» »

Radioamaterski tečaj RK Ljubljana 20. 10. 2025

Radioamaterski tečaj RK Ljubljana 20. 10. 2025

1
2
»

Ales78 ::

starfotr je izjavil:

Ales78, ustanovi zvezo amaterjev, ki imate radio. Za poslušat. Ne za oddajat, saj na boš dobil dovoljenja. Pa tudi teste za sprejem boš lahko oblikoval po svoje.

Tako, se boš počutil res lepo in specialno. Uporabniki boste lahko skupaj poslušali izbrane frekvence.

Me ne zanima, me ne rabi zanimat in ne bom se počutil dovolj specialno, da bi se sploh trudil. Si povedal bistvo problema. Radi se počutite posebni in specialni, meni se pa zdi to neumno, da obremenjujete ljudi zaradi tega z nepotrebnim balastom še bolj (a da se bodo potem specialno počutili (facepalm)), izgleda, da nisem dovolj "cool" za to. Kar imejte svoje radioamaterstvo.
Travel is fatal to prejudice, bigotry, and narrow-mindedness, and many of our
people need it sorely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of
men and things cannot be acquired by vegetating in one little corner of earth.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ales78 ()

bbbbbb2024 ::

hipertija je izjavil:

Z zanimanjem prebiram tole temo in lahko rečem, da ima vsaka stran avtorjev po svojem prav. Prva stvar, za pridobiti radioamaterski izpit garantiram, da ne bo nobenih težav, če bo izkazan interes - to je tisto, o čemer en del avtorjev tukaj govori. Vsi tisti, ki redno hodijo na predavanja oz. so prisotni oz. tako ali drugače izkazujejo vsaj nek osnoven interes, sem prepričan - da bo izpit naredili, tudi če bodo izpitniki malo posugerirali :), vsem je interes čim večje število radioamaterjev. Redke izjeme ga ne bodo, in to so tisti, ki si ga v resnici niti ne zaslužijo, ker mislijo da jim pripada samo z željo. Druga zadeva, obstajata dve vrsti izpita: za razred N in A, telegrafija ni pogoj, ampak je nadgradnja in extra izpit.

Meni se zdi radioamaterstvo zanimivo. Ne bom se ga lotil, ker imam druge hobije, ki so mi dovolj.

Iz izkušenj z drugimi hobiji, ki pa so vsi po vrsti tehnološki in relativno dragi pa rečem, da vedno ko nekdo vidi potico na mizi, diši lepo, videti je lepo, samo potem začne brskati, češnjo bi, smetane ne bi, preliv bi, ampak samo čokoladnega. Biskvit ne bi, razen tisti jogurni del...

To so ponavadi 'selfentitled' ljudje, ki dosti stvari bi, če se bo na oni strani spremenilo to in ono in tretje. pa v tem ne vidijo smisla, pa v onem ne.

Za njih se zdi, da se projekt ali potovanje začne, ko se množica folka na uni ta drugi strani spremeni.

To je brezveze. Iz prakse povem, da če in ko bi se nekaj na drugi strani spremenilo, bi prišla naslednja runda zahtev.

Če probaš radioamaterstvo, če ti je všeč, se tega lotiš, prebereš knjigo, ki je celo zastonj in si poiščeš vire.

Ne pa, da začneš stokati, kaj bi se moralo pa na oni strani spremeniti.

bbbbbb2024 je izjavil:

Misliš, tako kot ti v Golobovi temi?

Ampak šalo na stran, celo formalno izobrazbo sem si moral tlačiti v glavo kupe balasta, ki ga nisem več nikoli niti pribljižno uporabil. Za hobi pa tega ne bom počel, ker me ta zadeva ne veseli. In, če me bo hobi zanimal, vse skupaj ne bo balast, mogoče si bom za hobi izbral zgodovinarstvo in si bom z užitkom zapomnil tudi letnice od 1-30 vprašanja. Mogoče se bom spravil delati ojačevalec in bom naštudiral tudi tisti del elektronike, ampak šele, ko bom hotel narediti ojačevalec. In ne bom delal ojačevalca in ne bom zgodovinar, zakaj torej s temi temami posiljevati ljudi? Da se lahko počutiš "specialno"?

Ampak ne skrbi, se ne bom ukvarjal s tem, ste mi v tej temi dali za misliti, da gre za podoben slovenski sekret kot slo-tech, samo na radiovalovih.

Zgodovina sprememb…

hipertija ::

Ampak daj mi prosim razloži poanto, jaz sem preštudiral vseh 1000 vprašanj, prebral knjigo, hodil na predavanja z A - ampak jaz bi rad kot radioamater:
- ukvarjal se z digitalnimi sistemi
- testiral postaje tipa dmr, uporabo gps/aprs, roaming itd.
- testiral prednosti digitalnih sistemov v različnih situacijah, direkt in preko rpt, primerjal z analog
- delal veze v tujino preko hotspota
- se rad udejstvoval v aron situacijah
- rad v direktu analog poklepetal s kolegi radioamaterji o vremenu, o postajah na tržišču, splošnih temah

5% vse snovi mi danes morda pride prav, to je črkovanje, Q kratice in morda še nekaj malega. Niti črke o programiranju, kaj šele digitalijah, zelo malo o osnovah komunikacij. Pa ne pozabimo, da je med radioamaterji tudi kar nekaj invalidov, ki imajo morda omejitve, in predvsem: da nismo vsi elektrotehniki oz. nas to niti ne zanima. Na koncu šteje dobra, kvalitetna veza, in zato ne rabiš poznati ohmovega zakona.
Prekle za kurnk

Zgodovina sprememb…

link_up ::

izsev je se vedno valovanje ... tudi, ce ti pred tem digitalno kucas notri ... preprosto povzorci in odda...

ergo, radio je analogen!
In and Out

Ales78 je izjavil:

bbbbbb2024 je izjavil:

Ne rabiš politike vlačiti v to. Jaz sem povedal, kaj si mislim. Ti se lahko strinjaš, lahko ne. Povedali so ti, da če minimalno energije vložiš, boš izpit naredil. Torej se ga le loti. Če si pa nameraval dlako v jajcu iskati, ti kar. Samo ni produktivno.

Skoraj vsaka malo bolj zahtevna stvar je danes zapletena. Od poklicev, pa vse do hobijev. Pa četudi greš igrat squash, imaš knjige, prehrana, fizične priprave.

sem sel cez vprasanja 15 let po izpitu in s skoraj nic prakse zadnjih pet let ... gladko 80%. Izpit je zelooo enostaven. :)
In and Out

bbbbbb2024 je izjavil:

Ales78 je izjavil:

bbbbbb2024 je izjavil:

Ne rabiš politike vlačiti v to. Jaz sem povedal, kaj si mislim. Ti se lahko strinjaš, lahko ne. Povedali so ti, da če minimalno energije vložiš, boš izpit naredil. Torej se ga le loti. Če si pa nameraval dlako v jajcu iskati, ti kar. Samo ni produktivno.

Skoraj vsaka malo bolj zahtevna stvar je danes zapletena. Od poklicev, pa vse do hobijev. Pa četudi greš igrat squash, imaš knjige, prehrana, fizične priprave.

Za razliko od tebe imam očitno dovolj predzanja, da vidim kaj je balast. Ti pa pač nekaj teoretiziraš in povprečniniš.

link_up je izjavil:

sem sel cez vprasanja 15 let po izpitu in s skoraj nic prakse zadnjih pet let ... gladko 80%. Izpit je zelooo enostaven. :)

In koliko tega znanja si kdaj uporabil? :) 20%? 10%?

Nekateri se tudi učijo pi decimalke. In se jih boš šel naučiti do 200. mesta, zato, da boš dobil dovoljenje, da si narediš okrogel stol, ki bi ga rad naredil za hobi? Res je enostavno, nič posebnega, samo številke so. Ali boš vse skupaj odjebal in imel kvadraten stol oz. boš raje počakal, da nekdo neha srati in dojame, da je 3.14 dovolj.

Zgodovina sprememb…

ToniT ::

Izpiti so takšni, kot so. Moram reči, da so veliko lažji, kot so bili včasih.
Kar se tiče Morsejeve abecede pa morate vedeti, da vsaj 55 let nazaj ni bila obvezna za izpit (za več nisem 100% prepričan).
Ni mi jasno zakaj imajo nekateri tako verzijo proti hobiju, po drugi strani pa porabljajo toliko energije da pljuvajo po njem. Če te ne zanima ali ti je pretežko, se pač ne ukvarjaj s tem.
V vse svoji karieri sem samo enega kandidata vrgel na izpitu, pa še to zaradi pišmevuhovskega obnašanja.
Moram reči, da sem kar zadovoljen, da Aleša ne bom rabil poslušati po frekvencah.
Če ne želite osvojiti nekega znanja, imate še zmeraj PMR, pa tudi na CB še zmeraj lahko delate.

ToniT je izjavil:

Kar se tiče Morsejeve abecede pa morate vedeti, da vsaj 55 let nazaj ni bila obvezna za izpit (za več nisem 100% prepričan).
Ni mi jasno zakaj imajo nekateri tako verzijo proti hobiju, po drugi strani pa porabljajo toliko energije da pljuvajo po njem. Če te ne zanima ali ti je pretežko, se pač ne ukvarjaj s tem.
V vse svoji karieri sem samo enega kandidata vrgel na izpitu, pa še to zaradi pišmevuhovskega obnašanja.
Moram reči, da sem kar zadovoljen, da Aleša ne bom rabil poslušati po frekvencah.
Če ne želite osvojiti nekega znanja, imate še zmeraj PMR, pa tudi na CB še zmeraj lahko delate.

+1

Podpišem!

ToniT je izjavil:

Ne, da ne želimo osvojiti nekega znanja. Radi bi osvojili znanje, ki je potrebno, ne znanje, s katerim bi se nekdo rad počutil "specialnega".

In ti bom tudi izpolnil željo, ne bo me treba poslušat po frekvencah.

Zgodovina sprememb…

dronyx ::

Glede morsejeve abecede...Jaz v nekaj radio amaterskih letih sem uporabljal večinoma samo to za vzpostavljanje radijskih zvez. V zelo slabih pogojih se to najbolje obnese. Ampak odvisno, kaj pač koga zanima. Nekatere zanimajo tekmovanja, druge vzpostavljanje zvez z odbojem od Lune, tretje DX zveze v zelo slabih pogojih, nekateri bi radi samo klepetali z ljudmi po svetu ali doma itd.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

dronyx je izjavil:

Glede morsejeve abecede...Jaz v nekaj radio amaterskih letih sem uporabljal večinoma samo to za vzpostavljanje radijskih zvez. V zelo slabih pogojih se to najbolje obnese. Ampak odvisno, kaj pač koga zanima. Nekatere zanimajo tekmovanja, druge vzpostavljanje zvez z odbojem od Lune, tretje DX zveze v zelo slabih pogojih, nekateri bi radi samo klepetali z ljudmi po svetu ali doma itd.

Se razume in ker si jo rabil, si jo uporabljal. Kar je tudi vse kar trdim. Kar pa počnejo radioamaterji, je vsiljevanje nekih znanj, ki so zahtevana, čeprav jih ne rabiš. Pol izpitnih vprašanj se lahko takoj zbriše. Ampak neee, jih je treba vedeti. Ker, če si lahko datume iz srednješolske zgodovine ekstremno koristno uporabil v svojem življenju, je jasno, da boš lahko tudi letnice iz radioamaterskega izpita. Ali pa vezje za glajenje napetosti, ki ga boš šel zagotovo sam sestavljat ali pa delat oscilator, ker ti kuhinska pečica zaradi nekonsistente frekvence napetosti ne kaže pravega časa.

Zgodovina sprememb…

ToniT je izjavil:

po drugi strani pa porabljajo toliko energije da pljuvajo po njem

Narobe si razumel, pljuvam po izpitnih vprašanjih, ne hobiju. Še celo prav specifično po tistih, ki nimajo s hobijem nobene veze.

Zgodovina sprememb…

UkrFTW!! ::

Ni logično, da koncept radioamaterstva pomeni, da tudi nekaj ustvarjaš? Alternativa je woki toki. Tam ne rabiš nič.
Imam radioamaterja doma. Entuziasta, ne pa takega, ki ne bi nič, pa bi imel klicni znak in so mu to dolžni omogočiti.

blay44 ::

Ales78 je izjavil:

Pravi uporabnik računalnika ima samo dve tipki, 1 in 0.

Sej maš čudne, ampak tale poved je pa carska:))8-)
Bi si jo dal kar v podpis, če bi zrasla na mojem zelniku.

Ales78 je izjavil:

gozdar1 je izjavil:

Je morsejeva abeceda še pogoj?

100%, nisem šel gledat, ampak brez morsejeve abecede ne moreš uporabljati digitalne voice komunikacije, kakšno vprašanje, se razume, da je to več kot nujno, saj na računalnikih tudi znake binarno vnašamo, čeprav je z utfi postalo malo zamudno. Pravi uporabnik računalnika ima samo dve tipki, 1 in 0.

Kako to misliš dve tipki? Eno rabiš. Če je pritisnjena, je 1. Sicer je 0.

UkrFTW!! je izjavil:

Ni logično, da koncept radioamaterstva pomeni, da tudi nekaj ustvarjaš? Alternativa je woki toki. Tam ne rabiš nič.
Imam radioamaterja doma. Entuziasta, ne pa takega, ki ne bi nič, pa bi imel klicni znak in so mu to dolžni omogočiti.

+1

Bravo. Podpišem!

Bis. Bis.

Zgodovina sprememb…

ziggy42 ::

Izpit je trenutno tako lahek, da mu sama beseda "izpit" dela krivico. In težavnost z leti strmo in stabilno pada, saj se že prilagaja času. In za razliko od ostalega sveta je pri nas hobij vedno bolj obiskan, predvsem med mladimi. Raje ne bom izgubljal besed, je Int zelo lepo povzel.

Se pa strinjam, da bi bilo potrebno narediti večji preskok med N in A razredom, predvsem bi moral bit za N razred uravnan bolj praktično, recimo vzpostavljanje zveze, programiranje postaj itd.
Trenutno je tako, da se ti sploh ne splača it delat N razreda, ker lahko še tisti najmlajši osnovnošolci brez težav položijo A.

Nekdo je omenil, da jih dosti uporablja PMR namesto radioamaterskih frekvenc, ker je tam atmosfera bolj sproščena. Trditev ni napačna, bi pa dodal, da je cilj naše skupnosti predvsem promoviranje radioamaterstva in izboljševanje operaterske prakse na brezlicenčnih področjih, ki je za večino (nevede) prvo srečanje s samim hobijem. Do zdaj je bilo kar uspešno, s samo aktivnostjo smo po nekaterih podatkih pridobili med 30 in 50 novih radioamaterjev.

@Ales78 namesto, da trolaš tu po forumu, pojdi raje na kakega ameriškega. Tam imaš precej strožje kriterije, hkrati pa moraš opraviti 3 izpite, če želiš priti na raven pravic, ki jih lahko pridobiš pri nas. Ja 3, ne enega. In celo takrat si na slabšem. Aja, pa ne bi te rad česa učil, ampak malo se mi zdi zgrešeno, da že 6 ur visiš tule gor. S to energijo in časom bi že dvakrat položil izpit. 8-)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ziggy42 ()

PluribusUnum ::

bbbbbb2024 je izjavil:

Tipka ne sme imet spomina ;)

ziggy42 je izjavil:

S to energijo in časom bi že dvakrat položil izpit. 8-)

Ne razumeš, niti spravil se ga ne bom delat, dokler ne zmečejo ven nepotrebenega balasta. Pa naj bo še tako lahek.

Višek se mi zdi, da po vsem balastu, ki so ga morali prežvečiti radioamaterji v celotni svoji formalni izobrazbi, gredo narediti enako pri sebi - spet kupe nepotrebnega balasta, seveda za druge. In ko pridejo novi in prežvečijo nepotreben balast, začnejo divje zagovarjati balast.

Očitno smo prav država, kjer je bistvo, koliko nepotrebnega balasta lahko kreiraš drugim.

Zgodovina sprememb…

PluribusUnum je izjavil:

bbbbbb2024 je izjavil:

Ne razumem. Pa saj tipka nima spomina. Pritisneš ali ne pritisneš. 0 in 1. To je to. Najjačim igračem je to dovolj, da v strojnem jeziku klopfajo strojno kodo v monitor in na roko računajo odmike.

Seveda ima spomin, tvoja varjanta več kot 10101010101... ni sposobna odkucat.

PluribusUnum je izjavil:

Ti v resnici misliš, da se jaz zajebavam. No, pa se ne:

https://www.youtube.com/shorts/PJbZsvK9...

To si poglej, lepo stikala in gremo. Ne pa da pomehkužena mladina celo tipkovnico hoče. To je dekadentno. Stikala in gremo. Ajd morda reader papirnega traku, to še ajd, da je dovoljeno. Ostalo je vse redundantno.

Zgodovina sprememb…

bbbbbb2024 je izjavil:

PluribusUnum je izjavil:

To si poglej, lepo stikala in gremo. Ne pa da pomehkužena mladina celo tipkovnico hoče. To je dekadentno. Stikala in gremo. Ajd morda reader papirnega traku, to še ajd, da je dovoljeno. Ostalo je vse redundantno.

Spregledal si, da ima gospod tudi "next" oz potrditev stanja, pa ceprav fizičen premik na naslednjo. Z eno tipko, z dvema stanjema, tega ne moreš signalizirati, razen če uvedeš dodatno stanje, pa naj si bo časovno ali druga tipka.

Zgodovina sprememb…

Ales78 je izjavil:

bbbbbb2024 je izjavil:

PluribusUnum je izjavil:

Spregledal si, da ima gospod tudi "next" oz potrditev stanja, pa ceprav fizičen premik na naslednjo. Z eno tipko, z dvema stanjema, tega ne moreš signalizirati, razen če uvedeš dodatno stanje, pa naj si bo časovno ali druga tipka.

Ne prepiraj se z mano, evo tutorial, samo zate:

brez tipkovnice. Čeprav. Na papir računa odmike. Steve Wozniak je to kar iz glave vlekel.

PluribusUnum je izjavil:

bbbbbb2024 je izjavil:

spomin? gres na clock...ce je v ciklu pritisnjena, je 1 ... sej je izi :)
In and Out

Dobro, 100% več tipk je slabo za učinkovitost, če se da v enačbo še hitrost tipkanja, je pol tistih 100% več zelo malo.

glej, ce ti je prirocno si clock daj na 1mHz :)
In and Out

int47 ::

Ales78 je izjavil:

... in me prav zanima, koliko se vas še pogovarja analogno.

Med radioamaterji večina.
Profesionalno pa recimo piloti. AM modulacija ima še vedno kakšno prednost.
Ni vse, kar je novo, vedno tudi boljše.
Precej digitalnih načinov komunikacije rabi delujočo infrastrukturo, kar je lahko težava v primeru izrednih razmer.

Višek se mi zdi, da po vsem balastu, ki so ga morali prežvečiti radioamaterji v celotni svoji formalni izobrazbi, gredo narediti enako pri sebi - spet kupe nepotrebnega balasta, seveda za druge. In ko pridejo novi in prežvečijo nepotreben balast, začnejo divje zagovarjati balast.

Skripta ima naslov "Radioamaterski priročnik". Vsak lahko pogleda tisto, kar ga zanima.
Telefonskega imenika tudi nisi šel brat od začetka do konca in trgat vseh listov, ki jih trenutno nisi rabil.
Ali pač?

Če je kaj narobe s priročnikom in tečajem, je to njegova cena. Žal nekateri ne znajo, ali nočejo cenit truda in znanja drugih, če jim za to ni treba plačat.

Ne gre se za občutek "specialnosti".
Gre se za zdravo kmečko pamet. Od novih radioamaterjev se pričakuje, da zaradi sebičnosti, ignorance in nevednosti ne bodo delali motenj, škode, ter ogrožali sebe in druge. Ko se vključuješ v neko skupnost, je potrebno upoštevat pravila, ki veljajo v tej skupnosti.
Ko si spoznal bodočega tasta, si mu tudi rekel, da te on (balast) ne zanima, ker ti hočeš samo njegovo hčerko ?

Nisem star maček med radioamaterji. Kljub temu poznam par primerov novih članov, ki čeprav so naredili izpit, si nove postaje tudi prižgat niso upali.
Verjetno ne zato, ker so med tečajem pridobili preveč znanja.
Pri nakupu novega avta, te zanima vsaj, ali ga boš moral natankat, ali napolnit, ter s čim in kako.
Neko minimalno tehnično znanje in socialne veščine so nujne.

link_up je izjavil:

Predpon ni v testu, tale ima spomin:

Zgodovina sprememb…

int47 je izjavil:

Nisem star maček med radioamaterji. Kljub temu poznam par primerov novih članov, ki čeprav so naredili izpit, si nove postaje tudi prižgat niso upali.
Verjetno ne zato, ker so med tečajem pridobili preveč znanja.
Pri nakupu novega avta, te zanima vsaj, ali ga boš moral natankat, ali napolnit, ter s čim in kako.
Neko minimalno tehnično znanje in socialne veščine so nujne.

Ves čas debatirate o stvareh, čez katere se ne pritožujem, a lahko počasi nehate.

Ne, ne rabi začetnik iz radioamaterstva vedeti popolnoma nič, ne o indukciji, ne o transformatorjih, ne o uporih, ne o kondenzatorjih, ne o diodah, še manj o logičnih vratih, najmanj pa poznati letnice, kdaj je bila vzpostavljena ne vem kakšna komunikacija. To je čisto balast in zajebavanje nekoga, ki bi se rad začel ukvarjati z radioamaterstvom, zato ker se ga z izpitom pač lahko zajebava. Koliko pa poznaš radioamaterjev, ki so sestavili neko lastno vezje in ga priklopili na postajo? Koliko vas je naredilo lasten oddajnik, ki ima kakršnokoli uporabno vrednost (recimo, da jih za foro delate na tečaju, čeprav tudi v to dvomim). Je kdo od vas naredil kakršnokoli uporabno anteno in jo uporablja? In, če ste že jo, ste to naredili z znanjem pridobljenim za opravljanje izpita, ali so takšni imeli za sabo vsaj srednjo šolo elektronike in/ali študij?

Ne me j., vse tisto znanje okrog elektronskih vezij je premalo, da bi z njim naredil karkoli in po drugi strani čisto preveč, da bi rabil znati. In vse to sranje sem nabral, pa sem tistih 1000 vprašanj samo prelistal, koliko se tam še skriva balasta, če bi se v to zares spravil... da sploh ne omenjam vseh faktografskih neumnosti, ki jih nihče ne drži v glavi ampak jih gre pač pogledat, če že hočeš v skripto, še raje pa na internet, če jih že slučajno potrebuje.

Zgodovina sprememb…

Assass1n ::

Pojdi na tečaj in boš videl, da brezveze pametuješ in si 20 let v zmoti :) . Brez zamere.
Vsak brez osnove česarkoli se bo na tečaju naučil in opravil izpit brez problema.
Letnic rabiš znat 5, elektronika je osnova...

Če te le malo zanima lepo prosim pojdi priporočam 100% . V hobiju boš lahko počel mnogo reči, le čas rabiš.

Srečno, upam da sem te prepričal, sporoči.

73
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

blay44 ::

link_up je izjavil:

Nope. CLK je shift po registrih!
Tud đombe vsega ne veste:)

PluribusUnum je izjavil:

link_up je izjavil:

Predpon ni v testu, tale ima spomin:

ja, sam tale ni za binarno klofat :)

blay44 je izjavil:

link_up je izjavil:

Nope. CLK je shift po registrih!
Tud đombe vsega ne veste:)

ne vemo vsega ne, ampak iz cesa je ze sestavljen register? :)
In and Out

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: link_up ()

Baja ::

jaz sem šel opravit izpit ker se je kolega nekaj navduševal nad tem, pa sma mela plane da se boma prek tega menla. vglavnem, če preletiš tisto bukvo ki jo dobiš, pa izpitne pole malo prestudiras (nekdo napisal da so na netu zdaj) nimaš šans da padeš. potem pa se prosto naprej ukvarjas pa poglablaš v kaj ti paše.

kow ::

Glavni problem je premalo zanimanja pri mladih. Se pogovarjam s zensko (visjega) srednjega sloja. In se pohvali, da bo sin studiral francoscino. To je sicer anekdoticno, ampak enostavno prevec moskih studira vede, ki so neproduktivne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

int47 ::

Ales78 je izjavil:

Ne, ne rabi začetnik iz radioamaterstva vedeti popolnoma nič, ne o indukciji, ne o transformatorjih, ne o uporih, ne o kondenzatorjih, ne o diodah, še manj o logičnih vratih, najmanj pa poznati letnice, kdaj je bila vzpostavljena ne vem kakšna komunikacija. To je čisto balast in zajebavanje nekoga, ki bi se rad začel ukvarjati z radioamaterstvom, zato ker se ga z izpitom pač lahko zajebava. Koliko pa poznaš radioamaterjev, ki so sestavili neko lastno vezje in ga priklopili na postajo? Koliko vas je naredilo lasten oddajnik, ki ima kakršnokoli uporabno vrednost (recimo, da jih za foro delate na tečaju, čeprav tudi v to dvomim). Je kdo od vas naredil kakršnokoli uporabno anteno in jo uporablja? In, če ste že jo, ste to naredili z znanjem pridobljenim za opravljanje izpita, ali so takšni imeli za sabo vsaj srednjo šolo elektronike in/ali študij?

Imaš prav.
V resnici rabiš vedet zelo malo. Obstaja cela industrija, ki ti z veseljem proda pač nekaj. Nič hudega, če ne veš kaj in zakaj rabiš. Če nič ne veš in zelo malo razumeš, se lahko še vedno lahko zanašaš na superlative v komercialnih opisih (velja tudi kje drugje, ne samo v radioamaterstvu).

Če maš v glavi vsaj 5dag zenfa, hitro ugotoviš, kaj se da precej ugodno naredit v lastni režiji in kaj ne. Ferit za balun lahko kupiš od prodajalca, ki prodaja radioamaterjem za cca 30 - 40 € s poštnino, ali od dobavitelja elektronskih komponet za 7€-10€.
Tukaj pridejo zelo prav izkušnje ostalih radioamaterjev. Čeprav jih je včasih potrebno jemati z rezervo.

Večina samogradenj ni visoka znanost. Bolj na nivoju kuharskega recepta.

Kolikor vem, so na tečaju v Novem Mestu svoje postaje lotali tudi srednješolci. Vse kar rabiš, je interes in dober mentor, oz. organizator.

Za izdelavo večine žičnih anten je dovolj osnovnošolska matematika in gradivo iz Radioamatersklega priročnika. Ne škodi, če znaš uporabljat meter in si funkcionalno pismen. Tudi na tem forumu nas je nekaj, ki imamo yagico znamke "Made in doma spackano". Kalkulatorje zanjo lahko najdeš na internetu.
Uporabnost doma spackane antene? Zveze z Japonsko in ZDA z dipol anteno. Slišnost ISS repetitorja z yagi anteno, ko je ISS nad Anglijo in Francijo.

Vezje za na postajo ? Če šteje predojačevalec za SDR, programirni kabel in CW elektronski trenning taster z Arduino, potem ja. Sem. No, tu je edino, kjer res prav pride (srednješolsko) znanje elektronike, če nimaš načrtov in te je praktična elektronika v srednji šoli zanimala.

Ne boš verjel. Občasno poskusim naredit kakšno stvar kar tako iz veselja, da vidim, če lahko. Tudi, če se ne izplača.
Kdaj mi je tudi žal, da mi je kakšna snov šla čez eno uho noter in čez drugega ven. Ponavadi takrat, ko mi ravno to znanje kasneje manjka.

cvalsr ::

Se opravičujem, ker nimam časa vse teme prebrat:
Priročnik (v povezavi) je že v redu, dober je. Seveda ti pa za osnovno šolanje / izpit ni treba znat celega na pamet, halo?!
Tudi če pogledaš "Bronštajna" (matematični priročnik) ali "Krauta" (strojniški) ali... padeš na rit, kaj vse je notri, pa ti tega ni treba znat na izpitu za moped, le nekatere osnovne enostavne stvari.
Ko smo mi (jadralni padalci in zmajarji) pred 30 leti delali radioamaterske izpite, ni bilo treba niti Morseove abecede, le mednarodno in slovensko črkovanje (naprimer). Ob reakciji "A?? Kaj je to?" na omembo "superheterodinskega sprejemnika" na predavanju smo dobili le razlago "Ahh..." in zamah z roko ter vseeno uspešno opravili izpit.
Ne komplicirajte!
Če vas količkaj zanima, pojdite na (brezplačna? - odlično!!) predavanja, vsaj za možgane kravžljat in - bistveno boljše porabljen čas kot drkanje fejkfuka ter instagovna!
Če ne drugega, so radioamaterji pomembna komunukacijska pomoč civilni zaščiti ob naravnih nesrečah, ko gre internet z elektro, telefonskim in radijskim/TV omrežjem vred v maloro, kot smo videli v poplavah na Koroškem.

WizzardOfOZ ::

Shkorc je izjavil:

Jaz sem eden izmed teh, ki jih omenja Aleš lol.

Več kot eno leto že razmišljam, da bi opravil tečaj in izpit, pa se vsakič, ko se pojavi prilika, ustrašim ko pogledam koliko je gradiva xD

Zakaj bi opravljal izpit?
Kupiš postajo za 25EUR iz kitajske in debatiraš preko nje z vsemi, ki se še hočejo pogovarjat.

Zaradi tega ti noben ne bo težil.

Mi jih imamo vsi v avtu. Ko gremo kam na raid in je več avtomobilov, jih pa prižgemo in lahko debatiramo preko njih (še posebaj v tujini, kjer gsm signal ni poceni).
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

kow ::

Se vedno moras vedeti kaj pocnes. Kar pomeni, da moras razumeti nemajhen del izpitne vsebine.

cvalsr ::

Mi jih imamo vsi v avtu. Ko gremo kam na raid in je več avtomobilov, jih pa prižgemo in lahko debatiramo preko njih (še posebaj v tujini,

Bravo, bravo!
Pa s skirojem se voziš po avtocesti, otroci pa s poganjalčkom? Zakaj le bi opravljal (vozniški) izpit.
Ti ni jasno, da ne smeš prosto 'srati' po radijskem spektru?! Zato pa imaš tečaje in izpite.
Izjema so 'voki-tokiji' in CB postaje; te so prav namensko zate in tebi podobne.
Na ostalih frekvencah pa ti nevednež lahko naprimer 'povoziš' komunikacije neki profesionalni skupini, mogoče na nekem cestnem gradbišču in povzročiš množičen karambol?
Še dobro, da si niste nabavili postaj na 'letalskih' frekvencah in bi za hec malce zezali kar kontrolorje in pilote med pristanki na Brniku?!
Le pojdi na ta tečaj, da boš malce vedel, kako se varno in legalno pogovarjati na 'raidu', karkoli je že to.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Walkie talkie ('dovoljenje') (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5424620 (4678) Nesho
»

Prenosna CB postaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5919312 (6978) ziggy42
»

Izpit za radioamaterja (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
648132 (5567) hipertija
»

Radioamaterski izpit