» »

topografske karte - tisk

topografske karte - tisk

Okapi ::

A je pri nas kdo, kakšna firma, obrtnik, ki obvlada tisk topografskih kart po meri (digitalnih, iz portala Prostor)? Da tiska na papir, primeren za terensko delo, in da jih natisne v pravilnem merilu, 1:25.000 (da bo 1 cm na karti 250 m v naravi).

otago ::

Namig: povprašaj društva za orientacijo, planinska orientacija (ta je brez kviznega dela).

Če misliš delati karte, se uporabljajo vektorski podatki in namenski SW.

Kataster je lahko precej off.

Če rabiš DOF(050), se bi dalo pridobiti tukaj: https://podatki.gov.si/dataset/ortofoto.

Za več pa ZS.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: otago ()

Jaz ne bi nič kompliciral. Topografske karte so tudi v rasterski obliki, tiff, in bi to pač natisnil. Ampak ne kar na navaden papir, in pazit je treba, da je velikost prava, zaradi razmerja. Če bi imel doma kakšen primeren tiskalnik, bi se sam pozabaval s tem.

dragana ::

Za pravilen tisk je potrebno samo natisniti v merilu 1:1 (torej NE fit to page in ostale opcije). Kar se navigacije po terenu tiče, pa je vsaj meni lažje, če imam karte kar na telefonu (OsmAnd).

ššš ::

Kopirko iz Kranja se ukvarja s tem.

Zgodovina sprememb…

• odbrisal: Primoz ()

Jasno, za navigacijo, ko jo uporabljaš zares, je elektronika. Jaz to rabim za "izobraževalne" namene, za navigacijo s papirnato karto in kompasom. Natisnil bi pa te karte v 2x velikosti (da bodo na papirju 1:25.000, ne 1:50.000), da je z njimi lažje delati, in ker bi po njih risali.

fikus_ ::

Moral bi najti nekoga z dobrim printerjem večjega formata. Prvi print je poizkusen, se premeri odstopanje v eno in drugo smer, potem na novo printa s korekcijo velikosti printa.
Papir se pa tudi da dobiti gramaža, kakor hočeš.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Opkow ::

Tukaj si pogledal?
https://www.kartografija.si

garamond ::

Moj predlog za minimalno dela in najmanj stroškov:
- greš na https://geohub.gov.si/portal/apps/mapvi...
- pod temeljne karte izbereš "GHI_GURS_TOPO_KARTA_SI"
- zoomiraš na primerno velikost
- izvoziš kot PDF (nastaviš merilo 1:25.000) in željeni format papirja
Nastane nekaj takega, direktno za print:

Slabost je zablurana slika (tudi če sem izbral 1200 dpi v nastavitvah, kar bi bila zelo visoka resolucija za print). Gre tudi za precej stare karte.
Vseeno predlagam merilo 1:25000 in tisk 1:1 kot pa 1:50000 in tisk 1:2... to so dejansko različni karti z drugačnim nivojem podrobnosti.

Še ena možnost vključuje precej dela (cca en teden vsak dan popoldne, mogoče, brez predznanja) - da karto narediš na novo z namenskim orodjem in z vektorskimi podatki, kar je že omenil otago. V idealnem svetu bi bila to tudi edina možnost...

Ostane še tisk.
Na srečo imaš jasno definiran namen - izobraževalni/orientacijski. Verjetno bi šla karta v merilu 1:25000 celo na en A4 list (razen če bo ZELO veliko hoje), na A3 verjetno brez težav? Izbira formata močno vpliva na to, ali bo karta natisnjena doma, v fotokopirnici, ali v tiskarni (in posledično na ceno).

Klasična topografska karta je natisnjena na nepremazni/brezlesni papir. Torej tak kot pisarniški, lahko pa je večja gramatura (namesto 80 npr. 120 g/m2). Tak papir je primeren za pisanje po njem.

Turistične karte bi bile natisnjene na mat premaznem papirju višje gramature (od 130 g dalje, odvisno tudi od velikosti karte, da ni pretežko zgibanje). Fotografije so lepše natisnjene na takem papirju. Se pa tak papir sveti in blešči na soncu, in ni najbolj primeren za orientacijo.

Za zaresno orientacijo ostane še faktor vremena. Ali mora biti karta nepremočljiva? Lahko se vloži v pvc vrečkico. Lahko je plastificirana (robovi karte se lahko razcefrajo ob daljši uporabi/na dežju) ali pa celo ni natisnjena na papir, ampak na pvc material (izgleda kot papir, samo se ne uniči v vodi - zelo drago).
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.

chort ::

sem hotu pametovat pa je garamond to naredil veliko bolje. +1

mancini ::

Kaj pa plastnice oz izohipse. Saj so drugačne ali tega ne potrebujete

Poslušaj nasvet garamonda

še boljše pa da nabaviš 1:25000 karte, ker le te so pravilne

Za učenje boš uporabljal zelo pomanjkljiv pripomoček, nadmorske višine ne boste pravilno določali, za orientacijo boste imeli dosti manj podatkov na karti, kot jih boste videli v naravi

Nabavi karte v pravem razmerju. 1:25000 so enostavne, 4cm so 1km kar je novincem dokaj enostavno

Ni vse samo da se raztegne

Garamond, hvala za nasvete, zelo dobrodošli.

še boljše pa da nabaviš 1:25000 karte, ker le te so pravilne

Za učenje boš uporabljal zelo pomanjkljiv pripomoček, nadmorske višine ne boste pravilno določali, za orientacijo boste imeli dosti manj podatkov na karti, kot jih boste videli v naravi

Nabavi karte v pravem razmerju. 1:25000 so enostavne, 4cm so 1km kar je novincem dokaj enostavno

Glede merila pa takole. Bom pogledal, kakšne so dejansko razlike med temi kartami, kar se podrobnosti tiče, ampak tole zgoraj citirano ni čisto res.

Včasih, ko smo za orientacijo uporabljali vojaške (JNA) specialke, so bile te na voljo v dveh merilih - 1:25.000 in 1:50.000, s tem, da so bili podatki (podrobnosti) na obeh povsem enaki, samo na 1:50.000 je bilo vse ustrezno pomanjšano (in zato manj primerno, če si hotel na njih kaj bolj natančno označit, narisat...). 1:50.000 so bile pa boljše, ker je bilo več podatkov (več pokrajine) na eni karti, in so bile za marsikateri namen bolj pregledne.

Mimogrede, novincem je povsem enako enostavno, če je 1 km v naravi 4 cm ali 2 cm na karti.

Evo, sem na hitro pogledal in razlika med digitalnimi 1:50.000 in 1:25.000 je samo v tem, da so pri 1:25.000 izohipse na 10 m, pri 1:50.000 pa na 20 m. Praktično vsi drugi podatki so enaki, kar se podrobnosti tiče, s tem, da so 1:50.000 precej novejše, kar pomeni, da je na njih precej stvari, ki jih na starejših ni (ceste, hiše...). Poleg tega so 1:50.000 tudi lepše, bolj pregledno narisane. Tako da povečane na 2x so v bistvu bolj pregledne za orientacijo, če zanemarimo razliko v natančnostni izohips, ki je po mojem zanemarljiva, vsaj za moj namen.

Primerjava kart, zgoraj je 1:25.00, spodaj pa 1:50.000, povečana na 1:25.000 (od oka;) )

Kot rečeno, izohipse so na 1:25.000 na 10 metrov, kar se ostalih podrobnosti na kartah tiče, pa praktično ni razlik. Oziroma jih je na 1:50.000 celo več - recimo vrisana so brezna, ki jih na na 1:25.000 ni. Ceste so narisane precej bolj pregledno, in seveda podatki so posodobljeni.

Nekaj razlik je pri zemljepisnih imenih, ampak v obe smeri - nekatera so samo na eni karti, druga samo na drugi.

Nekaj razlik je tudi v vrisanih stezah. Na 1:50000 jih ni. Če bi rad sam izdelal karto v programu Qgis, ti lahko pošljem navodila, kako se tega lotiti, ki sem jih sam spisal za nek drug projekt. Moj 17 letni sin, ki mu računalništvo kar gre, je po teh navodilih v malo več kot uri izdelal celo karto brez predhodnega predznanja. Navodila so v beta verziji in niso za javno uporabo, zato jih ne bom delil javno, na zs pa lahko dobiš link za dolpoteg.

dragana je izjavil:

Nekaj razlik je tudi v vrisanih stezah. Na 1:50000 jih ni.

S stezami na starih kartah je problem, ker se velikokrat zgodi, da so zaraščene, neprehodne.

Se mi je že pred leti (ko je bil GPS še znanstvena fantastika) zgodilo, da smo na Mljetu delali načrt za nek pohod, pa se je izkazalo, da je bila steza, lepo vrisana na vojaški specialki, že davno zaraščena in povsem neprehodna.;)

Kar se tiče stez jaz najbolj zaupam kolesarskim podlagam (https://www.opencyclemap.org/ ). Če je dobro za kolesarje, je dobro tudi za pešce. Obratno ne velja. Sam za izdelovanje kart uporabljam topo karte Maptiler (https://www.maptiler.com/)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dragana ()

dragana je izjavil:

Če je dobro za kolesarje, je dobro tudi za pešce.
Kakšen malo bolj ekstremen downhill je precej zoprn, če si peš - v obe smeri.;)

Ni pa zaraščen8-)

Zvezdica27 ::

kolikor jaz vem še topo karte še prodajajo, 1:25000, tiste slovenske, mislim da so bile tudi 1:50.000

Za izobraževalne namene pa si pač kupi neko lokalno PZS karto... brezveze tu komplicirati...

zz

garamond ::

S svojim predlogom https://geohub.gov.si sem bil prehiter. Izgleda, da so pri izvozu v pdf pri merilu 1:25.000 uporabljene karte merila 1:50.000 in potem raztegnjene ... pri merilu na primer 1:20.000 pa se dejansko uporabijo prave velikosti DTK25.

Očitno ni bližnjic pri izdelavi zemljevidov :-D

Čeprav je komentar od uporabnika dragana zelo vzpodbujajoč. Vendar, ko sem sam uporabil QGIS sem porabil en teden namesto ene ure ... res pa je, da sem imel merilo 1:10.000 (in bi karkoli že narejeno izgledalo slabo) in izdelal karto iz "nule" - svoje plastnice na 5 m, uporabil poti iz OSM namesto iz GURSA (bilo je bolj posodobljeno), naredil stil kot za DTK, itd.

Edina stvar, ki sem jo uporabil iz DTK 25 namesto 50 so bile kote, če se prav spomnim (pika v trikotniku za označitev nadmorske višine neke posebne točke - ni nujno, da je vrh - to je kar manjkalo v DTK 50). Ter ročno dodal vrsto/širino ceste, kot je to na slovenskih vojaških kartah (VTK 25), in se mi zdi uporabno za orientacijo.

Tako da me zanima, kako se bo odločil Okapi. Prosim za podrobno poročanje, ko bo vse zaključeno :-P
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.

Ne od mene pričakovati kompliciranja;) Jaz bom (predvidoma) na A3 tiskal 2x povečane karte 1:50.000. Pod pogojem, da tisk enega lista ne bo dražji od cene kupljenega zemljevida. Osnovni cilj je namreč samo to, da bi po teh kartah risal (triangulacija položaja, recimo), in se mi zdi škoda to početi na kupljenih kartah.

Saj v bistvu bi lahko samo fotokopiral kupljen zemljevid, ampak malo bolj bi pa vseeno zakompliciral ;-)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TOPO SLO za ORUXMAPS (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
6415406 (4699) Matko
»

Navigacija za kolo (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti