» »

Danska želi prepovedati uporabo družbenih omrežij za mlajše od 15 let

Danska želi prepovedati uporabo družbenih omrežij za mlajše od 15 let

Slo-Tech - Danska vlada je včeraj sporočila, da nameravajo prepovedati dostop do družbenih omrežij za mlajše od 15 let, kar naj bi bilo potrebno za zaščito otrok. Danska ministrica za digitalne zadeve Caroline Stage je pojasnila, da ima trenutno 94 odstotkov 13-letnikov profil na vsaj enem družbenem omrežju ter celo polovica 10-letnikov. Na spletu preživijo veliko časa, izpostavljeni pa so škodljivim in komercialnim vsebinam, kar predstavlja tveganje za njihovo zdravje in razvoj. Okrcala je tudi tehnološke velikane, ki so po njenem mnenju največja podjetja s skoraj neomejenimi sredstvi, ki niso pripravljena v varnost otrok in vseh drugih uporabnikov svojih storitev.

Ustrezno zakonodajo bodo pripravili postopoma, v postopku bodo sodelovale vse stranke. Zagotoviti želijo, da je zakonodaja kakovostna in brez lukenj. Pri tem se bodo lahko zgledovali tudi po Avstraliji, ki je takšno prepoved prva na svetu uvedla za mlajše od 16 let. Kako bodo na Danskem zagotovili spoštovanje zakonodaje, še ni jasno, imajo pa v državi elektronski identifikacijski sistem (podobno kot naše e-osebne izkaznice), v prihodnosti pa želijo uvesti tudi aplikacijo za preverjanje starosti.

Seveda tehnoloških velikanov ne morejo prisiliti v njeno uporabo, lahko pa zahtevajo preverjanje starosti, sicer bodo globe izrekali tudi v Evropski komisiji. Ta je namreč letos predstavila smernica, ki državam omogočajo tovrstno regulativo. Komisija podjetju naloži do šest odstotkov globalnih prihodkov težko kazen. Evropski akt o digitalni storitvah že sedaj nudenje storitev, kot so TikTok, Instagram, Twitch in YouTube, mlajšim od 13 let.

Največ duhov pa buri določba, da bodo lahko starši omejitev 15 let za svoje otroke znižali na 13 let. Po mnenju nekaterih strank to predstavlja de facto uzakonitev meje pri 13 letih, zato ne bodo aktivno podprli nove zakonodaje, ne bodo pa niti nasprotovali. Vlada poudarja, da je velik korak že sama zakonska ureditev, ki je doslej na Danskem sploh ni bilo.

28 komentarjev

mtosev ::

Jaz tole podpiram. Sem mnenja, da mlajši od 14/15 let ne bi smeli biti na socialnih omrežjih.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Shegevara ::

mtosev je izjavil:

Jaz tole podpiram. Sem mnenja, da mlajši od 14/15 let ne bi smeli biti na socialnih omrežjih.

mi lahko prosim pošlješ svoje osebne podatke na zs, da preverim če si dovolj star za uporabo slo-tech družbenega omrežja. ne skrbi, tvoji podatki so na varnem.

zgleda podpiraš to sranje, tako da nimaš proti da neki neznanc obdeluje tvoje osebne podatke.

Čakam.

Gregor P ::

Kar je butasto je, da je to naloga staršev, ne pa neke zakonodaje. Moj otrok ve, kaj so družbena omrežja, a jih ne uporablja (jih niti ne more, ker so vse naprave v hiši pod starševskim nadzorom).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

nekikr ::

Starši niso sposobni/nočejo omejiti otrokom uporabe tega, zato bo vmes posegla država. Pravilno.

driftwood ::

starši teh otrok ne bi smeli pustiti, da država prevzame pobudo.

slovencl ::

Pravilno. Pa tudi odrasli bi morali dokazat, da so sposobni uporabljat internet - nujno uvest en test, ko ga opraviš, dobiš odpustek.

Glugy ::

Ni problem da ne želimo mladih na internetu. Tle je men v bistvu vseeno.
Problem je da se mora v ta namen identificirat VSE KI SO NAD 15 LET in hranit dokaz da si identifikacijo speljal. Drugače bodo tvojo stran kaznoval ker ne boš imel dokaza da si jih identificiral kot nad 15 letne.

Ne gre za to da se preprečuje premladim bit na internetu. Gre za uničevanje anonimnosti, s tem pa tud svobode interneta ( kolikor jo je še ostalo ) . Internet bo postal centraliziran sistem tak kot ga imajo na Kitajskem za obvladovanje množic in skrivno maščevanje političnim aktivistom ki niso povšeč oblasti. To je to. Nič drugega.

Ne gre za mladostnike gre za demokracijo. Če bi se šlo za mladostnike bi se lotil odgovornosti staršev. Sej ni težko preverit če je bil mladostnik na internetu.

Lahko gremo v prepoved mladostnikov na internetu, samo naj to kazensko odgovornost nosi starš ne pa neka tuja ameriška korporacija.. To je totalna neumnost in pesek v oči.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Glugy ()

Ales78 ::

Pravilno, to rabimo tudi v Sloveniji. Čimprej.

Gregor P je izjavil:

Kar je butasto je, da je to naloga staršev, ne pa neke zakonodaje. Moj otrok ve, kaj so družbena omrežja, a jih ne uporablja (jih niti ne more, ker so vse naprave v hiši pod starševskim nadzorom).

Naloga staršev je, da tudi ne vzgajajo kretenov, pa so vzgojili tako milenijce kot vse naprej.

Tako, da to bo slab argument za "butasto".

nekikr je izjavil:

Starši niso sposobni/nočejo omejiti otrokom uporabe tega, zato bo vmes posegla država. Pravilno.

Tako je.
Vas zanima, zakaj zares plačujete visoke davke na plačo?
Ne, ni javni sektor, subvencionirate kapital:
https://slo-tech.com/forum/t801136/p8630739#p8630739

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ales78 ()

darkotri ::

Podpiram.
Velikani bi linkali registracijo oz login na token pridobljen iz verifikacijskega sistema - anonimen, le potrditev STAR +16let. Na drugi strani, bi verifikacijski program pridobil le podatek, da je oseba A zahtevala potrditev za stran C, brez ostalih podatkov.

Če bi bil zakon dobro spisan in omejil pravice verifikacijskega portala, ne vidim problemov.
S tem bi Dancem in ostalim kontrol frikom delno zadostili in ne bi več težili s prejšnjim zakonom za dostop do messaging platform.
darko

d4vid ::

Vse velikane (fb, yt, tiktok) ke treba vsekat po prstih in onemogočit algoritme. Dokler je FB prikazoval samo objave prijateljev, ni bil nihče po cele dneve na telefonu/računalniku. Sedaj s temi algorotmi pa ti prikazuje, kar ti je zanimivo in lahko "scrollaš" po par ur, preden se zaveš koliko časa si zagonil.

Na FB in IG vidim mogoče 5% objav oseb, ki jih imak za prijatelje. vse ostalo je "meni prilagojena vsebina".
Za družbeno omrežje, ki mi prikazuje samo objave prijateljev, bi še kak € plačal. Za gnoj od FB niti pod razno.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

TucoX ::

Pa marsikaterega starega vola bi tudi bilo treba ven vrečt iz socialnih omrežij.

gen Maister ::

driftwood je izjavil:

starši teh otrok ne bi smeli pustiti, da država prevzame pobudo.

:)):)):))

Menda starši ne znajo uporabljati teh omrežij, zdaj pa pričakujejo, da jih bodo znali otroci!?? :)

Karamelo ::

Velikim firmam kot so apple, samsung in google niti ni v interesu da bi omejili uporabo otrokom saj se njihove aplikacije kot so familylink in apple familyshare ali karkoli je že, tako slabe, da človek obupa in otrok zlahka obide njihove zaščite oz app time limite. Nekatere aplikacije niti ne upoštevajo sistemskih omejitev kar je neverjetno za tako velike firme.

Socialna omrežja niti niso tak problem, problem so bolj shortsi oz kratki videi, to bi morali prepovedati za vse starosti. Danes te shortse rinejo v vse možne aplikacije, tudi v spotify in viber, in potem otroku ne moreš več omejiti tega sranja, ker neko komunikacijo bi mu vseeno rad pustil. Snapchat je pa itak čista megla.

Tudi učitelji so se navadili da imajo froci telefone. Sedaj imajo pravila da jih morajo pri pouku dajati v posebne škatle. Nazadnje mi je povedal, da ga je učitelj okregal, ker je rekel, da nima telefona, ker smo mu ga vzeli, in mu učitelj ni verjel in se je moral z njim o tem pregovarjati. Seveda mu zdaj učitelj ne zaupa in misli da ga je nalagal, ker pač danes ima vsak telefon, drugače si lažeš.

Tisti ki pravite, da tamali nima dostopa do omrežij doma, verjemite, da ga ima v družbi prijateljev v šoli in mu nobena stvar tako ne uide. Tam vidijo vse, in to že od 3. razreda osnovne šole, kjer so nekateri že morali v šoli pokazati svoje najnovejše iphone, v tem primeru seveda je krivda staršev, ampak nekateri starši so res pacienti in živijo v svojem svetu, ker "moja tamala pa že ne bo šla za en teden na tabor, ne da bi bil z njo v kontaktu". Svet je ponorel s temi napravami in čisto smo izgubili komnpas.

Pametni telefon z socialnimi aplikacijami z shortsi je najslabša stvar kar se je zgodila človeštvu.

blink ::

d4vid je izjavil:

Vse velikane (fb, yt, tiktok) ke treba vsekat po prstih in onemogočit algoritme. Dokler je FB prikazoval samo objave prijateljev, ni bil nihče po cele dneve na telefonu/računalniku. Sedaj s temi algorotmi pa ti prikazuje, kar ti je zanimivo in lahko "scrollaš" po par ur, preden se zaveš koliko časa si zagonil.

Na FB in IG vidim mogoče 5% objav oseb, ki jih imak za prijatelje. vse ostalo je "meni prilagojena vsebina".
Za družbeno omrežje, ki mi prikazuje samo objave prijateljev, bi še kak € plačal. Za gnoj od FB niti pod razno.

To kar FB prikazuje na casovnici zadnjih nekaj let, niso nic drugega kot digitalne smeti. Ampak tega ni potrebno prepovedovati, tega preprosto ne konzumiras. Sicer pa za vse ki zelijo ponovno videti objave brez smeti kot nekoc, obstaja sekcija imenovana Viri:
Prijatelji: https://www.facebook.com/?filter=friend...
Skupine: https://www.facebook.com/?filter=groups...
Strani: https://www.facebook.com/?filter=pages&...

Ales78 ::

d4vid je izjavil:

Za gnoj od FB niti pod razno.

Saj plačuješ, in to mastno. S svojimi podatki.

Karamelo je izjavil:

Pametni telefon z socialnimi aplikacijami z shortsi je najslabša stvar kar se je zgodila človeštvu.

Nedvomno, kar je pa najbolj noro, da je aplikacij, ki jih zares rabiš, samo nekaj. Vse ostalo je neko sranje, ki obljublja neko korist, dejansko pa jih papir in svinčnik pustita daleč zadaj.
Vas zanima, zakaj zares plačujete visoke davke na plačo?
Ne, ni javni sektor, subvencionirate kapital:
https://slo-tech.com/forum/t801136/p8630739#p8630739

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ales78 ()

DeeJay ::

socialna omrežja prepovedat za vse
Don't f with me.

kanarin ::

d4vid je izjavil:

In kdo te točno sili, da skrolaš po teh aplikacij ? Pač počni kaj pametnejšega, produktivnejšega če te moti, kdo ti to brani ?

SkyNet ::

Shegevara je izjavil:

mtosev je izjavil:

mi lahko prosim pošlješ svoje osebne podatke na zs, da preverim če si dovolj star za uporabo slo-tech družbenega omrežja. ne skrbi, tvoji podatki so na varnem.

zgleda podpiraš to sranje, tako da nimaš proti da neki neznanc obdeluje tvoje osebne podatke.

Čakam.

Zelo redko se odzovem na tako očiten ragebait (ali čisti idiotizem) ampak če samo odpreš profil uporabnika mtosev vidiš, da je bil registriran leta 2004, torej je zagotovo starejši od 14/15 let. Še njegovo ime in priimek imaš za božjo voljo.
Če tega ne znaš preveriti sam, potem absolutno nisi kvalificiran za obdelavo kakršnih koli podatkov kaj šele osebnih podatkov.

Čakaj kolikor hočeš, funkcionalna pismenost ti ne bo kar padla v naročje.
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

kanarin ::

Karamelo je izjavil:

Isto so govorili naši starši za televizijo desetjetja nazaj. In kaj je točno zdaj narobe z našo generacijo ? Saj kdo pa vas sili da to uporabljate - lahko se preselite tudi nazaj v jame ali gozd in živite brez vsake elektronike.

NuMaN ::

Zavrti si Šifrerja ...

Sicer se tehnološkemu napredku ne da izogniti (preden me kdo označi za ludista).

Danes se vračam s sprehoda, pa dve punci hodita druga ob drugi, in vsaka bulji v svoj fonček in skrola ...

SkyNet je izjavil:

Shegevara je izjavil:

mtosev je izjavil:

Čakam.

Zelo redko se odzovem na tako očiten ragebait (ali čisti idiotizem) ampak če samo odpreš profil uporabnika mtosev vidiš, da je bil registriran leta 2004, torej je zagotovo starejši od 14/15 let. Še njegovo ime in priimek imaš za božjo voljo.
Če tega ne znaš preveriti sam, potem absolutno nisi kvalificiran za obdelavo kakršnih koli podatkov kaj šele osebnih podatkov.

Klikni še na Šegevaro.

Kako ne pozna mtoseva po dvajsetih letih na ST, tudi ne vem ...
Imam 124,9 delnic Vzajemne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NuMaN ()

Glugy ::

Karamelo je izjavil:

ker "moja tamala pa že ne bo šla za en teden na tabor, ne da bi bil z njo v kontaktu". Svet je ponorel s temi napravami in čisto smo izgubili komnpas.

To je res neumnost. Ko nas ni blo za cel teden smo se še zmer lahk po telefonu pogovarjal, pač si iz stacionalnega telefona poklical domov. Če to no opcija pa sej je dost da imajo učitelji telefon pa lahko pokličejo starše da se lahko z otroci pogovorijo. Da se iz neznane številke klicat če je problem da nočejo da bi jih starši klical pa tečnaril. Vse se da zrihtat. Ne rabi pa otrok imet telefona.

Če pa že naj se pa na ravni evropske unije zritha poseben operacijski sistem prilagojen za telefone mladostnikov, da nimajo nepotrebnega sranja nameščenga in da še vedno lahko kličejo pa se med sabo pogovarjajo. Mislim vse je boljš kot pa ta identifikacija za starost.

Karamelo ::

kanarin je izjavil:

Karamelo je izjavil:

Isto so govorili naši starši za televizijo desetjetja nazaj. In kaj je točno zdaj narobe z našo generacijo ? Saj kdo pa vas sili da to uporabljate - lahko se preselite tudi nazaj v jame ali gozd in živite brez vsake elektronike.

ni problem napredek in tehnologija in vsi ti super appi, problem je to scrollanje zaradi teh shortov, ki ljudi poneumljajo, jemljejo čas zad druge bolj pametne stvari in v ničemer niso vezani na starost...tudi jaz to počnem in je res neumno, ampak je kot neka odvisnost

Shegevara ::

SkyNet je izjavil:

Shegevara je izjavil:

mtosev je izjavil:

Čakam.

Ne, ragebait pomeni, da nekoga razjeziš, to kar pa jaz nameravam je pa bolj izziv, pa četudi samo za razmislek.

Da ne skreneno preveč od tematike. To, da ima nekdo račun iz 2004 ne pove nujno vsega o njegovi starosti. Lahko je to recimo družinski račun, lahko je tudi slučajno naprava dostopna vsem ker je račun privzeto prijavljen na napravi, ki nima stroge blokade, da jo uporablja le ena oseba.

Zato mi je recimo smešen argument, da če starši niso prepovedali interneta otrokom bo to poskrbela država "s spoštovanjem zasebnosti". Give me a break... :D
Rešitev je lahko bodisi izredno invazivna in efektivno, da se ti (po možnosti vsakič) pobere z vsakim dostopom en kup osebnih podatkov, ali pa je neinvazivna, kot recimo zero-knowledge-proof, kjer pa itak lahko odrasla oseba da mladoletnemu dostop do naprave z lastno overeritvijo starosti... kar je pa čist isto kot je sedaj in spet nismo nič rešili, samo dodali nek dodaten annoyance vsem polnoletnim, da se vedno in za vse verificirajo.

Torej maš na izbiro totalno invazivno kontrolo in zbiranje biometrije povsod in za vsako stvar ali pa zero-knowledge zmazek, ki ničesar ne bo rešil, ker se ga brez problema lahko obide.

Samo to še povem, da sem imel že večkrat veliko bolj kvalitetne in poglobljene pogovore v življenju z mladoletno osebo kot pa doživljam tule na slotechu od nekaterih "veteranov", kot je mtosev.
Če že, bi raje videl neko IQ verifikacijo na slo-techu kot pa starostno.

Meiniken2 ::

Ta gonija za denarjem je itak vse uničila. Socialna omrežja so včasih dejansko bila namenjena povezovanju ljudi, igre so dejansko bile dobre, operacijski sistemi so služili svojemu namenu,... Danes temu ni več tako.

Ko so ugotovili, da lahko poleg tega še mastno zaslužijo so seveda obrali to pot. In tako se je začel enshitification vsega. Danes je user retention najbolj pomembna metrika. Seveda zraven vse telemetrije, ki jo izvajajo. Najprej microsoft na nivoju operacijskega sistema (ali google/apple na telefonih), potem pa še vsak program/spletna stran posebaj.

Osebno mislim, da je odgovornost za to kakšne vsebine njihov otrok gleda na internetu na starših. Hkrati sočustvujem s starši, ker biti danes starš je povsem drugačna zgodba kot pa 20 let nazaj. Danes moraš biti na tekočem kaj je "in" ter se hkrati bojevati s temi ogromnimi podjetji, katerih cilj številka 1 je "zasvojitev" oziroma manipulacija uporabnika (v tem primeru otroka), da na njihovi storitvi preživi čimveč časa oziroma celo kaj kupi (mikrotransakcije).

Rešitve ne vidim v omejevanju (ki sicer v določeni meri deluje) ampak izobraževanju.

Zgodovina sprememb…

miroB ::

Ja dejansko bo anonimnost na internetu manjša, če bo to uveljavljeno. Upam da bo. Sicer pa anonimnosti na internetu že dolgo ni. No zdaj se bo našel nekdo, ki bo trdil da je, ker uporablja nevem kero verzijo bsd, ali debian, in Tor, pa itd...

Starši so(smo) totalno odpovedali, pri omejitvi uporabe sociale za otroke, zato je prav da država poseže vmes. Če se ne motim je zadnja povprečna velikost attention Window, manj 1 min. Zelo zaskrbljujoče.

Ti walleti, ponudnikom storitev ne bodo posredovali osebnih podatkov, samo atestation, za claim da je uporabnik starejši od zahtevane vrednosti.
Podobno kot deluje nakup čikov na avtomatih v Nemčiji. Preberite si zakaj tam rabiš kreditno kartico, čeprav plačaš z gotovino.

Zakaj lahko samo država tu naredi nek red? Ker velika večina staršev ni sposobna boriti se proti ponudnikom socialnih omrežij. Npr, v razredu moje male, ima starševski nadzor na telefonu samo ona in še dva. Koliko se jih pa doma pogovarja o škodljivosti sociale za razvoj, pa nimam pojma. Pa še tisti ki nekaj delamo v tej smeri, smo v zelo podrejenem položaju. Borimo se z armado inženirjev, psihologov, neomejeni CPU moči, itd, proti kateri se boriš za otrokovo pozornost...
Imho ima samo država dovolj velike vzvode za boj proti zgornjemu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: miroB ()

d4vid ::

kanarin je izjavil:

d4vid je izjavil:

Za družbeno omrežje, ki mi prikazuje samo objave prijateljev, bi še kak EUR plačal. Za gnoj od FB niti pod razno.

In kdo te točno sili, da skrolaš po teh aplikacij ? Pač počni kaj pametnejšega, produktivnejšega če te moti, kdo ti to brani ?

Noben. Ne govorim samo o sebi, govorim na splošno. Zadeva zasvoji zelo hitro in to so legalne droge. Noben ne zna več preživet brez pametnega telefona, cela panika, če crkne internet za pol ure.

To, da ne plačujem z denarjem, pač pa s časom, sem mislil, da je na S-T samoumevno.

Jaz pa namesto scrollanja raje počnem kaj drugega: učim se kitaro, izdelujem izdelke iz lesa, šravfam elektroniko, 3D tiskam in rišem, pa še marsikak drug hobi se najde, poleg redne službe, dela na kmetiji in drugih obveznosti. S kolegi grem raje na pivo, kot da jim lajkam objave na FB.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Zgodovina sprememb…

• spremenil: d4vid ()

Squirrel ::

Ko ste pa sami visel na IRCu, na astalavisti nukerje iskali, pa na glasujzame desetkice talali ^BeJbIkAm^ in _sLaTkiCaM_ je bilo pa kar okej. :))

starfotr ::

Podpiram. 18 let bi morala biti meja.

Ampak kaj je z Dansko? Pred nekaj dnevi chat control, sedaj družbena omrežja.

Če se s chat controlom nisem strinjal, je pa tole sedaj mnogo bolj smiselno.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V EU bodo v petih državah preizkušali aplikacijo za preverjanje polnoletnosti

Oddelek: Novice / Zasebnost
182727 (1134) tomlin
»

Danska vlada želi prepovedati telefone v šolah (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
615995 (3892) nekikr
»

Na Norveškem želijo povišati starostno mejo za uporabo družbenih omrežij

Oddelek: Novice / Ostale najave
214336 (2810) energetik
»

Good Boys

Oddelek: Sedem umetnosti
374861 (4043) imagodei
»

Britanska vlada od ponudnikov spletne pornografije zahteva, da tudi dejansko preverij

Oddelek: Novice / NWO
4620341 (17530) CooDy

Več podobnih tem