» »

štarter za neonsko luč

štarter za neonsko luč

polozweii ::

Lani je ob menjavi štarterja prišel pod roke še neki drugi štarter in je šel en v smeti. Nisem prepričan če je šel v smeti pokvarjen zamenjan štarter ali tisti drugi.
Ostal je FS-U4-80 W
Je to štarter od 120cm neonske luči? Na kakšen način se določa štarter za neonsko luč da si izračunam rezervni štarter za krajšo neonsko luč v kopalnici?

d4vid ::

Za pod 5€ dobiš LED cevno "neonko" 120cm. Cca 20-25€ je kompletna luč. Ne splača se več menjat štarterjev.
Če daš noter LED, dobiš zraven ledike ponavadi nek štarter. Lahko ga daš namesto obstoječega, še boljša varjanta (po moje) pa je, da prevežeš 230V direktno na grlo "neonke" in odstraniš balast.

deskstar ::

Štarter mora ustrezati moči cevi. Se pravi preveri, koliko W ima cev in kupi ustrezen štarter. Če še vedno ne bo ok, zamenjaj še cev.

Z LED cevmi imam slabe izkušnje, navadno trajajo man časa, kot so prej fluorescentne cevi. Ko jih odprem, je vedno kriv vgrajen napajalnik. Navadno se ga da popraviti z menjavo blok kondenzatorja, tranzistorja in diode. Napajalnik je poddimenzionran, par elementov v napajalniku se močno pregreva, tiskanina okoli njih je ožgana.

Tale video sicer ni o cevnih LED, je pa problem podoben:

OK.d ::

Kako pa v primeru, da je že v luči vgrajena elektronika-štarter, ali obstaja kakšna rešitev, da
lahko vgradiš led cev namesto neonke?
LPOK.d

Glavno, da dimenzijsko ustreza. Se pravi, da gre mehansko v ohišje stare luči, elektriko prevežeš direktno na novo cev.

Naj kakšen poznavalec predlaga boljše dimenzionirane LED cevi, da bodo trajale dlje. Sam sem okvarjene usmernike (driverje) popravil in predelal na polovico toka, par let že delajo ok.

Na neonski cevi ni bilo napisane moči W. So se z leti neonke kaj izboljšale v učinkovitosti in na dolžino porabijo manj W?
Našel sem dva različna štarterja:
FS-U4-80 W
155/200 4-22W
80W je za 120cm luč od nape, 22W pa od luči v kopalnici? Za luč v kopalnici bi skozi motno pleksi ocenil dolžino 80cm.

Če vstavim štarter za manjšo moč luči ga bo skurlo?

Skuriti ga ne more, ker je notri le bimetalni kontakt v razredčeni neonovi atmosferi. Plus mali folijski kondenzator. Skurilo bi ga, če bi ga priključil direktno na napetost. Verjetno bi zavarilo kontakta in vrglo ven varovalko.

Včasih smo te štarterje vezali zaporedno z navadno žarnico na nitko in je nastal enostavni light show.

joez7 ::

Kot si že ugotovil - za krajše gredo SF2- 14/15/20W
za daljše pa SF4 - 40W, osebno se izogibam 80W.
Če je štarter premočan - prepočasi utripa (vžiga) in prekuri gleno nitko v FC.
Če je štarter prešvoh - hitro utripa, in ne vedno prižge.
60cm so 15-18 in 20 (22)W žarnice - lepo piše na njej (treba je met tut ustrezno dušilko).
120cm so 36-38 in 40W žarnice
150sm so 55 in 65W žarnice.
Na 40W dušilki lepo deluje 40W in 65W žarnica, tudi zaporedna vezava dveh 20W je izvedljiva - sam se ne priporoča. Standard, je ob menjavi žarnice zamenjaš še štarter.
Na 65W dušilki lepo deluje 65W žarnica ali pa dve 40W (duo vezava).
Sam tole z FC je že zgodovina. Lepo vzameš LED in je mir, sam pri barvi svetlobe moraš met srečno roko.
Men osebno je še najboljša ranga 3000-3200K, pa dovolj lux-sov (osvetljenosti).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

nejc_nejc ::

Meni cisto normalno svetijo ledice v kuhinji ter kopalnici.
Kolikor se spomnim, direktno brez dusilk v 220 in to je to.
Prilozeni "sterterji" so pa navadne brike.

joez7 je izjavil:

Kot si že ugotovil - za krajše gredo SF2- 14/15/20W
za daljše pa SF4 - 40W, osebno se izogibam 80W.
Če je štarter premočan - prepočasi utripa (vžiga) in prekuri gleno nitko v FC.
Če je štarter prešvoh - hitro utripa, in ne vedno prižge.
60cm so 15-18 in 20 (22)W žarnice - lepo piše na njej (treba je met tut ustrezno dušilko).
120cm so 36-38 in 40W žarnice
150sm so 55 in 65W žarnice.
Na 40W dušilki lepo deluje 40W in 65W žarnica, tudi zaporedna vezava dveh 20W je izvedljiva - sam se ne priporoča. Standard, je ob menjavi žarnice zamenjaš še štarter.
Na 65W dušilki lepo deluje 65W žarnica ali pa dve 40W (duo vezava).
Sam tole z FC je že zgodovina. Lepo vzameš LED in je mir, sam pri barvi svetlobe moraš met srečno roko.
Men osebno je še najboljša ranga 3000-3200K, pa dovolj lux-sov (osvetljenosti).

Da se prižge potrebuje 3s. Vmes parkrat utripne. Je štarter premočan? O dušilkah ne vem nič. Spomnim se le cevi in štarterja.
V 30 letih kar imamo napo je neonska cev le enkrat crknila. Moti me edino to da stalno brni.

"Da se prižge potrebuje 3s. Vmes parkrat utripne. Je štarter premočan? O dušilkah ne vem nič. Spomnim se le cevi in štarterja.
V 30 letih kar imamo napo je neonska cev le enkrat crknila. Moti me edino to da stalno brni."
To, da se prižge v 3s, je čisto vredu. To, da utripne, pomeni, da ogreje nitko in potem z utripom sproži napetostni sunek - da začne ionizirat - svetit. Tisto brnenje, se pa reši s podlaganjem dušilke z gumi podložkami (od pipe) ali z zamenjavo dušilke - ali cele svetilke.

OK.d ::

deskstar je izjavil:

Glavno, da dimenzijsko ustreza. Se pravi, da gre mehansko v ohišje stare luči, elektriko prevežeš direktno na novo cev.

Naj kakšen poznavalec predlaga boljše dimenzionirane LED cevi, da bodo trajale dlje. Sam sem okvarjene usmernike (driverje) popravil in predelal na polovico toka, par let že delajo ok.

Tole ne razumem najbolje, kam to prevežeš kar direktno mimo obstoječe elektronike?
LPOK.d

mirator ::

Če v ohišje od fluorescentne sijalke vstaviš LED sijalko, potem odpadeta dušilka in klasičen štarter s kondenzatorjem. Da pa lahko uporabiš isto podnožje, dobiš poleg LED cevi tudi nekaj podobnega štarteju, ki pa ni nič drugega kot mostiček oz. kratkostična vez na koncu LED cevi.

besame ::

joez7 je izjavil:

"Da se prižge potrebuje 3s. Vmes parkrat utripne. Je štarter premočan? O dušilkah ne vem nič. Spomnim se le cevi in štarterja.
V 30 letih kar imamo napo je neonska cev le enkrat crknila. Moti me edino to da stalno brni."
To, da se prižge v 3s, je čisto vredu. To, da utripne, pomeni, da ogreje nitko in potem z utripom sproži napetostni sunek - da začne ionizirat - svetit. Tisto brnenje, se pa reši s podlaganjem dušilke z gumi podložkami (od pipe) ali z zamenjavo dušilke - ali cele svetilke.

Dušilka je pri fluorescentni cevi vedno prisotna. Ali pa elektronika za enak namen. Podobno je pri ostalih tipih luči (ksenon, hladna katoda, natrij, živo srebro...). Zaradi dušilke se ta elektronika napačno imenuje balast, v resnici je to predstikalna naprava.

Kako deluje fluorescentna cev: V cevi je razredčen žlahtni plin plus pare živega srebra, na vsakem koncu je po ena žarilna nitka, od znotraj cevi je nanešen fluorescentni prah, ki pretvarja UV svetlobo živega srebra v vidno. Ko priključimo napetost, plin v cevi še ne prevaja, zato se v štarterju pojavi tlivni plamen, ki segreje bimetalni kontakt. Ta kratko sklene, žarilni nitki zažarita in ionizirata plin v svoji okolici. Čez kako sekundo se bimetalni kontak ohladi in razklene. Dušilki ni všeč zmanjšanje toka in proti temu protestira z napetosnim sunkom, ki ionizira plin v celotni dolžini cevi. Ko cev prevaja, dušilka omejuje tok, kar je njen drugi namen, zato se imenuje balast. Na cevi ni več polne napetost, zato se štarter več ne aktivira.

OK.d je izjavil:

deskstar je izjavil:

Tole ne razumem najbolje, kam to prevežeš kar direktno mimo obstoječe elektronike?

Preveriš električno shemo, ki pride poleg LED cevi. Verjetno bo treba kratko skleniti dušilko in štarter. Prilepi shemo sem, da vidimo. Prilepi še fotografijo ožičenja obstoječe luči.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: besame ()

"Preveriš električno shemo, ki pride poleg LED cevi. Verjetno bo treba kratko skleniti dušilko in štarter. Prilepi shemo sem, da vidimo. Prilepi še fotografijo ožičenja obstoječe luči."
V večini primerov samo zamenjaš FC žarnico z led žarnico (vsaj pri tisti, s katero sem se ukvarjal).
Ni blo potrebe po demontaži dušilke ali štarterja - je delalo iz prve.

besame ::

Nekatere delajo tudi brez brikanja dušilke, ja. Kot na primer napajalniki za 100 - 250 V.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Flourescenčne svetilke v mrazu in izbira dušilke

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
245881 (3947) energetik
»

Utripanje luči

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
455299 (4406) Barakuda1
»