» »

Ureditev meje (mejna obravnava)

Ureditev meje (mejna obravnava)

Nik99 ::

Zdravo!

Najel smo geodeta za ureditev meje. Dobil smo povabilo za mejno obravnavo npr. ob 9.00.
Za večino sosedov ok, enega pa nebi rad 2 ure gledal. Kak je to v praksi? Al v pričo vseh izvaja meritve tam 2 ure naprimer. Al meritve po katastru iz preteklosti uredi prej. Ljudi sam vpraša al se strinjajo kaj menijo ter je takoj te obravnave konec v kratkem času? Kakih 5-6 točk je mejnih, različni sosedje. Mal me sam za čas zanima, kolk to traja, če ma kdo izkušnje. Ostalo sm si prebral okvirno, če se kdo nebi strinjal kak je postopek.

Lp,
  • spremenil: Nik99 ()

Assass1n ::

Hitro gre, pri nas je bilo v pol ure konec. Zmeri, zabije mejnike podpišeš in greš. Potem dobiš še po pošti in se lahko pritožiš v določenem času oz. se lahko sosed če ti nagaja.
Vse bo vredu.

PS: ja vpričo vseh udeleženih, hodiš za geometrom ali pa se naslanjaš na kak vogal.

Lp
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Assass1n ()

DeeJay ::

Pr nas je trajal kako uro, da smo štirje sosedi uredil vse mejne točke. Vsi smo se strinjal z meritvami, tako da je bla zadeva potem dokončno urejena.
Don't f with me.

BCSman ::

Kaj pa pomeni da se ne strinjaš z meritvami, a da ne verjameš da GPS oz njihova tehnika kaže prav al kaj drugega?

floyd1 ::

Pri nas kake pol ure. Geodetinja je izmerila, dobili smo papirje, podpisali, plačali in to je bilo to. Ker so sosedje hoteli novo ograjo točno na meji smo pridobili kakih 20 cm, prej je bila čisto na naši strani.

Zimonem ::

Škoda ker si spremenil vprašanje, kjer se je več razkrilo.

DeeJay ::

BCSman je izjavil:

Kaj pa pomeni da se ne strinjaš z meritvami, a da ne verjameš da GPS oz njihova tehnika kaže prav al kaj drugega?

meritve niso nikoli do centimetra natančne, sosedu se pa gre ponavadi za vsak centimeter.
Večkrat se je že zgodil, da je vsak svojga geodeta prpelal, pa je blo odstopanje več 10cm med njima.
Don't f with me.

delavec44 ::

Je bilo tudi že odstopanje 1m. Jebeli satelitski posnetki in koruptivni geodeti. Če nisi siguren, se ti vedno splača narediti še svojo izmero s svojim geodetom.

borut_p ::

Jaja. Problem je marija terezija ne pa geodet. V gozdovih in hribovitih delih je odklon tudi vec metrov.
Nekaj je stanje v naravi, drugo pa stanje v knjigah

joez7 ::

Pa premikanje terena. Na našem koncu en del hriba "plava - se plazi" dela težave. Cela mreža točk se je že premaknila od 0.75 do 1m. So delali vrtine, in nas "potolažili" , maste srečo - cela ploskev se enakomerno premika - strižna meja pa na globini nekje 5-8m. Je pa zanimivo, objekti ne pokajo (ali pa minimalno), samo del proge so popravljali - se je naredil ovinek (izboklina) ~0.5m v dolžini 100m.
Edino kar je opaziti - so prelomi na vrhu hriba v hosti.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

delavec44 ::

V mojem primeru je bil kriv kar geodet, ker je uporabljal "napačno" metodo meritev prilagojeno željam soseda (sigurno s kakšno kuverto pod mizo). Samo opozorim kaj se vse dogaja, ni potrebno takoj demantirati. Šlo je pa za dvorišče.

Sem pa tudi pritožbo dal čez geodeta, upam da je izgubil licenco.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

otago ::

Nik99 je izjavil:

Zdravo!

Najel smo geodeta za ureditev meje. Dobil smo povabilo za mejno obravnavo npr. ob 9.00.
Za večino sosedov ok, enega pa nebi rad 2 ure gledal. Kak je to v praksi? Al v pričo vseh izvaja meritve tam 2 ure naprimer. Al meritve po katastru iz preteklosti uredi prej. Ljudi sam vpraša al se strinjajo kaj menijo ter je takoj te obravnave konec v kratkem času? Kakih 5-6 točk je mejnih, različni sosedje. Mal me sam za čas zanima, kolk to traja, če ma kdo izkušnje. Ostalo sm si prebral okvirno, če se kdo nebi strinjal kak je postopek.

Lp,

Pred mejno obravnavo se pogovori z geodetom glede časovnice, kdaj bo oddal elaborat. Lahko tudi pogojiš, da se del plačila izvede ob oddaji elaborata ali izdaji odločbe.

Če obstaja kak mejaš, ki je znan po nasprotovanju, je skregan z vsemi, komplicira... opozori geodeta na to, da bo šel strogo po zakonu. Večinoma se uporabi mušter zapisnika in če pride do pritožbe, je zapisnik 90% krivec za ponovno odločanje na prvi stopnji(Geodetska uprava) po sklepu in odločbi druge stopnje(Ministrstvo za naravne vire ...).

Mejna obravnava traja različno, glede na količino dela. Se uredi meja, se izravna meja, se parcelira, se kadarkoli priključiš na urejeno mejo - potrebno lomni točki označiti. Lahko se zaključi v 30min. Lahko pa ste s težko stranko tam 8ur.

Ko se ureja meja, se bi moralo upoštevati arhivske podatke. In predlagati mejo v koridorju točnosti. Če so slabi podatki, so lahko glede na DOF(letalski posnetek in E-prostor) zamiki na ruralnem območju tudi nekaj metrov. V Kopru in Tolminu so primeri sedanjega prikaza katastra s 30-40m odstopanjem, gre pa za hribovit, poraščen teren. Splošno je najboljpe na območju Murske Sobote in Lendave, kjer je bila izvedena nova izmera. Tam je prikaz katastra na E-Prostor večinoma v rangu 50cm. Na Območju Ljutomerja, ki spada pod MS, je pa povsem drugače, saj imamo različne izmere merila 1:2880 iz obdobja 1825-1890.

Geodet odda elaborat (elektronsko se vroči v informacijski sistem geodetske uprave). Elaborat se nato dodeli avtomatsko nekomu na GU, lahko v domači pisarni, lahko pa v MS, KP, NG, LJ itd ... Ko GU izdajo pozitivno odločbo in mine rok pritožbe, je odločba dokončna, elaborat se "uveljavi" in je viden v katastru. Ne glede na to, pa imajo vsi lastniki možnost sprožitve sodne ureditve meje. Tudi če je meja že urejena v rednem upravnem postopku. Kar pa je takoj strošek min. 1000, 1500+eur za sodnehga izvedenca, dodatno za razne takse in odvetnika.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: otago ()

bigbada ::

Folk se res sekira za par centimetrov zemlje? lol

VelkBla ::

bigbada je izjavil:

Itak, za vsako malenkost in vsak cm če je možno. Tudi malo vode od dežja ne sme biti.

WizzardOfOZ ::

Če imaš pametne sosede, se da vse zmenit v pol ure, če se bo pa kdo za vsak cm kregal, boš pa še 40 let na sodišču.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

bemfa ::

Ko je moj sosed meril, sem bil tam 5 minut: pogledal točke, podpisal in pol so urejali dalje brez mene.

c3p0 ::

bigbada je izjavil:

Eni se tožarijo leta in leta, včasih se na koncu tudi pobijejo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

A je tukaj kakšen geometer, ali da se spozna (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12115977 (4030) otago
»

Meja

448463 (4701) bauci
»

Merjenje kmetijske površine

Oddelek: Programska oprema
405023 (1329) profesjonalc
»

Urejena parcela: NE (strani: 1 2 )

6619409 (15890) eventyrer
»

Se kdo kaj spozna na lastništvo, zemljo in mejniki? (strani: 1 2 )

9227469 (18404) noraguta

Več podobnih tem