» »

Vodovodarji, kako izgleda vaš vsakdan?

Vodovodarji, kako izgleda vaš vsakdan?

thisguy ::

Pri poznih 30ih razmišljam o spremembi kariere. Imam približno 10 let izkušenj v turizmu, nekaj iz javne uprave, zadnje tri leta pa se resneje ukvarjam s programiranjem (na githubu imam par .net fullstack projektov, imel sem tudi mentorstvo). Žal nikakor ne pridem do službe, ker je trg preplavljen z juniorji in bo očitno še nekaj časa tako.

Zato razmišljam, da bi šel v deficitarne poklice - konkretno me zanima delo vodovodarja oz. monterja strojnih inštalacij. Pred davnimi leti sem prek študenta pomagal pri renovacijah hiš (voda, elektrika, ipd.), tako da nekaj izkušenj imam.

Ker povpraševanje po teh poklicih raste, kadra pa od nikoder me zanima:

- Kaj vse dejansko obsega vaše delo?
- Katere stvari pogosto presenetijo tiste ki vstopajo na tržišče?
- Kaj je tisto kar vas v tem fohu moti?

Hvala za namige.

joez7 ::

Tle probaj https://kronoterm.com/zaposlitev/ , prvo nabiraj izkušnje, čez 5let (če te bo še volja) pa na svoje.
Za pridne roke dela ne zmanjka.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

feryz ::

Nisem vodovodar, ogrevalec ali kaj podobnega, se pa rad lotim tega. Malo tako, za hobi.

Zadnjič sem komplet demoliral eno kotlovnico. V resnici so jo profiji tako špartansko naredili, da je bila razkopana v par minutah. Peč na drva, priklop na razdelilec za ogrevanje in priklop na kačo sanitarne TČ.
Od krmilja sta bila dva cevna termostata.

Potem sem začel sestavljati vse skupaj na novo. Najprej varovanje povratka za peč, potem priklop razdelilca, priklop zalogovnika, povezava na sanitarno in še povezava na TČ. To vse skupaj mi je vzelo 16 ur.
Nato sem pokuril še 6 ur za štromarijo in avtomatiko.
Zdaj čakam še štromarja, da prevleče trifazni kabel do TČ, ker se mi preprosto ne da tega početi. Potem bom še njo spravil k delovanju.
Se pravi, en sam samcat, 3 delovne dni za eno kotlovnico.

Če jih fajn opereš, je rvc-ja lahko 3 do 5 jurjev ali celo še več. Ni bogatija, nekaj pa je.

Jaz itak delam gratis, žlahta, jebi ga.

ššš ::

5k na kurilnco, vsake 3 dni eno. Do konc leta greš lahk v penzijo. Ma kaj do konc leta,...do konc mesca.

Pred kakimi 10 leti je blo bolj realno okol jurja za kake 14dni montaže. Plus padu je umes kak dobr desetak sm pa tja za pršraufanje kake pipe-skreta/radiatorja/pucanje odtkov minus seveda en kup stroškov. Kombi, prevoz, oprema, prispevki,...

c3p0 ::

Malo že moraš vedet za kaj gre, ekspanzijske posode, povratki, odzračniki, hidravlično uravnoteženje, itd. Za stanovanjske hiše je večinoma zelo podobno.

mertseger ::

ššš je izjavil:

5k na kurilnco, vsake 3 dni eno. Do konc leta greš lahk v penzijo. Ma kaj do konc leta,...do konc mesca.

Pred kakimi 10 leti je blo bolj realno okol jurja za kake 14dni montaže. Plus padu je umes kak dobr desetak sm pa tja za pršraufanje kake pipe-skreta/radiatorja/pucanje odtkov minus seveda en kup stroškov. Kombi, prevoz, oprema, prispevki,...

Kje si ti delal?, pred desetimi leti mi je vodovodar hotel računat 150 po komadu za menjavo radiatorjev. Na koncu sem jih sam zamenjal, ca 20 minut sem rabil za enega.v 3 urah sem prišparal 1500€.

Lego kocke.
Orodja rabiš pa za eno vrečko od sadja.
Minili so cajti 100 kilskih plinskih bomb.

mikhaair ::

Ne pozabit, da moraš opraviti mojstrski izpit, če želiš opravljati dejavnost. Oz. če imas zaključeno pravo smer šolanja mogoče že imaš potrebne kvalifikacije.

starfotr ::

Današnji vodovodarji imajo manj orodja, kot povprečen električar. Tudi ročnih spretnosti ne potrebujejo tako zelo veliko zaradi novih materialov. Tako, da lahko to vsak dela, ki nima 2 levih rok. Je pa res, da je šalabajzerjev sedaj kar precej na trgu in je še včeraj delal kot pastir na Šar planini, danes je pa že mojster vodovodar v EU.

Tisti s šar planine niso vodovodarji, ampak so gradbeniki.
Vodovodarstvo, električarstvo, ogrevanje in taka bolj "fina" dela, so še vedno v domeni klenih Slovencev. Je rvc-ja dovolj.

Eduardo ::

Jaz imam izkušnje v planiranju in svojih projektih kot stranka. Iz preteklosti kot študent, pa sem jih večino delal lastnoročno.

V glavnem je ena velika razlika v perceprciji s strani stranke in izvajalca. Stranka vidi samo delo na lokaciji, izvajalec pa priprave, bolniške, pot, orodje, planiranje, kupovanje materiala, čiščenje, reklamacije, do tega, da si kdaj na sodišču zaradi kakšne tožbe ... Eden največjih problemov je organizacija, ker si lahko samo na eni lokaciji naenkrat. Sledi, da če si inštalater, ki bo delal fiksne projekte kakor nove hiše naletiš na ljudi tipa mene, ki se zaveadamo, da, če je planirano daleč naprej bo cena temu primerno nizka. Ker če planiraš v naprej, recimo, da izavjalev ve leto v naprej, da bo na lokaciji s tem dobiš dostop do podjetij v niši ugodne cene, dobre kvalitete ampak časovne nefleksibilnosti. Taki morajo biti zelo dobro organizirano zasedeni. Druga sorta so taki, ki so bolj fleksibilni in pridejo reševati kakšne nujne zadeve. Recimo, da toči talno ali kaj. Taki, če so dobri so praviloma dragi, ker problemi žal nimajo časovnega dovovora med sabo. Torej pripravljenost kompenzirajo s ceno.

To je nekje it vidika, če planiraš podjetje. Kot stranka pa imaš dostop še do šušrmarjev, takih, ki sploh nimajo obrti, strica, ki je to enkrat naredil ...

bm1973 ::

Edino orodje, ki je drago za vodovodarja je tista stiskalnica Aluplast cevi.

Vse ostalo lahko skoraj kupiš v Lidlu >:D.

bm1973 je izjavil:

Se težko strinjam, ker verjetno moraš biti kar pripravljen. Torej imeti s sabo veliko večino materiala. Če nimaš si časovno neučinkovit, ker vedno skačeš v trgovine. Orodje ni toliko problem kot je vozilo s primernimi omarami, zaloga materiala za x tehnologij ... Ker kaj ti pomaga, da imaš orodje in veščine, da zadevo rešiš v pol ure, če moraš za realizacijo zapraviti še dosti časa za priprave, nakupe ...

IL_DIAVOLO ::

Ce bi bilo res tako enostavno, vodovodarji ne bi bli tako dragi in iskani.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

No ja, je še mnogo tega. Če hočeš malo bolj na komot delati.
Če se pa rad u trdo jebeš in nosiš orodje nazaj v trgovino reklamirat, je res dobro tisto, ki ga zraven kruha prodajajo.

Po novem imam baterijske rezalce cevi. Namesto tistega ročnega dreka, ki ga vrtiš v nedogled.
Razlika je ogromna, od časa, do dostopnosti za rezanje in še kaj.
Da ne govorimo, da ti skoraj roka stran pade po celodnevnem šihtu, če moraš na roke goniti.

Utk ::

Če nimaš si časovno neučinkovit, ker vedno skačeš v trgovine. Orodje ni toliko problem kot je vozilo s primernimi omarami, zaloga materiala za x tehnologij ... Ker kaj ti pomaga, da imaš orodje in veščine, da zadevo rešiš v pol ure, če moraš za realizacijo zapraviti še dosti časa za priprave, nakupe ...

Eh, v čem je problem, meni je vodovodar vsak dan vsaj 3x letel v trgovino. So what. Sej si ni tega odštel od ur. Pol sem začel sam delat te stvari...in redko da moram 3x v trgovino v enem dnevu. No, nikoli.

IL_DIAVOLO je izjavil:

Ce bi bilo res tako enostavno, vodovodarji ne bi bli tako dragi in iskani.

Za to imam enakdoto iz prve hiše, ko sem sam delal keramiko. Znanec je prišel pomagati, ker je imel točno to prepričanje, da je keramičarsto top zadeva, ker je nek mitos o keramičarjih, da bo bogatuni. Minilo ga je, ko je bilo treba nosti material. Če renoviraš so stotine kg materiala v vsako smer. Tudi inštalaterji ne delajo samo montažnih novogradenj in je zelo podobno. zaračuna pa se m2.

Utk je izjavil:

Eh, v čem je problem, meni je vodovodar vsak dan vsaj 3x letel v trgovino. So what. Sej si ni tega odštel od ur. Pol sem začel sam delat te stvari...in redko da moram 3x v trgovino v enem dnevu. No, nikoli.

Kaj računal ti je delo + vse smes? To pa je biznis ja. :D Jaz imam rad dosti boljši pregled, ni šans, da bi plačal po uri, če lahko vmes kar zgineva. Mimogrede jaz še nisem imel izvajalca, ki ni bil pripravljen. Tu in tam je kdo koga poslal po kaj, ampak to je zelo izjema v stilu, da se recimo pokvari tretja pištola za purpeno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Eduardo ()

Eduardo je izjavil:

Se težko strinjam, ker verjetno moraš biti kar pripravljen. Torej imeti s sabo veliko večino materiala. Če nimaš si časovno neučinkovit, ker vedno skačeš v trgovine. Orodje ni toliko problem kot je vozilo s primernimi omarami, zaloga materiala za x tehnologij ... Ker kaj ti pomaga, da imaš orodje in veščine, da zadevo rešiš v pol ure, če moraš za realizacijo zapraviti še dosti časa za priprave, nakupe ...

Material je stvar priprav...

Večina je zmenjena v štacunah, da vzamejo material, in odvečnega pripeljejo nazaj...

Ter plačajo po porabi...

Lahko pa preprosto delaš standardne zadeve in imaš drobni material na zalogi. Drobni material je poceni, če si pa pač zanikrn, da si ne nafilaš tega, si si pa pač sam kriv...

Ja, orodje pač kupiš dobro, če ti je to kruh. Za začetek je pa tudi tisti od kruha v redu ;).

Telbanc ::

bm1973 je izjavil:

Maš še vodovodarje, ki delajo z pocinkanimi cevmi. Tam je več dela. Vsi pač ne marajo 10x reciklirane kitajske plastike za vodovod. Kjer se ob temperaturi 60 stopinj celzija sprošča vse sorta. Same zdrave učinkovine. Če prej zadeva ne spusti, k te stopinje no, to je za sistem iz plastike že igranje z ognjem. Gre pa hitro no, mal zvijaš une cevi in si fertik v enem dnevu celo bajta. Zato ni vodovodarja, ki ne bi prisegal pri mami,da je plastika zakon. Seveda zaračuna, ko da bi delal z pocinkanimi.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

bm1973 je izjavil:

Material je stvar priprav...

Večina je zmenjena v štacunah, da vzamejo material, in odvečnega pripeljejo nazaj...

Ter plačajo po porabi...

Lahko pa preprosto delaš standardne zadeve in imaš drobni material na zalogi. Drobni material je poceni, če si pa pač zanikrn, da si ne nafilaš tega, si si pa pač sam kriv...

Ja, orodje pač kupiš dobro, če ti je to kruh. Za začetek je pa tudi tisti od kruha v redu ;).

Sem dal repliko na nizke stroške. Če imaš kombi in dobro pripravo je zadeva draga že brez orodja. Samo to sem želel povedati.

Vanich ::

Najbolj špasno je, ko ti vodovodni & kanalizacijski majstor privleče "izučene" albanske delavce iz takoimenovanega *kosova, ti pa snamejo vse gumice iz vseh cevi, ker jih je tako veliko lažje sestavljati. Potem ko take cevi zabetoniraš, asfaltiraš in daš ploščice čez, imaš takoj instant špas za celo hišo & familijo in celotno okoliško naselje za na mnoga leta.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Vanich ()

avtek ::

Vanich je izjavil:

Najbolj špasno je, ko ti vodovodni & kanalizacijski majstor privleče "izučene" albanske delavce iz takoimenovanega *kosova, ti pa snamejo vse gumice iz vseh cevi, ker jih je tako veliko lažje sestavljati. Potem ko take cevi zabetoniraš, asfaltiraš in daš ploščice čez, imaš takoj instant špas za celo hišo & familijo in celotno okoliško naselje za na mnoga leta.

Če je to res, se mi odfuka da ni notri dihtung...:O

To je zelo maloverejtno. Jaz v izogib problemom dam delati meritve tlaka, ko je končano. Knalizacija, talno, inštalacije... Vse vedno preverjeno. Mi pa ni jasno kje za boga najdete take mojstre, sem pa slišal dosti grozljivk. Čeprav kar se tiče kanalizacije si mislim, da niti ne bi bil problem posebej če primerjam s kako je bilo prej, ko so bile cevi skoraj po designu take, da je bilo kaj odtekanja. Če ni kakor je v tujini in ti po zakonu merijo zatesnjenost do omrežja dvomim, da kdo kadarkoli opazi, posebej, če je dosti padca, ker je zgolj odtekanje in ni tlaka.

Zeeeeeeh, evidentno je, da se število gumic povečuje. Najprej je bla ena, pol dve, zaj devajo že tri. Le zakaj?

In uni z eno verjetno zlo uživajo. V popravljanju vodovoda. Poleg tega ko spusti plastika je takoj povodenj, ko spusti želez, pa je le flika na steni. Kolk se spomnim, je mel feryz tako epizodoo. Ko je spustla plastika in je mel vodo do kolen u kleti. lah pa da je kdo drug to napisal. Je že dolgo od tega.

Zgodovina sprememb…

Jaz ne poznam odvodnic cevi z več kot enim tesnilom? Morda obstaja, samo močno dvomim, da je standard. Moderne cevi, ki so pod tlakom kakor tudi odvodne brez problema držijo dlje kot stara tehnika.

Eno so odvodne in druge v katerih je pitna voda pod pritiskom. O teh pišem. Itak da so moderne, moderni so tud el. avti.

Zgodovina sprememb…

Samo za moderne cevi boš zelo težko objektivno pokazal zakaj so slabše.

Fitingi od alumplasta so popokali, pregnili, preplozali, v glavnem zelo puščali. Kolena, točneje.
Stvar ni tako preprosta, ker jih je prodajal renomirani slovenski diler te robe. Ki jim človek zaupa.
Oni pa ti prodajo resnično najcenejši kitajski pofl.

Tko ko ti prodajo renomirani trgovci HDMI kabel, ki je v Tedy ju 3 evre za 15 evrov. Če dam podoben primer iz elektronike.

In ko spusti palstika je pol še lep račun za vodo, in srečo maš, če lah dokažeš, da je šla vodo u podtalnico mimo omrežja. Da ti ne dodajo še čisčenja odpadnih voda.

Zgodovina sprememb…

Ja OK, samo to ni primarjava tehnologije? Katera cev pa je OK ne glede na to kako slabo je narejena? Sicer pa zakaj jim ne zaupati, sej imaš reklamacije, odškodnine, zavarovanje ...

Ne razumem tega razmišljanja, mi lahko nekdo pomaga? Meni se bere v stilu nekdo je prodajal poceni cevi, ki naj bi bile moderne. Zato so univezalno boljše stare tehnologije, ker tam ni škrata.

Moja realnost pa je škrat je škrat. Nova tehnika ali stara tehnika, če je škrat je zanič. Če je OK pa so nove tehnologije boljše.

Telbanc je izjavil:

Tko ko ti prodajo renomirani trgovci HDMI kabel, ki je v Tedy ju 3 evre za 15 evrov. Če dam podoben primer iz elektronike.

Moje pro področje ni gradnja niti IT, ima pa veze s kabli. Pri nas bi bil tak srenarij popolnoma realen, ker je renomiran trgovec verjetno vse testiral, bo zamenjal itn. Pri Tediju pa bi bila šansa za probleme skoraj garantirana, ker seveda lahko imajo srečo ampak jim nihče nikoli ne bo zameril, če je nimajo. Renomiran trgovec pa je po definiciji renomiran. Renomiran ne pomeni, da je precenjen Tedi ampak si mislim, da ima renome zaupanja. Če pa si kot renome mislil, da vsi vedo, da prodaja drag škart, si si pa 100% sam kriv, če preplačaš.

Zgodovina sprememb…

Zgleda da ne veš kak gre u Slovenija biznis. Kmal pol ko smo se osamosvojili. Torej pred 25-30 leti so v Ljubljani prodajali kitajske cote po 27 X kratni nabavni ceni. In še pizdili, da jim ne nese zadost.

IL_DIAVOLO ::

Telbanc je izjavil:

In ko spusti palstika je pol še lep račun za vodo, in srečo maš, če lah dokažeš, da je šla vodo u podtalnico mimo omrežja. Da ti ne dodajo še čisčenja odpadnih voda.

Zato so cene vodovodarjev taksne kot so. Ker za razliko od salabajzarjev brez teoretičnega znanja dejansko poznajo predpise in na kaksen način se tesni in sestavlja "legokocke".
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Telbanc je izjavil:

Zgleda da ne veš kak gre u Slovenija biznis. Kmal pol ko smo se osamosvojili. Torej pred 25-30 leti so v Ljubljani prodajali kitajske cote po 27 X kratni nabavni ceni. In še pizdili, da jim ne nese zadost.

WTF bi ti rad povedal? Kaj imajo cote z gradnjo? :D Kaj ti cel life gradš na nekih nepovezanih anekdotah?

Gradnja je malo drugačna zadeva, ker za razliko od cot dosti prej dobiš drage reklamacije. Kar pa sam poznam v gradji pa se večinoma uporabljajo nemške zadeve. Tudi cevi narejene v Sloveniji so menda večinoma po DIN (Deutsches Institut für Normung) standardu. Si mislim, da stroji 90% iz Nemčije, Avstrije in Italije, 10% pa lasten knowhow. Tako je praviloma, za okna vem bolj natančno in so skoraj vedno nemški profili, pogosto stroji iz Italije...

Pa mimogrede, ko toliko schittalkaš Kitajce, te moram razočarati, da si malo za časom, ker pravtako znajo kupit EU stroje in delati z njimi. Samo pri ceveh zna biti, da je logistika bolj draga kot tehnika. In močno močno dvomim, da bi kdo šel raskirati v gradji in bi potiskal nek šrot, ki večinoma propade hitreje kot star tech. To pa zato, ker boš hitro dal več za dizel, da se vrašač, kot pa za cevi top proizvajalca.

No ja, glede na odpravo napak v gradbeništvu in neuspešne tožbe proti izvajalcem, sploh teh malih, si ti obrtniki lahko privoščijo marsikaj...

Ja pa ne poceni cevi. :D To bi bilo najbolj neumno varčevanje. Prihraniš 20EUR za x 10kEUR riziko. Pa kaj vi mislite, da so cevi za malo hiško 10kEUR?

Zgodovina sprememb…

zodiak ::

feryz je izjavil:

No ja, je še mnogo tega. Če hočeš malo bolj na komot delati.
Če se pa rad u trdo jebeš in nosiš orodje nazaj v trgovino reklamirat, je res dobro tisto, ki ga zraven kruha prodajajo.

Po novem imam baterijske rezalce cevi. Namesto tistega ročnega dreka, ki ga vrtiš v nedogled.
Razlika je ogromna, od časa, do dostopnosti za rezanje in še kaj.
Da ne govorimo, da ti skoraj roka stran pade po celodnevnem šihtu, če moraš na roke goniti.

To pa ja ni problem za takšne jake jugo dedce kot si ti...

borut_p ::

Da se malo vrnemo na OP vprasanje.

Potrebno je spomnit, da ima svodovodarje, ki so gospoda in delajo bolj kot ne v privat hisah, in pa vodoovdarje, ki delajo na pravih gradbiscih.
In delo na pravih gradbiscih pomeni delo na prepihu, mrazu, vrocini, hrupu, prahu, drkanju v glavo itd. Majstri ki na nic ne pazijo ti zje.. en dan prej narejeno in moras se enkrat. Nemogoci roki za male pare.
Za privat hise je malo bolje, objekti so obicajno zaprti, manj hrupa in ostalega sranja. Pri pametnem investitorju imas fraj objekt da naredis svoj del, preveris in pokas do naslednje faze.

fikus_ ::

Za "one man band" vodovodarja so privat hiše/stanovanja čisto dovolj. Bolj pestro zna biti pri obnovah, ce je potrebno čarati s staro instalacijo, še posebej bloki.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

zodiak je izjavil:

To pa ja ni problem za takšne jake jugo dedce kot si ti...
Ma ne boj se ti zame. Jaz poznam praktično vsa dela in se vsega lotim. 150 kil še dvignem, več pa ne. Desetletja naredijo svoje.

Govorim za op, da se ne bo ustrašil, če se bo res kaj lotil.
Ko moraš odtegniti 30 let star šrauf, šest četrt ali celo dve colski, takrat ti je šele jasno, po koliko so banane.
Ko tudi 3 colske rorcange ne naredijo nič. Razen vedra švica. Dedec gor ali dol.

borut_p ::

fikus_ je izjavil:

Za "one man band" vodovodarja so privat hiše/stanovanja čisto dovolj. Bolj pestro zna biti pri obnovah, ce je potrebno čarati s staro instalacijo, še posebej bloki.

zelen, ki še ni videl vodovodne cevi, ne bo štartal na privat hišah - začel bo na gradbiščih

Velki ::

Glede na to da si podobno delal veš sam ali te zadeva veseli ali ne. Če te ne je to neumnost ker se sam zelo dolgo ne boš uspešno osamosvojil, če pa te in nisi ravno antitalent lahko hitro prideš na ok zaslužek (pozabi pa da boš z 160ur na mesec miljonar v par letih).
Pa pozabi na orodje z lidla, če greš na svoje boš imel vsaj v začetku en kup problemov za rešit, če se boš moral ukvarjati še z orodjem boš hitro obupal. Za svoj sp računaj vsaj 15k+ raje še več vložka da boš imel kolikor toliko ok setup.

mr_chai ::

In kakšna je sploh v Sloveniji pot do neke take izobrazbe, če si odrasel in rabiš menjat kariero ? Govorim o izobrazbi in ne o papirjih. Verjetno ne bo šel noben pri 40ih še enkrat v srednjo šolo.

Ali nimamo nobenih izobraževanj za odrasle ? NPK mi izgleda kot ena šala.

Zakaj pri nas ne obstaja nek "trade school" tako kot jo poznajo v ZDA in Kanadi, pa verjetno še kje po svetu.

A je res pol edina pot, da se zaposliš v nekem ogromnem podjetju aka Kronoterm in na tak način pridobivaš izkušnje.

Ni problem par let pregurati pri nekom.
Večji problem je kasneje. Ko odpreš sp in ugotoviš, da pol od tistega, kar znaš delati in bi rad delal, sploh ne smeš delati.

zodiak ::

Zakaj pa ne? Si prereven ali kako? No name izvajalec?

Vprašaj državo.
Lahko 5 let šraufaš kronoterm po bajtah, ampak kasneje ga sam ne boš smel.
Ok, "na črno" lahko, ampak se bo folk pod nosom obrisal za subvencijo.

To pač ni nek problem? Narediš NPK, menda bo "Monter toplotnih črpalk". Bolj vprašanje je, če te bo proizvajalec dal v svojo mrežo, ker jim monterji vplivajo na ugled. Ajde, če imas samo osnovno šolo in nič izkušenj te bodo čudno gledali, če ne zavrnili, kar pa je menda jasno? Je pa pogosto tako, da štejejo izkušnje. Greš na OZS in vprašaš.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Menjava starih litoželeznih radiatorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
543032 (1176) floyd1
»

Predragi električarji, očitno v Sloveniji trg ne deluje (strani: 1 2 3 4 )

16840604 (8982) feryz
»

Ne dobim vodovodarja (tujina). (strani: 1 2 3 )

13517657 (12782) Geho
»

Debelina "glavne" vodovodne cevi v hiši (strani: 1 2 )

7925405 (13001) floyd1
»

Ali pocinkane vodovodne cevi res z leti dobesedno izginejo? (strani: 1 2 )

6317809 (8854) solatko

Več podobnih tem