» »

Apple za rezervne dele za iPad postavil astronomske cene

Apple za rezervne dele za iPad postavil astronomske cene

Slo-Tech - Dolga leta je Apple svoje iPade obravnaval kot nepopravljive, pooblaščeni servisi pa so imeli striktna navodila, naj jih niti ne poskušajo popravljati. Zakonodaja ga je potem prisilila, da je začel prodajati rezervne dele za iPade, a Apple ni mogel iz svoje kože. Cene so navili do točke, ko popravila večinoma niso smiselna.

Novi priklop za polnjenje na iPadu Pro 11, ki v proizvodnji stane nekaj dolarjev in se pogosto okvari, stane 250 dolarjev. Na sivem trgu lahko neoriginalne dele kupimo za 20 dolarjev. Podobno velja za sloj na zaslonu, ki prepoznava dotike (digitizer), saj stane 200 dolarjev, medtem ko je neuradni del štirikrat cenejši. Komplet za zamenjavo zaslona na iPadu Pro 13 pa stane neverjetnih 749 dolarjev.

Na XiRepair so analizirali vse rezervne dele in ugotovili, da je tretjina ekscesno predragih. Pri tretjini delov zamenjava, torej cena dela in 85 dolarjev za delo ter 10-odstotna marža presegajo polovico cene nove naprave. Če se pokvarita dve komponenti, se popravilo v praktično nobene primeru ne splača. Ugotovil je še, da cene niso sorazmerne s proizvodnimi stroški, temveč da Apple z njimi najverjetneje želi ljudi odvrniti od popravil.

34 komentarjev

nekikr ::

Hihihi. Ko bi tile fantje in dekleta vedeli, da sem moral zamenjati pralni stroj, ker se magneta za štetje obratov pač ne dobi posamično ampak zgolj v kompletu z novim motorjem, kar bi zneslo z delom več kot polovico novega stroja, bi se zamislili. Pa je šlo ekološko, bio in zeleno, 50kg materiala na odpad, zaradi magneta, ki stane pol evra.

Utk ::

Čudno. Po starih novicah sodeč sem bil prepričan da bo birokratska "pravica do popravila" vse rešila. Bi rad nekdo rekel, da birokratski ukrepi ne delujejo?

Edini efikasni ukrep, ki bi morda deloval je, da ima vsaka stvar 5 let garancije, brez da je potrebno vmes kakršnkoli servisiranje, ki ga bi moral naredit pooblaščen servis. Ja, tudi za avto.
Tudi 5 let bi morala bit bolj izjema, večina stvari bi morala imet 10 let.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

GupeM ::

Tudi brat je moral zamenjati cel (mislim, da Gorenje) hladilnik, ker mu je crknil ekranček za temperaturo na vratih. V bistvu je crknil samo kabel, ki gre do ekrančka. Saj je hotel sam zamenjati, ampak je bil hladilnik še v garanciji.

OutOfTheBox ::

Ne štekam zakaj je to novica. To velja dans za vso elektroniko. Popravila kao niso več smiselna, na koncu pa nek zaslon, ki se ti razbije in ga pri kitajcu dobiš za 20€, original pa je 20x dražji.

Ni važen kater proizvod to je. Sicer če se gremo nekaj zelenega, to sploh ne bi smelo tako bit.

Gregor P ::

Mogoče mislijo pri Applu, da so strašno pametni, ampak to je osnovnošolski poskus zaobida pravil, ki se logično ne bo dobro končal za njih.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

kriptobog ::

saj je enako pri ostalih proizvajalcih. Pac kupis kopijo in zamenjas.

Ganon ::

Delničarji zahtevajo neskončno rast, potrošnik je zadnja briga. Pri Applu še toliko bolj. Kar lahko narediš je, da glasuješ z denarnico. Tukaj pa nastopi človeška neumnost, ki požre vse, kar servirajo. In smo v začaranem krogu.

acookook ::

OutOfTheBox je izjavil:

Ne štekam zakaj je to novica. To velja dans za vso elektroniko. Popravila kao niso več smiselna, na koncu pa nek zaslon, ki se ti razbije in ga pri kitajcu dobiš za 20€, original pa je 20x dražji.

A mi pol najdeš ekran z digitizerjem za Pixel 4a5g za 20€
.

ZigaZiga ::

acookook je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

Ne štekam zakaj je to novica. To velja dans za vso elektroniko. Popravila kao niso več smiselna, na koncu pa nek zaslon, ki se ti razbije in ga pri kitajcu dobiš za 20EUR, original pa je 20x dražji.

A mi pol najdeš ekran z digitizerjem za Pixel 4a5g za 20EUR

20,62 EUR na AliExpress, samo verjetno je poštnina draga / ne dostavljajo v Slovenijo / ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZigaZiga ()

smrko ::

Poštnina za Slovenijo je brezplačna, bučman

GupeM ::

Ni. Kar daj v košarico. Piše da ne dostavljajo.

ZigaZiga ::

smrko je izjavil:

Poštnina za Slovenijo je brezplačna, bučman

Hotel sem namignit, da najti poceni zaslon je enostavno, problem je najti takega, ki ti ga za primerno ceno dostavijo v Slovenijo. Ni pomembno, ali je razlog poštnina, ali to, da ne dostavljajo v Slovenijo ali kaj drugega.

Meiniken2 ::

Nizka cena in visoka poštnina ali visoka cena in nizka poštnina. Pick your poison :))

starfotr ::

OutOfTheBox je izjavil:

Ni važen kater proizvod to je. Sicer če se gremo nekaj zelenega, to sploh ne bi smelo tako bit.

Saj je zeleno. Zeleni so dolarji. Pa trendne črte delnice, Tudi uporabniki, ki so naredili samo 1/2 elektronskega odpada in ne mnogo več. Kje je problem? Kupiš top tier brand in pričakuješ nizko ceno? Prikazi mi proizvajalca, ki dela kontra.

jc ::

GupeM je izjavil:

V košarici nikjer ne vidim, da ne bi dostavili v Slo, razen če te to opozori ko že plačaš?

eVro ::

Utk je izjavil:

Čudno. Po starih novicah sodeč sem bil prepričan da bo birokratska "pravica do popravila" vse rešila. Bi rad nekdo rekel, da birokratski ukrepi ne delujejo?

Negtivno. Za pizdunske firme z denarjem na zalogi ni birokracije nikoli preveč. To je način, da si družba od teh hijen kaj povrne. Pa ne mislim s poceni rezervnimi deli, naj si jih vtaknejo v svoje beljene anuse. Mislim na par delovnih mest, ki zaradi te nepotrebne, a hkrati prepotrebne birokracije, obstajajo.

Naj cvilijo, to je poanta. Morda jim pa enkrat potegne, da taka degenerirana podjetja, kjer je Apple tipičen primer in celo trendsetter (na primer pri ožemanju dobvnih verig), lahko počasi, a zanesljivo, utopimo v birokraciji. Demokratično in legalno. Kaj pa naj. Jih gledamo kako ekonomsko izropajo in posiljujejo vse, kar se jim znajde na poti?

Gregor P je izjavil:

Mogoče mislijo pri Applu, da so strašno pametni, ampak to je osnovnošolski poskus zaobida pravil, ki se logično ne bo dobro končal za njih.

+1, kratko in jedrnato povedano vse.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: eVro ()

Danes je obvezna garancija 1 leto. Pri avtih ti (pro)dajo večletno jamstvo ne pa garancije, katerega pogojujejo z nešteto pogoji.

In danes je praktično postala doba garancije = živ. doba izdelka.

Utk je kot vedno pameten ko strela. Zakaj bi se hecal z laštništvom naprave, če pa si lahko samo najemnik? To je točno njegova ideja oziroma je že danes opis stanja v primeru iz novice, s to razliko da ti ni treba vrnit izdelka.

blackbfm ::

pa kaj je 749 baksov za japije, to je kvalitet in ekosistem!

smrko ::

GupeM je izjavil:

Če si nesposoben si pač nesposoben.

acookook ::

ZigaZiga je izjavil:

acookook je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

Ne štekam zakaj je to novica. To velja dans za vso elektroniko. Popravila kao niso več smiselna, na koncu pa nek zaslon, ki se ti razbije in ga pri kitajcu dobiš za 20EUR, original pa je 20x dražji.

A mi pol najdeš ekran z digitizerjem za Pixel 4a5g za 20EUR

20,62 EUR na AliExpress, samo verjetno je poštnina draga / ne dostavljajo v Slovenijo / ...

Uf, tale mi je pa ušel, ker nisem bral do konca. My bad. Hvala!

jc je izjavil:

GupeM je izjavil:

V košarici nikjer ne vidim, da ne bi dostavili v Slo, razen če te to opozori ko že plačaš?

Ko sem tisti FM oddajnik za avto naročal, me je po naročilu prodajalec sam kontaktiral, da izdelka ni na zalogi - verjetno je tu isto. Če ne dostavljajo v Slo, te sistem po logiki sploh ne bi smel skoz naročilo spustiti.
.

Nikonja ::

Dokler ovce kupujejo, pač jih lupiš. Jaz iskreno ne vidim problema, ker je poceni alternative kolk hočeš. Tisti jabolk fanboy-i pa itak ne sprašujejo za ceno, glavno da je ta zadnja jabolka v roki, na mizi, nalepka na avtu.... vse za Jabolko! Tko da je prav da jih lupijo in 100% podpiram to!

MrStein ::

OutOfTheBox je izjavil:

Ne štekam zakaj je to novica. To velja dans za vso elektroniko.

Ker je epl. Poglej, če je kje podobna novica za Gorenje.

Gorenje pač pošteno služi denar. Epl pa lupi ljudi!!
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Oberyn ::

GupeM je izjavil:

https: // mygermany . com
V 3 minutah se registriraš in imaš naslov za dostavo v Nemčiji, od koder ti potem prepošljejo direkt v tvojo vas. Ja, stane dodatnih 10-20 eur, ampak izračunaj si sam. In to je samo en od takih servisov v eu državah, imaš jih celo krdelo.

Glugy ::

Apple je veliko večja in bolj prepoznavna znamka kot karkol druzga. Normalno da je treba zgražanje začet pri največjem za največji odziv. To je logično. Lahko pa tud z Gorenjem in drugimi nadaljujemo.

Matko ::

nekikr je izjavil:

Hihihi. Ko bi tile fantje in dekleta vedeli, da sem moral zamenjati pralni stroj, ker se magneta za štetje obratov pač ne dobi posamično ampak zgolj v kompletu z novim motorjem, kar bi zneslo z delom več kot polovico novega stroja, bi se zamislili. Pa je šlo ekološko, bio in zeleno, 50kg materiala na odpad, zaradi magneta, ki stane pol evra.

Če bi ti vedel, da paše od druge znamke...

Ja, motorji so so podobni ;)

Kaj me to briga, jaz nisem serviser pralnih strojev. Kar je pomembno je to, da sem zaradi evra ali dva vrednega dela moral vreči stran 50kg težak stroj in iti po novega.
Kar je v bistvu cilj, če smo pošteni. Gospodarska rast, večji BDP, je točno to. Vrzi stran čez pol leta in pojdi po novo. Ampak naj bo A++ in eko bio.

WhiteAngel ::

Tole je burleska, da evropski birokrati niso predvideli ekstremnih cen za rezervne dele. Pri avtih se npr. ve, da so originali 2-3x dražji od ponaredkov. Ne pa 20x, wtf :O

Oljni filter ORIGINAL VAG 03L 115 562, 21,25€ znižan iz 36,95€

OEM opcije pa od 2,8€ naprej. Malo sem že slab v matematiki, ampak to mi ne deluje kot 2-3x razlika.

bm1973 ::

Nek pralni stroj, ki stane 300 EUR, pač ni rentabilen za popravilo.

Ura serviserja 30 EUR, 3 ure dela, plus prevoz.

Stroški dela so toliko večji od samih materialov, da se ne splača več.

nejc_nejc ::

Zato pa kupis spodnji cenovni razred, v okvirjih, ki jih rabiš, z najdaljšo garancijo.
Razne buče o nezmečkanem perilu...., ah brezveze.

pangro ::

Apple ponudi na trgu folk kupi. Kaj tukaj ni jasno? Ne bi rekel če bi apple imel monopol pa je daleč od tega.

Danes je vse cena.

Zakaj je EU politično posegala v roaming? Zaradi cene. Tehnično gledano so desetletja bile na voljo storitve mobilne telefonije po praktično celem svetu. Samo cena ni ustrezna. Storitev je.

Zakaj zapirajo/selijo tovarne? Zaradi cene. Pač teh primerov ne bo veliko, zato se ne bo nič zgodilo. Po predpisih nudijo. Cena pa ni vprašanje v tem primeru.

darkolord ::

MrStein je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

Ne štekam zakaj je to novica. To velja dans za vso elektroniko.
Ker je epl. Poglej, če je kje podobna novica za Gorenje.

Gorenje pač pošteno služi denar. Epl pa lupi ljudi!!
Gorenjevi rezervni deli so precej poceni. Zgornji primer je bil za najdražji del.

Da rečeš, da je isto, če USB konektor stane 250 dolarjev, motor pralnega stroja pa 150 evrov, je butasto.

kriptobog je izjavil:

saj je enako pri ostalih proizvajalcih. Pac kupis kopijo in zamenjas.
Apple se aktivno trudi, da kopije ne bi delovale.

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

darkolord je izjavil:

Da rečeš, da je isto, če USB konektor stane 250 dolarjev, motor pralnega stroja pa 150 evrov, je butasto.

Seveda. Zato tega noben ni rekel, razen tebe.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple izdal iPad mini 7

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
335434 (2283) MrStein
»

Applova pomladna predstavitev: čip M1 v vsako stvar (strani: 1 2 )

7928154 (22734) Step2en Wolf
»

Apple konkretiziral mikavne storitve, novi iPhoni stavijo na objektive (strani: 1 2 3 4 5 )

20346891 (37487) c3p0
»

Apple bo namesto baterij menjal iPade (strani: 1 2 )

9630194 (28288) zee

Več podobnih tem