» »

Električni grelec za avto

Električni grelec za avto

1
2
»

iloveboobz ::

canger na stevcu ni glih dobr indikator temparature vode. Vsaj pri "modernih" avtih ne. Ker sredina ne pomni stabilne temparature, ampak sam da je temparatura "ok". In k začn narascat v rdeco, je voda ze res konkretno vroča, da se je premaknu.

Tester pokaze dost bolj realno sliko in več variacij v temparaturi.

, kar prej omenjena dizla nista bila po 15km.

ravno zarad tega ma večina dizlov električne grelce, da ni treba čakat 15km, da mas toplo kabino.
smoki

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

Lej, saj sva na isti strani, ne vem zakaj si se takoj v šankerjih najdu...

Makarone sem tudi s testerjem gledal, vem kako gre cager s temperaturo. In sigurno nisem edini.
Pa je bolj kot to nihanje Tvode pomembna razlika v Tvode (=cager) vs. temp. olja (kar imajo redki). Ko ima voda že zdavnaj 90, olje pa še 80 ne čeprav bi moralo biti bolj vroče od vode...
Sploh tisti ki imajo zunanji kiler olja, posledično tudi termostatski ventil za olje, tistih šele malo morje ne dela. Ampak kar ne vidiš/veš ne boli :)

Večina dizlov še vedno nima grelcev, saj je še ogromno 12÷15+ let starih na cestah. In pri tistih so bili grelci (vode ali zraka) bolj redkost. Nemški trg+winter paket ja, ostalo bolj želja... Ko bo večina dizlov 2015+, takrat bo tvoja res veljala ;)

Pa ni samo 15km "meja", tudi gretje kabine par km iz hribčka navzdol brez gasa prav lepo ohladi dizla, četudi je bil med vzpenjanjem povsem ogret. Tu kdaj še elektrogrelci zatajijo, ker ima v programu le prvo ogrevanje, ne pa dogrevanja. (ja, saj bencinarja tudi, ampak ne toliko opazno, ker se ob pritisku na gas hitreje nazaj ogreje)

Aja, grelci: sem imel 1.6CRDI z grelci, je pomagalo (testiral tudi z iztaknjenimi varovalkami), ampak vseeno ni čudežev naredilo. Poleg tega da je lažji motor napram 1.9 . Se je pa občutno prej prednja šipa odrosila/odtalila.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

Predkambrij ::

To vse skupaj je res rabbithole :D. V glavnem električni grelc na alternator tudi ni najboljša ideja, ker je moč alternatorja kalkulirana glede na vse porabnike. Te avti, ki imajo 1kw električni grelec imajo tudi logiko, da ga zmanjša/izklopi, če bi v kombinaciji z ostalimi porabniki preobremenili alternator. Alternator je najbolj obremenjen v prostem teku, ker takrat nima dobre priložnosti za hlajenje.

I guess, da bo še vedno najmanjši hassle, če inštaliram portable diesel heater, na način, da ga lahko na izi odstranim, če bom rabil kakšno kramo vozit. Pa cool je, ker imajo remote in ga lahko vnaprej štartam brez sprehoda do avta :)

Scorpy84 ::

Te grelce imajo vecinoma samo avti visjega razreda, ki sem ze prej omenjal, da lahko vgradis in ne nima vsak dizel. Pri wv imas posebej gumb, da ga vklopis.

iKst_ ::

I guess, da bo še vedno najmanjši hassle, če inštaliram portable diesel heater, na način, da ga lahko na izi odstranim, če bom rabil kakšno kramo vozit. Pa cool je, ker imajo remote in ga lahko vnaprej štartam brez sprehoda do avta :)

Vzameš nekaj takega, pa ga zmontiraš pod avto ali zadaj v kak prazen prostor za tapete prtljažnika, mogoče celo v motorni prostor.

Pogej na youtube, imaš 1001 video na temo montaže na vse možne kotičke.

komunist1945 ::

energetik je izjavil:

Scorpy84 je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

bullshit. normalno se termostat odpre pr tam ~80-90C, kar pomeni, da je voda do takrat ze dovolj topla, da ti ogreje kabino.

Ta trik deluje sam, če termostat ne dela prav..

Pomaga, ko je zunaj -10 ali vec. Ker dizel pri umirjeni oziroma pocasnejsi voznji, tezko drzi delovno temperaturo.
In jo bo težko držal, tudi če mu zapreš masko! Termostat kot rečeno ne bo spuščal vode v radiator, dokler motor ni ogret. In če imaš ves čas gretje kabine na polno, se ne bo ogrel toliko, da bi začel spuščati.
Enak "problem" je tudi pri hibridu, pri mestni/primestni vožnji je toliko učinkovit, da mora občasno laufat samo zato, da dela gretje!

Toyota tudi vidi nek smisel z zapiranjem/pripiranjem dotoka zraka na hladilni sistem tudi glede na temperaturo hladilne tekočine:

feryz ::

Saj ga ima vsak spodoben avto.
Tako ali drugače.

Ampak noben nima to rešeno s polaganjem kartona na rešetke.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Scorpy84 je izjavil:

Te grelce imajo vecinoma samo avti visjega razreda, ki sem ze prej omenjal, da lahko vgradis in ne nima vsak dizel. Pri wv imas posebej gumb, da ga vklopis.

to dobesedno ne drzi. električni grelec pr tdijih je ze standard oprema od golf4 naprej. Samo kaksni oskubljeni caddyi pa poloti tega nimajo, pa mogoče je se pr skodah kaka izjema. Drugače je pa to basically standard oprema pr dizlih srednjega+ razreda ze vsaj 20 let.

Pa VW nima nobenga posebi gumba za to. Dela avtomatsko, če vklopis gretje. Mislim da vi mal mesante z webasto (k je čist stvar za sebe in je res bolj dodatna oprema visjih rangov avtov). PTC grelec zram pečke je pa basically standard.
smoki

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Scorpy84 ()

Scorpy84 ::

Imas kaksen vir, ki to tvoje potrjuje?

https://www.reddit.com/r/Volkswagen/com...

ti si linkal "parking heater" in to je po domače webasto. Tle se pa pogovarjamo o PTC grelcu, k dela k zalaufas avto (zato defacto nemore bit "parking" heater) ki je standard oprema večina dizlov zadnjih 20-25 let...
smoki

Moj ima 110A alternator. Če so vklopljene luči, radio, bolj malo ostane za PTC grelec, če se motor ne vrti na 2500rpm.

Sem naročil tole https://www.amazon.de/dp/B0G1BF9515 (Electric Blanket). Možno ga je laufat na inverter ali pa tudi v stanovanju. Za voznika sicer najbrž ne bo praktičen, mi je itak bolj pomembno za sopotnike. Najt reviewje je tečno, ker za ta keyword bolj, kot ne so samo trash yt algo videi. Tisti, ki pa niso, imajo pa expirane affiliate. Na Amazonu ali Aliexpressu so pa vse ponudbe z unique imeni, za katere na obstajajo reviewji. Tale mislim, da je tole isti blanket:
Hvala vsem za ideje :)

A tole je neki webasto, po katerem si spraševal?
Zanimivo.

starfotr ::

Če OP prevaža take revne snežinke občutljive na mraz, da pozimi niti za obleči nimajo, potem je edina pametna rešitev električna deka.

mancini ::

Scorpy84 je izjavil:

Imas kaksen vir, ki to tvoje potrjuje?

https://www.reddit.com/r/Volkswagen/com...

To je webasto, ob 2 ključih imaš še dodaten daljinec za vklop
Imaš pa tudi možnost nastavitev, kdaj se ti naj vklaplja. Recimo od pon-pet ob 6.30, v soboto ob 8

tako da se da lepo in elegantno uporabljat glede na različne potrebe

Še eno cool zadevo sem našel in sicer grelci na camping plinske bombice. Definitivno zahteva več pazljivosti, da se kaj ne bi užgalo. Mogoče CO senzor tudi ni odveč, čeprav mene ne bi preveč skrbelo za samo nekaj minut.

Kupi si avto, ki vse to ima.
Pa ti ne bo treba kupovati kitajske šare za v smeti in detektorjev.

bm1973 ::

Predkambrij je izjavil:

Še eno cool zadevo sem našel in sicer grelci na camping plinske bombice. Definitivno zahteva več pazljivosti, da se kaj ne bi užgalo. Mogoče CO senzor tudi ni odveč, čeprav mene ne bi preveč skrbelo za samo nekaj minut.

Super kandidatura za Darwin award...
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obnova turbine (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5716545 (9969) Twixz
»

Nihanje temperature "motorja" (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Na cesti
21357238 (52843) kuvanasarma
»

Izboljšanje izkoristka ICE motorja - Peltier

Oddelek: Znanost in tehnologija
222427 (1988) Spajky

Več podobnih tem