» »

Kako varno prejeti nakazilo iz tujine?

Kako varno prejeti nakazilo iz tujine?

twom ::

Na Pay Pal ali bančni račun?

Če nekomu poveš številko bančnega računa, ali ga že lahko zlorabijo? Kako? Naredijo kao direktno bremenitev? Če poznam številko bančnega računa, lahko nakažem nanj, ne morem ga pa prazniti, domnevam? Za zlorabo kartice rabiš ime in priimek, številko kartice, datum veljavnosti, cvv.

Sem razmišljal, da bi odprl račun, prejel nakazilo, dvignil, in ga potem zaprl.

delavec44 ::

Ne kompliciraj. Kaj bodo naredili z IBAN številko? Potem bi vsi sp-ji in pravne osebe, ki imajo javno objavljene račune, že zdavnaj bili zlorabljeni.

velikBrokoli ::

TRR bančnega računa ni tajen podatek. Sporočiš jim svoje podatke, ime, priimek, naslov, TRR, pa naj tja pošljejo. Seveda je tudi odvisno kdo ti to pošilja, iz katere države.

feryz ::

Ok, zanimivost, ko smo ravno pri IBAN oz. številki trr računa.

Včeraj sem podaljšal naročnino za Acad. Ker sem ravno iz Italije, sem kreditno preobremenil do limita.
Kako torej plačati?
Preprosto. Vneseš številko trr in je plačano. Brez potrjevanja, dvojnih kontrol, česarkoli.
Škoda ker nisem vnesel kakšne druge. Očitno je tako simpl.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

DamijanD ::

twom je izjavil:

Če nekomu poveš številko bančnega računa, ali ga že lahko zlorabijo? Kako? Naredijo kao direktno bremenitev?

Dejansko vem, da je včasih obstajala taka luknja, ampak mislim, da je že dolgo tega...

nosiyo ::

Za SEPA bremenitev rabiš TRR, ponarajen podpis in pozitiven trust factor pri banki. Tak da zlorabe niso enostavne, ampak so možne. Sumljivim tipom iz tujine se ne daje TRR. Če pa gre za nekega 'znanca' ki ti mora plačat za opravljeno storitev, pa so šanse za nateg minimalne.

twom ::

twom je izjavil:

...
Hvala vsem za odgovore.

Da razjasnim, prodajam bolj redko zadevo, za katero ni veliko kupcev. So se pa že javljali lažni kupci, ki bi mi poslali DHL šoferja. Seveda se od te točke naprej nisem več menil.

Na bolhi in fb marketpalceu je veliko WhatsApp "ponudnikov". Zato se malo bojim izdat IBAN številko. Seveda bom pred tem preveril kar se da, če bom s kupcem prišel tako daleč.

Je pa govora o drobižu, vrednost naprave je okol jurja...

Pa naj ti flikne, problem rešen.

bm1973 ::

Paypal je vedno opcija.

Seveda shrani vse podatke o pakiranju, dobavi, poštnini itn,... da si res poslal, ker dosti folka naroči, dobi in sproži dispute.

BTW. zaradi tega je bila Slovenija v VB na črni listi...

bm1973 je izjavil:

BTW. zaradi tega je bila Slovenija v VB na črni listi...

Na kakšni črni listi? Prepoved nakazil zaradi nategovanja pri paketih?

To bi pa rad videl.

bm1973 ::

Online trgovine in ebay uporabniki v VB niso hoteli pošiljati v Slovenijo...

delavec44 ::

feryz je izjavil:

Včeraj sem podaljšal naročnino za Acad. Ker sem ravno iz Italije, sem kreditno preobremenil do limita.
Kako torej plačati?
Preprosto. Vneseš številko trr in je plačano. Brez potrjevanja, dvojnih kontrol, česarkoli.

Direktno bremenitev lahko razveljaviš po plačilu.

feryz ::

Ni v tem fora, ampak v tem, da je dovolj, da vpišeš trr.
Sicer bi ga lahko autodeskovci tudi sami našli na bizi in kompaniji in sami vpisali. Zakaj bi se jaz matral? Kar naj trgajo, vsepovprek.

PunkDude ::

Western Union, simpl.

Ales78 ::

Paypal, manj dela. Daš mu email, s katerim si registriran v paypalu, pa naj ti nakaže.

S tvojim emailom si sicer ne morejo nič pomagat, lahko te spamajo.
Travel is fatal to prejudice, bigotry, and narrow-mindedness, and many of our
people need it sorely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of
men and things cannot be acquired by vegetating in one little corner of earth.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ales78 ()

nosiyo ::

Ti iz tujine so fix scammerji. Najprej rabi IBAN, ko bo dobil pa bo rabil še nekaj al pa te bo probal nategnit z lažnim potrdilom o transakciji. V glavnem ne zapravljaj časa s takimi, bo že kdo iz SLO kupil in prišel iskat. Za "jurja" se pelješ tistih 50-100km in rešiš osebno.

oracle ::

twom je izjavil:

Če nekomu poveš številko bančnega računa, ali ga že lahko zlorabijo? Kako? Naredijo kao direktno bremenitev? Če poznam številko bančnega računa, lahko nakažem nanj, ne morem ga pa prazniti, domnevam? Za zlorabo kartice rabiš ime in priimek, številko kartice, datum veljavnosti, cvv.

Jaz vedno vztrajam pri temu, da v naprej nakažejo na TRR. Paypal se lahko zakomplicira.

Furbo ::

Paypal je sr.. če že, potem naj ti nakaže kot Friends&Family, tam ni provizije za prodajalca, pa tudi zaščite ne za kupca in model potem ne more zahtevati denar nazaj od PP.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Legon ::

feryz je izjavil:

Kako torej plačati?

Res škoda da ni si vnesel kake druge, potem bi vsaj par mesecev imeli mir pred takimi nebulozami.

Nakazila med TRR so jasno sledljiva in zavarovana s strani banke. Tudi to komu omogočijo prejemanje sredstev na podlagi direktnih bremenitev odloča in nadzoruje banka. Poskusi uredit, prejemanje denarja na privatni račun z direktno bremenitivo in poročaj. Če pride do zlorabe direktne bremenitve bo banka povrnila sredstva in seveda šla preverit kje je do zlorabe prišlo ter zadevo predala pristojnim organom. In potem boš pač policiji razlagal, zakaj si ponarejal podatke za plačilo. O naročnini za Acad boš pa samo še sanjal, ker tudi ponudniki take zlorabe zelo resno jemljejo.

Z razlogom imamo direktne bremenitve že desetletja in so zlorabe zelo redke. Ponavadi kašni forumski pametnjakoviči, ki se jim niti sanja ne kako sistem funkcionira.

twom je izjavil:

twom je izjavil:

...
Hvala vsem za odgovore.

Da razjasnim, prodajam bolj redko zadevo, za katero ni veliko kupcev. So se pa že javljali lažni kupci, ki bi mi poslali DHL šoferja. Seveda se od te točke naprej nisem več menil.

Na bolhi in fb marketpalceu je veliko WhatsApp "ponudnikov". Zato se malo bojim izdat IBAN številko. Seveda bom pred tem preveril kar se da, če bom s kupcem prišel tako daleč.

Je pa govora o drobižu, vrednost naprave je okol jurja...

Zlorabe so teoretično možne (nepooblaščene direktne bremenitve), vendar malo verjetne in tudi zavarovan si s strani banke, če bi do tega prišlo. Pri scamih je ponavadi modus operandi, da bodo potem ponaredili potrdilo o nakazilu (s tvojimi podatki) in te poskušali prepričat, da zadevo pošlješ preden je dejansko denar na tvojem računu.

Če gre za SEPA nakazilo račun na račun so transakcije dokončne. Tako, da ko imaš denar na računu je to to.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Ashrack ::

twom je izjavil:

Lahko uporabis moj racun. Je varen in bo prejel nakazilo brez zlorab.
....

Vanquish ::

feryz je izjavil:

Kako torej plačati?

ni tako simpl. To gre verjetno preko sepa direktne bremenitve in posameznik lahko naredi zelo enostaven chargeback, kjer bo Acad ostal brez denarja in bo verjetno sprozil postopek proti goljufiji

GenZNPC ::

Brez SEPA mandata, se ne zgodi vec nic. Pa se to bilokje do zdaj, moras tudi pri SEPA najprej racun potrditi, tako da ti nakazejo en cent in potem moras vnesti kodo iz Reference.
Anyway.

OP za kaj se gre? Privat 10-20€ ? Ali 10.000€+ ? Sosednja drzava, drug konec sveta?
skibidi

otago ::

Pred nekaj leti je bila standardna praksa v Nemčiji pri prodaji knjig preko Kleineanzeigen, da je prodajalec sporočil ime, IBAN... si nakazal... in so ti poslali knjigo po pošti. Bilo je tudi tako, da je knjiga bila odposlana, preden sem plačal. Ampak ja... nekje v drugem svetu, zneski so bili majhni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: otago ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako naj mi TUJ kupec nakaže denar? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
553557 (1773) Utk
»

Naročanje na storitve prek spleta - plačil ne preverjajo?

Oddelek: Loža
8721 (473) delavec44
»

Obremenitev TRR-ja s strani amazona (strani: 1 2 3 )

10828773 (17704) bastadu
»

Uporaba TRR številke (strani: 1 2 )

7026594 (24361) BlaY0
»

Izvršba na bančnem računu (strani: 1 2 )

9133520 (30801) OZZY

Več podobnih tem