Forum » Loža » Sparkasse ukinitev GEG tablic
Sparkasse ukinitev GEG tablic
Glugy ::
Včeraj sem po navadni pošti dobil pismo kjer piše da bo storitev ukinjena "v prihodnjih dneh".
Ja hvala niti datuma mi ne napišejo? Iz vrat na nos. Lahko bi mi povedal mal prej ane ne pa par dni pred ukinitvijo.
Nikjer tud ni navedenega razloga za ukinitev. Piše samo da naj naročim aktivacijsko kodo za M.Stik dokler se še lahko prijavim. Sicer bom verjetno moral iti fizično v poslovalnico izgubljat čas.
A je še kakšna alternativa al je res nujno nalagat vsako neumnost na telefon?
Jz sm pred leti zanalaš izbral GEG tablico in jo tud plačal ker nočem imet preveč vse nesnage na telefonu. Mi bodo vrnil denar?
Nevem al hočejo podatke o nas al v čem je tle fora da nočejo več dopustit GEG tablic.
Sej le te ne delajo nič drugače kot aplikacija, pač generirajo kodo. Zakaj uničevat nekaj kar deluje? Poleg tega je pa GEG tablica še fizično varna pred internetom in nikomur ne pošilja podatkov.
Kakšne so vaše izkušnje/mnenja glede tega?
Ja hvala niti datuma mi ne napišejo? Iz vrat na nos. Lahko bi mi povedal mal prej ane ne pa par dni pred ukinitvijo.
Nikjer tud ni navedenega razloga za ukinitev. Piše samo da naj naročim aktivacijsko kodo za M.Stik dokler se še lahko prijavim. Sicer bom verjetno moral iti fizično v poslovalnico izgubljat čas.
Jz sm pred leti zanalaš izbral GEG tablico in jo tud plačal ker nočem imet preveč vse nesnage na telefonu. Mi bodo vrnil denar?
Nevem al hočejo podatke o nas al v čem je tle fora da nočejo več dopustit GEG tablic.
Sej le te ne delajo nič drugače kot aplikacija, pač generirajo kodo. Zakaj uničevat nekaj kar deluje? Poleg tega je pa GEG tablica še fizično varna pred internetom in nikomur ne pošilja podatkov.
Furbo ::
Ta vprašanja pošlji njim, po možnosti še javno na kakem njihovem socialnem profilu.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Ales78 ::
Točno tole je, hočejo pokrasti podatke iz telefona, enako kot razne Ikea, Lidl itd.
Zakaj SDS profitira, če ne greste volit, oddate neveljaven glas ali
volite stranko, ki ne pride v parlament. Razloženo:
https://slo-tech.com/forum/t835230/p8641476#p8641476
volite stranko, ki ne pride v parlament. Razloženo:
https://slo-tech.com/forum/t835230/p8641476#p8641476
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: delavec44 ()
bbbbbb2024 ::
Včeraj sem po navadni pošti dobil pismo kjer piše da bo storitev ukinjena "v prihodnjih dneh".
To vsi ukinjajo, to je imela bivša SKB (sedaj OTP). Jaz sem urejal GEG kalkulatorje 12+ let nazaj. To je drugače major pain in the ass. Ali jih konfiguriraš na enem mestu, pa varno razpošiljaš ali pa na več mestih in tvegaš, da kaj ne bo delalo, ker ljudje niso usposobljeni. Svojčas so bili eni strojni konfioguratorji, kjer je GEG dobila svojo kodo preko kontaktnega konfiguratorja. To je bilo iber drago.
Drugače pa še baterije crkujejo in jih folk ne zna zamenjati.
Dosti stvari je off. To je bila super rešitev za leto 2000. Za 2025 not so much. Smart telefon je več kot primeren nadomestek, z nekaj minusi, seveda.
Lonsarg ::
Prav bi bilo da banke podprejo FIDO(Passkey) standard pa se sam odlocis kje bos imel kljuc, hardware/software PC/Tel... Saj v praksi bo sicer manj kot 1% populacije to resevalo mimo aplikacije, ampak lepo bi bilo.
Jaz recimo imam banko LON kjer so varnost outsoursali na Rekono. Rekono pa podpira tudi Passkey tak da bi ce bi hotel lahko imel tudi fizicni kljuc, ampak sem prelen in imam pac aplikacijo plus eOsebno kot backup.
Jaz recimo imam banko LON kjer so varnost outsoursali na Rekono. Rekono pa podpira tudi Passkey tak da bi ce bi hotel lahko imel tudi fizicni kljuc, ampak sem prelen in imam pac aplikacijo plus eOsebno kot backup.
Sindrom ::
Meni so isto poslali, pa sem bil zelo presenečen, da ni bilo zraven nobenih navodil za tiste, ki pametnih telefonov nimamo.
Sem jih nedavno kontaktiral, pa so odgovorili, da je poleg aplikacije možno uporabti še kvalificiran certifikat od Halcoma.
Tega je seveda treba urediti v lastni režiji in ga kupiti pri Halcomu. Dobi se tak na USB ključu, ki stane 130€ in velja 10 let oz. malo cenejši na kartici, kjer pa moraš zraven naročiti še čitalec.
S tem certifokatom pa lahko poleg banke dostopate še do drugih spletnih strani... eUprava, eDavki, itd.
Tko, da ga bom jaz očitno moral naročiti, če bom želel še naprej uporabljati spletno banko.
Čudno pa se mi zdi zakaj ne podpirajo ta novih digitalnih osebnih izkaznic.
Sem jih nedavno kontaktiral, pa so odgovorili, da je poleg aplikacije možno uporabti še kvalificiran certifikat od Halcoma.
Tega je seveda treba urediti v lastni režiji in ga kupiti pri Halcomu. Dobi se tak na USB ključu, ki stane 130€ in velja 10 let oz. malo cenejši na kartici, kjer pa moraš zraven naročiti še čitalec.
S tem certifokatom pa lahko poleg banke dostopate še do drugih spletnih strani... eUprava, eDavki, itd.
Tko, da ga bom jaz očitno moral naročiti, če bom želel še naprej uporabljati spletno banko.
"If privacy is outlawed, only outlaws will have privacy." - Phil Zimmerman
NuMaN ::
Ali si kupi poceni android telefon samo za banko ali pa greš na banko, ki ima rekono, sigenca certifikat si urediš enkrat na upravni enoti, nato ga podaljšuješ.
Nekdo je omenil LON, sam vem za DH, ki ima rekono.
Nekdo je omenil LON, sam vem za DH, ki ima rekono.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.
Nikonja ::
Meni so isto poslali, pa sem bil zelo presenečen, da ni bilo zraven nobenih navodil za tiste, ki pametnih telefonov nimamo.
Certifikat je zastonj na javni upravi če se res bojiš pametnega telefona, čeprav ne razumem zakaj, ker je velikooo stvari precej lažje, ampak predvidevam da si ti tudi eden od unih kateri položnice na pošti plačujejo. Pa leta ne morejo bit izgovor ker tudi moji starši (čez 70) so prezadovoljni da jim ni treba it na banko!
Pač greš s časom ali ostaneš zadaj sam, žal je tko pri vsem....
karafeka ::
Sparkasse že dolgo ne podpira več sigence - zastonj certifikata. Sem se tudi jaz pritoževal, na koncu imaš pa samo 2 izbiri, ali vsakih par let kupiš pametni telefon (ker mora bit up to date) ali pa zapreš račun. No, v bistvu imaš samo eni izbiro, ker maš te mobilne aplikacije dandanes pri vsaki banki, brez bančnega računa pa me moreš biti...
delavec44 ::
Ni treba pretiravati. Imam 6 let star telefon, pa bo za večino bank še dober par let. Android 11.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
WhiteAngel ::
Fascinantno mi je, kako blazno komplicirani so vsi ti sistemi in aplikacije evropskih bank. Medtem kripto borze, ki obračajo milijarde (binance, coinbase, kraken, tudi bitstamp), lepo furajo username, password in TOTP.
Uporaba aplikacije kot authenticator je sicer tako enostavna kot varna, tu ni problema (ok enostavnost je odvisna od implementacije, ampak v osnovi je enostavno). Problem je ce je to edina moznost, potem odpadejo vsi ki nimajo uradnih Google/Apple naprav. In to ni ok da vecina bank podpre zgolj ta doupol (ki sicer pokrivata 99% trga).
Ampak ja kot receno Delavska Hranilnica ter Banka LON (morda se katera?) obe podpirata prijavo v banko preko Rekono in tam dobis polno svobodo kako se prijavljas. Tako da ce nimas ali noces uporabljat Google/Apple mobilnih trznic potem je za razmislit o menjavi banke.
Tudi Rekono sicer ni brez problemov, recimo meni ni slo prenesti mobilno aplikacijo Rekono na drug telefon ko sem disablal SMS login, sem ga moral zacasno nazaj omogocit da sem spravil na nov telefon Rekono in nato spet disable, SMS pac ni varna zadeva :) Ampak razen tega lapsusa pa mi je Rekono zlo fajn. Inicialna nastavitev zna biti za popolnega laika malo tecna ker je mal vec korakov. Bi pa definitivno priporocal Banke ki podpirajo Rekono vsem advanced uporabnikom. SMS, Passkey, eOsebna, mobilna aplikacija... poljubno disablas/enablas te nacine prijave za 2FA.
Ampak ja kot receno Delavska Hranilnica ter Banka LON (morda se katera?) obe podpirata prijavo v banko preko Rekono in tam dobis polno svobodo kako se prijavljas. Tako da ce nimas ali noces uporabljat Google/Apple mobilnih trznic potem je za razmislit o menjavi banke.
Tudi Rekono sicer ni brez problemov, recimo meni ni slo prenesti mobilno aplikacijo Rekono na drug telefon ko sem disablal SMS login, sem ga moral zacasno nazaj omogocit da sem spravil na nov telefon Rekono in nato spet disable, SMS pac ni varna zadeva :) Ampak razen tega lapsusa pa mi je Rekono zlo fajn. Inicialna nastavitev zna biti za popolnega laika malo tecna ker je mal vec korakov. Bi pa definitivno priporocal Banke ki podpirajo Rekono vsem advanced uporabnikom. SMS, Passkey, eOsebna, mobilna aplikacija... poljubno disablas/enablas te nacine prijave za 2FA.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Certifikat je zastonj na javni upravi če se res bojiš pametnega telefona, čeprav ne razumem zakaj, ker je velikooo stvari precej lažje, ampak predvidevam da si ti tudi eden od unih kateri položnice na pošti plačujejo. Pa leta ne morejo bit izgovor ker tudi moji starši (čez 70) so prezadovoljni da jim ni treba it na banko!
Pač greš s časom ali ostaneš zadaj sam, žal je tko pri vsem....
Zastonj certifikati niso vredu oz. jih banka ne podpira, tako da je za Sparkasse Halcom edina možnost za zdaj. Motiš se glede plačevanja položnic na pošti, ker jih plačujem v Net.Stik-u. Ampak če dostopa ne bom uredil, jih bom verjetno res moral plačevati napošti. Pri meni niso izgovor leta ampak varnost, ker sem se pač odločil za malo višji standard. Generatorji gesel oz. certifikati na ključku se mi zdijo precej bolj varni od tistih pametnih telefonov, kamor vsi nameščato miljon aplikacij, ki potem samo vohljajo za vami levo in desno. Jaz pravm: Pametni ljudje ne rabijo pametnih naprav.
Problem je ce je to edina moznost, potem odpadejo vsi ki nimajo uradnih Google/Apple naprav. In to ni ok da vecina bank podpre zgolj ta doupol (ki sicer pokrivata 99% trga).Točno to. Saj so letele pritožbe tudi čez tisto digitalno denarnico eID ali kaj je že, ki jo pripravlja Evropska Unija. Delovala pa naj bi le na androidu in pa iOS. Pritožbe so bile da ni alternativ, saj mora državljan EU-ja tako, če želi storitev sploh uporabljati, sprejeti pogoje uporabe za operacijski sistem Android oz. iOS, ki pa sta produkta ameriških firm.
Pri Rekono me pa zanima ali ta sploh podpira kakšne samostojne alternative telefonom npr. certifikat na ključku ali pa passkeys oz. FIDO ne da jim moraš zraven nujno dati še mobilno telefonsko številko?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Sindrom ()
NuMaN ::
In zdaj boš imel višje stroške za enako rešitev, ki smo ti jo predlagali.
Kupiš android telefon za manj kot 100 e, z najbolj novim sistemom, imaš zgolj za banko.
Saj načeloma imaš prav, tudi meni gre neuporaba sigenca certifikata na bankah na živce, skoraj vsi so to sčasoma ukinili.
Potrebna bi bila regulacija s strani države, tudi glede cen vodenja najbolj osnovnega računa.
Kupiš android telefon za manj kot 100 e, z najbolj novim sistemom, imaš zgolj za banko.
Saj načeloma imaš prav, tudi meni gre neuporaba sigenca certifikata na bankah na živce, skoraj vsi so to sčasoma ukinili.
Potrebna bi bila regulacija s strani države, tudi glede cen vodenja najbolj osnovnega računa.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.
mojsterleo ::
Kolk so te spletne banke kaj varne? Meni so mesec dni nazaj preko paypal računa, ki ga nimam in ne kartice ne TRR številke nikoli uporabil na netu, spleli s TRR dol 2x po 30 eurov pri NLB. NLB je očitno pod nekim pritiskom hekerjev ali napadalcev. Sem dal reklamacijo ampak še ni odgovora.
Pri Rekono me pa zanima ali ta sploh podpira kakšne samostojne alternative telefonom npr. certifikat na ključku ali pa passkeys oz. FIDO ne da jim moraš zraven nujno dati še mobilno telefonsko številko?Podpira FIDO, sem uspesno dodal fizicni Yibukey kot 2FA za Rekono.
Telefonsko rabis za inicialno registracijo mobilne Rekona aplikacije nisem 100% ampak za inicialno povezavo do banke tudi zna biti problem brez telefonske, bi se morda dalo preko eOsebne amlak ni zihr. Amlak dobro to je le inicialno.
Je pa mal scary ce hoces uporabljat Visa potrjevanje placila kreditnih kartic (pri LON potrjujes preko Rekona tudi to), ker rabis vpisat dejanski PIN bancne kartice (seveda ga nato gres spremenit). Visa/Mastercard potrjevanje je omejeno na mobitel, tak da ce hoces bit brez mobitela ti bo Rekona resila le klasicno spletno banko, ne bo ti pa resila placevanje z kreditno, bos brez tega ce ne bos imel mobitela z uradnim Google/Apple.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Tole glede kreditne kartice sem tudi opazil pri Sparkasse, saj v Net.Stik-u nimajo možnosti potrjevanja plačil z njihovim Mastercard-om. Tudi po pogovoru so mi zagotovili, da ne vejo, če sploh kdaj bo na voljo. Ampak pustimo se presenetiti. Za enkrat večinoma kupujem le na nemškem Amazon-u, kjer do danes še nisem imel kakšnih bistvenih težav s potrjevanjem plačil (jih ni treba potrjevati). Sicer pa opažam, da se kreditne kartice za lokalna plačila počasi opuščajo. Npr. na Amazon.de je sedaj možnost direktne SEPA bremenitve bančnega računa in za to ne rabiš več kreditne kartice.
lp
lp
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Delavska hranilnica (strani: 1 2 3 4 … 15 16 17 18 )Oddelek: Loža | 230050 (5501) | delfinus |
| » | Z novo aplikacijo eOsebna je za podpis dovolj zgolj mobilni telefon (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Varnost | 9196 (1752) | MrStein |
| » | Rekono App (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 9346 (2759) | EjTi |
| » | Menjava banke (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 39308 (22404) | nejc_nejc |
| » | Digitalno bančništvo (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14544 (11765) | SVGA |