» »

Nepremičnine-davek- Nasvet

Nepremičnine-davek- Nasvet

Projc ::

Prošnja za nasvete in predloge
Leta 2015 sem z svojim denarjem, za gotovino kupil majhno, staro nepremičnino za 80.000€, gotovina. Ker sem takrat mel izvršbo, je v KP pogodbi kot kupec zavedena moja tedanjo partnerka,
Ne jaz ne sedaj že bivša partnerka nisva nikoli bila prijavljena na naslovu te nepremičnine. V nepremičnini od takrat prebivam in vzdržujem sam, plačujem stroške, davke…

Sedaj bi želel prenesti lastništvo, oz . nepremičnino v ZK vknjižiti nase. Seveda se nekdanja partnerka s tem strinja. Plačilo kupnine (fiktivne) navedene v pogodbi kot gotovina seveda ne bo prejela. Vsi stroški okoli »kupo-prodaje«, notarja, davkov, ipd. so moji.

Nepremičnina je po GURS ocenjena na 105.000€., pred 15 leti kupljena za 80.000€ Nepremičnina se nahaja na poplavnem območju ter je bila v zadnjih letih večkrat poplavljena, kar bova v kupoprodajno pogodbo navedla.
Kakšen znesek naj se navede v KP pogodbi, z ozirom na to, da nebi želel prevelikih davkov, oz kako speljati posel z čim manj davka.
- Ali je bolje kupoprodaja ali darilna darilna pogodba, oz druga možnost.
- Kolikšen davek bi bil v primeru npr kupnine po pogodbi 55.000€ (glede na poplavno območje) ali pa v primeru 80.000€.
- Kako je z davkom na dobiček iz prodaje nepremičnin, če je le-ta prodana po 10 letih za enako, oz nižjo nižjo ceno., oz ali se upošteva vrednost po gurs?
- Ali prodajalec plača iz naslova prodaje tudi dohodnino?

Zahvaljujem se za vsak odgovor

johanblond ::

Ker je prodaja po 5 letih kakšnih dobičkov ni, plača se samo 2 % od prometa s nepremičninami. (1100 € ali 1600€).

Prihod od prodaje nepremečnine se ne všteva v davčno osnovo.

Najenostavneje je, da s v kupoprodajno pogodbo da klavula, da kupec (se pravi ti) odda napoved za odmero davka in da kupec plača davek. V tem primeru ona potem, nima s tem nobenega opravka, niti stroškov. Če te klavzule ni (ki ni nič posebnega oz. je pogosta), ne moreš ti urejati na FURS-u, ker je po zakonu prodajalec zavezan plačila davka. Je pa nujno za vpis v ZK.
Podpis in overjanje kupopradajne pogodbe ->, "plačilo" -> odmera davka -> (če bi šla cena po GURSU, ne pa po pogodbi, lahko nareiš ugoor na podlagi poplavne ogroženosti) plačilo davka -> potrdilo o plačilu gre na ZK -> potem sledi šele vpis v ZK.

Najbolj "čista opcija" je kupoprodajna pogodba in plačilo teh 2 % (požreš za miren spanec), se stvari spremnjajo, tako, da je potrebnot točno pogledati vse opcije, ostale so precej komplicirane zadeve (posbej če je udleženo sorodstvo, kar sicer pri tebi ni), pa niti ne kaj veliko cenejše.

delavec44 ::

Verjetno si mislil 15 letih zgoraj? Da ne bo kdo zmeden, da po 5 letih ni davka na dobiček.

johanblond ::

delavec44 je izjavil:

Verjetno si mislil 15 letih zgoraj? Da ne bo kdo zmeden, da po 5 letih ni davka na dobiček.

Hvala za opombo, davka ni po 15 letih (mi je 1 pred 5 izginila).

Aja, če bi ti v najslabšem primeru vzeli za osnovo gurs vrednost: 105.000 €, so davčni stroški:
2 % od 105.000 €: 2.100 €
Davek na dobičke (Med 10 in 15 let: 15 %)
105.000 € - 80.000 €= 25.000 € × 15 % = 3.750 €
Skupaj 5.850 €

mat xxl ::

Za take stvari in preučitev, kaj je najbolje, so pač davčni svetovalci, sam se precej spoznam na to področje, pa vendar zakaj bi, kar nekaj ur šenk nekomu.

Namig pa, pazi, koliko davka na RVC bo morala bivša plačati, čez njo pa ti !

Tody ::

No da se ne bo kdo razpočil.

1. Davek na promet ta ti ne gine
2. Davek na kapitalski dobiček. To je razlika med tem kaj je bilo in kaj je sedaj. Furs ima staro pogodbo in kaj vidva napišeta v njej je osnova.
3. Furs si pridržuje pravico, da sam oceni nepremičnino torej da ceno tako kot hoče.
4. Davek na kapitalski dobiček lahko zbijaš če dokažeš z računi da si obnavljal nepremičnino

Darilne in ostale pogodbe bolje delujejo v družini in ne med znanci. Ker za darilno pogodbo lahko vseeno stojio kaki sorodniki, ki bi želeli nujen delež in tudi davki ostanejo.

Aja še nasvet da ne boš plačeval razne mate in davčne optomizatorje.

Obisk notarja se bo moral tako in tako zgoditi, tko da tisth 300 eur si že zapravil, on je usposobljen, da ti pravilno svetuje za tvojo kombinacijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tody ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prepis maminega stanovanja name (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
587484 (5052) GregiB
»

Prepis stanovanja na otroka + davek?

487366 (4573) eventyrer
»

Prodaja polovice stanovanja (strani: 1 2 )

8714152 (8852) nergac
»

darilna pogodba za zemljišče (strani: 1 2 )

6722110 (18745) kloko
»

Prepis hiše - oče>sin

228552 (8188) Okapi

Več podobnih tem