Forum » Loža » Občasno ogrevanje delavnice
Občasno ogrevanje delavnice

Liker ::
Pozdravljeni!
Imam eno dilemo. Za dve leti sem najel prostor, ki ga uporabljam kot skladišče in dvakrat tedensko po 4-6 ur kot delavnico. Velikost cca 35m^2 in višina stropa 3,5m. Stene so konkretno debele, vsaj 50cm, verjetno opeke, kakšne druge izolacije ni videti.
Kaj bi bilo najbolj smiselno oziroma ekonomično za tak prostor?
Redko sem v prostoru zaporedna dneva, tako da konstantno vzdrževanje temperature verjetno ni smiselno.
Opcije so IR paneli, konvekcijski grelci, kaloriferji, el. radiatorji in klima.
Ker je strop konkretno visok, sumim da vse kar greje zrak avtomatsko pomeni ogromne izgube. Klima ima sicer super izkoristek, a je hkrati velik začetni strošek.
Zato se zaenkrat nagibam v smer IR panelov, a dejansko ne poznam nikogar, ki bi to imel.
Cheap opcija je tudi da montiram eno/dve "pečki" za kopalnice in čao Miki - tako kot imajo lokali pozimi zunaj.
Se priporočam za predloge in ideje.
Imam eno dilemo. Za dve leti sem najel prostor, ki ga uporabljam kot skladišče in dvakrat tedensko po 4-6 ur kot delavnico. Velikost cca 35m^2 in višina stropa 3,5m. Stene so konkretno debele, vsaj 50cm, verjetno opeke, kakšne druge izolacije ni videti.
Kaj bi bilo najbolj smiselno oziroma ekonomično za tak prostor?
Redko sem v prostoru zaporedna dneva, tako da konstantno vzdrževanje temperature verjetno ni smiselno.
Opcije so IR paneli, konvekcijski grelci, kaloriferji, el. radiatorji in klima.
Ker je strop konkretno visok, sumim da vse kar greje zrak avtomatsko pomeni ogromne izgube. Klima ima sicer super izkoristek, a je hkrati velik začetni strošek.
Zato se zaenkrat nagibam v smer IR panelov, a dejansko ne poznam nikogar, ki bi to imel.
Cheap opcija je tudi da montiram eno/dve "pečki" za kopalnice in čao Miki - tako kot imajo lokali pozimi zunaj.
Se priporočam za predloge in ideje.

Utk ::
To je ogromen volumen. Z nekimi kaloriferji tega ne boš zlepa zgrel, razen če direktno vate pihajo. Tudi s klimo, bi je najbrž moral vžgat kar nekaj ur pred uporabo.
Jaz bi poskusil z IR paneli.
Jaz bi poskusil z IR paneli.

PluribusUnum ::
Dodaš manjšo delavnico v delavnico, v manjši delavnici imaš prijetno temperaturo, v večji delavnici pa nekaj bolj ekonomičnega.

mirator ::
Z IR električnimi paneli zna biti vseeno težava, ker bi v kratkem času rabil veliko moč (priključna moč). Bolj se mi zdijo smiselni plinski IR paneli, ki jih priključiš na plinsko bombo. Seveda ti priporočam, da se pogovoriš s kakšnim projektantom strojnih inštalacij.

IL_DIAVOLO ::
Poišči nekaj na plin.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Baja ::
če ti kje leži kak kalorifer probaj pa boš videl če ti ustreza. če v delavnici sediš kje za mizo zna biti čisto dovolj za teh par ur na teden.

krucymucy ::
Jaz imam peč na pelete 8kW in dodatno za na hitro ogreti se kitajski dizel grelec.
Porabi par litrov nafte oz. kurilnega olja na dan in nekaj ogreje. Pise sicer 8kW ampak je bolj 5. Za 8kW bi moral porabiti nekje liter na uro.
Minus je, da moras izpuh speljati nekam ven, ce imas opcijo skozi vrata narediti majhno luknjo 25mm premera.
Se en minus je, da je ventilator precej glasen. Odvisno od hitrosti sicer.
Cena je okoli 80EUR.
Takega imam jaz.
https://www.aliexpress.com/item/1005006...
Porabi par litrov nafte oz. kurilnega olja na dan in nekaj ogreje. Pise sicer 8kW ampak je bolj 5. Za 8kW bi moral porabiti nekje liter na uro.
Minus je, da moras izpuh speljati nekam ven, ce imas opcijo skozi vrata narediti majhno luknjo 25mm premera.
Se en minus je, da je ventilator precej glasen. Odvisno od hitrosti sicer.
Cena je okoli 80EUR.
Takega imam jaz.
https://www.aliexpress.com/item/1005006...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krucymucy ()

velikBrokoli ::
Klima ni spet tako draga, za tako površino dobiš kaj za 600-800€, priklopiš jo lahko na daljavo, ce imas tam internet, kar je najlazje... pa se poleti lahko ohladis prostor.

DamijanD ::
A rabiš ogret cel prostor, ali samo tam kjer boš stal/sedel? Če boš bolj ali manj pri miru potem bi mogoče IR celo deloval - grelo bo tebe (ne pa prostora).

David Mayer ::
Samo pisal/risal/tipkal menda ne bo, ker to lahko dela tudi na zares toplem... Potem bo že verjetno nekaj fizično delal - zbijal, vrtal, vijačil, žagal, frezal, ne vem - mogoče bo že kalorifer dovolj? Mogoče se bo ogrel z delom ali pa vsake 30 minut naredil 10 sklec?
Če pa bo Zalivski tok desaliniran razpadel vmes, pa je tako vseeno še za marsikaj drugega.
Če pa bo Zalivski tok desaliniran razpadel vmes, pa je tako vseeno še za marsikaj drugega.

Utk ::
Ja klinc, tebi je lahko vroče če nekaj delaš, v prste in gobec te bo pa vseeno zeblo. To je samo recept za zbolet.

David Mayer ::

Furbo ::
Topla oblačila, pa je.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Liker ::
Res nisem napisal kaj bom delal, v osnovi je malo mix preproste lesne in kovinske obdelave ter finomehanike z elektroniko. Pač DIY prototipiziranje idej, ki jih imam - nekatere že dobesedno desetletja. In ime tu na forumu nič ne nakaže - je 24 let enako - iz srednje šole, pač pubertetniške fore.
V glavnem nič me ne bo pretirano ogrelo, sploh če bo zunaj pod 5 stopinj.
Včeraj sem recimo prostor s svojo prisotnostjo in orodji spravil iz 13,7 na 15,5 v 5-ih urah. Kljub dobrim oblačilom me je zeblo v os in prste. Če bi bilo zunaj 10 stopinj manj, kar je povsem realno za dec-feb potem preprosto ne bo šlo.
Zato sem razmišljal o dveh IR panelih 600 ali 800w.
Lahko tudi krmilim na daljavo (imam lastne module za 220v krmiljenje, tako da so lahko najbolj dumb modeli).
Če bi uro ali dve prej vklopil, toliko da bi se ogrele mize in orodja, ter da bi potem paneli greli še mene - v teoriji se sliši ok - samo ne vem - zato sprašujem.
V glavnem nič me ne bo pretirano ogrelo, sploh če bo zunaj pod 5 stopinj.
Včeraj sem recimo prostor s svojo prisotnostjo in orodji spravil iz 13,7 na 15,5 v 5-ih urah. Kljub dobrim oblačilom me je zeblo v os in prste. Če bi bilo zunaj 10 stopinj manj, kar je povsem realno za dec-feb potem preprosto ne bo šlo.
Zato sem razmišljal o dveh IR panelih 600 ali 800w.
Lahko tudi krmilim na daljavo (imam lastne module za 220v krmiljenje, tako da so lahko najbolj dumb modeli).
Če bi uro ali dve prej vklopil, toliko da bi se ogrele mize in orodja, ter da bi potem paneli greli še mene - v teoriji se sliši ok - samo ne vem - zato sprašujem.

matobeli ::
Če prostor ni izoliran boš bolj malo naredil z 1.5kw sploh ko boš obseval debelo steno ki je niloli ne boš segrel za kaj dost.
Najbolš bi bilo če daš IR panel na eno steno ki je tako obrenjena da te bo stalno obseval, oziroma dva zmontiraš za boljšo pokritost.
Če hočeš bolj segret pa plinski grelec, da segreje zrak za tistih par ur.
Najbolš bi bilo če daš IR panel na eno steno ki je tako obrenjena da te bo stalno obseval, oziroma dva zmontiraš za boljšo pokritost.
Če hočeš bolj segret pa plinski grelec, da segreje zrak za tistih par ur.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()

zodiak ::
Tako je. Gašperček, da se ogreješ pri nalaganju drv. Druge ni ... pa dimnik oz. Cev probaš speljati po prostoru čimbolj. Malo večja začetna investicija a se bo vsekakor obrestovalo...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zodiak ()

matobeli ::
Gašperček v mizarski delavnici? 
Že pri obdelovanju kovine bo moral pazit da kakšnega kupčka žaganja ne zakuri.
Bi blo pa fajn, tapravi mancave, to pa drži.

Že pri obdelovanju kovine bo moral pazit da kakšnega kupčka žaganja ne zakuri.
Bi blo pa fajn, tapravi mancave, to pa drži.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ogrevanje garažeOddelek: Loža | 5513 (1206) | Lowink |
» | Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 21169 (13484) | a_borlak |
» | Ogrevanje majhnega stanovanja z IR paneliOddelek: Loža | 17477 (16023) | vostok_1 |
» | Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18946 (16736) | T_F_7 |
» | Infrardeče ogrevanje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 39259 (23982) | energetik |