» »

Razvlaževanje s klimatsko napravo?

Razvlaževanje s klimatsko napravo?

MrStein ::

Na papirju imajo (nekatere) klimatske naprave funkcijo razvlaževanja, ampak a to v praksi deluje zadovoljivo?

Pred letom ali dvemi sem poleti bil v apartmanu, kjer sem nastavil to funkcijo, in je pihalo precej toplo, manj vlažno pa ni bilo za čutit. Je bilo po pol ure delovanja bolj občutek savne (toplo in vlažno).

Danes sem drugje, in klima spet "suši", zdaj pa piha na občutek hladno (ne prehladno), nastavitev temperature kot da ne vpliva, sušenje pa je.... recimo da je (nimam merilnika vlažnosti zraven).

A je to funkcija, ki je zraven bolj za to, da je spisek daljši? Zares deluje le na boljših modelih?
Ima kdo pozitivne izkušnje?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
  • spremenil: MrStein ()

koli99 ::

Po mojih izkusnjah tudi ne deluje (dobro).
V zacetku julija mi je indirektni udar strele skuril elektroniko centralnega prezracevanja. Medtem ko sem cakal na rezervni del sem poskusil uporabiti klimo v funkcijo razvlazevanja. Po celem dnevu mi relativna vlaga ni padla za vec kot odstotek.
Sem se ze ustrašil da ne deluje in odvil kondencno cev; voda je kapljala ampak kapljica/sekundo.
Ko sem zamenjal elektroniko centralnega prezracevanja in ga vklopil nazaj je v dnevu padla vlaga takoj na zeljeno obmocje (pod 60 procentov).

matjaz000 ::

Meni deluje odlično funkcija razvlaževanja. Imam klimo Daikin, staro 9 let. Vlažnost se občutno zmanjša, hkrati pa tudi ohladi prostor.

lp, matjaž

aborko ::

Razvlaževanje s klimo je top, pri nas celotno poletje laufa na dry, super zadeva. Mogoče si imel previsoko nastavljeno temperaturo in je klima bila takšna ki razvlaževanje ustavi ko doseže nastavljeno temperaturo. Naša ni takšna, laufa v nedogled na min (žre okoli 180W).

blackbfm ::

seveda deluje ampak z omejitvami.. problem je tehničen , pri klimi se odvaja toplota ven.... hladnejši kot je zrak, manj je učinkovito razvlaževanje.. razvlaževalci po drugi strani delujejo v principu isto ampak kontra, toplota se odvaja v prostor.....torej če hočeš razvlažit mrzel prostor s klimo bo težka, rabiš ogrevanje

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: blackbfm ()

PacificBlue ::

Imam v službi dve klimi, ena je nastavljena na temperaturo(24 stopinj), druga pa samo na razvlaževanje(nastavljeno na 40% vlažnost). Će ugasnem klimo za razvlaževanje se vlažnost hitro dvigne na okoli 58 procentov, v nasprotnem primeru pa jo držim pod 50%.
I’m out.
:3

Lonsarg ::

Pravzaprav bi tudi klime lahko dobro simulirala pravo razvlazevanje, pac izmenicno bi morale hladiti (da mimogrede razvlazi) in nato greti, da ne podhladi prostora.

Ampak nisem se videl klime ki bi imela tako razvlazevanje sprogramirano, vse v razvlazevalnem modu zal zgolj hladijo, malce moc prilagodijo da je malenkost vec razvlazevanja kot na nastavitvi hlajenja ali pa se to ne. To poleti ko je vroce celo deluje, v prehodnem obdobju pa pac ne, ker bodisi nic ne razvlazijo, bodisi prevec podhladijo.

Opcija je da das klimo na najnizjo moc 24/7 in hkrati vklopis segrevanje ze zdaj septembra, s to kombinacijo potem dobis priblizno pravo razvlazevanje, ni pa to stroskovno optimalno :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

joez7 ::

Men klima lepo razvlažuje, je pa res, da mam raje na hlajenje in vent na silent, če dam na dry mi preveč hladi.
Tudi Longsarg, ti je dal lepo izhodišče.
Drugače pa namenski razvljaževalec z R290 in nekje 500W moči (40-80l/dan). Obvezno z odtokom. Ti bo lepo malce grel in izdatno odvajal vodo (v praksi nekje 1/3 oglaševane) - nastaviš na 45 ali 50% in pozabiš.
Jajčki z 4l rezervarjem so sam za eno sobo.
Pa glej da bo čimboj tih.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

David Mayer ::

Dela to vse, in klima in razvlažilec, odtok je super, če ne, odliješ, ko/ker se ugasne.

Magic1 ::

Klima deluje odlično za razvlaževanje, vendar zraven tudi konkretno ohlaja zrak. Torej ni ravno primerna za 3/4 leta. Klima je toplotna črpalka, torej ti odvaja toploto ven v načinu raazvlaževanja. Zato se izven poletja uporabljajo razvlaževalci, ali prenosne klime, katere nimaš speljane ven.
Tudi izmenični sistem delovanja klime (skakanje iz načina ogrevanja/hlajenja) bi bil zelo energetsko neefiktiven. Pa še neprijetno bi bilo, da to pol ure hladi in nato greje.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

tony1 ::

Neporabno za pozimi.

Kupi malo boljši razvlaževalec za 200 EUR, po možnosti tak, ki ima tako posodo kot cev za odvod kondenza, če ga boš več rabil, da ti ne bo treba prazniti posode.

Malo boljši so reda 400€. Pa majo App, preko katerega vse nastavljaš. Kar konkretni pa so po jurja.
Vedno glej na kvadraturo ali kubike, kolk močnega rabiš.

bm1973 ::

Zakaj imaš vlago?

Ponavadi je dobro odstranit vzrok...

Ali je kdo naštudiral, kaj je trenutno smiselno za vzet za 10L do 20L na 24h?

Vlago imaš vedno v prehodnih časih. Če je zunaj 90% relativna vlažnost pri 20°C, ti bo počasi tudi v stanovanje prišla. Sej naslednji teden bo boljš, ko bo zjutraj pod 10°C.
Magic

Magic1 je izjavil:

Ali je kdo naštudiral, kaj je trenutno smiselno za vzet za 10L do 20L na 24h?

Vlago imaš vedno v prehodnih časih. Če je zunaj 90% relativna vlažnost pri 20°C, ti bo počasi tudi v stanovanje prišla. Sej naslednji teden bo boljš, ko bo zjutraj pod 10°C.

Jaz gledam tegale Razvlažilec zraka WDH-930EEW , ali Klarstein DryFy Connect 60, sam zaenkrat stari jajček še deluje (dnevno 4l - posoda je polna v od 6h, pa do v 10h) Easy Home (za 150€). Še najboljš je kje videt in slišat - pol pa kopirat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Hmm, to se mi zdi že kar beštja za običajne potrebe. Če sklepam po klimi, ni dobro predemizionirat, saj se posledično več izklaplja in je več pogojev za nastanek plesni na rebrih. Oziroma je vprašanje, ali posuši rebra po dosegu zaželjene vlažnosti.
Magic

Ne, tega problema ni, razvlaževalec deluje drugače... Iz njega piha vroč zrak.

Fizikalno dela tak razvlaževalec enako kot klima. To je toplotna črpalka, kjer se ena rebra hladijo, druge segrevajo. Razlika je zgolj v tem, da je tukaj vse skupaj v eni kišti in gre zrak čez hladna rebra, kjer kondenzira vlaga in nato preko toplih, kjer se zrak nazaj segreje. Ko se naprava ugasne, hladna rebra ostanejo mokra, če naprava nima funkcije, da laufa ventilator brez kompresorja nekaj časa, da se hladna rebra posušijo.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Zanimivo. Ampak če nastavim min. % vlage (35%), kompresorja itak ne izklaplja. Vsaj zdi se da ne?

Okapi ::

MrStein je izjavil:

sušenje pa je.... recimo da je (nimam merilnika vlažnosti zraven).

Koliko suši zelo preprosto vidiš po tem, koliko vode kaplja iz klime. Tako lahko hitro vidiš, kakšen je učinek posamezne nastavitve na sušenje.

Večina razvlažilcev (vsaj moji) pustijo v obratovanju ventilator - glede na % vlage vklapljajo in izklapljajo kompresor. Če hočeš ugasnit vent - moraš poseč po tajmerju ali master stikalu.
Haklc teh razvlažilcev JE, da so učinkoviti do nekje 15-17°C - pol pa nič več (ne marajo hladu).
Najbolj se obnesejo pri 25°C - tle kar konkretno teče od njega.
Še največ ti pove nazivna moč kompresorja pri 25°C. Tamali majo nekje 300-350W, srednji nekje 600W in tamočni nekje 1200W, stem je potrebno računat, če se greš 24h obratovanje.
Tudi moja klima na hlajenju izkljaplja samo zunaji kompresor - vent notranje pa zmanjša vtljaje (ko doseže željeno temp.) Vent se ugasne, ko jo tajmer izklopi.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plesen v stanovanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
543980 (1478) trololololo
»

Razvlažilec zraka

Oddelek: Loža
3312826 (3930) Žbun
»