Forum » Elektrotehnika in elektronika » luč ne sveti - vezava namizne luči - halogenka 20W
luč ne sveti - vezava namizne luči - halogenka 20W

gruntfürmich ::
imam problem ker ne znam pravilno zvezat namizno svetilko oz svetilka ne sveti.
spodaj je takole zvezana na začetku - ko sem že odstranil varovalno:
narisal sem kje se je varovalka vbodla v kable z 'V' rdečo povezavo.
potem sem bypasiral varovalko in zvezal direkt na rumeno:
ampak svetilka še vedno ne sveti.
zanimivo je, da je na povezavi 2, ko preverim z izvijačem, na OBEH žicah faza oziroma sveti lučka na izvijaču.
potem sem še enkrat probal, in ni svetila.
skratka lahko tudi to vmesno vejo bajpasiram, ali je kakšna pomembna logika zadaj, da tega ne smem narediti?
spodaj je takole zvezana na začetku - ko sem že odstranil varovalno:
narisal sem kje se je varovalka vbodla v kable z 'V' rdečo povezavo.
potem sem bypasiral varovalko in zvezal direkt na rumeno:
ampak svetilka še vedno ne sveti.
zanimivo je, da je na povezavi 2, ko preverim z izvijačem, na OBEH žicah faza oziroma sveti lučka na izvijaču.
potem sem še enkrat probal, in ni svetila.
skratka lahko tudi to vmesno vejo bajpasiram, ali je kakšna pomembna logika zadaj, da tega ne smem narediti?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
- spremenil: gruntfürmich ()

ravnokar merim, in ko imam stikalo za vklop v 0, imam na dovodnih kablih na obeh žicah fazo-izvijač sveti.
ko dam na 1, imam samo na modri fazo-izvijač sveti...
ko dam na 1, imam samo na modri fazo-izvijač sveti...

RobertMavric ::
V kolikor je beli kabel na drugi strani priključen na vtikač je normalno, da je faza lahko na modri ali rjavi - vprašanje kako je obrnjen. Ko je stikalo vključeno moraš imeti samo na enemu vodniku fazo.
Na črnih žicah pa vsekakor ne bi smel imeti faze saj je vmes transformator, ki pretvori in loči omrežno napetost ampak z faznim preizkuševalcem to težko ugotoviš, saj sveti že pri minimalnih tokovih ;)
BDW: Žarnico si že pogledal, če deluje. Lahko jo stestiraš na 12V (napajalniku, bateriji,...)
Največkrat ima slab stik v grlu, ker se kar lepo greje :)
Na črnih žicah pa vsekakor ne bi smel imeti faze saj je vmes transformator, ki pretvori in loči omrežno napetost ampak z faznim preizkuševalcem to težko ugotoviš, saj sveti že pri minimalnih tokovih ;)
BDW: Žarnico si že pogledal, če deluje. Lahko jo stestiraš na 12V (napajalniku, bateriji,...)
Največkrat ima slab stik v grlu, ker se kar lepo greje :)

hvala vsem.
sem čisto razstavil svetilko, ker sem se vmes spomnil da halogenke seveda potrebujejo transformator.
in ja, verjetno je razlog v slabih stikih. ko sem žarnice dajal direkt na trafo, lepo svetijo.
tudi notranja žica ima že malo korodirane spoje, grlo prav tako. žice od trafora so tudi bile že temne.
dal sem popravit spoj na grlu, če ne pa bom kupil novega, ker se dobijo enaki.
žico do grla pa bom speljal zunaj ohišja, ker žice noter, preko kolena, ne bom mogel povleči.
sem se odločil da bom popravil, da ne bo šlo v smeti.
sem čisto razstavil svetilko, ker sem se vmes spomnil da halogenke seveda potrebujejo transformator.
in ja, verjetno je razlog v slabih stikih. ko sem žarnice dajal direkt na trafo, lepo svetijo.
tudi notranja žica ima že malo korodirane spoje, grlo prav tako. žice od trafora so tudi bile že temne.
dal sem popravit spoj na grlu, če ne pa bom kupil novega, ker se dobijo enaki.
žico do grla pa bom speljal zunaj ohišja, ker žice noter, preko kolena, ne bom mogel povleči.
sem se odločil da bom popravil, da ne bo šlo v smeti.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nerazumevanje el. napeljave za lučOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 8663 (3160) | tehnicni |
» | Menjava 2 menjalnih stikal pri dveh lučehOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3444 (3243) | Koleskar90 |
» | Vezava elektrike pri viseči svetilkiOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12355 (11302) | energetik |
» | Elektricna napeljava (napetost v vticnici samo 35 V)!!!Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6150 (5186) | worxer |
» | Pomagajte ! Trese ku hudič. [kabelska] (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 10000 (8769) | Pyr0Beast |