» »

Napoved raziskovalne skupine Petrov: Konec prevlade Microsofta in Intela

1
2
3

Pithlit ::

Ueeee, Half Life 2 ne dela, pa tuki je en čuden WinAmp, ja ja
Dela perfektno. Kaj pa je čudnega na XMMS-u? Glede na to da uporablja med drugim WA2 skine (in je torej vizualno popolnoma enak WA2)? Sam to je off-topic... ne odgovarjat. Hočem samo povedat da si nekateri vzamejo čudne kandidate za primerjave delat. Gremo raj primerjat MPlayer pa WMP... >:D
Life is as complicated as we make it...

Brane2 ::


Brane2, to je zato tak dolgo trajalo, ker sm n00b. Verjetno je stvar dosti bolj zmogljiva, kot sem jaz 'prikazal'.;)


Saj jaz se ne sekiram, ke rsi začetnik. Kdor se zna učit, je vedno nekje začetnik.
Čudi me to, ker tako suvereno govoriš o drugih kot o cepcih/luzerjih, ker pač ne uporabljajo M$ tehnologije, nato pa pokažeš da v stvareh, ki jih tako suvereno hvališ, sploh še shodil nisi.

Jaz ne razlagam okrog stvari o Javi, Netu itd ker o njih (ŠE) POJMA NIMAM.

Bilo bi zelo čudno, če bi jaz na tem polju folku solil pamet, vendar ti očitno nimaš takih zadržkov. :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

CCfly ::

Na Xih imam Doom3, ki sem ga z veseljem prignal do zadnjega Levela in mi "počasnost" Xorgov sploh nikoli ni delala problemov.

Resnici na ljubo je dostop do strojne opreme pri OpenGL-u direkten. X-i mu dajo le površino za risanje.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Brane2 ::


Resnici na ljubo je dostop do strojne opreme pri OpenGL-u direkten. X-i mu dajo le površino za risanje.


O.K. To pomeni, da je "počasnost" Xov še manjši in še bolj periferen problem, se strinjaš ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Nerdor ::

Brane2: Odlično! Me veseli, da si preizkusil Se ti zahvaljujem za uspešno izveden test! :))

WhiteAngel: sej ti programi so tud "ločeni" (torej niso del sistema) v Linuxu. To Winsi zmorejo za keks. Think like, Cygwin (spodobna lupina, ssh, unixaški editorji in itd.), VNC. Remote Destop pa imaš itaq že integriran v sam sistem, kar nima Linux. Potem Raiden FTP Server (ki je lahko ssh ftp server, sicer pa ni zastojn ) in še je takih programov (brezplačnih in plačljivih), ki se pointegrirajo kot "service" v Windows sistem (torej postanejo kot del sistema). Ko editor naj omenim Crimson Editor, recimo ali pa AbiWord, UltraEdit (ni zastojn). Tako, da .. Tudi več različnih zaslonov tudi omogočajo .. samo se ne spomnim imen.. Mogoče te bo pa tole še presenetilo BlackBox for Win :D
Ubistvu, ni stvari, ki je nebi mogel početi v Linuxu, da je nebi mogel početi v Windowsih in obratno.. Meje se krčijo .. :)

CCfly ::

Hitrost X-strežnika meni ni problematična. Še posebej ne sedaj, ko so pri X.org vdelali XDamage.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Gandalfar ::

Jzt bi mel lepse X-e :)

Gandalfar ::

Nerdor: ubistvu hoces povedat, da naj si za udobno delo kar lepo prenesem hudobna in komunisticna orodja iz linuxa, ki so itak podn in brez prihodnosti po mnenju vecine win32 userjev?

Nerdor ::

Jao! Pithilt, nisi me razumel! Tisto je bilo mišljeno kot šala.. Da pa uredu dela, pa nisem vedel.. A to prek Cedega 4.2 ??

Nerdor ::

Bom takole odgovoril na splošno o temi. Problem je v temu, da v Ameriki, politiki niso namenili (v 70tih letih) kontrole ali regulacije kakovosti software-a, ker so menili, da se bo kakovost software uravnavala sama na prostem tržišču. Večje zmote niso mogli narediti. :\ Če bi tak zakon poizkušali sedaj sprejeti, bi takoj velike software-ske hiše ponujale ogromne denrce, da bi njihov software dobil regulativen žig kakovosti. ;(( Od tu tudi izvirajo naša prerekanja, kaj je bolje in kaj ne.. to bi morali prepustiti expertom naj dajo žig, napravijo listine in ergo konec prerekanja :))

S takim zakonom, bi napravili ostale zakone nesmiselne.. recimo o spamu in vdiranju/kopiranju in podobno, ker bi morala biti raven kakovosti software-a visoka, drugače nebi šlo .. :)

Microsoft ::

Brane2, mislim, da gre pri tem za samozavest. Ce je nimas, si popusil. In da ostanes zvest eni stvari ko ji gre dobro in ko ji gre slabo.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Gandalfar ::

am ... si preprican da je to sploh izvedljivo? Tko tehnicno. Pustimo politiko ob strani.

Sicer pa ze obstajajo standardi za kakovost programske opreme. In nekateri se jih drzijo.

Zgodovina sprememb…

Nerdor ::

Microsoft: znanje, izkušnje in ne samozavest serijsko :D

Gandalfar: včasih ni bilo izvedljivo, danes je slika obratna. Danes bi bilo to tehnično lahko izvedljivo .. :\
Kaj si pa mislim, s prejšnjim postom? Mislim, da te nisem razumel.. Drugače pa seveda lahko prineseš v službo (če ti šef dovoli :) ) in če boš bil bolj produktiven, open source orodja,.. why not? Jest jih uporabljam.. četudi delam v službi s M$ opremo. Za kakšne nalogce prau pridejo razna odprtokodna orodja: Scintilla SciTe, NUnit, NAnt in še kaj.. Crimson Editor, pa tko .. :) Right tool for right job.

Gandalfar ::

Ampak ce je Linux foo in to nic ne dela. Kako ti lahko sploh pride na misel, da bi to uporabljal?

Nerdor ::

Ahm, na stvari nikoli ne gledam tako totalitarno. Linux ni foo zame (bolj "neroden") ni res da čisto nič ne dela. Sej dela. Za domačo uporabo je dovolj dober. Za kaj več, v profesionalne namene, razen vloge serverja, ga pa ne vidim .. ozr. bom moral prečekirat in pretestirat, če se je kaj premaknilo na tej sceni. Uporabo sistema za doma in za profesionalne namene se pač razlikujeta. Pri domači uporabi ne naletiš na kakšne nepremostljive težave. Več ali manj se da vse rešiti in deluje. Samo pri profesionanem namenu.. kot server, router, firewall (kot network oprema) je super in sila uporabno, ostalo pa :8) .

Pithlit ::

Nerdor: TransGaming Genau na sredino zaslona poglej (če maš 1024*768).
Life is as complicated as we make it...

BigWhale ::

Brane:

> Cached: 244040 kB


Pol rama ti kuri disk cache..

Free ram je zgubljeni ram, dajte si to ze dopovedat! Sistem, ki ti ne pokuri celotnega rama je butast sistem! Ram je cheap, 1GB disk cache? Prav, naj ga vzame 2GB ce ga ima! Pameten memory manager bo dal cim vec rama za disk cache, ki ga potem sprosca po potrebi.

Prav isto bo naredil X streznik, ce ima ram, se bo razlezel in razbohotil. Prav je tako. Podatki v ramu so poceni (dostop) tisti na disku so dragi.

---

Nerdor, meni je KDE uporaben, 15x bolj kot windoz gui, pa ce se ti na glavo postavis. Tvoje izjave so pa marsikdaj pomilovanja vredne...

BigWhale ::

Besedna zveza "Profesionalne namene" je buzzword... It stinks...

Jaz doma marsikaj pocnem, kar noben 'profesionalec' ne bo nikoli v sluzbi pocel...

Ce stvar ni zate, potem se ne pomeni, da ni za nikogar. Prevec posplosujes in grupiras.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Taleo ::

Free ram je zgubljeni ram, dajte si to ze dopovedat!

No koncno en, ki steka. Mater jaz moram vsak mesec ene 5x slisat od mojih kolegov (dipling rac in to) kolko "pomnilnika mu porabi" to in to, pa kako da ma un tam se tolk "prostga rama" in podobno neinformirano sranje.

Se enkrat: optimalna uporaba fizicnega pomnilnika NI v maksimiziranju prostega fiz. pomnilnika. To je lahko vcasih celo slabo. Ideja je v tem da se maksimizira cas ki ga NAJBOLJ UPORABLJANI podatki prebijejo v fizicnem pomnilniku. Zato pa OSi v glavnem prosti ram probajo zafilat s disk cachiranjem (nikoli ne ves kdaj pride prav!) in zato nikoli ne sprostijo pomnilnika kar tako - to govorim zaradi tega ker butci okoli mene resujejo probleme "pomankanja rama" z norim ugasanjem aplikacij, ki so bile ze odswapane na disk pred pol ure.

Tear_DR0P ::

A kdo od vas kdaj pogleda na MTV? Kaj pa na POPTV al pa Akanal??? A grete kdaj ven izpred svojga monitorja?

Linux NE BO prevzel Winsow. Never! ob vaši ignoranci nikol. Jimijeva trditev je ob trenutnem stanju veljavna za 60 let. Tudi nerdor ma prav vam fanatikom je pa nemogoče kej dopovedat.

Jst sm štartu na ZXu, v DOS-u sem se učil delat na PC, programirat sem se učil v Pascalu, Prologu in C-ju. Ampak že 10 let delam v Windowsih in ko pridem v linux zmrznem. nimam pojma, len sem, ne znam si sploh več nič pomagat. Večina današnjih userjev nima niti takih začetkov kot jst. ko jim omenim linux rečejo "kir pralni prašek je to?" Da ne omenjam tega da se današnja mladina uči delat samo še na windowsih in ko bojo mogl samo enkrat pogledat konzolo v linuxu bojo bruhal. Da ne omenjam neokusnih imen, ki si jih butast človek ne more zapomnat takodobr kot microsoft nekaj.

Druga slabost linuxa pa so programerji kot jst. Ob nedeljah spacajo skupaj nekaj kode in mislijo da so carji. nato dajo to v Open source skupnost. In pol pride do tega da je linux zavaljeno prase, ki požre 1gb RAM-a, pride na dveh DVD-jih in podobno. Ljudje ne vejo da je OS zgolj jedro, brez GUI in dodatnega programja. in ko vidijo OS na DVDju rečejo "naa, tole sranje bo pa men zasedl dragocen plac, ki bi ga sicer namenil ukradenim MP3jem, to že ne gre na moj računalnik". Poleg tega ko windowsi ne delajo ti povejo, ERROR. če pa je v linuxu kej narobe se pa zgubiš preden kej najdeš. Običajen uporabnik ne ve da tam iščeš kaj je narobe in kako boš to odpravil.

Aja pa da nebi o firefoxu in podobnih rečeh. Moj brat še win ampa ne mara, mu je media player bolj všeč. Če hočete kej sprememb bo treba najprej naredit revolucijo v glavah linux in AMD userjev, pa čeprav IBM vlaga ogromno kapitala in podpore v Linux. Linuxu bo ratal šele ko bo microsoft tko hotu - razen če se linuxaši prej spremenite.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

kopernik ::

Microsoft in nerdor take stresata, da je prav zabavno. Očitno ne enemu ne drugemu niso nekatere osnovne zadeve jasne.

Osnova vsega je vprašanje: kaj potrebujem, da opravim neko delo in koliko sem za to pripravljen plačati ? Primer: zelo me veseli, da ima Microsoft Word na tisoče opcij in je oh in sploh najbolj zmogljiv urejevalnik besedil. Toda, ali sem pripravljen toliko plačati za zadevo, od katere uporabljam npr. 5% funkcionalnosti ? Nisem, zato ne zapravljam denarja za to. To je tako logično, da na drugih področjih življenja folk o tem sploh ne razmišlja, ker je vsakemu že v krvi. Ali pa vsaj večini :-)

Vice ::

1. Razočaran nad mišlenjem teh Petrov in njihovih, meni zgrešenimi scenariji o "prevladi".
2. Ko kdo omenja prevlado ali tržni delež to ne pomeni propada.
3. Da podjetje propade zaradi izgube trga v smislu, da podjetje zapre vrata traja desetletja pa še to je ČE.
4. Lepo bi bilo videti še kakšno spodobno alternativo s full supportam.

Jst ::

> Besedna zveza "Profesionalne namene" je buzzword... It stinks...

Zanimivo, kako si programerji to besedno zvezo razlagamo.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Brane2 ::


Pol rama ti kuri disk cache..

Free ram je zgubljeni ram, dajte si to ze dopovedat! Sistem, ki ti ne pokuri celotnega rama je butast sistem! Ram je cheap, 1GB disk cache? Prav, naj ga vzame 2GB ce ga ima! Pameten memory manager bo dal cim vec rama za disk cache, ki ga potem sprosca po potrebi.


Saj to vem. Tudi za to nebi delal panike, čeprav ni vedno ravno najhitreje, a par ms gor ali dol.
Kot jaz tu vidim stvari, se mi disk cache še ni razlezel po celem RAMu enostavno ker sem sistem komaj zbootal in cache subsistem še niti videl ni več fileov, ki bi jih cacheal.
On the journey of life, I chose the psycho path.

neo977 ::

pozdravljeni!

prav zanimivo je brat vse te komentarje (in prelivanja vroce krvi). torej se nekaj mojih misli in komentarjev.
(naj za zacetek povem, da uporabljam izkljucno windowse - v bistvu zato, ker si z linux-om nimam kaj za zacet; koliko podjetij poznate, ki uporabljajo informacijski sistem na v linuxu):
1. stabilnost: windows XP so po mojih izkusnjah zelo stabilni. je pa res, da je to precej odvisno tudi od hardware-a. tisti, ki pricakujejo da bodo kupili racunalnik za 70k pa bo potem vse delalo tak ko treba - dosti srece (moj oce je ze tak ...)
2. virusi: antivirusnega programa ne uporabljam. vsake tolko (2-3 mesece) spustim kaki check skozi (kar preko mreze pa shareanih diskov) pa se nisem nasel nobenega virusa. enako je s spy-wareom itd... ce kdo dobi virus je kriv SAM, ker si ne zna nastavit dovolj visoke varnosti in ne ve kaj dela ko klika po internetu (uporabljam IE).
3. cena: na firmi imamo Microsoft Action Pack (za ms razvijalce) - letna narocnina za cca $300 - v tem je vkljuceno ogromno stvari (win server, 10x office, 10x xp itd....) - kar se mi ne zdi pretirano. Je pa office po normalni ceni res malo drazji (dobis pa precej stvari, ki so - ce jih znas izkoristit - zelo uporabne)
4. razsirjenost: vsa podjetja s katerimi poslujemo, uporabljajo okna. izkljucno. strezniki z Win2000 ali 2003 in oracle-om (ali pa MS SQL). kaj naj tukaj z linux-om (podjetju ne mores vsilit sistema).

da pa ne bom samo hvalil okna:
linux je res super zadeva za tistega, ki ga rabi. rad bi vido nekoga, ki bo v router spravil windowse (lahko ga oklescis na celo! 1 disketo), linksys-ovi routerji in access pointi uporabljajo linux itd... graficni vmesnik je precej dodelan in tudi glede na zacetke enostaven za instalacijo / uporabo (sam sem se zacel na slackware-u... tam je se bila prava muka nastavit X-e, zdaj pa nimam vec niti casa, da bi se igrackal s temi novimi distribucijami).

zakljucek: po moje bosta oba ostala. vsak za svoje namene. linux kot streznik je precej hvaljen (sicer sam uporabljam windows in nimam nikakrsnih problemov), kot delovna postaja je uporabljen predvsem tam, kjer je ms zaradi cene predrag.

lp

Tear_DR0P ::

končno dober reply
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BigWhale ::

> kaj naj tukaj z linux-om (podjetju ne mores vsilit sistema).

Res je ne mores. Moras mu pa vsiliti Winse.

Kako? Enostavno, neko podjetje je sedaj ostalo brez streznika. Programska oprema nekega slovenskega, precej znanega podjetja tece na MS SQL. Do sedaj je podjetje uporabljalo NT streznik, to jim je povsem zadostovalo. Ko so prisli mozakarji delat nadgradnjo svojega programa so lepo razlozili, da sedaj delajo in podpirajo samo najnovejsi MSSQL strezik. Ki pa ne tece na Win NT ampak tece samo na Win2000(3). Podjetje mora sedaj izkasljati 250 jurjev za Windows 2003, se enih 100 jurjev za MS SQL in potem se za upgrade tega programa. Pa se za novo masino, ki jo edino dejansko potrebujejo.

Aja, pa to ni namisljen primer. :)

Lahko pa, ti kot proizvajalec programske opreme postanes bolj privalcen za stranke, ko jim reces, da lahko za tvoj program uporabijo tudi kak drug SQL streznik, recimo postgres ali pa mysql. Prav tako lahko ta streznik poganjano na Linux platformi, kar jih tudi ne bo nic stalo.

Tako svoje stroske znatno zmanjsajo. Ti pa lahko prodas program vsem ostalim strankam, ki imajo bolj plitke zepe.

Ne gre za vsiljevanje, gre za moznost izbire. :) Ponudi jim oboje, vsak malo bolj pametno pisan program se da kaj hitro predelati, da deluje na vec SQL streznikih.

kopernik ::

3. cena: na firmi imamo Microsoft Action Pack (za ms razvijalce) - letna narocnina za cca $300 - v tem je vkljuceno ogromno stvari (win server, 10x office, 10x xp itd....) - kar se mi ne zdi pretirano. Je pa office po normalni ceni res malo drazji (dobis pa precej stvari, ki so - ce jih znas izkoristit - zelo uporabne)


Še nikoli slišal za ta paket, je pa res, da pri nas nismo niti ms razvijalci niti ms partnerji.


4. razsirjenost: vsa podjetja s katerimi poslujemo, uporabljajo okna. izkljucno. strezniki z Win2000 ali 2003 in oracle-om (ali pa MS SQL). kaj naj tukaj z linux-om (podjetju ne mores vsilit sistema).


To, da vi poslujete samo s takimi podjetji je skoraj logično, če ste ms workshop. Če bi razvijali po kakih standardih, bi lahko komot programi komunicirali med sabo, ne glede na to, na katerem oper. sistemu tečejo. Zakaj bi torej vsiljeval oper. sistem stranki ? Narediš klienta za tisto platformo, ki teče pri stranki. Še bolje, narediš platformsko neodvisno aplikacijo ali pa vsaj toliko neodvisno, da priredbe za določen oper. sistem niso zahtevne.

neo977 ::

Microsoft Action Pack je namenjen izključno Microsoftovim partnerjem.

Program posodabljamo štirikrat letno, s čimer ste na tekočem z najnovejšo programsko opremo in informacijami. Action Pack vključuje tudi vodnika po projektih in za partnerje.

Cena Microsoftovega Action Packa je samo 295 USD letno, brez DDV-ja. Naročite se nanj takoj prek interneta in dobili ga boste v 10 dneh


Dobis pa:




















Product TitleNumber Of LicensesNumber of Client Access Licenses
Microsoft Windows Server 2003 Standard Edition 110
Microsoft Windows Server 2003 Web Edition110
Microsoft Windows Server 2003 Terminal ServicesN/A10
Microsoft Exchange 2003 Enterprise Server110
Microsoft SQL Server 2000 Developer Edition110
Microsoft Windows Small Business Server 2003 Premium110
Microsoft Internet Security and Acceleration Server 2000 Enterprise Edition1N/A
Microsoft Mobile Information Server 2002 Enterprise Edition with Outlook Mobile Access110
Microsoft SharePoint Portal Server 2001110
Microsoft Windows XP Professional10N/A
Microsoft Office Professional 200310N/A
Microsoft Office FrontPage 200310N/A
Microsoft Office Visio Professional 200310N/A
Microsoft Office Project Professional 200310N/A
Microsoft Office Publisher 200310N/A
Microsoft CRM 1.2 Professional (lesson company)5N/A
Microsoft OneNote 200310N/A
Microsoft Virtual PC 200410N/A
Microsoft InfoPath 200310N/A
Microsoft Business Contact Manager 200310N/A


Tu je se povezava
Microsoft Action Pack

To, da vi poslujete samo s takimi podjetji je skoraj logično, če ste ms workshop. Če bi razvijali po kakih standardih, bi lahko komot programi komunicirali med sabo, ne glede na to, na katerem oper. sistemu tečejo


Nas program DELA po standardih in JE kompatibilen z linuxom. Strankam NE vsiljujemo oken. Ko bo katera izmed strank izrazila zelo po linux aplikaciji bo to najmanjsi problem aplikacijo v Kylix-u kompilirat (je pisana s kompatibilnimi komponentami - Delphi/Kylix). Tak da... ko bo/ce bo se bomo tudi v linux vode podali. Zaenkrat pa podjetja za katera delamo ne izrazajo teh zelja.

lp

neo977 ::

hm... ne bi zdaj o nasem programu. deluje z vsemi bazami, za katere obstajajo ODBC driverji (Oracle, MS Sql, My Sql, Firebird itd...). Deluje celo z DBF/NTX (Clipper)

pravim samo to, da firme ze imajo te sisteme in mi samo dodamo naso bazo... ne vsiljujemo pa jim oken, streznikov ali baze. ce bo/ko bo kdo izrazo zeljo po linux verziji, jo bo dobil. samo zaenkrat tega povprasevanja ni...

lp

AtaStrumf ::

Po začetnih parih komentarjih ste hitro prešli v napačno smer Linux Vs. Windows vojne. Novica govori o Wintel-u in njegovem zatonu zaradi IBM-a. Kot jaz vidim stvar ni čisto taka. Po mojem ga bo nekoliko nadrljal samo Intel, ker trenutno presenetljivo slabo handlajo situacijo v kateri so se znašli kar je omogočilo IBM-u, da se je mimo Intela-a in AMD-ja prikradel v dve zelo pomembni napravi prihodnosti:

XBOX2 in PS3

Ja, fantje to so vaši PC-ji prihodnosti ;). Zakaj? Ker bojo lahko delali vse kar delajo vaši PC-ji v smislu zabave, tako bo PC ostal samo še za office, mogoče internet-email, profesionalno uporabo, skratka sama manj/ne-zabavna opravila. Filmi, špili, muzka, photo, to bo vse pohrustal XBOX2, kjer kot veste ima MS prste vmes, tako da so oni na varnem, Intel in AMD pa sta ostala pred vrati te zabave.

To dejstvo v kombinaciji z koncem ere hitrosti, zna biti pogubno za Intel in AMD, če se ne bosta hitro preusmerila še na druga področja ali ustvarila kaj novega, konkurenčnega XBOX-u 2 in PS3-ju. Vem, da CPU-ji niso edina stvar, ki ju AMD in Intel proizvajata, sta pa trenutno največja in dvomim, da bo čez 5 let še vedno tako. Tudi DRM bo odvzel veliko prednost PC-ja, ki lahko trenutno počne svašta, a ne bo več dolgo tako -- mogoče je tu priložnost za Linux, če ne bo HW pretirano zaj*an.

Skratka spremembe naslednjih 5 let bojo kar velike.

neo977 ::

aja, to se, v Action pack smo vkljuceni zaradi legalnih programov, razvijamo pa tako ali tako v borlandovih okoljih.

kopernik ::

No, potem pa ok. Odgovoril sem na tvojo izjavo, da bi morali strankam vsiljevati linux, za kar pa ni nobenega razloga.

Jst ::

> najmanjsi problem aplikacijo v Kylix-u kompilirat

Don't be so sure.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

neo977 ::

> najmanjsi problem aplikacijo v Kylix-u kompilirat


skompilano. sprobano. dela. zaenkrat neuporabno. (kompletna nasa client/server arhitektura + nekaj nasih modulov - ostali so na isti nacin delani, tak da ne bi smelo bit problemov)


p.s.: finta je v tem da mamo vse napisano v kao psevdokodu in program, ki to prevede v izvorno kodo, ki jo z ustreznim compilerjem dalje "obdelamo" (target: .net, win32, linux). moznost tudi pretvorbe v recimo c++ ali c# ampak zaenkrat ne vidim smisla... ce pa bi kdaj pascal in borland "propado" pa si ze vzamemo cas pa v aktualni jezik pretvorimo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neo977 ()

medjugorje-si ::

M$ je mogotec toda koliko čas?
Linux je za namizje še zadaj, toda koliko časa?

Razvoj računalništva ni neomejen, kmalu se bo vse ustavilo. Recimo se maximalno 10 let. Več pa ne. In potem?

Hvalit IBM je pač strateškega pomena saj se bodo s tem začela drugačna povezovanja in s tem tudi vlečenje v drugo smer.

Če se samo malo ozremo okoli po podjetjih, ki propadajo ugotovimo sledeče povod je ponavadi tudi slaba reklama(nasprotnik z slabo reklamo pomaga, da mu konkurent propade). Isto je z dobro reklamo( dobra reklama dviguje podjetje).

Če sem malo črnogled: če poči nekaj atomskih bomb v atmosferi in s tem ne bo direktno narejena gmotna škoda ljudi tudi ne bo pobilo, sprostili se bodo elektroni in uničili vse polprevodnike in s tem gre po vodi ves računalniški svet skupaj z vso elektroniko....in potem?

Nič bomo vzeli kladivo in špico in začeli kot Kremenčkovi pisat spet na kamen...

Mislim, da se je človeštvo preveč zapletlo s tem razvojem, pozabili pa smo najbolj pomembno....
www.medjugorje-si.org

Gandalfar ::

Mislim, da se je človeštvo preveč zapletlo s tem razvojem, pozabili pa smo najbolj pomembno....


... to je?

kopernik ::


p.s.: finta je v tem da mamo vse napisano v kao psevdokodu in program, ki to prevede v izvorno kodo, ki jo z ustreznim compilerjem dalje "obdelamo" (target: .net, win32, linux). moznost tudi pretvorbe v recimo c++ ali c# ampak zaenkrat ne vidim smisla... ce pa bi kdaj pascal in borland "propado" pa si ze vzamemo cas pa v aktualni jezik pretvorimo.


OMG 8-O, things I witness in my life ...

Ravno jezik navadno ni ovira za prehod, temveč uporabljene tehnologije ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

Jst ::

> skompilano. sprobano. dela.

To je vse res, dokler imaš projekte majhne in nevezane na določeno tehnologijo.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

Recimo:

Potrebuješ en specifičen win API32 klic.

Kaj boš v Kylixu?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Vice ::

... to je?

...mene tud zanima...

BigWhale ::

Neo, povprasevanja ni, ce ni ponudbe in obratno. Nekdo bo moral ali ponudit, da se bo ustvarilo povprasevanje ali pa zacet povprasevat, da se bo ustvarila ponudba.

Zakaj ne bi ti, kot 'trgovec' prvi dal ponudbo, glede na to, da kot si rekel, ze imate vse pripravljeno in da lahko takoj sprovedete zadevo.

Torej vas prakticno nic ne kosta, ce daste v cenik se Linux verzijo.

Se mi zdi, da me nisi cisto razumel. Ti stranki ponudis alternativo, ki je za njih v celotnem pogledu cenejsa. Zato se bodo lazje odlocili za tvoj produkt. Se vec, poves jim celo, da jim ni treba narediti hitrega preskoka iz ene platforme na drugo, pocasi lahko preidejo, ce imajo zeljo.

Koncni stroski, bodo pa za njih manjsi, ce recimo uporabijo Linux streznik.

neo977 ::

ne rabim... projekti so dolgi 250.000 vrstic v delphiju, brez API klicev, z uporabo TCPja za povezavo. btw. malo smo zasli od glavne teme. specificnih API klicev ne rabim. uporabljamo pa 3 nivojsko arhitekturo (DB, server, client). vse smo sprogramirali sami, server - client dela preko TCP (internet, lokalna mreza), clienti so rocni RF terminali ali pa navadni pc.. itd.. vse dela tak ko treba, s tem ciljem je tudi bilo razvito (oz. se se razvija).

1. ni moj interes stranki ponujat alternativ. majo oni svoje AOP oddelke, ki zato skrbijo. jaz jim ne instaliram streznikov in ponujam oken itd ...(nase stranke so srednja do vecja podjetja z 200+ zaposlenimi)
2. preskok pa ze tak delajo iz DOS-a in to po delih, pa marsikje niso prevec zadovoljni z winsi, ker niso navajeni na misko, pa ponavadi so okenske aplikacije s strani userja, ki celi dan klofa podatke not tudi pocasnejse in nezazeljene.

lp

pa se to. nisem trgovec, nikoli bil, nikoli ne bom. za to skrbijo drugi, ker jaz nikoli ne znam postavit "prave" cene :).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neo977 ()

Jst ::

> ne bi zdaj o nasem programu. deluje z vsemi bazami, za katere obstajajo ODBC driverji

> projekti so dolgi 250.000 vrstic v delphiju, brez API klicev, z uporabo TCPja za povezavo.


neo: Ne moreš posploševati. Če ni API klicov, če ni .NET, če ni drugih platform-specific ukazov, če ODBC, če enako delajo... Miljon "če"jev.

Najbolj me je pa zmotilo: "z uporabo TCPja za povezavo". Transfer Control Protocol? Shit. Mogoče pa res nimam pojma o programiranju. Ampak res upam, da si se samo napačno izrazil.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

neo977 ::



neo: Ne moreš posploševati. Če ni API klicov, če ni .NET, če ni drugih platform-specific ukazov, če ODBC, če enako delajo... Miljon "če"jev.

Najbolj me je pa zmotilo: "z uporabo TCPja za povezavo". Transfer Control Protocol? Shit. Mogoče pa res nimam pojma o programiranju. Ampak res upam, da si se samo napačno izrazil.



jaz nisem rekel da NI API klicev. nasa aplikacija se prevede v .NET okolju in Win32 okolju, ter v linux-u (pri cemer sta .NET in linux bolj ali manj testna). gre se za to da je celotna aplikacija "opisana" in ne sprogramirana. glede na zahtevano platformo se ta "opis" spremeni v programsko kodo, ki je lahko za razlicne platforme narejena drugace. za to pa skrbi nas "codebuilder". vse skupaj je narejeno zato tak, ker se sam proces dela ze 20 let ni spremenil (manjse spremembe zaradi zakonskih sprememb, v bistvu pa se stvari racunajo enako kot so se pred 20 leti in ko se bojo cez 20 let). platformo pa lahko spremenimo s spremembo / dograditvijo tega "codebuilderja". tako da tudi ce nekega API klica ni v linuxu ali pa .NETu je pa drugacen nacin, ki naredi isto. tak npr. v win32 z APIjem zbuilda 2 vrstici source kode, v .NETu pa 200 ce je treba...

kaj je narobe z uporabo TCP/IP protokola za povezavo med clientom in serverjem? kolker je meni znano, je to uveljavljen standardni protokol, ki ga recimo uporablja CEL SVET?!?!?!

p.s.: jaz nikoli nisem reko, da smo ustvarili univerzalni programski jezik... pac smo ubrali malo nestandardni nacin dela (razvoj traja ze 2-3 leta), dejstvo pa je da lahko na osnovi tega od zdaj naprej manj delamo. ravno tako nisem rekel, da to lahko zdaj vsi uporabljajo za vse mogoce programe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neo977 ()

Jst ::

Se mi je zdelo, da nisi bil dosleden, glede TCP.

...

Nisem trdil, da je nemogoč port. Ampak je miljon "če"jev. To, da imaš projekte platform-independent, je seveda zelo pohvalno. In to bi moral biti interes vseh programerjev.

...

Vidim, da ti moram dati konkreten primer:

Rabiš enega agenta (service), ki med idle časom serverja pregleduje (npr: refenčne) podatke po MSSQL bazi na win2003 based serverju.

1. Problem: service.
2. Problem: Idle time win2003 serverja.
3. Problem: MSSQL baza.

...

To je samo in le en primer.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

darkolord ::

In to bi moral biti interes vseh programerjev.

sliši se že lepo, ampak IMHO bi blo treba sprejet preveč kompromisov, da bi funkcioniralo, kot je treba

neo977 ::

hm...

1. tega sicer ne rabimo. drugace pa server aplikacija ravno tece kot servis. na linuxu in .Netu pa kot exe oz. kot navaden program (to pa zato ker se se nismo niti poglabljali v deamone in .net servise)
2. idle time nismo rabili, verjetno pa bi slo resit s tem da je program skos prizgan in vsebuje eno delujoco nit, ki ima prioriteto nastavljeno na idle. kolker to v helpu od delphija pise, na linuxu enako funkcionira - "On Linux, Priority is an integer value. A higher value (numerically) implies that the thread has greater priority. The possible values for priority depend on the value of the Policy property."
3. zakaj bi MS SQL baza bila problem? ce je server linux, je pac se druga masina, ki se ji rece podatkovni streznik... in ima windowse (ne bom trdil da dela, ker smo sprobali samo MySQL in oracle na linuxu in server linuxu in winsih - vse kombinacije, za ostale baze pa windows platformo) . ce te masine ni, je pac kaka druga baza, ki tece na linuxu.

se enkrat povdarjam. ne rabis posplosevat, ker za nase potrebe je to preko dovolj. nismo se prisli do problema, ki bi bil neresljiv. zasnova pa je podobna javi. source, objektna koda, izvajanje v VM. slabost je hitrost... mi pa smo pac ubrali nacin opisa aplikacije (XML, INI...), ki se prevede v source in potem zbuilda za doloceno platformo.

p.s.: kaj ce bi zakljucli s tem, ker to definitivno ne spada vec v to temo

Jst ::

darkolord: Agree!

...

neo:
1. Če imate IF Win32, IF linux za servise, to še ne pomeni 100% portabilnost med Delphijem in Kylixom.
2. Idle time serverja. No go za win in linux.
3. Hja... specifika, kako ustaviti izvajanje SQL-a za MS, MYSQL, Oracle...

Kaj ti ni jasno?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

Jst ::

> ne rabis posplosevat, ker za nase potrebe je to preko dovolj


Ojojoj. Al je 100% port ali pa ni.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Meteorski dež 12. avgusta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5917653 (12753) schurda
»

Četrt stoletja PC-ja

Oddelek: Novice / Procesorji
253998 (2642) opeter
»

AMD z Z-RAM tehnologijo do večjih procesorskih predpomnilnikov

Oddelek: Novice / Procesorji
203603 (2734) atasmrk
»

Novi IBM-ov superračunalnik

Oddelek: Novice / Ostale najave
266166 (5194) Monster

Več podobnih tem