Forum » Programska oprema » Legalnost rabljenih licenc
Legalnost rabljenih licenc

nurmaln ::
A ima kdo kakšno konkretno izkušnjo glede legalnosti licenc ki se prodajajo na straneh kot na primer https://cd-keys.online/?
Office 2024 Pro prodajajo po cca 17€. Če vprašam lokalno MS pisarno si mislim da ne bom dobil nekega navdušenega feedback-a, ampak mene zanima ali je zadeva dejansko legalna. Če pride inšpekcija v kontrolo jaz pa imam na 10 računalnikih nameščen tak Office, ali je to ok ali ne?
Kako sploh vem ali je neka licelnca res legalna?
Office 2024 Pro prodajajo po cca 17€. Če vprašam lokalno MS pisarno si mislim da ne bom dobil nekega navdušenega feedback-a, ampak mene zanima ali je zadeva dejansko legalna. Če pride inšpekcija v kontrolo jaz pa imam na 10 računalnikih nameščen tak Office, ali je to ok ali ne?
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

mtosev ::
Mislim, da ni ok. Verjetno boš imel probleme, če boš uporabljal te licence.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

bbbbbb2024 ::
A ima kdo kakšno konkretno izkušnjo glede legalnosti licenc ki se prodajajo na straneh kot na primer https://cd-keys.online/?
Enterprise licence niso prenosljive. Kar pomeni, da jih ni mogoče prodati naprej. To se dostikrat prodaja na Internetu poceni, ker nekdo dobesedno da Enterprise licenco naprodaj, to so včasih tudi študentske (univerzitetne) licence. Dostikrat kakšne kitajske firme, "odprodajo" del svojih licenc, kar so dejansko kupili preveč. Če število aktivnih licenc ni zelo veliko ali ne presega deklariranih, tega nihče ne bo opazil.
Ti sicer račun za 17€ lahko pokažeš, če že. Neki državni inšpektorji se ne bodo ubadali s tem. Razen, če imaš recimo kakšnega zaposlenega, ki bo recimo klical MS pomoč, tam ga bodo povprašali po licenci, on bo povedal licenco in bodo potem ugotovili, da je pač ta licenca da ne rečem neupravičena do pomoči.

feryz ::
Tudi OEM licence niso prenosljive.
V bistvu je vprašanje, če sploh kakšna je.
Da je absurd še večji, licenca ne velja več, če prenosnik ali računalnik, ki ima nameščene windowse gor, prodate naprej.
Da je absurd še večji, licenca ne velja več, če prenosnik ali računalnik, ki ima nameščene windowse gor, prodate naprej.

Jure14 ::
OEM so tiste, ki jih dobiš skupaj z računalnikom? Ta je potem vezana na računalnik in če ga prodaš, še vedo velja.
Če pa imaš na računalniku (naknadno) nameščeno nekaj, kar je vezano na podjetje, potem pa po prodaji seveda ne velja več.

PacificBlue ::
Če pride inšpekcija v kontrolo jaz pa imam na 10 računalnikih nameščen tak Office, ali je to ok ali ne?
Kateri račun za nakup licenc jim boš pa pokazal? Dejansko ga ne dobiš.
Če imaš podjetje in uporabljaš te enterprise licence za par evrov, bo firma kaznovana.
Za domačo rabo pa noben ne bo sitnaril.
I’m out.
:3
:3

darkolord ::
V EU so Enterprise license prenosljive in se lahko prodajo naprej. Seveda, če jih je tisti prvi tudi kupil.
Ampak tiste za nekaj evrov to res niso. Funkcionirajo (= aktivirajo se) pa.

nurmaln ::
PacificBlue je izjavil:
Če pride inšpekcija v kontrolo jaz pa imam na 10 računalnikih nameščen tak Office, ali je to ok ali ne?
Kateri račun za nakup licenc jim boš pa pokazal? Dejansko ga ne dobiš.
Če imaš podjetje in uporabljaš te enterprise licence za par evrov, bo firma kaznovana.
Za domačo rabo pa noben ne bo sitnaril.
Račun seveda dobiš. Za eno licenco mi je v resnici čisto vseeno, jaz gledam da bi nabavil 100+ licenc, zato pa bi rad vedel kaj konkretno bi inšpektor sploh zahteval od mene če bi prišel v kontrolo.
"I will be quoted in someone's signature,

tikitoki ::
EU zakonodaja izrecno dovoljuje prodajo licenc. Kaj pise v licence agreement je nepomembno, ce ni v skladu z zakonodajo. Je pa res, da to velja zgolj za licence, ki so bile prodane znotraj European Economic Area (EEA).

RedDrake ::
V EU so Enterprise license prenosljive in se lahko prodajo naprej. Seveda, če jih je tisti prvi tudi kupil.
Kaj pa tele za ~40 EUR W11Pro - 2ndsoft.de.
Naj omenim, da se firma že 25 let bavi s prodajo "rabljenega" SW-ja, med drugim tudi CAD suite, ki so rabljene še vedno po 10k EUR.

mtosev ::
So tudi kot seller na ebayu in sem že kupoval pri njih.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,

keysoff - Jaz jih tam kupujem za vse, ki jim urejam PC-je za doma.
Je pa trik, da uporabiš link, ki je v kakšnem oglasu (recimo na rtvslo), saj drugače prideš do precej višjih cen.
Za tistih <10 EUR se nikoli ne sekiram, tudi če bi slučajno nehalo delovati po nekaj časa.
Je pa trik, da uporabiš link, ki je v kakšnem oglasu (recimo na rtvslo), saj drugače prideš do precej višjih cen.
Za tistih <10 EUR se nikoli ne sekiram, tudi če bi slučajno nehalo delovati po nekaj časa.

GupeM ::
Tako je. Nikoli na keysoff direktno gledat. V google vpiši naslednji niz:
Zamenjaj YYYY-MM-DD z datumom nekaj dni nazaj. Nato odpri prvičlanek plačan oglas in tam poišči link do želenega artikla. Bo precej ceneje, kot če gledaš direktno.
Primerčlanka plačanega oglasa, ki ga mi zgornji niz (2025-08-10) vrne na Googlu:
https://www.tweaktown.com/news/106965/u...
Članki Oglasi stari več dni ali celo tednov, popusta ne upoštevajo, zato moraš vedno iskat sveže članke oglase.
keysoff after:YYYY-MM-DD
Zamenjaj YYYY-MM-DD z datumom nekaj dni nazaj. Nato odpri prvi
Primer
https://www.tweaktown.com/news/106965/u...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GupeM ()

Mare_SI ::
Pri nas vse licence MS Office ipd. preko Keysoff in to na podjetje.
Ob računu vedno priložimo izpis iz RTV Slovenija, ki je državna firma, torej nosi odgovornost za oglase.
V kolikor bi imeli težave z inšpekciji, bi tožili RTV.
RTV Slovenija, ki je državna firma in oglašuje Keysoff
Ob računu vedno priložimo izpis iz RTV Slovenija, ki je državna firma, torej nosi odgovornost za oglase.

3p ::
Pri nas vse licence MS Office ipd. preko Keysoff in to na podjetje.
O tem si se gotovo s kakim pravnikom posvetoval, ne?

Itak, na slotek forumu so mu potrdili, da velja.
Je tudi skrinšut ekrana naredil za dokaz. Če inšpektor pride.
Je tudi skrinšut ekrana naredil za dokaz. Če inšpektor pride.

Ko se ti avto pokvari ali ko ti pralni prašek ne opere dobro, pa tožiš POP TV, ane.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()

Tokulele pravi mali mehki.
Ampak ja, lahko si te zadeve razlagamo po svoje. Čeprav smo se strinjali, ko smo potrdili kvadaratek pred "Strinjam se z ....".
"b. Programska oprema se licencira in ne prodaja in Microsoft si pridržuje vse pravice do programske opreme, ki jih izrecno ne podeljuje v teh pogojih. Ta licenca vam ne daje nobenih pravic za naslednje in prepovedano vam je nezakonito:
i. obiti morebitne tehnološke zaščitne ukrepe v programski opremi ali storitvah oziroma povezane z njimi;
ii. obratno zbirati, obratno prevajati, dešifrirati, »hekati«, emulirati ali izkoristiti kakršne koli programske opreme ali drugega vidika storitev, ki je vključen ali dostopen prek storitev, oziroma izvajati obratnega inženirstva na njih, razen kot to izrecno dovoljuje upoštevna zakonodaja in samo v meri, ki jo dovoljuje;
iii. ločiti komponente programske opreme ali storitev za uporabo v različnih napravah;
iv. programsko opremo ali storitve objaviti, kopirati, dati v najem, dati v zakup, prodati, izvoziti, uvoziti, distribuirati ali posoditi, razen če vam Microsoft to izrecno dovoli;
v. prenesti programsko opremo, morebitne licence zanjo ali morebitne pravice za dostop do storitev ali njihovo uporabo;
vi. storitve uporabljati na kakršen koli nedovoljen način, ki bi lahko kogar koli drugega oviral pri njihovi uporabi, ali pridobiti dostop do kakršne koli storitve, podatkov, računa ali omrežja;
vii. omogočiti dostop do storitev ali spremeniti napravo, ki jo pooblasti Microsoft (npr. konzole Xbox, Microsoft Surface ipd.), z nepooblaščenimi programi tretjih oseb."
Ampak ja, lahko si te zadeve razlagamo po svoje. Čeprav smo se strinjali, ko smo potrdili kvadaratek pred "Strinjam se z ....".
"b. Programska oprema se licencira in ne prodaja in Microsoft si pridržuje vse pravice do programske opreme, ki jih izrecno ne podeljuje v teh pogojih. Ta licenca vam ne daje nobenih pravic za naslednje in prepovedano vam je nezakonito:
i. obiti morebitne tehnološke zaščitne ukrepe v programski opremi ali storitvah oziroma povezane z njimi;
ii. obratno zbirati, obratno prevajati, dešifrirati, »hekati«, emulirati ali izkoristiti kakršne koli programske opreme ali drugega vidika storitev, ki je vključen ali dostopen prek storitev, oziroma izvajati obratnega inženirstva na njih, razen kot to izrecno dovoljuje upoštevna zakonodaja in samo v meri, ki jo dovoljuje;
iii. ločiti komponente programske opreme ali storitev za uporabo v različnih napravah;
iv. programsko opremo ali storitve objaviti, kopirati, dati v najem, dati v zakup, prodati, izvoziti, uvoziti, distribuirati ali posoditi, razen če vam Microsoft to izrecno dovoli;
v. prenesti programsko opremo, morebitne licence zanjo ali morebitne pravice za dostop do storitev ali njihovo uporabo;
vi. storitve uporabljati na kakršen koli nedovoljen način, ki bi lahko kogar koli drugega oviral pri njihovi uporabi, ali pridobiti dostop do kakršne koli storitve, podatkov, računa ali omrežja;
vii. omogočiti dostop do storitev ali spremeniti napravo, ki jo pooblasti Microsoft (npr. konzole Xbox, Microsoft Surface ipd.), z nepooblaščenimi programi tretjih oseb."

Ta "strinjam se z ..." nima pravne veljave, če pogoji niso skladni z lokalnimi zakoni. In v EU pač niso skladni. Ergo lahko prodaš licenco b.p.
Saj to bi veliki podjetnik kot si sam, feryz, lahko vedel. Da če daš ti stranki podpisat pildek kjer piše da se odpoveduje garanciji na tvoje shitty delo, da pač to ne bo ustavilo inšpektorjev in sodišč. Ja?
Saj to bi veliki podjetnik kot si sam, feryz, lahko vedel. Da če daš ti stranki podpisat pildek kjer piše da se odpoveduje garanciji na tvoje shitty delo, da pač to ne bo ustavilo inšpektorjev in sodišč. Ja?

Jaz se držim načela, da preberem kaj podpišem in se načeloma tega tudi držim.
Ker ko podpišete pogodbo, kar potrditev tistega kvadratka dejansko pomeni in se z njo strinjate, se strinjate.
In če se potem mali mehki, verjetnost je seveda nekje okrog nule, spravi na vas in mu boste povedal, da vam oči iz Bruslja to dovoli, bo na koncu štelo samo še to, kdo ima odvetnike z daljšim in kdo bo bolj debelo kuverto dal sodniku. Se pravi, loterija.
Ampak ja, verjetnost za to je praktično nična.
Se pa zakomplicira, ko bi radi registrirali tako zadevo pri ms, imeli kakšno podporo in podobno. Tukaj vam tudi bruseljski oči ne bo pomagal.
Ker ko podpišete pogodbo, kar potrditev tistega kvadratka dejansko pomeni in se z njo strinjate, se strinjate.
In če se potem mali mehki, verjetnost je seveda nekje okrog nule, spravi na vas in mu boste povedal, da vam oči iz Bruslja to dovoli, bo na koncu štelo samo še to, kdo ima odvetnike z daljšim in kdo bo bolj debelo kuverto dal sodniku. Se pravi, loterija.
Se pa zakomplicira, ko bi radi registrirali tako zadevo pri ms, imeli kakšno podporo in podobno. Tukaj vam tudi bruseljski oči ne bo pomagal.

Mislim da ne razumeš. Kak Legon ti bo to znal bolje povedati, ampak če daš pravno neskladne pogoje v pogodbo so nični. To je tudi razlog, da v DE obstaja polno teh firm, ki se bavijo s preprodajo rabljenih licenc za SW, kjer gre še pri rabljenih cena v desettisoče (pri novih pa itak bolje sploh ne vprašati).
Če bi temu ne bilo tako, bi MS že zdavnaj uporabil svoje odvetnike, da bi vse te firme, ki to prodajajo gladko iztožil v zaprtje.
Pa očitno vse super laufa.
Sicer je pa cena OS-a itak totalen bullshit. Ravno prejšnji teden sem kupil mini PC za 110 EUR + uvozne dajatve (se pravi bo tam cca 140 EUR na koncu), z ramom, diskom in W11 pro. Zakaj hudiča stane W11 pro v trgovini 140 EUR? A pol sem dobil tisti kupček plastike in vso elektroniko notri zastonj?
Naj da MS uradno ceno 20-30 EUR pa se nobenemu ne bo splačalo kupovati po teh spletnih straneh. Itak danes večino prometa/profita ne naredijo z win licencami ...
Če bi temu ne bilo tako, bi MS že zdavnaj uporabil svoje odvetnike, da bi vse te firme, ki to prodajajo gladko iztožil v zaprtje.
Pa očitno vse super laufa.
Sicer je pa cena OS-a itak totalen bullshit. Ravno prejšnji teden sem kupil mini PC za 110 EUR + uvozne dajatve (se pravi bo tam cca 140 EUR na koncu), z ramom, diskom in W11 pro. Zakaj hudiča stane W11 pro v trgovini 140 EUR? A pol sem dobil tisti kupček plastike in vso elektroniko notri zastonj?
Naj da MS uradno ceno 20-30 EUR pa se nobenemu ne bo splačalo kupovati po teh spletnih straneh. Itak danes večino prometa/profita ne naredijo z win licencami ...

Zimonem ::
Jaz se držim načela, da preberem kaj podpišem in se načeloma tega tudi držim.
Kakšno podporo pri ms? Preveč treniraš solarno jogo in vidiš stvari katerih ni. Ms nima nobene podpore. Še najbližje podpori so bili "brivci", ne jih je imenoval skrbniki licenc. Ta te je oskubil do konca. Ko kličeš tehnično podporo, pa pozabi da boš kaj uporabnega izvedel.

Mali mehki pravi tudi:
3. Prenos. Določbe tega razdelka ne veljajo, če ste programsko opremo kupili v Evropskem gospodarskem prostoru (EEA) in jo prenesete samo na drugo osebo ali subjekt znotraj EEA, v tem primeru mora biti vsak prenos programske opreme do tretje osebe in pravica do njene uporabe skladna z veljavno zakonodajo.

Sicer je pa cena OS-a itak totalen bullshit. Ravno prejšnji teden sem kupil mini PC za 110 EUR + uvozne dajatve (se pravi bo tam cca 140 EUR na koncu), z ramom, diskom in W11 pro. Zakaj hudiča stane W11 pro v trgovini 140 EUR? A pol sem dobil tisti kupček plastike in vso elektroniko notri zastonj?Če boš naročil milijon licenc, zna biti tudi zate cena nekih 10 evrov po kosu.
Ali pa ti jih bodo dali gratis, toliko da svoje kupce namamiš na ms in jih nadrogiraš v to smer.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Poceni ključi programovOddelek: Operacijski sistemi | 3290 (2282) | GenZNPC |
» | Kje kupiti original Windows 10 (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Operacijski sistemi | 39990 (14676) | Gospod |
» | Kje najceneje dobiti Windows 10 Pro licenco? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 28391 (3661) | cias |
» | Licenca windows (nadgradnja) - inšpekcija (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 15133 (10572) | Pimoz |
» | MJU objavilo pogodbo z Microsoftom (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Zasebnost | 34381 (31061) | BigWhale |