Forum » Pomoč in nasveti » Preverjanje določene osebe, ali so še živi.
Preverjanje določene osebe, ali so še živi.
mrTwelveTrees ::
Najprej, bi rad napisal tole.
Prosim da se se tisti, ki mislite pljuvat, pa negativno pisat v tem postu vzdržite komentarja.
Razumete ? Hvala
Vprašanje: gre se za določeno storitev, ki bi se opravljala, na način obveščanja svojcev, po smrti določene osebe.
Ta oseba bi podpisala dokumente da se o sem strinja, želi pa da so o dokumenti obveščeni določene osebe po njeni smrti.
Ne nisem notar ali kaj podobnega za zapuščinsko razpravo, to odpade.
Zdaj pa me zanima, kako lahko navaden smrtnik preverja ali je določena oseba še živa ?
Mislim uradno (ne da kličeš okoli in sprašuješ in preverjaš)
Bolj na način po davčni št. ali kako drugače.
Vem da imajo detektivi več pravic za take zadeve, navadni smtniki pa nimamo tega vpogleda ?
Gre se za storitev, ki bi se prodajala, ampak bi bilo potrebno preverjati ali so osebe še žive, ker bi se obveščalo po smrti.
Ni to neka natega, storitev, kjer se vse podpiše.
Prosim da se se tisti, ki mislite pljuvat, pa negativno pisat v tem postu vzdržite komentarja.
Razumete ? Hvala
Vprašanje: gre se za določeno storitev, ki bi se opravljala, na način obveščanja svojcev, po smrti določene osebe.
Ta oseba bi podpisala dokumente da se o sem strinja, želi pa da so o dokumenti obveščeni določene osebe po njeni smrti.
Ne nisem notar ali kaj podobnega za zapuščinsko razpravo, to odpade.
Zdaj pa me zanima, kako lahko navaden smrtnik preverja ali je določena oseba še živa ?
Mislim uradno (ne da kličeš okoli in sprašuješ in preverjaš)
Bolj na način po davčni št. ali kako drugače.
Vem da imajo detektivi več pravic za take zadeve, navadni smtniki pa nimamo tega vpogleda ?
Gre se za storitev, ki bi se prodajala, ampak bi bilo potrebno preverjati ali so osebe še žive, ker bi se obveščalo po smrti.
Ni to neka natega, storitev, kjer se vse podpiše.
mtošev ::
Zamisel je brezvezna, sploh za navadne smrtnike. Premožni si to uredijo prek odvetnika, navadni smrtniki pa nastavijo dead man switch v Google accountu.
Plus, nihče nima "več pravic za take zadeve", si že kdaj slišal za GDPR? Zdaj bo kmalu 8 let odkar je v veljavi...
Plus, nihče nima "več pravic za take zadeve", si že kdaj slišal za GDPR? Zdaj bo kmalu 8 let odkar je v veljavi...
karafeka ::
Pred kratkim sem bral o neki aplikaciji na Kitajskem, kjer si nastaviš kontaktne osebe in če se več dni ne prijaviš v app, so te osebe avtomatsko obveščene.
Are you dead?
https://www.ft.com/content/e92d62d4-26d...
Videt je, da je zelo uporabna :)
Are you dead?
https://www.ft.com/content/e92d62d4-26d...
Videt je, da je zelo uporabna :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
delavec44 ::
Stari ljudje berejo osmrtnice v časopisih in radiu. Pa obvestila na komunali oz. mrliških vežicah berejo. Vidim pa da še vedno največ pomeni obešena črna zastava in se potem hitro razve po vasi za koga visi. Po moje manjka še kakih 20 let, da bodo na vrsti aplikacije.
Če pa misliš, preden te sploh najdejo, je pa druga zadeva.
Če pa misliš, preden te sploh najdejo, je pa druga zadeva.
karafeka ::
Ja, samo če ti imaš stranke po celi Sloveniji, ne boš klical na vse komunale in vse časopise bral vsak dan. To ne gre.
Ja potem je GDPR.
Kako je pa z detektivi ki preverjajo take podatke, oni pa lahko brez problema ?
Zavisel NI BREZVEZNA, ker ne veš za točno za kakšno storitev gre, in jo NE mislim predstavljat v detajle.
Zamisel je brezvezna, sploh za navadne smrtnike. Premožni si to uredijo prek odvetnika, navadni smrtniki pa nastavijo dead man switch v Google accountu.
Ja potem je GDPR.
Zavisel NI BREZVEZNA, ker ne veš za točno za kakšno storitev gre, in jo NE mislim predstavljat v detajle.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mrTwelveTrees ()
Dobijo pooblastilo s strani osebe ali pa s strani sodišča. Pravice imajo pa popolnoma iste kot jaz in ti.
No, spomni se na moje nebuloze, ko boš na Bahamih srkal martinije. Slovenija je res raj za takšno storitev!
Ne vem od kje ti Bahami ? od kje ti martini ? Nisem ljubitelj ne enega ne drugega.
No, če pa jaz dobim pooblastilo od osebe, kateri se dela storitev, da me pooblašča da lahko preverjam ali je še živa ?
No, če pa jaz dobim pooblastilo od osebe, kateri se dela storitev, da me pooblašča da lahko preverjam ali je še živa ?
Ne vem od kje ti Bahami ? od kje ti martini ? Nisem ljubitelj ne enega ne drugega.
Ti si pa malce bolj počasne narave, ali kako? Ciljal sem na to, da boš s svojo NE BREZVEZNO idejo zelo uspešen in se kmalu upokojil na Bahamih ter pil martinije. Mea culpa.
Bi te rad videl na upravni enoti z nekim papirjem, kjer piše, da te potencialni umrli pooblašča, da preverjaš, če je še vedno živ
Saj veš da obligacijski zakonik veli, da pooblastila nehajo veljati, ko umre pooblastitelj ali pa pooblaščenec, ane? Ampak ravno tu je čar tvoje storitve! Nihče še ne ve, da je pooblastitelj mrtev, zato pooblastilo še vedno velja. Smart kid!
T440 ::
Glede na to, da boš imel predhodno pridobljeno pisno soglasje osebe, o kateri boš spraševal...
https://www.gov.si/teme/registri-in-evi...
Ocitno se da nekaj stvari pridobiti iz registra (ki vsebuje tudi podatek o smrti)...
https://www.gov.si/teme/registri-in-evi...
Ocitno se da nekaj stvari pridobiti iz registra (ki vsebuje tudi podatek o smrti)...
brett ::
Saj veš da obligacijski zakonik veli, da pooblastila nehajo veljati, ko umre pooblastitelj ali pa pooblaščenec, ane? Ampak ravno tu je čar tvoje storitve! Nihče še ne ve, da je pooblastitelj mrtev, zato pooblastilo še vedno velja. Smart kid!
ZUP pravi "malce" drugače:
57. člen
...
(2) Pooblastilo ne preneha, če stranka umre, izgubi procesno sposobnost ali če se zamenja njen zakoniti zastopnik; pravni naslednik stranke oziroma njen novi zakoniti zastopnik pa lahko prekliče prejšnje pooblastilo.
...
In tudi za Obligacijski zakonik velja enako!
Konec pooblastila avtomatsko velja le, če je umre pooblaščenec ali v primeru pravne osebe, če le-ta preneha obstajati (če ne bi s tem nastala škoda za morebitne pravne naslednike).
Od kje si našel ZUP? Za kakšen upravni postopek pa gre?
Glede OZ pa imaš prav, pravi tole, kar je direkt za Bahame/martini:
Pooblastilo preneha s prenehanjem pravne osebe oziroma s smrtjo tistega, ki ga je dal, razen če se začeti posel ne more prekiniti brez škode za pravne naslednike ali če pooblastilo velja tudi za primer smrti tistega, ki ga je dal, bodisi po njegovi volji bodisi glede na naravo posla.
rokp ::
Za prvo silo lahko poscrapas https://www.osmrtnice.si/objave/300 in isces, ce imas kaksen match v svoji bazi. Ni pa to ravno zanesljivo (najbrz niso gor objavljeni vsi pogrebi), ampak se vedno verjetno bolje, kot nic.
Daniel ::
Za prvo silo lahko poscrapas https://www.osmrtnice.si/objave/300 in isces, ce imas kaksen match v svoji bazi. Ni pa to ravno zanesljivo (najbrz niso gor objavljeni vsi pogrebi), ampak se vedno verjetno bolje, kot nic.
Niso objavljeni vsi pogrebi. Marsikdo je, sem pa nedavno doživel, da nekdo ni bil.
Od kje si našel ZUP? Za kakšen upravni postopek pa gre?
Pooblastilo preneha s prenehanjem pravne osebe oziroma s smrtjo tistega, ki ga je dal, razen če se začeti posel ne more prekiniti brez škode za pravne naslednike ali če pooblastilo velja tudi za primer smrti tistega, ki ga je dal, bodisi po njegovi volji bodisi glede na naravo posla.
Avtorju teme bi ravno ZUP najbolj prav prišel (posredno), ker gre lahko kot pooblaščenec stranke na UE povprašat ali je ta stranka (njegov pooblastitelj) še vedno živa. Ker tudi če je mrtva, pooblastilo še vedno velja.
Utk ::
Pa mislite da na upravni enoti kar vejo da je nekdo umrl? Najbrž morajo naredit poizvedbo, na podlagi nečesa, in v roku odgovorit, to pa lahko traja več kot pa si bi OP želel.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
otago ::
Vpogled ima vsaka uradna oseba z urejenim dostopom do CRP. Tam so vpisani EMŠO, datum rojstva, naslovi in tudi datum smrti. Za brskanje po CRP potrebuješ razlog, tudi navesti ga je treba. Se beleži. Datum smrti se pokaže v CRP včasih tudi nekaj dni/teden kasneje. Po pripovedovanju je že kdo dobil klic, "zakaj si to gledal".
Drugače je v drugih evidencah sodstva, raznih agencij, ki se povezujejo z CRP. Za eno teh vem, da se pri pokojni osebi pokaže simbol križca. Če je živa, krogec.
Za karkoli urejat potrebuješ smrtovnico, ki jo bo dediču izdala upravna enota.
Glede upravnih enot pa so bile različne prakse. Odvetniške družbe, ki so pred časom iskale dolžnike za hrvaška parkirišča so vse poizvedbe dale na eno manjšo upravno enoto in dobile vse podatke. Neukost ali koristoljubnost? Večje UE so jih zavrnile.
Drugače je v drugih evidencah sodstva, raznih agencij, ki se povezujejo z CRP. Za eno teh vem, da se pri pokojni osebi pokaže simbol križca. Če je živa, krogec.
Za karkoli urejat potrebuješ smrtovnico, ki jo bo dediču izdala upravna enota.
Glede upravnih enot pa so bile različne prakse. Odvetniške družbe, ki so pred časom iskale dolžnike za hrvaška parkirišča so vse poizvedbe dale na eno manjšo upravno enoto in dobile vse podatke. Neukost ali koristoljubnost? Večje UE so jih zavrnile.
delavec44 ::
sparklyslo je izjavil:
Banke npr. uporabljajo tako informacijo in jo tudi hitro pridobijo. Status_umrl D/N.
Banke in še par drugih ustanov so izjema v zakonu in imajo dostop do CRP.
Niso objavljeni vsi pogrebi. Marsikdo je, sem pa nedavno doživel, da nekdo ni bil.
Če svojci ne želijo (recimo pogreb v družinskem krogu), ne vem zakaj bi bil.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
UE ne uporabljajo CRP temveč MR (matični register: rojstvo, poroka, otroci, smrt), RSP (register stalnega prebivalstva - prijave-odjave prebivališč, itn.), ROI, RPL, RT, RO, itn. In preko EMŠO prideš do podatkov osebe. Med drugim tudi ali je živ. In če ima nekdo upravičen razlog do podatka, mu ga uradna oseba izda v obliki potrdila. Uradna oseba mora v izbrani register vnesti le razlog vpogleda. In nato (lahko) izda potrdilo. Če je nekdo upravičen.

Horas ::
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Prosim za nasvet odvetnika, notarja oz. če kdo ve - naredil sem neumnost (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8636 (6812) | Tidule |
| » | Dovoljenje za vožnjo tujega vozilaOddelek: Na cesti | 38863 (37297) | SG_101 |
| » | Delovne naloge ki niso navedene v pogodbi o delu (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20668 (18730) | NonPlusUltra |
| » | Kdo plača pogreb? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 46230 (40983) | Mehmed |
| » | Cena izbrisa služnosti ob smrti (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 45599 (42173) | dronyx |