Forum » Loža » Kopija pogodbe - veljaven dokument?
Kopija pogodbe - veljaven dokument?
slovencl ::
Ali je kopija pogodbe veljaven dokument?
Kolega mi je posodil denar. Napisala sva samo en dokument/zapis na roke. Ko sem mu vrnil, sem predlagal, da napiseva še en dokument, ki to potrjuje. Predlagal je, da samo zažgeva prvi dokument in je. Vse kul. Ampak problem je, če nekdo naredi kopijo in te kasneje še enkrat terja za isto stvar. Zato me zanima, ali je kopija veljaven dokument?
Kolega mi je posodil denar. Napisala sva samo en dokument/zapis na roke. Ko sem mu vrnil, sem predlagal, da napiseva še en dokument, ki to potrjuje. Predlagal je, da samo zažgeva prvi dokument in je. Vse kul. Ampak problem je, če nekdo naredi kopijo in te kasneje še enkrat terja za isto stvar. Zato me zanima, ali je kopija veljaven dokument?
EU_zamašek- ::
Skratka, ni več kolega, če prav razumem.
Prijavi ga policiji za izsiljevanje ...
Sam bi naredil sicer dugače ...
Prijavi ga policiji za izsiljevanje ...
Sam bi naredil sicer dugače ...
vke4XC ::
In tako ene 10x? Ali pa si izmisli še kakšno pogodbo in ponaredi podpis? Če bo potrebno, ga bo res potrebno prijaviti. Tole pa verjetno malo boljši odgovor.
Praktični nasvet
Zažig originala ni idealen, saj uniči edini neizpodbiten dokaz vračila. Priporočljivo je notarizirati potrdilo o vračilu ali uporabiti bančni transfer za sledljivost. Če pride do spora, kopija sama ne bo dovolj za terjatev.
c23po ::
Ne vidim razloga zakaj kopija dokumenta ne bi bila valjaven dokument. Originali se izgubijo, uničijo ..., zato obstajajo kopije. Dobro je, če so sodno ali notarsko overjene. Tudi podpisane priče imajo težo. V sporu glede verodostojnosti kopije odloča sodišče.
Edina pot je dokument o vračilu izposojenega zneska. To je lahko tudi pripis na tistem dokumentu, ki sta ga že napisala. "V celoti vrnjeno dne ..." z obojestranskim podpisom (in kopija le tega!). Vsekakor pomaga sledljivo potrdilo o plačilu na TRR z jasnim namenom: "vračilo posojila z dne ...".
Edina pot je dokument o vračilu izposojenega zneska. To je lahko tudi pripis na tistem dokumentu, ki sta ga že napisala. "V celoti vrnjeno dne ..." z obojestranskim podpisom (in kopija le tega!). Vsekakor pomaga sledljivo potrdilo o plačilu na TRR z jasnim namenom: "vračilo posojila z dne ...".
Računalniki nimajo spominov.
vke4XC ::
Ne vidim razloga zakaj kopija dokumenta ne bi bila valjaven dokument. Originali se izgubijo, uničijo ..., zato obstajajo kopije. Dobro je, če so sodno ali notarsko overjene.
Glede na to, da je op v nekakšni stiski in je upnik domnevno zažgal original, potem ne more biti notarizirano. V primeru, da bi upnik naredil še 10x kopij, z različnimi datumi in zneski, ali celo notariziral ponarejen dokument, pa velja tole spodaj?
Kazenska odgovornost
Če upnik ponaredi dokument (npr. spremeni znesek, datum ali doda lažne podatke) in ga uporabi za izterjavo ali v sodnem postopku, krši 235. ali 240. člen KZ-1 (ponarejanje poslovnih listin). Kazen je zapor do 2 let (ali več, če je za premoženjsko korist); dokazana ponareditev vodi do odpusta dolga in odškodnine.
Tody ::
Ti narediš dokument kjer piše da si plačal x10 iz dobrote svojega srca... v čem je problem? :)
c23po ::
V kazenski odgovornosti menda. vke4XC je citiral člen zakona, ki govori o upniku. Obstajajo tudi členi, ki govorijo o dolžniku in "dobroti svojega srca". Skratka: četudi druga stran uporablja nelegalna sredstva jih ti ne smeš.
Računalniki nimajo spominov.
MadMicka ::
Če gre za drobiž, mu zaupaš, ker je pač tvoj kolega. Če gre za večje vsote, ti mora obvezno napisati, da je denar, toliko in toliko prejel tega in tega dne in gor podpis. V najslabšem scenariju seveda lahko s kopijo dokazuje, da ti je posodil takrat in takrat toliko in toliko, ti pa mu nisi vrnil. Lahko bi se celo zgodilo npr., da umre, kopijo najde dedič in potem tebe še enkrat terja...
starfotr ::
Pogodb se ne uničuje.
residual ::
On se je zavaroval s pogodbo, ko ti je posodil denar... drugače bi od tebe teško terjal vračilo če be bil nepošten...
Ti se zavaruj enako, z izjavo, ki jo podpišeta oba, da si ob znanem času, na znanem kraju, vrnil točno tako količino denarja. In še da so ob vračilu poravnani vsi tvoji dolgovi do njega. Tako imaš ti dokazilo.
Ti se zavaruj enako, z izjavo, ki jo podpišeta oba, da si ob znanem času, na znanem kraju, vrnil točno tako količino denarja. In še da so ob vračilu poravnani vsi tvoji dolgovi do njega. Tako imaš ti dokazilo.
Furbo ::
Če sta bila pismena prej, bodita še sedaj. Definitivno naj ti podpiše in lepo se sklicujta na tisto pogodbo, da je zdaj v celoti poplačan dolg itd itd.
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
slovencl ::
Ni stiske, še vedno sva kolega, ne mislim da me bo terjal, ampak samo tuhtal sem, da v bistvu to ni bila najbolj pametna poteza. Taktrat ko je predlagal, se mi ni zdelo nič problematičnega, samo bolj enostavno kot ponovno pisanje potrdila.
Hvala za nasvete, zdaj vem za naslednjič :)
Hvala za nasvete, zdaj vem za naslednjič :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: slovencl ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Prosim za nasvet odvetnika, notarja oz. če kdo ve - naredil sem neumnost (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 9636 (7812) | Tidule |
| » | Cena izbrisa služnosti ob smrti (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 48162 (44736) | dronyx |
| » | Triera( zdaj Telemach) Tezno - izvršba rubežaOddelek: Loža | 4114 (3305) | MadMicka |
| » | Pogodba; kdaj stopi v veljavo?Oddelek: Loža | 4494 (4180) | Caligula |