» »

Plesen v stanovanju

Plesen v stanovanju

1
2
»

fikus_ ::

Poguglajte relativna in absolutna vlažnost, bo komu bolj jasno, kako deluje zračenje prostora z zunanjim hladnim zrakom.
Mogoce še Mollierov diagram...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

DamijanD ::

Koliko mislite, da bi se poznalo, da bi v nek vogal, ki je dovzeten za nabiranje vlage (torej je hladnejši od ostalih sten) pihal z nekim PC ventilatorjem - torej samo toliko, da je neko blago kroženje zraka?

Odvisno od temperature površine. Če jo boš s kroženjem zraka ogrel nad temp. kondenziranja, ne bo nabiranja vlage in plesni, če ti ne bo uspelo ogreti nad temp. kondenziranja, bo pa še več vlage, skratka slabše.

ZveeZ ::

DamijanD je izjavil:

Koliko mislite, da bi se poznalo, da bi v nek vogal, ki je dovzeten za nabiranje vlage (torej je hladnejši od ostalih sten) pihal z nekim PC ventilatorjem - torej samo toliko, da je neko blago kroženje zraka?

Ce je izvor vlage dejansko v prostoru in ne od zunaj, bi jaz prostor razvlazil na cca 30-40% vlage za par dni, da se zid posuši. Nato bi naredil knauf konstrukcijo, dodal stekleno/kameno volno, parno zaporo in na koncu knauf plosce.

trololololo ::

DamijanD je izjavil:

s takim namenom (šparanje na štromu) sem jaz imel na taki steni spodaj čistilec zraka aka purifier. rezultat je bil, da mi je vlago oz. plesen še bolj razpihal po stropu.
zdaj sem dal dva razvlažilnika na dva dela stanovanja (v najbolj kritične kote) in se periodično prižgeta ne glede na vlago npr. 6.00 do 6.30, 10.00 do 10.30 itd. (pač par intervalov) ponoči delujeta 1.5ure in je zaenkrat boljše. pa tudi štrom ni toliko več.

Zgodovina sprememb…

45cal ::

Rad bi prosil za mnenja glede izvedbe notranje izolacije v mansardnem stanovanju in možnih vzrokov za ponavljajočo vlago/plesen.
Gre za mansardo v hiši iz začetka 90ih. Zaradi težav z vlago in plesnijo izvedla notranja izolacija zunanjih sten in stropov (po mojih informacijah XPS/stirodur + BA13/mavčne plošče).

Po posegu se je:
o zmanjšala višina prostora,
o prostor začel delovati precej bolj zaprt,
o zrak hitro postane zatohel,
o še vedno pa se pojavlja:
- plesen oziroma manjše črne pikice okoli oken,
- fleki na stikih stena-strop,
- lokalno luščenje barve.

Stanovanje je bilo v zadnjih letih praktično v celoti ponovno prebarvano z Jupol Citro barvo, vendar se določene težave še vedno vračajo.

Dodatno opažam:
o precej grobe oziroma nedokončane zaključke okoli robov in oken,
o okoli klime izolacija ni bila izvedena za enoto, ampak samo okoli nje,
o na določenih zunanjih stenah se ponovno pojavljajo manjše pikice, podobne začetkom plesni.

V kuhinji sem opazil tudi situacijo, da za delom pohištva na enem manjšem delu zunanje stene notranja izolacija ni bila izvedena, medtem ko je bila tik zraven. Ravno na tem neizoliranem delu se je ponovno pojavila vlaga, kljub temu da je bilo prebarvano približno leto nazaj.

Dodatno me zanima še vpliv spodnje etaže:
pritličje pod stanovanjem še vedno ni dokončano oziroma je v precej "surovem" stanju (betonska plošča, neizolirani zidovi ipd.).
Zato me zanima tudi:
o ali lahko tak nedokončan/neizoliran prostor spodaj vpliva na vlago oziroma kondenz v zgornjem stanovanju,
o ali se lahko zaradi temperaturnih razlik/problemov spodnje etaže težave prenašajo tudi v prvo nadstropje/mansardo.

Zanima me predvsem:
o ali gre lahko za problem kondenza/toplotnih mostov,
o ali je bila notranja izolacija z XPS + BA13 sploh smiselna rešitev za tak objekt,
o ali so taki problemi po taki izvedbi pogosti,
o ali iz opisanega/slik deluje izvedba profesionalna oziroma korektna,
o in ali obstaja možnost, da je bila težava zgolj "prekrita", ne pa dejansko odpravljena.

Prav tako me zanima:
o ali bi danes strokovno gledano izbrali drugačen pristop,
o in kaj bi bil po vašem najbolj smiseln naslednji korak:
- izboljšanje prezračevanja/rekuperacija,
- lokalna sanacija problematičnih delov,
- odpiranje sten/stropa na kritičnih mestih,
- ali kaj drugega.

Prilagam nekaj slik problematičnih delov na sledečei povezavi: https://ibb.co/album/7Nc9HT

Hvala za vsak konstruktiven nasvet ali mnenje.

Slabo izvedena toplotna izolacija in parna zapora, okrog oken verjetno še tanjsa izolacija,... Praviloma se toplotna izolacija dela na hladni strani, parna zapora pa znotraj.
Kjerkoli je tanjša izolacija, je stena hladnejša, večja možnost kondenza, ni nujno da ga vidiš, vlaga se nabira v mavčni plošči in potem pojav plesni.
Pišeš, da se čuti zatohlost, to je posledica slabega prezračevanja, vlage v prostoru, v stenah, začetek plesni,...
Pohištvo ob zunanjih stenah je recept za plesen. Te stene so že prej hladnejše, potem pa še pohištvo preprečuje kroženje zraka.
Najprej rešite prezračevanje, odmaknite pohištvo od zunanjih sten, dvignite, da bo boljše kroženje zraka,...
Neizolirana hladna spodnja etaža vpliva na temperaturo tal in zidov. Ce boste ogrevali tudi spodaj, bo bolje, ali bo cisto ok, ne vem povedati.
Prava rešitev je, vse razkopati, toplotnaizolacija zunaj, parna zapora znotraj, se posebej dobro izvedeno okrog oken.

bm1973 ::

ginekk je izjavil:

Premal zračenja 100%. Sem imel talno v kombinaciji s prisilnim prezračevanjem in ni bilo nikjer ničesar.

Prav tako imam radiatorsko brez prezračevanja in tam se pojavijo kaplje na okenskih steklih od znotraj vsak dan, odkar je temperatura nižja in so stekla dovolj hladna. Če teh kapelj oz. nabrane vode ne brišem, potem nastane plesen takoj v vogalih teh stekel. Če bi pustil še nekaj časa bi se verjetno vse splesnilo.

To je to, ker nimaš rolet...

Rolete prenesejo točko rosenja za zunanjo šipo, kjer potem teče dol...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razvlaževanje bivalnih prostorov

Oddelek: Loža
312840 (1850) HrščPščvnk
»

Plesen na stenah (strani: 1 2 3 4 )

17357063 (35538) Matejjjjj
»

Prisilno prezračevanje stanovanja (lokalni prezračevalni sistem)

3213353 (12073) fosil
»

Kateri razvlažilec zraka? (strani: 1 2 3 )

13986241 (69501) matijadmin
»

Vlaga v stanovanju

4819507 (18027) Pyr0Beast

Več podobnih tem