» »

Bolj podroben opis mizarskega dela in lesnega materiala

Bolj podroben opis mizarskega dela in lesnega materiala

mizarskaroka ::

Zdravo fantje, želim si bolj natančno razumet, kako točno moderni mizarji obdelujejo les, kaj naročijo iz velikih fabrik in kaj delajo sami v svojih malih delavnicah ter malo o terminologiji predmetov in postopkov. Kako se sploh odločajo, kateri tip materiala bo najprimernejši za različne tipe pohištva.

Našel sem par velikih trgovcev, ki prodajajo iverne plošče. A mizar pri njih naroči vse že dokončno obdelane in na mero odrezane elemente? Ali jih obrezujejo tudi sami? Samo potem morajo sami prilepiti nazaj robove ane? Se še lepijo tudi tanke masive (furnir) ali se to tudi naroča od veletrgovcev?

Kako se pravilno imenujejo vrezani/frezani vzorci na ličnicah omaric? Enojni rob, dvojni rob, poševni vrez, "ekstrudiran" rez ali nanos..?

Se to vrezuje že v fabriki, ali kupijo na eni strani nedokončano iverno ali kako drugo ploščo, jo pofrezajo v domači delavnici in nato sami prilepijo na površino zaključne plastične sloje? Laminat ali še kaj tanjšega bolj foliji podobnega?

Katere vse obdelave so potrebne, če se naknadno reže in lepi sloje? Lakiranje? Še kaj?

Se da obstoječim ivernim ploščam kaj dodat na površino, kar spremeni teksturo? Recimo zmanjša ali poveča hrapavost.

Kdo so še veliki dobavitelji plošč poleg Lesoprodukt, JAF..

Poplava imen za različne tipe "plošč" me precej mede:

- MDF
    - HDF
    - Iverne plošče (a ni to MDF?)
    - Furnirne plošče (je to zgolj "oblečena" iverna plošča)
    - LHDF? Lesomal?
    - Optiboard?
    - Akrilne plošče?

Kaj sploh izbrati za pohištvo in kako tehtati lastnosti in ceno?

mizarskaroka ::

Berem zdaj https://www.mojmojster.net/clanek/543/M... in vidim, da sem pomešal cel kup različnih zadev, sploh MDF z iverko ;((

DamijanD ::

Stranka mora povedati ali želi masiven les ali ne. Ampak verjetno ni to smiselno za vse zadeve...

Pinturicchio ::

Masiven les se v notranji opremi skoraj ne uporablja več. Večinoma iveral in MDF.

bm1973 ::

Problem današnjih mizarjev je, da nimajo na zalogi masivnega lesa.

Nihče ga ne kupi na zalogo in pravilno posuši, ker zato rabiš prostor.

Kak hrast še, vse ostalo ni variante.

Ko sem hotel narediti hrastove notranje police, ni bilo variante, da bi jih naredili v 3 mesecih.

iKst_ ::

V čem je bil pa problem? Na bolhi najdem en kup oglasov za suhe hrastove deske, plohe, trame...

Jaz imam notranje police, kuhinjski pult, mizo in še par malenkosti iz masive. Naredil sem sam, les sem šel pa normalno kupiti. Poklical, povedal koliko rabim in še isti dan šel iskati.

Drugače mizarji načeloma nimajo ravno ogromnih zalog lesa, ker to ni njihov biznis. Tudi avtomehanik nima na zalogi vseh kosov za vse možne avtomobile, ampak jih naroči v trgovini z avtodeli in zamenja.

iso2000 ::

Kolikor sem imel stika z mizarji se tudi po malem specializirajo. Eni delajo bolj kuhinje in pohištvo iz iverala. Drugi se bolj ukvarjajo z masivo, tretji stopnice itd. Kar se tiče iveralov, večji mizarji imajo svoje CNCje in kupujejo cele plošče, ter sami režejo kot jim paše. Manjši pa naročajo razrez pri veletrgovcih iveralov. Je pa tako, da za bolj eksotične barve in vzorce morajo potem vzeti celotne plošče. Torej, dobavitelj mu npr 2/3 nareže, ostalo pa dobi v kosu. Iverale se potem še robi, zopet večji mizarji imajo svoje robilke, manjši naročajo v sklopu razreza še robljenje.
Pri masivi je, kot opisano, problem s sušenjem, s tem se mizarji ne ukvarjajo več toliko. Pa tudi cene izdelkov so precej višje, dobavni roki so daljši. Trg za masivo je manjši in posledično seveda ni tako zanimiv za mizarje. Po drugi strani imaš ikeo in sorodne dobavitelje, kjer lahko dobiš pohištvo dokaj poceni. Dodajmo k temu še potrošniško naravnanost družbe, ko nekateri menjajo pohištvo, ker se ga naveličajo. In je še manj možnosti za masivno izdelane kose, ki jih imaš praktično celo življenje.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tipska kuhinja vs Mizar (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
987258 (3386) Utk
»

Mizar na Gorenjskem

Oddelek: Loža
452433 (1288) miha98
»