Forum » Loža » Tipska kuhinja vs Mizar
Tipska kuhinja vs Mizar
nokken ::
Zakaj pa rabiš omarice 123,7cm? Sicer včasih naredim kakšno malenkost iz lesa, opremo imam cheap iz Lidla in Bauhausa, pa mi vseeno rata biti natančen na milimeter, tam kjer je treba. Verjetno tudi nek profi mizar s solidno formatno žago nima težav odbiti dile na milimeter natančno.
Pa ne pozabi, da kuhinjo vgrajuješ v hišo. Zidarji in knaufarji ne operirajo z milimetri.
Ravno zato. Ker kuhinja ni narejena tocno za x120cm omarice ampak kot pac je bila. In potem lahko naredis da imas 5 omaric malo nestandardnih dimenzih, ali pa 5 omaric standardnih 120cm. Verjamem da bi bilo idealno da bi mere sten bile tocno taksne kot rabis kuhinjo ampak ker zidarji ne operarirajo z milimetri je stvar taksna kot je.
MikeRotch ::
Mene ne moti, da imam 5 omaric standardnih dimenzij + zaključne letvice na vsaki strani, da zadeva lepo pride od stene do stene. Nikoli še nisem gledal kuhinje in premleval kako drugačno bi bilo moje življenje, če bi bile omarice par milimetrov širše.
Ampak ok, dopuščam možnost, da komu to veliko pomeni. Še vedno trdim, da ni prav noben problem odrezati iverala na milimeter natančno. Ne rabiš CNCja za to.
Ampak ok, dopuščam možnost, da komu to veliko pomeni. Še vedno trdim, da ni prav noben problem odrezati iverala na milimeter natančno. Ne rabiš CNCja za to.
c3p0 ::
SLIKA 2
Tale je podobna zgornji. Mi je pa v uč padel podn. Tko se dela. Lesene deske.
Se še spomnete teh? I like them even today.
Pišuka, tole dvoje je kr noro hudo, vidim da so fotke iz bolhe, kake so ble cene? Predal za kruh rulz!
Take sem jaz metal ven, ko sem renoviral, je vzel foter od kolega. Niso bile v dobrem stanju, kakih 30 let uporabe za sabo, na več delih brez barve, malo napihnjeno, težko zapiranje... No, z veseljem, dosti časa in žilico si jih je obnovil in sem vesel zanj.
Tudi v kuhinji imamo vsaj 30% robe ki jo nikoli ne rabim, tak da mi tiste visoke pridejo čisto prav :)
Je pa res da bom v novem stanovanju imel 280 višino. Ampak še vedno zarad izgleda hočem omare do stropa, tak da razmišljam da bi strop za 30cm spustil samo v kuhinji (na nek lep dizajnerski način, v valovih da pada proti dnevni) in potem v ta spuščeni strop dal stropno napo, da se ne rabim j.. z napo v omarici (vidne nape pa itak odpadejo, grdo k smrt).
Indukcija z vgrajeno napo, draga kot žafran, ampak kdo še na to gleda... baje deluje OK. Moraš pa porihtat odvod zraka spodaj. Npr.:
https://www.gaggenau.com/gb/en/mkt-prod...
Bud_Bundy ::
Tudi v kuhinji imamo vsaj 30% robe ki jo nikoli ne rabim, tak da mi tiste visoke pridejo čisto prav :)
Je pa res da bom v novem stanovanju imel 280 višino. Ampak še vedno zarad izgleda hočem omare do stropa, tak da razmišljam da bi strop za 30cm spustil samo v kuhinji (na nek lep dizajnerski način, v valovih da pada proti dnevni) in potem v ta spuščeni strop dal stropno napo, da se ne rabim j.. z napo v omarici (vidne nape pa itak odpadejo, grdo k smrt).
Indukcija z vgrajeno napo, draga kot žafran, ampak kdo še na to gleda... baje deluje OK. Moraš pa porihtat odvod zraka spodaj. Npr.:
Ko pa mleko uide iz lonca, se zgodi kaj?
foofighter ::
Ven potegnes in pobrises spodaj. Te zgornji filtri so naceloma vsi za v pralni stroj.
Je pa od znamke do znamke odvisno kako globoko ima lovilno posodo spodaj in kje ima tiste fine filtre iz tkanine.
Za Bosch vem da ima dokaj plitko posodo in ti filtre lahko dokaj hitro zalije in unici. Bora ima dosti vecjo posodo in tudi te fine filtre bolj skrite da ti jih ne unici takoj.
Je pa od znamke do znamke odvisno kako globoko ima lovilno posodo spodaj in kje ima tiste fine filtre iz tkanine.
Za Bosch vem da ima dokaj plitko posodo in ti filtre lahko dokaj hitro zalije in unici. Bora ima dosti vecjo posodo in tudi te fine filtre bolj skrite da ti jih ne unici takoj.
foofighter ::
Sicer pa tud zdaj govorimo o ekstremnih primerih... ni mi se uspelo spraviti ven iz lonca toliko tekocine da bi zalil vse skupaj. Ce gre pa mleko ven, bo dosti vec casa potrebnega da se lepo ocisti plato, kot pa to da pobrises tist lovilc in filtre vrzes v pomivalca.
fikus_ ::
Vidim, da se pogovarjate o kuhalnih ploščah z vgrajeno napo. Slisal sem marsikaj, zato sprasujem uporabnika te kombinacije, kateri dejansko kuha tudi kaj, kako se obnese? Ali vlece topel zrak navzdol v napo, da ni vonjav po hisi?
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Pat_MaGroin ::
Jaz sem to hotel, potem pa videl, da ti zrak piha spodaj pod noge, kar pomeni, da imas poleti zastonj gretje :)
Lonsarg ::
Mja sem gledal te nape v indukcijo vgrajena pa glede na to kako pacamo v kuhinji se ne bi šel tega. Al vgrajena v zgornjo omarico da je nevidna al pa vgrajena v strop, v to dvoje sem se fokusiral. So pa stropne tudi 1kEUR+, tak da me ne bo prišlo nič ceneje kot če bi take v indukcijo vgrajene kupil :) Take vgradne v zgornjo omarico so pa dejansko od 130EUR dalje, tole sem vzel za kuhinjo od tašče: https://www.merkur.si/vgradna-kuhinjska... Ja te tapoceni so sicer bolj švoh, ampak itak napo prižiga zgolj za večje kuharije enkrat na mesec, ne za obična vsakodnevna kosila (za tisto pečenje mesa 15 minut res ni vredno prižigat, tudi ne če kaj v loncu delaš ker pokrov vse ujame). Prednost teh tapoceni je da so nizke in ti zgolj eno polico prostora vzamejo.
No da se vrnemo k temi kje kuhinjo vzet, to za taščo sam montiram in sem jo preko sestavisam.si naročil za 3500EUR, 5m dolžine kuhinje, vse do stropa (ob straneh in stropu lepa lična 6cm zaključna letev). Je res da je vse iveral, nisem šel v kake masive ali MDF. MDF lakirane fronte bi blo vsaj 500EUR ekstra naprimer in če bi zase delal bi najbrž to vzel.
V Ikei ne bi nič ceneje skozi prišel in bi bila kvaliteta malo manjša, pa še manj po meri (bi moral večje zaključne maske rezat da bi zaprl do stropa/sten Ikejino kuhinjo in ne bi enako lepo izgledalo, tukaj sem dal povsod 6cm zaključne letve).
No da se vrnemo k temi kje kuhinjo vzet, to za taščo sam montiram in sem jo preko sestavisam.si naročil za 3500EUR, 5m dolžine kuhinje, vse do stropa (ob straneh in stropu lepa lična 6cm zaključna letev). Je res da je vse iveral, nisem šel v kake masive ali MDF. MDF lakirane fronte bi blo vsaj 500EUR ekstra naprimer in če bi zase delal bi najbrž to vzel.
V Ikei ne bi nič ceneje skozi prišel in bi bila kvaliteta malo manjša, pa še manj po meri (bi moral večje zaključne maske rezat da bi zaprl do stropa/sten Ikejino kuhinjo in ne bi enako lepo izgledalo, tukaj sem dal povsod 6cm zaključne letve).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
kuglvinkl ::
Vidim, da se pogovarjate o kuhalnih ploščah z vgrajeno napo. Slisal sem marsikaj, zato sprasujem uporabnika te kombinacije, kateri dejansko kuha tudi kaj, kako se obnese? Ali vlece topel zrak navzdol v napo, da ni vonjav po hisi?
Bora dela preverjeno, če je izpuh speljan ven iz hiše.
Your focus determines your reallity
111111111111 ::
111111111111 je izjavil:
Zamenjaj mizarja.
Za katerega? Boljsega? Ga po vseh priporocilih in komentarjih ni, ker naj bi bil dalec najboljsi tu naokoli.
111111111111 je izjavil:
Ne bi se mogel bolj strinjat. Dober mizar, ki ti še vse opaše in zmontira je čista zmaga.
Saj to ti je verjetno jasno, da povsem isto naredi za zacetek mojster, ki pride stvari pomeriti, preden se odda narocilo v tovarno in nato monter, ki ti pride instalirati "tipsko" kuhinjo. Ja ok ne govorim o Ikeji, Rutarji in podobnih, ampak o resnih firmah, ki tudi pride nekaj(krat) vec. In tudi pri "tipskih" kuhinjah imas omarice sirine recimo 123.7cm... samo za razliko od lokalnega mizarja so zares 123.7cm ne 124cm pa pol mal pobrusimo da bo slo notri. ;)
Saj, pravim. Jaz imam lokalca, ki opremlja hiše kjer pohištvo in stopnišče stane 150k. Res je majster. Sem izredno zadovoljen.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
ferko2 ::
Nekaj je kuhna, nekaj popolnoma drugega pa montaža kuhinje.
Ko prideš v salon vse zgleda lepo ker je gor na osb plati, dostop ma pa z vseh strani in zgleda v nulo. Realnost je nekaj popolnoma drugega ker vsi robovi niso nujno I ampak tudi L pa kakšen zob, pa instalacije itd itd.
Vseeno al daš za kuhno 6, 18 ali pa 49k, pride en izkušeni monter, ki takoj leti še na drugo lokacijo pusti ti dva modela, ki sta začela prejšnji teden montaže delat.
Ko prideš v salon vse zgleda lepo ker je gor na osb plati, dostop ma pa z vseh strani in zgleda v nulo. Realnost je nekaj popolnoma drugega ker vsi robovi niso nujno I ampak tudi L pa kakšen zob, pa instalacije itd itd.
Vseeno al daš za kuhno 6, 18 ali pa 49k, pride en izkušeni monter, ki takoj leti še na drugo lokacijo pusti ti dva modela, ki sta začela prejšnji teden montaže delat.
tony1 ::
Kupiš "stekleni" milk guardian za 12 EUR in ti mleko ne more več skipeti, za vsak primer.
Kupiš "stekleni" milk guardian za 12 EUR in ti mleko ne more več skipeti, za vsak primer.
Tudi če uide, pri meni kaj dosti ne gre preko, plošča hitro detektira razlitje in ustavi delovanje. Sklepam, da te drage plošče z napo imajo še kakšne dodatne senzorje, drugače pa odliješ, splahneš...
V glavnem to mi ne bi bil nek stopper ob nakupu.
Večji bi bil cena in ali lahko instalacijo za odvod spraviš not.
floyd1 ::
Pri Bori se ne spomnim, kdaj bi nam nazadnje teklo not, ima rahlo privzdignjen rob in se razlije drugam, navzven. Pošprica pa seveda velikokrat. Itak vse prestreže tisti poglobljen del spodaj, pol pač pobrišeš, vse je lepo gladko in dostopno. Filter in okrasni pokrov pa v pomivalca in je to to.
Fizike pa ne moreš prelisičit, para pač gre raje gor in kljub temu, da napa v plošči dela zelo solidno, ni to isto, kot če bi imel 90cm nape nad kuhališčem.
Odvod sem jaz speljal ravno dol, skozi ploščo v klet in potem ven. Element seveda mora imeti za to predviden prostor, drugače je jeba, tudi predal pod boro mora biti precej nižji, nekateri (Dan) ga sploh nočejo narediti in moraš potem to sam coprat, če ga hočeš (jaz sem ga).
Fizike pa ne moreš prelisičit, para pač gre raje gor in kljub temu, da napa v plošči dela zelo solidno, ni to isto, kot če bi imel 90cm nape nad kuhališčem.
Odvod sem jaz speljal ravno dol, skozi ploščo v klet in potem ven. Element seveda mora imeti za to predviden prostor, drugače je jeba, tudi predal pod boro mora biti precej nižji, nekateri (Dan) ga sploh nočejo narediti in moraš potem to sam coprat, če ga hočeš (jaz sem ga).
Damiani ::
Glas za dobrega mizarja. Pred letom in pol sva menjala kuhinjo. Na mizarja sva čakala skoraj leto. Ko smo se začeli dogovoriti je naredil prvo okvirno izmero, določili kdaj bi jo potrebovali oz. bo izvedena celotna obnova stanovanja. Pripravil je ponudbo.
Preden je šel v izdelavo kuhinje je prišel na ponovno izmero in pobrat zadnje ideje. Glede izvedbe se je držal rokov oz. montažo prestavil, ker smo čakali druge mojtre. Naredil kot se šika. Uporabil je kakovostne materiale. Res se je potrudil. Takih obrnikov je malo. Zato je tudi zaseden za celo leto.
Kuhinja ima zapolnjne vse kotičke. Narejeno brez praznih, mrtvih prostorov. Ni nobenih zapiranj z desčicami, ker se kuhinjski elementi ne izidejo. Na uč je bila cena 20% višja, kot so bile solidne pri tipskih. Višina kuhinje je ujeta s stropomm, tako da imamo na vrhu veliko dodatnega prostora za redko uporabljene pripomočke.
Smo pa imeli pred obnovo tudi arhitekta, tako da smo se držali tudi njegovih smernic.
Vidim pluse:
- kuhinja po meri,
- bolj izkoriščen prostor,
- imaš to kar si želiš,
- lahko ti naredi opremi tudi ostale prostore v istem stilu. Nama je naredil tudi dnevno, hodnik in pisarno,
Minusi:
- če ni dobrega načrtovanja in izvajalca imaš lahko drago neuporabno kuhinjo,
- višja cena.
Riziki so pa tako pri tipskih in po meri.
Preden je šel v izdelavo kuhinje je prišel na ponovno izmero in pobrat zadnje ideje. Glede izvedbe se je držal rokov oz. montažo prestavil, ker smo čakali druge mojtre. Naredil kot se šika. Uporabil je kakovostne materiale. Res se je potrudil. Takih obrnikov je malo. Zato je tudi zaseden za celo leto.
Kuhinja ima zapolnjne vse kotičke. Narejeno brez praznih, mrtvih prostorov. Ni nobenih zapiranj z desčicami, ker se kuhinjski elementi ne izidejo. Na uč je bila cena 20% višja, kot so bile solidne pri tipskih. Višina kuhinje je ujeta s stropomm, tako da imamo na vrhu veliko dodatnega prostora za redko uporabljene pripomočke.
Smo pa imeli pred obnovo tudi arhitekta, tako da smo se držali tudi njegovih smernic.
Vidim pluse:
- kuhinja po meri,
- bolj izkoriščen prostor,
- imaš to kar si želiš,
- lahko ti naredi opremi tudi ostale prostore v istem stilu. Nama je naredil tudi dnevno, hodnik in pisarno,
Minusi:
- če ni dobrega načrtovanja in izvajalca imaš lahko drago neuporabno kuhinjo,
- višja cena.
Riziki so pa tako pri tipskih in po meri.
Intel3579 ::
Je pri Ikei sploh možnost, da je višina kuhinje malenkost višja od standardne (~97cm).
Kolikor gledam je višina omaric 80cm, maksimalna dolžina nog pa je 14 cm -> 94 cm..
Kolikor gledam je višina omaric 80cm, maksimalna dolžina nog pa je 14 cm -> 94 cm..
Možno je, ampak ne direkt iz trgovine. Narediš spodaj ustrezno visok okvir in gor zmontiraš omarice. Spodaj namesto plastičnih okrasnih letvic daš fronte v isti barvi kot kuhinja.
Jaz imam otok narejen tako. Spodaj je lesen okvir, privijačen v tla, omarice pa so potem lepo zložene gor in privijačene v okvir.
Na tak način:
Jaz imam otok narejen tako. Spodaj je lesen okvir, privijačen v tla, omarice pa so potem lepo zložene gor in privijačene v okvir.
Na tak način:
Jaz se ravno zato, ker imam 2 levi roki izogibam tipskim kuhinjam. :)
@Intel, star standard visine pulta je 85cm, novi standard je 90cm, ampak ze ta novi je problem ce uporablja kdo ki je manjsi od 180cm. To bi sel pa se visje od 90cm si ziher?
Kar se visine nogic tice je ze vec od 10cm lahko problem pri odpiranju vgradnega pomivalnega stroja, kaz vec od 12cm ne bi upal.
Sicer pa si v racunici pozabil steti 4cm debelino pulta, razen ce je tistih 80cm visina omaric misljeno z pultom vred?
Kar se visine nogic tice je ze vec od 10cm lahko problem pri odpiranju vgradnega pomivalnega stroja, kaz vec od 12cm ne bi upal.
Sicer pa si v racunici pozabil steti 4cm debelino pulta, razen ce je tistih 80cm visina omaric misljeno z pultom vred?
Zgodovina sprememb…
Kanban ::
Za ljudi visoke 175-185 je priporočljiv standard nekje 90-97, tisti med 195 in 210 pa recimo 100-110cm. Malo je problem ker niso vsi kuharji v gospodinjstvu enako visoki.
Intel3579 ::
Pulta res še nisem upošteval (gre pa tudi zgornja plata dol?) imam pa občutek, da je teh 14cm bolj teoretičnih in je realno res 10cm - tako da pridemo na 94 cm. Sam sem velik 190, punca pa 178 in bi višji pult definitivno bil dobrodošel.
Zakaj bi bil problem pri odpiranju vgradnega pomivalnega stroja? Na kaj sem pozabil?
Zakaj bi bil problem pri odpiranju vgradnega pomivalnega stroja? Na kaj sem pozabil?
Mislm sj dejansko ni problem da ne bi mogel montirat. Sam na nek podstavek bi moral dat pomivalni stroj ce bi imel 14cm nogice da ga povišaš. Ter tudi na vrhu ne bi bil do stropa ce je visok pult (bi moral z ekstra maskami zapirat da bi lepo izgledalo). Obstajajo povišani pomivalni, ampak tudi te povišani ti pokrijejo le do nekje 90-92 višine brez podstavkov in ekstra mask.
Zgodovina sprememb…
Vidim da sicer obstajajo tudi povišani pomivalni, povišani od Bosha ti glede na vgradno skico pokrije brez ekstra mask načeloma do 92.5cm plus pult (torej cirka 96cm višine pri 4cm pultu), samo so dražji :)
delavec44 ::
Pulta res še nisem upošteval (gre pa tudi zgornja plata dol?) imam pa občutek, da je teh 14cm bolj teoretičnih in je realno res 10cm - tako da pridemo na 94 cm. Sam sem velik 190, punca pa 178 in bi višji pult definitivno bil dobrodošel.
1-2 cm moraš pustiti, ker tla lahko niso povsem ravna in noge rabiš za uravnavo. Več kot 94 cm pa ne rabiš, smo nekateri višji pa je vseeno ok. Kaj boš, ko boš imel otroke?
Pa preveri še koliko imaš višine na voljo za zgornji del. Mene bolj moti, če je med pultom in zgornjo omarico premalo prostora.
tony1 ::
"Več kot 94 cm pa ne rabiš, smo nekateri višji pa je vseeno ok. Kaj boš, ko boš imel otroke?"
Ali pa, če gre za stanovanje, obrnem zgodbo tudi drugače: če boš dal kdaj not najemnike z žensko visoko 160 cm, vse od kljuk na obešalnikih, omarah - in pulta je pa prilagojeno za 2m človeka...
Ali pa, če gre za stanovanje, obrnem zgodbo tudi drugače: če boš dal kdaj not najemnike z žensko visoko 160 cm, vse od kljuk na obešalnikih, omarah - in pulta je pa prilagojeno za 2m človeka...
Machete ::
Pult 92 ni problem že leta, nič posebenga, ker smo ljudje zrastli.
XXL stroji so načeloma 5cm višji, kar je ok. Višine pa so odvisne od coklov. Zato so vgradne skice za laika malo zavajajoče glede 'možnih višin'.
Lahko dviguješ (običajen )stroj, ampak, boš moral tudi cokel. Lahko pa držiš cokel at low 10 in blendiraš luft nad strojem do pulta.
XXL stroji so načeloma 5cm višji, kar je ok. Višine pa so odvisne od coklov. Zato so vgradne skice za laika malo zavajajoče glede 'možnih višin'.
Lahko dviguješ (običajen )stroj, ampak, boš moral tudi cokel. Lahko pa držiš cokel at low 10 in blendiraš luft nad strojem do pulta.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Machete ()
barakus ::
Imam izkušnje z obema tipoma kuhinj in ne vidim prednosti v masivi, ker je veliko dražja in tudi dosti težja za razstavit / modificirat. Sem prenovil (pult, letve pri tleh, letve pri stenah, ročaji, police) eno serijsko kuhinjo iz Jugo fabrike 60 let staro in eno 30 let staro masivo in je z masivo bilo veliko več dela, ker so bili določeni elementi lepljeni ali zbiti skupaj.
Avtorju predlagam, da natančno izmeri prostor, napiše želje in potem zbere nekaj ponudb s 3D izrisi od večjih fabrik (IKEA) in od kakega mizarja. Potem pa se sam odloči glede na to kaj mu je bolj všeč in ceno, vse kuhinje bodo trajale dooolgo, razen če bodo zlorabljane ali bo prišla vlaga v prostor, potem ne bo nobena zdržala prav dolgo...
Avtorju predlagam, da natančno izmeri prostor, napiše želje in potem zbere nekaj ponudb s 3D izrisi od večjih fabrik (IKEA) in od kakega mizarja. Potem pa se sam odloči glede na to kaj mu je bolj všeč in ceno, vse kuhinje bodo trajale dooolgo, razen če bodo zlorabljane ali bo prišla vlaga v prostor, potem ne bo nobena zdržala prav dolgo...
Mato989 ::
Ne razumem kaj motivira ljudi, da dajo 20 jurjev za kuhinjo namesto 4. Jaz ne bi tudi če bi imel 2 mio viška na računu. Just no.
In po 20 letih je vsaka kuhinja stara. Tudi če bi bila res kot nova, pa ni, faking 20 let jo že gledaš.
Jaz dam za kuhinjo vedno raje malo več kot malo manj... predvsem zato ker od vseh zadev mi je najbolj tečno menjavat kuhinjo in kopalnico... zato to dvoje vedno kupujem urejam z mislijo da UPAM da drži vsaj 15 let...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
feryz ::
Kuhinjo narediš sam. Zakaj bi naročal v trgovini ali pri mizarju? Da dobiš nek generičen pol produkt, kjer po kotih nekaj flikajo?
Pri meni so samo omarice za aparate široke 60 cm (ali druge okrogle mere), vse ostalo je totalno izven serijsko, na milimetre (recimo 3x 47,3 cm, 52,8 cm, 2x 47,3 cm ...).
Kakor je naneslo oz. kolikor je med zidovi.
Viseča omara pri meni sploh ni vijačena v zid. Samo 2 vijaka sta na eni strani, kjer se priključi k visoki omarici, toliko da se ne zvrne naprej in da ni fuge vmes. Drugače sedi omara na ploščicah, kot kamen. Niti milimetra ni lufta.
Da ne govorim, da kamnit pult, L-oblike, težak okrog 260 kg, nima zaključnih letvic ali česa podobnega pri ploščicah, lijaku in hladilniku. Ker fuge sploh ni. Plac je bil zgolj za ekpandirni trak. Ki se ga, seveda ne vidi.
O masivnih frontah, custom made, custom color, niti ni treba razpravljati. Popolnoma drugače izgleda, kot tisti prefarban mediapan, ki ga imajo povsod in se že na daleč vidi, da gre za najcenejši naštancan rafut, drago prodan.
Je pa stara že 8 let. Kmalu bo čas za novo.
Pri meni so samo omarice za aparate široke 60 cm (ali druge okrogle mere), vse ostalo je totalno izven serijsko, na milimetre (recimo 3x 47,3 cm, 52,8 cm, 2x 47,3 cm ...).
Viseča omara pri meni sploh ni vijačena v zid. Samo 2 vijaka sta na eni strani, kjer se priključi k visoki omarici, toliko da se ne zvrne naprej in da ni fuge vmes. Drugače sedi omara na ploščicah, kot kamen. Niti milimetra ni lufta.
Da ne govorim, da kamnit pult, L-oblike, težak okrog 260 kg, nima zaključnih letvic ali česa podobnega pri ploščicah, lijaku in hladilniku. Ker fuge sploh ni. Plac je bil zgolj za ekpandirni trak. Ki se ga, seveda ne vidi.
O masivnih frontah, custom made, custom color, niti ni treba razpravljati. Popolnoma drugače izgleda, kot tisti prefarban mediapan, ki ga imajo povsod in se že na daleč vidi, da gre za najcenejši naštancan rafut, drago prodan.
Ne razumem kaj motivira ljudi, da dajo 20 jurjev za kuhinjo namesto 4. Jaz ne bi tudi če bi imel 2 mio viška na računu. Just no.
In po 20 letih je vsaka kuhinja stara. Tudi če bi bila res kot nova, pa ni, faking 20 let jo že gledaš.
Jaz dam za kuhinjo vedno raje malo več kot malo manj... predvsem zato ker od vseh zadev mi je najbolj tečno menjavat kuhinjo in kopalnico... zato to dvoje vedno kupujem urejam z mislijo da UPAM da drži vsaj 15 let...
15 let ti vsaka zdrži. Tudi kuhinja za 2k€ brez aparatov. Jaz imam alples se mi zdi pa ji nič ne manjka.
15 let ti vsaka zdrži. Tudi kuhinja za 2k€ brez aparatov. Jaz imam alples se mi zdi pa ji nič ne manjka.
Drži morda res, v smislu da ne razpade... v kakšnem stanju je po 15 letih pa je lahko velika razlika med kvaliteto... Sicer je glavni faktor uporaba o drži... četudi maš kuhinjo za 2k bo držala v top stanju 15 let, če boš zmeraj jedel veni ali kupoval pogrej in pojej...
Zakaj bi potem sploh rabil kuhinjo, če vedno ješ zunaj? Naša se uporablja dnevno.
Iverka je pa iverka. Če misliš da je razlika med 3k in 5k kuhinjo, pa tudi prav. Plačaš firmo, modifikacije in izgled.
Iverka je pa iverka. Če misliš da je razlika med 3k in 5k kuhinjo, pa tudi prav. Plačaš firmo, modifikacije in izgled.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Zakaj bi potem sploh rabil kuhinjo, če vedno ješ zunaj? Naša se uporablja dnevno.
To z prehranjevanjem zunaj sem samo povedal kot primer... Poglej, sem imel priliko videt kuhinjo ki sta jo kupila moja starša in kuhinjo ki jo je kupil bratranec... ker so kupili v razmahu 1 leta je primerjava dokaj dobra... Sicer zdaj iz glave se ne spomnim več kuhinje ki sta jo moja starša kupila, ampak vzela sta relativno drago... medtem je bratranec vzel eno najcenejših... No če danes po 17 letih grem pogledat obe kuhinji je razlika več kot očitna...
Tudi v fletu kjer sem ga jaz kupil je bila kuhinja stara 12 let neka cheap, je prišel kolega pogledat ki prodaja kuhinje... je rekel da več kot 2k to ni mogla bit cena... no zdaj sem kupil za 5,5k... in grem stavit da bo po 12 letih v veliko boljšem stanju kot je bila prejšnja...
bm1973 ::
Če naročiš kuhinjo pri mizarje, se splača zmenit z njim, da ti naredi kuhinjo pa merah IKEE.
Dodatki iz KIEE so bistveno cenejši od vsega ostalega.
Dodatki iz KIEE so bistveno cenejši od vsega ostalega.
Zakaj pa mora biti vsaka omarica na milimeter točno narejena? V tvojo odprtino bi spravil npr. 5x40cm in 1x80cm. Ali 7x40cm. Ali kakšno drugo kombinacijo 20, 30, 40, 60 in 80cm širokih omaric.
Tistih 9,3mm špranje pa enostavno zapreš z zaključno letvico, pustiš slabih 5cm na vsaki strani, da lahko vsaj normalno odpreš vratca od omare.
Miki N ::
Zakaj pa mora biti vsaka omarica na milimeter točno narejena? V tvojo odprtino bi spravil npr. 5x40cm in 1x80cm. Ali 7x40cm. Ali kakšno drugo kombinacijo 20, 30, 40, 60 in 80cm širokih omaric.
Tistih 9,3mm špranje pa enostavno zapreš z zaključno letvico, pustiš slabih 5cm na vsaki strani, da lahko vsaj normalno odpreš vratca od omare.
Oziroma, zakaj ni samo ena narejena na mikron natančno?
Matejjjjj ::
Kvalitetna inverka (npr. Egger ali Kaindl, po navadi po meri mizarji vedno to dajejo, pri tipskih moraš pa pazit ker to dajejo le v dražje v cenejše pa ne) zdrži 40 let za nevidni/korpus del kuhinje, tak da ČE že masivo ali kak lakirani MDF potem samo za fronte. Če greš sam fronte varjanto se tudi na ceni ne pozna toliko (dokler ni kakih posebnih obdelav ampak ravna površina). Tako kvalitetno kuhno tudi komot poceni po 20 letih obnoviš z novim pultom/frontami da je kot nova.
Je pa tko če delaš po meri morš met mal filinga za dizajn, pri tipskih kupiš tudi že dizajn kot all-in-one. Sicer tudi določeni mizarji znajo kaj glede dizajna predlagat, ampak ker je stvar subjektivna je fajn da če greš po meri da si sam dizajn odločiš.
So pa mizarske kuhne 5-20k ter tipske 2-20k, tak da ni tle pravila o kvaliteti mizar vs tipska, čisto case by case. Je pa tko da med 10k in 20k kuhno ni razlike v kvaliteti, to so pol sam nianse ali pa pač preplačaš ker te oberejo.
Me pa kuhne ki niso od stene do stene ter do stropa me ne zanimajo, bruh. Jaz sem v tem stanovanju in bom tudi v novem ko se selim tudi vse spalnice in hodnike in kopalnico vse do stropa pohištvo (razen tam kjer je namenoma pač polica za odlaganje kot vrh pohištva). In pri tipskih zna to biti problem, velikokrat ni možno, če pa je možno pa ti mastno zaračunajo da ti po meri tipsko do stropa potegnejo.
kaj pa če je strop 3m?
V kratkem se bom selil v stanovanje kjer so stropi 2.8m, pa se se odlocam ali grem do stropa v kuhinji, ali pa bom dal na vrhu 30cm v valovih licno oblikovanega knavfa in tja skril vgradno stropno napo, da malo zmanjsam visino omaric.
Vsekakor pa ne da je prazen prostor nad kuhinjo, fuj. V hodniku bom tudi dal do stropa po meri omare ceprav je 2.8m, visoke zadeva prav moderno izpadejo.
Vsekakor pa ne da je prazen prostor nad kuhinjo, fuj. V hodniku bom tudi dal do stropa po meri omare ceprav je 2.8m, visoke zadeva prav moderno izpadejo.
Zgodovina sprememb…
Kuhinjo narediš sam. Zakaj bi naročal v trgovini ali pri mizarju? Da dobiš nek generičen pol produkt, kjer po kotih nekaj flikajo?
Svaka čast. Jaz raje popoldan programiram, kot delam kuhinjo. Programiranje mi gre bolje od rok. :D
Svaka čast. Jaz raje popoldan programiram, kot delam kuhinjo. Programiranje mi gre bolje od rok. :D
Saj to je tisto kar oblast ma najraje... fach idiote... moj brat je toliko mlajši da ne zna več sam naredit nič čim je malo težje kot menjat žarnico (pa še to le na lučeh kjer samo odšraufaš in nazaj novo)
Da bi znal s čemerkoli delat že moram prit jaz ali strokovnjaki... za ojre seveda
Saj to je tisto kar oblast ma najraje... fach idiote... moj brat je toliko mlajši da ne zna več sam naredit nič čim je malo težje kot menjat žarnico (pa še to le na lučeh kjer samo odšraufaš in nazaj novo)
Da bi znal s čemerkoli delat že moram prit jaz ali strokovnjaki... za ojre seveda
Hmmm... Po moje je največja dobrina v tem vesolju čas. In če jaz lahko dobim kuhinjo ko 100 ur programiram ali pa jo iz nekega mačo sranja hočem narediti sam v 500 urah...
Mislim da izberem prvo in se raje ukvarjam s stvarmi, ki jih znam in me veselijo. Preberem recimo kakšno dobro knjigo.
Se popolnoma strinjam, jaz kuhno montiram sam zgolj ker me to dejansko veseli. Kot me tudi DIY rekurperacija in DIY SE in DIY celotna elektrika in še kaj, sem pač tak tip.
Sem pa kljub dobri programerski plači uspel z lastnim delom doseči enako ali višjo urno postavko kot bi jo z nadurnim delom. Če pomislim da bi mojster vse skup zmontrial še kak faktor 3 hitreje od mene potem res ni slabo biti mojster v teh časih :) Za tiste ki imate zgolj povprečno plačo pa boste z lastnim delom imeli precej boljšo urno postavko kot z nadurami rednega dela, tak da se splača tudi če vas zgolj malenkost veseli ;)
Sem pa kljub dobri programerski plači uspel z lastnim delom doseči enako ali višjo urno postavko kot bi jo z nadurnim delom. Če pomislim da bi mojster vse skup zmontrial še kak faktor 3 hitreje od mene potem res ni slabo biti mojster v teh časih :) Za tiste ki imate zgolj povprečno plačo pa boste z lastnim delom imeli precej boljšo urno postavko kot z nadurami rednega dela, tak da se splača tudi če vas zgolj malenkost veseli ;)
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Predvsem pa ni treba čakati mojstra par mesecev.
Ne ne, to smo razčistili že zadnjič, dober mizar je zaseden leto vnaprej, vseeno ti pa dostavi kuhinjo po meri v 14 dneh max.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Opremljanje stanovanja, kako priti čez z nekim srednjim budgetom in pa dokaj kvalitet (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11878 (3082) | Gogo |
» | Poceni a vseeno v redu kuhinja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 15725 (5832) | miha98 |
» | Kje ste / kupujete pohištvoOddelek: Loža | 1399 (782) | SebyDiamant |
» | Kuhinja po meriOddelek: Loža | 1478 (1042) | pero50 |
» | Mizar + Ikea kuhinja?Oddelek: Loža | 7491 (6414) | fosil |