Forum » Operacijski sistemi » Kateri ukaz za zasedenost pomnilnika v linoxu?
Kateri ukaz za zasedenost pomnilnika v linoxu?
pro549 ::
Lep pozdrav,
rad bi izvedel kateri ukaz v linoxu je da ti pokaže koliko je prostega pomnilnika in, in da še hkrati pokaže kateri procesi koliko zasedejo. Samo vem da za poabo pomnilnika ti pokaže z ukazom "free".
rad bi izvedel kateri ukaz v linoxu je da ti pokaže koliko je prostega pomnilnika in, in da še hkrati pokaže kateri procesi koliko zasedejo. Samo vem da za poabo pomnilnika ti pokaže z ukazom "free".
pro549 ::
hmm zanimivo, sem poskusil oba ukaza in sem pršu do spoznanja da moj sistem uporablja 95% rama, finta je v temu da tam seštevek vseh procentov pod (ps aux ali top) ne preseže 30%, a zasedenost rama kr vztraja pri 95%. A mi zna kdo razložit kam izginja ostalih 65% rama?
jlpktnst ::
ne razumem čisto, mogoče je to precache/preallocate (?)(ali neko predpomnjenje,se ne spomnim točno izraza) rama?
Brane2 ::
Mislim, da boš vedno dobil skoraj ves ram zaseden, ker OS enostavno ne pusti RAMu ležati praznemu.
Če ga nima uporabit za kaj drugega, ga ponuca za disk cache itd. Seveda v primeru nalaganja kakega programa pač tako zaseden RAM nemudoma in brez težav sprosti...
Če ga nima uporabit za kaj drugega, ga ponuca za disk cache itd. Seveda v primeru nalaganja kakega programa pač tako zaseden RAM nemudoma in brez težav sprosti...
BigWhale ::
Prosti pomnilnik je neizkoriscen pomnilnik. Je bedarija, in vec imas prostega rama v masini, bolj blesav je operacijski sistem ;>
Tko zlo splosno povedano. Malo bolj natancno, pa, ce prostega rama vsaj za disk cache ne ponucas, si cepec. Prostega rama nihce ne nuca in je v masini nepotreben, na njem se nabira prah in nobene koristi ni od prostega rama. :)
Torej, ce pozenes program free, bos lepo videl kako je porazdeljen pomnilink, koliko ga je za disk cache in koliko ga porabijo programi.
:)
Tko zlo splosno povedano. Malo bolj natancno, pa, ce prostega rama vsaj za disk cache ne ponucas, si cepec. Prostega rama nihce ne nuca in je v masini nepotreben, na njem se nabira prah in nobene koristi ni od prostega rama. :)
Torej, ce pozenes program free, bos lepo videl kako je porazdeljen pomnilink, koliko ga je za disk cache in koliko ga porabijo programi.
:)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Izšel Firefox 58 (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Brskalniki | 19894 (13650) | Ales |
» | Pohitritev odpiranja programovOddelek: Pomoč in nasveti | 4219 (3369) | mn |
» | Fancy Cache - RAM kot diskOddelek: Programska oprema | 1077 (602) | ABX |
» | Radeon x1600 porablja preveč RAMA?Oddelek: Strojna oprema | 1429 (1253) | Senitel |
» | Napoved raziskovalne skupine Petrov: Konec prevlade Microsofta in Intela (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / --Nerazporejeno-- | 9293 (7319) | ghaefb |