» »

Elektricna napeljava (napetost v vticnici samo 35 V)!!!

Elektricna napeljava (napetost v vticnici samo 35 V)!!!

hysteria ::

Vceraj zvečer je v kuhinji na treh vtičnicah in na kablu ki pride iz stene (na katerega je priključena kuhinjska napa) zmanjkal elektrike. Najprej sm pomislil da gre za kratek stik in šel preverit FID stikala, ampak so bla vsa na svojem mestu, se pravi ni nč vrglo ven. Na vseh ostalih vtičnicah v kuhinji, ter vseh ostalih vtičnicah v stanovanju je vse delovalo OK, prav tako vse luči. Ok, sm si reku zjutraj pokličem najprej na elektro oz. električarja, nato pa zjutraj opazim da se je napetost sama od sebe zopet pojavila. Par ur kasneje pa se je na teh istih vtičnicah ponovilo vse skupaj.Naj omenim da je na eno od teh vtičnic priključen pomivalni stroj, na drugo klima naprava, tretja je ponavadi prazna. Pa na žice ki pridejo iz stene že zgoraj omenjena napa. Vendar je vse delovalo brezhibno par mesecev, včeraj pa kar naenkrat nehalo vse skupaj.

Ker električar danes ni mogel priti, za jutri pa tudi še ne ve, sem sam šel pomerit napetost v teh vtičnicah in pokazal je napetost 35 V!! Univerzalni inštrument dela brezhibno. In potem probam te vtičnice še s preizkuševalcem faze in lučka zagori na obeh žicah!!! Če logično sklepam, je faza nekje v kratkem stiku z drugo žico?? Ampak FID stikala ni vrglo ven. Na hodniku v bloku ima še vsako stanovanje razdelilno omarico, ampak tam ima dostop samo elektro, oziroma električar, ki upam pride jutri pogledat.

Kakšno je vaše mnenje za ta problem, je kaj narobe s samo inštalacijo v stanovanju, v sami razdelilni omarici na hodniku, ali pa kaj tretjega?

Tenx za odgovore.

MTm2H37rqt7B ::

FID stikalo je narejeno tako, da prekine fazni in ničelni vodnik, kadar tok , ki priteka v stikalo, ni enak odtekajočemu toku.

Multimeter ti pokaze napetost oz. razliko potencialov. Ker zgleda nekje prebija in imas na obeh zicah napetost, ti pokaze samo razliko med njima.

steev ::

Najprej da se prepricas ce V-meter dela v redu. Probej na drugih vtičnicah, ki delajo. Pa more bit izmenična napetost naštimana na V-metru. Pa še nekj, a je ista napetost v vseh treh vtičnicah? A nimajo ta stikala nek test gumb, ki ga mors vake tok časa prtisnt? Pa vrjetno je nekaj z napeljavo. :\ :\
:|

jype ::

Glede na razliko 35V bi jaz rekel, da prebija po vodi. A ti kje zamaka?

andHoc ::

Glede na 35V bi jest reku da to kar ti pomeriš je inducirana napetost :D, problem je ker je multimeter "preveč" natančen in ti pomeri tudi tok ki se ustvari v žici ker leta teče ob drugi ...

Na kratko rečeno v vtičnici nimaš faze oz napetosti...

V kolikor se pa na te stvari ne spoznaš naj delo raje prevzame kdo ki ve kaj dela ...

LP
...vse je relativno...

baresi ::

Najverjetneje ti fali ena žica, faza ali nula. Probaj vsako (fazo in nulo) od neispravnih vtičnic meriti proti ispravni vtičnici. Tako boš ugotovil kaj ti fali. Mislim da ne more biti govora od prebijanja ker bi FID stikalo v tem primeru izklopilo. Lahko meriš tudi proti ozemljitvi. Če je faza prisotna boš nameril 220 V, če je ni ne boš imel nobene napetosti.
lp baresi

baresi ::

Vidim da me je DrAlko prehitel, popolnoma se strinjam z njegovim odgovorom.
lp baresi

hysteria ::

jype: Glede na razliko 35V bi jaz rekel, da prebija po vodi. A ti kje zamaka?

Ne zamaka nikjer. Kako bi lahko prebijalo po vodi? Od te napeljave kjer so te tri vtičnice, je namreč voda par metrov stran.


DrAlko: Na kratko rečeno v vtičnici nimaš faze oz napetosti...

Multimeter pokaže to napetost 35 V na teh treh vtičnicah, na vseh ostalih v stanovanju pa običajnih 220V. Pri preizkuševalcu faze pa na teh treh vtičnicah lučka zagori tako na eni žici (faza) in tudi na drugi (nula), zato sklepam da je nekje kratek stik. Čemu pol lučka zasveti, če notr ni faze oziroma, napetosti?


baresi: Najverjetneje ti fali ena žica, faza ali nula. Probaj vsako (fazo in nulo) od neispravnih vtičnic meriti proti ispravni vtičnici. Tako boš ugotovil kaj ti fali.

Lučka fazn prüferja na teh treh vtičnicah zagori pri obeh žicah, na fazi in nuli. Pri vseh ostalih vtičnicah v katerih je napetost 220 V pa seveda samo na fazi.

Sam ne mislim kaj delat, samo me vseen zanima kaj bi lahk blo, dokler ne pride električar.

5er--> ::

Če boš probal gor priklopit žarnico/porabnik boš videl, da ta ne bo svetila/delala. (ok, tista tlivka pač sveti, ampak to ni to) Tudi če daš prst zraven te po mojem ne bo streslo -mene ni.>:D (pa ne zdaj poizkušat, oz. ne odgovarjam :D)
Dam prav DrAlko-tu.

balocom ::

To se je men tut zgodil, sm da je dalo sm 8V potencijalne razlike:( -->vzrok: Kabel za kišto je bil v dveh delih, na enemu je prekinlo en kontakt, in viola, faznbrifer sm na zemli ni svetu:D Med PE in L je bla fazna napetost, med PE in N pa 15V:\ , vseskup med N in L je pa blo 8V. Kuk je stara napeljava?
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

LordTado ::

probej na zid dat faznprifer in če ti sveti ti prebija.
lahko pa ti tudi prebije kje v dozah če so kontakti slabi v dozah lahko prebije,ali pa so kontakti preveč skupej.

lp

Azrael ::

NE ziher ni preboj, drugače bi izklopil FID ali pregorele varovalke. V eni od doz je odžgalo, nulo in mogoče tudi fazo. Ni druge razlage za tak opis napake.

Pomivalni stroj (njegov grelec) in tudi klima sta velika porabnika in pri takih porabnikih so take okvare na el. inštalaciji relativno pogoste. Če pa se izkaže, da je v dozah vse tako kot mora biti, je okvara v samem hišnem razdelilcu (plošča z varovalkami).

Koliko je škode se bo videlo, ko se bo odprlo problematično dozo ali razdelilec, lahko bo treba samo novo klemo, lahko bo treba zamenati kable, odvisno od tega koliko se je vse skupaj scvrlo. Ampak jasno vsako tako iskanje in popravilo napake se začne tako, da se odklopi e. tok.

Še skica, kje je po mojem mnenju napaka (obkroženi dozi):
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

murphyboy11 ::

Se strinjam s azrael- om verjetno je problem v prekinjeni nuli .. če bi bilo pa karkoli v stiku bi pa sigurno fid ven vrgu... drugače se pa pri velkih porabnikih kot je klima dostikrat zgodi čes čas da v dozi klemi popusti spoj zaradi gretja in ohlajanja vodnika posledično pride do slabega stika . Sicer je pa tko da je za klimo proporočljivo napeljati svoj dovod na svoji veji varovalki brez razvodnih doz..

VolkD ::

Po opisanem sodeč je prekinjena žica, ki predstavlja nulo. Ker ne vem kako je izvedena instalacija, stare hiše imajo še ničenje ( ohišja električnih naprav so speljana na vodnik nule), obstaja možnost, da se na ohušju teh naprav pojavi napetost okrog 200V, kar bi znalo biti nevarno.

Torej je res pametno ubogati Azraela in takoj odklopiti obe napravi z teh vtičnic.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

worxer ::

Ok, mam 18 let ... pa če vrjamete al pa ne mam izkušnje z takim stvarmi, sm napelavo elektriko že pa to ...
- Torej, mogoče si kje vrtu v steno ali kaj, pa prideta faza in nula mogoče malo v stik?, možno je tudi v dozah, tako da prvo doze preglej, če je skus vse ok pa če ni kake vlage notr al pa kj ...

T0RN4D0 ::

Hm, uspelo ti je odgovorit na 3 leta staro temo. Predvidevam da je avtor teme že rešil težave z elektriko. :\
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

PacificBlue ::

Men tud ni jasno, kako jim uspe...:D

worxer ::

aja, p res :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spajanje N in PE žic

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
183065 (2150) mirator
»

Priklop Bosceve kuhalne plosce

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
266195 (5500) starfotr
»

Težave z elektriko oz. anteno

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
232150 (1505) andromedar
»

FID in ozemljitveni vodnik za njim

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
125182 (4936) Invictus
»

Slaba ozemljitev, radiator + ohišje računalnika = rukne ko pes

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
184785 (4301) clix

Več podobnih tem