» »

Windows 7 in 8.1 izgubil še Firefox, res je čas za zamenjavo

Slo-Tech - Uporabniki Windows 7, 8 ali 8.1, ki jih je resda le okoli 3-5 odstotkov, so dobili še en razlog, da se od zastarelega operacijskega vendarle poslovijo. Še zadnji brskalnik, ki je na teh operacijskih sistemih prejemal redne posodobitve, je obupal. Mozilla bo ukinila podporo za Firefox 115 ESR, ki je izšel davnega julija 2023 in je še vedno podprt. To je zadnja še podprta verzija Firefoxa, ki deluje na Windows 8.1 in starejših. Konec februarja bo te podpore konec.

Firefox 115 ESR je prvikrat skoraj umrl septembra 2024, nato pa so ga vnovič želeli pokopati feburarja 2025. Vsakokrat se je izkazalo, da ima dovolj uporabnikov, da se ga je Mozilli še splačalo podpirati. Sedaj pa je tega konec. Chrome, Edge in drugi brskalniki so nad Windows 7 obupali že prej. Za zdaj bo Mozilla še podpirala Windows 10, čeprav ga Microsoft uradno ne podpira več. Vseeno je Windows 10 moč uporabljati varno, saj Microsoft proti plačilu, v Evropi pa tudi zastonj, ponuja tri leta podaljšane podpore zanj.

18 komentarjev

besame ::

Se pravi, preostanejo še Brave, Vivaldi, Palemoon in Ungoogled Chromium. Te, poleg Firefoxa, uporabljam na malo starejšem računalniku s sedmico. Mimogrede, 64 bitna sedmica se še vedno posodobi. 32 bitna, ki je na 2010 računalniku precej odzivnejša, ne več.

Ne me kregat, bom naložil v prihodnosti Mint.

_Denny_ ::

Na retro mašinah že lep čas uporabljam Supermium (na XP, fork Chroma 138) in r3dfox (na 7, fork Firefoxa 147) za gledanje walkthrough videov, iskanje cheatov/trainerjev, download patchov, itd.

Zato, da ti ni potrebno skakati med starimi in novejšim PC-jem so ti forki browserjev čisto ok, za vsakdanjo uporabo pa XP in 7 itak nista več.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 5080 16GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, TCL 55C7K 144Hz

feryz ::

Pri nas na firmi bo sedmica še dolga leta, upam.
Vsaj na par računalnikih.
Tistih s posebnim softverom.

mtosev ::

Vidim, da je Mozilla kar dolgo podpirala Windows 7 in 8.1. Jaz sem npr šel na Windows 10 leta 2016 ko sem dobil prenosnik, ki je imel preloaded Windows 10. Na Windows 11 pa sem od oktobra 2021, ko sem Windows 10 nadgradil na Windows 11.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: jest10 ()

LightBit ::

mtosev je izjavil:

Vidim, da je Mozilla kar dolgo podpirala Windows 7 in 8.1. Jaz sem npr šel na Windows 10 leta 2016 ko sem dobil prenosnik, ki je imel preloaded Windows 10. Na Windows 11 pa sem od oktobra 2021, ko sem Windows 10 nadgradil na Windows 11.

Ne vem zakaj Mozilla še kar podpira Windows. Jaz sem šel leta 2008 na Linux.

ššš ::

Zadnjič je en youtuber povedal bobu bob. Probavam razne linux distre že od samih začetkov, pa nikol ne ostanem tam. V vsem tem cajtu me je nekej motilo, pa nisem s prstom mogu pokazat kaj. Zadeva hitra, stabilna, dons dela že praktično vse,.... pa vseeno.
No. zarad Explorerja in strukture folderjev. Explorer je srce in bistvo Windowsov in svetlobna leta napram čemurkol drugem. Iz istiga razloga sem večkrat šaltal tudi iz primitivnega Macovega finderja. Iskanje fajlov po kriterju ime/datum/velikost je stvar srednjega veka. Windowsi majo dobesedno okol 100 opcij. V Linuxu manjka totalno basic stuff, recimo sortiranje slik po fotoaparatu, datum spremembe slike, po uporabniku,... Linux na celo črti pogrne pr hendlanju fajlov, k je najbol osnovna funkcija OS-a.

Druga stvar je pa sama struktura folderjev v Linuxu in Macu, ki je za povprečne userje popolnoma random.
Linux je isto kt Android. Sejvaš file/instaliraš program,...kje je? -Nobody knows.

Pa priklopi zunanjih diskov in klučkov. Totalno random. Večina jih ne dela.

Zvezdica27 ::

ostani na win. Naredi nam to uslugo.

Hvala

zz

DonDiego ::

bo pa ze vedel ta tvoj youtuber
:) na linuxu ze ene 2meseca in me windowsi ne vidijo vec sem si naredu dual boot just in case (linux mint gor za navadne laike top) in ima vse kar windows nudi ostalo pa proton (tudi pomaga) in dela vse tipitopi in hitreje tudi pri CPU in gpu temp se veliko pozna. jaz imam nastavljeno na desktop da tja sava kot pri windowsih :) usbji in pa diski delujejo tudi bp tako da nevem od kod jih ti pobiras.
Pa ubutnu je tudi dober treba pac malo pogledat in prebrat kaj pol miljarde folka je ze slo na linux v zadnjih mesecih microsux izgublja na veliko tudi sedaj je zacel opucscati open AI in izgubil vecji posel oz partnerja po zadnjem katastrofalnem windows updatu
Linux desktop market share experienced a significant surge, with European usage jumping from 2.84% in April 2024 to 5.21% by July 2025, marking an over 83% increase. Driven by improved gaming compatibility (Steam/Proton), hardware support, and user dissatisfaction with other OS updates, Linux has reached record highs, with Steam users on Linux surpassing 3%

Key Drivers for the Linux User Boost:
Gaming Dominance: The use of Proton for gaming on Steam has fueled massive growth, with Linux gaming shares reaching record highs, as mentioned in the XDA article.
Improved User Experience: Major, modern, and user-friendly distributions have made the system easier for newcomers.
Performance Improvements: Recent kernels (e.g., 6.16) have introduced significant performance enhancements, including better networking, GPU support, and power management.
Hardware Support: Broader support for hardware, including Raspberry Pi and modern CPUs, has increased usability. toliko o windowsu

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DonDiego ()

RedZo ::

ššš je izjavil:

Zadnjič je en youtuber povedal bobu bob. Probavam razne linux distre že od samih začetkov, pa nikol ne ostanem tam.

To, da na Linuxu ne moreš urejati slik glede na karkoli, je nebuloza. Sicer pa ti kar ostani tam na MS. Ti garantiram, da človeštvo zaradi tega ne bo propadlo...

MrStein ::

Windows 10, čeprav ga Microsoft uradno ne podpira več. Vseeno je Windows 10 moč uporabljati varno, saj Microsoft proti plačilu, v Evropi pa tudi zastonj, ponuja tri leta podaljšane podpore zanj.

Ponuja podporo, a ne podpira več?

Čudna izbira besed.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

McAjvar ::

Ponuja, če imaš MS račun. Če imaš samo lokalne uporabniške račune, pol ne. Pa tudi z MS računom opt in k posodobitvam ne dela zanesljivo.
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

mtosev ::

Ja, podpora za Windows 10 je še na voljo. Na prenosniku od mame sem vklopil to dodatno podporo.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

bm1973 ::

McAjvar je izjavil:

Ponuja, če imaš MS račun. Če imaš samo lokalne uporabniške račune, pol ne. Pa tudi z MS računom opt in k posodobitvam ne dela zanesljivo.

Za eno leto, se pravi do letos jeseni...

A obstaja kak site, kjer imaš popravke naložene.

V časih 95/98/XP je to obstajalo. Izven MS...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

kolodvor ::

mtosev je izjavil:

Ja, podpora za Windows 10 je še na voljo. Na prenosniku od mame sem vklopil to dodatno podporo.

Za ceno njenih podatkov. There is no free lunch.

bm1973 je izjavil:

McAjvar je izjavil:

Za eno leto, se pravi do letos jeseni...

A obstaja kak site, kjer imaš popravke naložene.

V časih 95/98/XP je to obstajalo. Izven MS...

Autopatcher je super za XP in 7, še zdaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kolodvor ()

Ahim ::

Kaj pa je pri novejsih verzijah takega, da ne bi delovalo na Win7/8/8.1? Ali se samo namerno nocejo instalirat, ker se je pac nekdo tako arbitrarno odlocil?

kolodvor ::

Novi frameworki yapi programerjev. Kot na web straneh, ki nimajo več pod 1 MB.

bm1973 ::

kolodvor je izjavil:

Novi frameworki yapi programerjev. Kot na web straneh, ki nimajo več pod 1 MB.

Si mislil pod 1 GB ;).
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Ahim ::

Najbrz nisem dovolj jasno vprasal - razumljivo da ce nek novi framework temelji na kaksni novejsi verziji necesa, cesar stari browserji ne podpirajo, pac ne bo delovala stran, ki ga uporablja. Sicer neprijetno, ampak razumljivo.

Moje vprasanje je pa bilo: kaj je takega pri executable binaryju neke novejse verzije browserja, da ne bi deloval na Win7/8/8.1? Kaj se je toliko spremenilo? Saj nek browser, kot je Firefox, vse svoje nosi s seboj ... Arhitektura se ni spremenila, OS pa tudi ne toliko, da binary, ki deluje na starejsi verziji, kar ne bi vec deloval.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
183586 (988) Ahim
»

Še komu ne gre na podnapisi.net?

Oddelek: Omrežja in internet
324395 (1805) sbawe64
»

Namestitev novega brskalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
121451 (1012) sbawe64
»

Katere Windowse naložiti na HP Compaq 6710b?

Oddelek: Pomoč in nasveti
404530 (2791) iloveboobz
»

Firefox dodaja podporo za h.264

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
439665 (7883) Icematxyz

Več podobnih tem