov tiče ni problema, imam vse na 4 zunanjih enotah :)
Za odpirat škatlo, preklapljati žičke nisem strokovnjak, to bolje da ne delam..
Sem pa našel račun in tam vidim 2 diska.
Je pa res zanimivo, ko pogledam Ta računalnik sta tam C DISK in E DISK in količina shranjenih reči in razpoložljivega prostora na obeh diskih se lepo ujemata.
Kot da je res izginil samo D disk.
Zato mi še vedno ni jasno tole koliko diskov in particij..
https://ibb.co/4wHWHBbh
Za odpirat škatlo, preklapljati žičke nisem strokovnjak, to bolje da ne delam..
Sem pa našel račun in tam vidim 2 diska.
Je pa res zanimivo, ko pogledam Ta računalnik sta tam C DISK in E DISK in količina shranjenih reči in razpoložljivega prostora na obeh diskih se lepo ujemata.
Kot da je res izginil samo D disk.
Zato mi še vedno ni jasno tole koliko diskov in particij..
https://ibb.co/4wHWHBbh
Na racunu imas 1x 500GB SSD NVme in 1TB Seagate trdi disk. Iz prejsnje slike se vidi, da imas se 1TB Crucial BX500 SSD. Verjetno si ga vgradil kasneje.
Od teh diskov, ti "manjka" trdi disk.
Na tej sliki se vidi, da imas v racunalniku tri diske:
https://ibb.co/Y7RyTPzw
Vprasanje kaj se je zgodilo s trdim diskom. Ampak na prvi uc izgleda, da so izginili podatki o particiji. Torej sistem ne najde particije in tako nima dodeljene crke pogona.
Od teh diskov, ti "manjka" trdi disk.
Na tej sliki se vidi, da imas v racunalniku tri diske:
https://ibb.co/Y7RyTPzw
Vprasanje kaj se je zgodilo s trdim diskom. Ampak na prvi uc izgleda, da so izginili podatki o particiji. Torej sistem ne najde particije in tako nima dodeljene crke pogona.
Vuli ::
A desni klik na Disk 1 (Ni inicializiran) ne poda nobenih možnosti?
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
Pri tem, ki ni inicializiran, bi moral biti vsaj osnoven podatek o velikosti diska. Ker tega ni, kaze na malo vecjo okvaro diska.
Lahko pa desno kliknes na DISK 1 in izberes Lastnosti. Pod splosno bi moralo pisati model diska.
Lahko pa desno kliknes na DISK 1 in izberes Lastnosti. Pod splosno bi moralo pisati model diska.
Ja, res, v bistvu sem čisto pozabil, da smo pred leti dokupili disk in sicer ta, kjer je E disk.
Tako da imate prav, C in E sta ok, D je izginil.
Mi pa sedaj tu, ko odprem Upravljanje diskov tega Disk 1 - ni inicializiran več sploh ne pokaže.
Tako da imate prav, C in E sta ok, D je izginil.
Mi pa sedaj tu, ko odprem Upravljanje diskov tega Disk 1 - ni inicializiran več sploh ne pokaže.
Verjetno je cisto crknil.
Ce se ti da odpirat kisto, lahko enostavno kabel iz SSD-ja priklopis na trdi disk. Ampak verjetnost, da bi bilo kaj narobe s kablom, je precej mala.
Ce se ti da odpirat kisto, lahko enostavno kabel iz SSD-ja priklopis na trdi disk. Ampak verjetnost, da bi bilo kaj narobe s kablom, je precej mala.
Bomo preverili. Na njem so bile večinoma fotografije, imam par backupov tako da ne bo hudega..
bbbbbb2024 ::
Na računalniku starem nekje 5 let je dosedaj vse delovalo brezhibno in hitro. Par dni nazaj pa se je zagon podaljšal iz nekje 30 sekund na nekje 3 minute.
Hvala.
D je crknil. Ko disk dobi elektriko, naredi kratek self-test, zažene motor, pozicionira glavo, ter self-check elektronike. Novi diski naredijo samo test elektronike in premik glave. Če pride zahteva po branju, potem zavrtijo motor, sicer pa ne.
Verjetno je crknila elektronika, ampak če imaš backup, potem v bistvu vržeš disak ven in nov noter.
Dalo bi se tudi prebrati SMART parametre, a disk ni pripel niti do konca inicializacije.
Lahko je tudi problem v kablu, kjer vibracije malo iztaknejo konektor, sploh če imaš micen SATA brez tiste kovinske sponke. To je za probati, preden disk vržeš stran.
alternative ::
Če imaš 2-3 manjše diske, si naredi raidz. Podatki preživijo okvaro enega (ali več) diska.
bbbbbb2024 je izjavil:
Hvala.
D je crknil. Ko disk dobi elektriko, naredi kratek self-test, zažene motor, pozicionira glavo, ter self-check elektronike. Novi diski naredijo samo test elektronike in premik glave. Če pride zahteva po branju, potem zavrtijo motor, sicer pa ne.
Kje si to videl?
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | stanje diskaOddelek: Pomoč in nasveti | 569 (466) | kixs |
| » | USB ključ NE dela !Oddelek: Pomoč in nasveti | 4163 (3924) | Lukael |
| » | Koliko placa za Visto?Oddelek: Operacijski sistemi | 2121 (1771) | Pesimist |
| » | Particija ,ki ne obstaja v Nortom Partition magicOddelek: Pomoč in nasveti | 1956 (1862) | StratOS |
| » | USB ključ error => disk is not formattedOddelek: Pomoč in nasveti | 4633 (4190) | muzičar |