» »

Formula 1 2026

Formula 1 2026

««
19 / 20
»»

BT52 ::

Tilen88 je izjavil:

najboljši zvok formule je bil,..letošnji,.. #staymad

Jaz kot privrženec WECa... še zdaj mi ni jasno, da nimamo prve osi v F1 pod regeneracijo. Osebno me sam omoti kvali trim, ko je res žalostno gledat. V WECu liftajo pred ovinkom, vendar velik veliko bolj agresivno in bolj pozno. Plinska turbina.... :D ker zdaj z Ai rabimo plinske generatorje ahaha

codeMonkey ::

Malo je tezje to izpeljati za F1, bi pa bilo smiselno. Kaj je sploh resitev btw? Hub motor/generator? Jaz ne vidim ravno prevec drugih moznosti. To pa ni ravno enostavno ker za manjsi premer rabis verjetno se kaksen prenos da se zvisa obrate. Drugo ti pa itak ne zdrzi vecjih obremenitev.

Zgodovina sprememb…

WEC ima rešitev... če F1 ne more imet tega so za postrelit vsi. Aja edino daljši medoosna bi pač bila. Jebiga.

Hub motor je bedarija , ker je unsprung mass. že Aptera na cesti je bedarija.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BT52 ()

Ne da niso zmozni, ampak dobis polgred pa motor ali dva pred nogami, kar malo pomakne os naprej, ja. Ampak tudi nos precej poveca. Drugace pa je guma itak bolj ali manj vzmet v f1 :)

Verjetno bi morali iti v sirino z nosom za near wheel generator. Vsekakor precej nenavadno za danasnje estetske standarde.

Formula E izgled pac

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

CharlieKK je izjavil:

BT52 je izjavil:

Ehh f1 je glede zvoka nula. Lancia delta integrale group B trim.

Now we are talking. 8-)

https://m.youtube.com/shorts/ZqggTCDs-OM

Tole ni grupa B. Niti rally avto ni, tole je v najboljšem primeru močno močno predelana Grupa A Delta Integrale, predelana za GHD, brez vsakršnih omejitev, ki jih je predpisovala FIA za WRC.

Grupa B Delta je Delta S4 in je twincharged, ima supercharger in turbino.

CharlieKK ::

Meh ta je weak. Una je skor explodirala že na štartu, je pa sexy. Sem premlad, da bi poznal group B hvala za popravek. :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: CharlieKK ()

ja ja S4 ima najbojlši zvok. :d ne ve mv meni prebudi neki haha

ko mehanski kompresor že sam po sebi tuli v pm, potem pa turbo še zraven velik... omfg

Zgodovina sprememb…

ajde 037 je zadnji RW. :D Bom popustil tule če kdo reče, da ima tale boljši zvok.

AvtoR ::

Tole lepo zalaja:

Še malo teorije:

Tilen88 ::

pirlo ::

BT52 je izjavil:

Tilen88 je izjavil:

najboljši zvok formule je bil,..letošnji,.. #staymad

Jaz kot privrženec WECa... še zdaj mi ni jasno, da nimamo prve osi v F1 pod regeneracijo. Osebno me sam omoti kvali trim, ko je res žalostno gledat. V WECu liftajo pred ovinkom, vendar velik veliko bolj agresivno in bolj pozno. Plinska turbina.... :D ker zdaj z Ai rabimo plinske generatorje ahaha

Baje zato. Članek.

Zvezdica27 ::

že v drugem stavku piše, da se ob zaviranju "weight of the car transfers forward when braking" in je to takoj razlog, da je to nesmiselno brati, ker takih neumnosti pač se ne bere.

zz

What?

CharlieKK ::

Kam pa se bo prenesla drugam? Nazaj?!? :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: CharlieKK ()

If you have independent control of the amount of torque each axle is harvesting, you have the perfect basis for stability control. Stability control - far more than traction control - obliterates skill differences between drivers.

Koliko je to res pa ne vem :)

pirlo je izjavil:

If you have independent control of the amount of torque each axle is harvesting, you have the perfect basis for stability control. Stability control - far more than traction control - obliterates skill differences between drivers.

Koliko je to res pa ne vem :)

Je. "Torque vectoring" je precej mocna zadeva, in sam se strinjam, v F1 naj ostane na vozniku cimvec kako razpolaga z razporejanjem dinamicnih sil. Ampak ni pa to razlog, da bi blokirali implementacijo tega. Imas druge moznosti. Od standardnih komponent, ki najbolj omejijo zadeve, pa do kaksnih standardnih nacinov za nadzor el. tokov, ki so direktno povezani z navori, nekako tako, kot imajo pri gorivu, kar bi omogocalo da ima FIA te stvari pod kontrolo.

Glede tega kompresijskega razmerja, se ne da to nekako drugače ugotovit kar bi lahko že zdaj testirali. Se pravi če imaš večje razmerje zrak : gorivo pomeni da za isto moč porabiš manj goriva. S pretočnim senzorjem goriva in moči na pogonski gredi bi se dali ugotoviti anomalije glede na dolžino testa ko se motor vedno bolj ogreva ali?

billy ::

Seveda se da ugotovit, ampak test je predpisan pod Xy pogoji.

Saj za lansko sezono smo tudi iz aviona vidli kako se upogibajo krilca med vožnjo, a ker je test predvidel postopek ko avto miruje in se samo obteži krilo, je seveda to bilo "legano".

Merjenje dinamičnega CRa je taka greznica, da FIA se noče dotikata tega niti z pogledom po tem, kar jih razumem.

Scorpy84 ::

Kompresijo med samim delovanjem ne moreš točno določiti kompresijo oziroma je to vse skupaj zelo nenatančno. Menda bo fia tokrat dejansko ogrela motor, predvidevam prek tekočin v blok motorja. Kako bojo pa dosegli temp. izgorevalne komore, ki je precej višja, pa samo oni vedo.

finta je da ne bodo. :D Zato pa se Totuju smeji. Meni bi se tudi.

pirlo je izjavil:

Glede tega kompresijskega razmerja, se ne da to nekako drugače ugotovit kar bi lahko že zdaj testirali. Se pravi če imaš večje razmerje zrak : gorivo pomeni da za isto moč porabiš manj goriva. S pretočnim senzorjem goriva in moči na pogonski gredi bi se dali ugotoviti anomalije glede na dolžino testa ko se motor vedno bolj ogreva ali?

Kompresijsko razmerje nima veze z razmerjem mešanice zrak:gorivo.

V bistvu ima prav, pokazala bi se manjsa poraba pri isti moci, ce bi imeli podatke od konkurence. Ampak to je dalec od tega, da bi se dokazalo, da je zaradi kompresije, ker so tukaj v igri se mesanica goriva... pocakajmo do poletja, ker zdaj je vse spekulacija. Ko bo na sporedu barcelona, bomo vedeli na cem je bil mercedes.

mešate hruške in jaboljka. :D

Z strani meterologije FIA je naredila kaj je lahko.

Zgodovina sprememb…

Je kaj novic, ce je Fred/Ferrari napredoval kaj pri ideji, da bi dodelali motor pod ADUO?

ehh to bo po polovica leta, realno pa 2027

Mislis na pisti? Verjetno rabijo zeleno luc cimprej, da je jasno ce lahko zacnejo z dodatnim "kreditom"

https://www.fia.com/sites/default/files...

Tukaj vam vse pise. Ce sem prav nasel po 5 dirkah in ce fia oceni, da proizvajalec zaostaja.

Pise lahko marsikaj, ampak igrice so pa drugo. Mercedes bi lahko toliko manipuliral ouput, da Ferrari ne pride skozi, potem bi pa cudezno bili spet hitrejsi, ko bi bilo potrebno.

pri tem merc pogonu bi bilo zanimive vedet, zakaj pa merc, oz nihče drugi, tega ni naredil prej...sigurno bi pri vsaki dobi v f1 lahko pridobili s tem trikom? Zakaj ravno zdaj?

Jeba za ferrari je, da so druge ekipe z mercedosovim motorjem precej za njimi. Ni kot leta 2014, kjer se je videla dominanca ekip z mercedesovim motorjem, sploh v bahrajnu, kjer je Luca znorel.

Saj ne bodo dolgo, ker dvomim da lahko merc še naprej "skriva" performance pred mcl in alpinom..williams je drugo.

Pos. No. Driver Team Time / Gap Laps
1 81 Oscar Piastri McLaren 1:30.133 29
2 12 Kimi Antonelli Mercedes +0.092s 28
3 63 George Russell Mercedes +0.205s 29
4 1 Lando Norris McLaren +0.516s 17
5 16 Charles Leclerc Ferrari +0.713s 28
6 44 Lewis Hamilton Ferrari +0.847s 27
7 27 Nico Hulkenberg Audi +1.308s 27
8 23 Alexander Albon Williams +1.363s 30
9 87 Oliver Bearman Haas F1 Team +1.365s 28
10 3 Max Verstappen Red Bull Racing +1.376s 29
11 31 Esteban Ocon Haas F1 Team +1.399s 30
12 30 Liam Lawson Racing Bulls +1.457s 31
13 55 Carlos Sainz Williams +1.475s 30
14 10 Pierre Gasly Alpine +1.601s 29
15 6 Isack Hadjar Red Bull Racing +1.626s 29

RBR pa vedno bolj tone...na prvih2 še bil hadjar nekje blizu, zdaj pa je že adijo...top15 je res slabo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: billy ()

Skyman ::

Kar zanimivo v Q2

DamijanD ::

Leclerca je zanimivo gledat kako kroti konjička.

Hehe - bodo kmalu drame pri Mercu?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

musicfreak ::

Bravo Kimi, upam da bo letos prvak in premaga tega nadutega Russla. Njegovo vprasanje ekipi danes, ce ga bo Kimi spustil naprej je povedalo vse.

Blinder ::

250? km/h na travo?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Ganon ::

McLaren s prvim normalnim vikendom. Zelo hitri so in to brez vidnih posodobitev. Komaj čakam na prvi paket v Miamiju.

Ganon je izjavil:

McLaren s prvim normalnim vikendom. Zelo hitri so in to brez vidnih posodobitev. Komaj čakam na prvi paket v Miamiju.

Ferrari pridobi 20 Hp pa so mrtvi. Bomo videli bo tule razvojna dirka zmagala, že tale proga je bila najboljša za njih. imajo naboljši aero paket, po telemetriji. Čeprav je Ferrari imel boljši pacea proti koncu stinta. ker pa gre za Duracel championship, bo razvoj na motorni ravni v prvem 1-2 dveh dal veliko več kot bilokatero zapravljanje v vetrovniku - se mi zdi.

Ima pa Mclaren dobro trakcijo. Kar bi pomeni, da Ferrari ne bo dober v primerjavi z njimi v MOnaku. Zdaj ali je to bila posledica Suzuka paketa ne vem in balansa dirkalnikov za drag vs donforce compromis ali je Ferrarijeva motrna mapa za trakcijo še vedno preveč zelena na pram Mercedesa, ne vem.

Ferrari ima kar nestabilen zadek, zdaj ne vem ali zaradi majko aero gripa (mislim FW bias nekako kot ima VER in LEC RADA REČEJO POINTY FRONT END) ali agresivnega pobiranja energije na zadnji osi. Kaj pa vem mogoče je LEC pač lunatik je rekel ekipi, ja pustite mi DRIFT king zadevo in ga bom pač lovil od agresivnem pobiranju energije. Kar nekako v njegovem MOju skozi kariero in sem misli, da bo VER imel enako prednost proti kolegom. Na nadaljujem misel;

Teoretično ja, samo kadar vključimo v tole enačbo motorno mape in stopalko za plin in algoritme kako motor ocenjuje SOC in gre linearno skozi boostanje, brez da bi porabili preveč v danem trenutku. Algoritem mora ironično pravtako čakat na določene flage zaradi pravilnika, brez da bi kršili pravila okoli preprečitev TCja - linearne rampe. LEC in VER nimata rada tega in pravijo, da je počasna zvezna vožja nahitreje v kvali in na dirki z temi novimi pogopskimi sklopi.

Ker v pravilih ne moreš imet aktivega ABSa in TC sistema, ker z pobiranjem/boostanjem energije bi lahko tole naredil. Zato so pravila zahtevna. Namreč FIA meri navor na ouput shaft in pozicijo stopalke (pa še energy flow merijo in hitrost merijo, ker se mape razlikujejo v katerem modu si, to so naklomi linearnih ramp), ekipe pa morajo se igrat znota seštevka energijeke bilance v danem trenutkjo z hitsroju in skupnega ICE + KW outputa, skupi z lokacijo na progi, ki mora za češnjo na sledit liinearo z stopalko za plin z 1 sec delayom, da BI preprečil ABS in TC effecte. Tako vsako triganje teh on off popravkov, ki niso bili predvideni iz prejšjih krogov (motorna elektropnika gleda tredline za nayaj da predvideva tenzije dirkača inlažje razporeja energijo skozi krog v stint) z gasom trigajo delaye in zgubljajo boost ali harvestig pozneje skozi krog, ker izgubiš SOC.

endelin ::

Bravo mladina! Antonelli & Piastri.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

LEC je sel v agresivne nastavitve IMO. Vceraj na qualy so komentirali kako ga ze cel vikend cakajo v ograji, ko je zdrsnil v hitrem krogu. Verjetno tudi reducirajo upor zaradi motorja. Ne vem pa na kaj je namigoval Fred, ko je napovedal drugacno prvenstvo po Miamiju.

Zgodovina sprememb…

Skyman ::

VN miami-ja bo vecina ekip pripeljala veliko posodobitev,tudi ferrari.

To ze, ampak tu govorimo o 0,8s zaostanka.

endelin ::

Letos bo borba med kimijem in russlom.

realno ja. Ferrari rabi novi PU z veljim turbojem ali kompresorjem. Oz močnejšim ICEjom

vse druge optimizacije bodo pomagale samo jih bo Mcl legitimno prehitel v tem počas.

Zgodovina sprememb…

Je pa zanimivo kako rusla daje psiha...ni čudno da je toto lovil maxa

Tilen88 ::

Opažam, da zanimanje za letošnjo F1 kar pada, sem vseeno mislil da bo boljše.

Letošnja F1 bo gledat zaradi razvoja..ker bo brutalen.

jih je pa leto zjebal urnik...ne vem zakaj niso nadomestili dirk. saj pa se je že februarja vedelo da bo trump ruknil iran..al še prej

billy je izjavil:

Letošnja F1 bo gledat zaradi razvoja..ker bo brutalen.

jih je pa leto zjebal urnik...ne vem zakaj niso nadomestili dirk. saj pa se je že februarja vedelo da bo trump ruknil iran..al še prej

Ker ti plačajo ogromne miljone za organizacijo... upali so do zadnjega da bi uspelo.

Cr00k ::

Meni ne potegne ta nova formula. Mogoče sem že prevelik boomer... sem lani odjavil F1TV naročnino, da vidim kako se bo nova sezona odvila. Pa moram reč, da je na A kanalu čist ok in me niti malo ne matra da bi jo obnovil... prevrtim itak pol dirke naprej. Sem pa vesel za Kimija.
««
19 / 20
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Formula 1 2025 (strani: 1 2 3 457 58 59 60 )

Oddelek: Na cesti
2986175688 (26282) Samael
»

Formula 1 2024 (strani: 1 2 3 431 32 33 34 )

1680139809 (46089) skyform
»

Formula 1 2023 (strani: 1 2 3 428 29 30 31 )

1507162073 (63411) Skyman
»

Formula 1 2022 (strani: 1 2 3 496 97 98 99 )

4925411130 (194303) ripmork

Več podobnih tem