» »

Umetna inteligenca

Umetna inteligenca

bambam20 ::

133780 je izjavil:

Za silo dela samo za kakšne gimnazijske molekule, že kafein in morfin nista v redu, bo potrebno popravit, ne prej ko čez 25 minut.

Še vedno. kateri A.i. Model si uporabil.

133780 ::

Ja, ni treba biti sarkastičen, saj vem, da se da to narediti v vsakem modelu, mi je jasno, samo tu gre za malo drugačen pristop. Neuporabno, žal - hitro vidiš, kako razpade v neuporabnost... :-/ Ah, preložimo svetovno dominacijo, nič ne bo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 133780 ()

133780 je izjavil:

Ja, ni treba biti sarkastičen, saj vem, da se da to narediti v vsakem modelu, mi je jasno, samo tu gre za malo drugačen pristop. Neuporabno, žal - hitro vidiš, kako razpade v neuporabnost... :-/ Ah, preložimo svetovno dominacijo, nič ne bo.

Še vedno pišeš poslošeno. Uporabil sem U.I. To je tako, kot da bi napisal "peljal sem se z avtom in nisem bil zadovoljen".

Glej, ne vem, ne bom se več jebal s tem, zdaj vidim, da so me v greznico potisnili, kaj mislijo, da jaz to lahko serjem ali kaj.

feryz ::

Nesi v galerijo moderne umetnosti in pripopaj zraven une banane.
Mogoče bo kdo to drago plačal.
Danes je vse možno.

Tole pa za bolj resen premislek, socialci moramo spremljati, da se pripravimo na novo revolucijo. Ali kaj.

pegasus ::

Haha, Sabina matra chat bote z Navier-Stokes:

Rezultat: pričakovan :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pegasus ()

Daj primer, da preverim, kaj meni izpljune, ravno se generira artifact.

Nekaj časa je vzelo - kako zdaj to preverimo, da je uporabno, lahko ti ali mora Sabina? Kar se mene tiče, pošljem artifakt tebi in ti njej?

My Implementation Will Feature:
Real-time 2D Fluid Simulation - Interactive visualization of incompressible fluid flow
Numerical Methods - Finite difference discretization with operator splitting
Physical Accuracy - Proper implementation of viscosity, pressure projection, and advection
Interactive Controls - Adjustable viscosity, diffusion, and force parameters
Visual Feedback - Color-coded velocity fields and density tracers
Mobile-Responsive Design - Works on all screen sizes with touch interaction
Technical Approach:

Velocity Step: Solves momentum equation with viscous diffusion and pressure correction
Density Step: Advects tracer particles to visualize flow patterns
Pressure Projection: Ensures mass conservation (??u = 0)
Boundary Conditions: Proper no-slip conditions at walls
This creates a physically accurate fluid simulation where you can inject momentum by clicking/dragging and observe realistic fluid behavior including vortex formation, viscous damping, and pressure-driven flow.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 133780 ()

delavec44 ::

Kaj je s tem ChatGPT, da ga osnovne zadeve kot so sorodstvene vezi medejo? Ne morem ga prepričati, da sta Superman in Supergirl bratranec in sestrična. Podatke ima pravilne, zaključek pa napačen. V ENG je enako.
Sem mu napisal da nima prav, pa še kar vztraja. Ca. 5 iteracij je bilo potrebnih, da je priznal zmoto, ko je ugotovil, da oče in sin ne moreta oba biti strica isti osebi.

Ne, to ne drži po izvorni logiki sorodstva. ?

Pravilno je tako:
Jor-El je oče Supermana.
Zor-El je brat Jor-Ela in oče Kara Zor-El (Supergirl).
Kal-El (Superman) je sin Jor-Ela.
Kara Zor-El (Supergirl) je hči Zor-Ela.

Sorodstvene vezi:
Kal-El (Superman) je stric Karei (Supergirl).
Kara Zor-El (Supergirl) je nečakinja Kal-Ela (Supermana).

"Bratranec/sestrična" bi bil, če bi bila oba otrok bratov ali obeh otrok sester iste generacije -- kar tukaj ni primer.

Če želiš, ti lahko narišem zelo preprost shematični diagram, da bo vizualno jasno.

Po debati sicer napiše sklep, ki spet ni pravilen:
Tisti "stric/nečakinja" je očitno napačna interpretacija, ker bi to veljalo le, če bi bil Superman sin starejšega brata Supergirlinega očeta in bi bila generacijska razlika. Tukaj pa ni - oba sta otroka bratov -> zato bratranca/sestrična.

Pravilno po družinskih generacijskih pravilih -> stric / nečakinja.
Pravilno po DC zgodbah -> bratranec / sestrična.

Ales ::

delavec44 je izjavil:

Kaj je s tem ChatGPT, da ga osnovne zadeve kot so sorodstvene vezi medejo?

Zakaj pa misliš, da so to osnovne stvari?

Nima veze, kaj je zate "osnovna stvar", ChatGPT ni človek, sploh pa ni tebi po ustroju niti blizu. Ne delaj predpostavk, kaj naj bi bilo nekemu LLM-ju osnovno glede na to, kaj bi bilo osnovno tebi.

Kar se tiče LLM-ja, je popolnoma vseeno, ali se "pogovarjaš" o imaginarnih fantazijskih junakih ali o kvantni fiziki.

delavec44 je izjavil:

Kaj je s tem ChatGPT, da ga osnovne zadeve kot so sorodstvene vezi medejo? Ne morem ga prepričati, da sta Superman in Supergirl bratranec in sestrična.

Mogoče zato, ker uporabljaš brezplačno verzijo.

Moj GPT mi je v prvo napisal tole, ko sem ga vprašal.

"🧬 Superman in Supergirl sta bratranec in sestrična po krvni vezi:

Superman (Kal-El) je sin Jor-Ela

Supergirl (Kara Zor-El) je hči Zor-Ela, Jor-Elovega brata"

Pa mu še skopiraj kar je meni odgovoril in vprašaj kaj si misli o tem.

Ja, brezplačno verzijo uporabljam. Nisem ga pa direktno vprašal ampak je skozi debato on začel opisovati sorodstvene vezi. Če ga sedaj vprašam direktno, najprej odgovori pravilno, če mu pa napišem da je včeraj trdil drugače, začne pa govoriti o družinskih generacijskih pravilih.

Zgodovina sprememb…

c23po ::

Tako gre: "UI" pri obravnavi teme uporablja sistem uteži, ki ga vodijo do odgovorov. Zato so sorodstvene zvezi v debati, kjer je teža na drugih pojmih za "UI" bile manj pomembne in je zabluzil. Ko sta se začela pogovarjati o sorodstvenih vezeh so se uteži spremenile.
Računalniki nimajo spominov.

Že, samo ko ga 4x popravim in še kar naprej vztraja pri svojem, bi pa lahko prej ugotovil, da so se uteži spremenile. Saj če koga zanima, lahko prilepim celo debato ampak za post tukaj je predolga.

Enostavno zgoraj je bilo mišljeno bolj kot, ta pravila so enolično določena in niso dvoumna. Samo ena resnica obstaja in ni odvisna od interpretacije.

Za LLM nobena pravila niso enolično določena. Ne obstaja nobena "ena resnica". Vse je odvisno od učnega gradiva in uteži in še znotraj tega ni nič enoznačno določenega.

LLM-ji ne operirajo na bazi logike temveč verjetnosti. Za njih je vse nedeterministično, tudi nekaj, kar bi za nas npr. bil matematični aksiom. V procesu LLM-ja aksiomi ne obstajajo. Matematična logika je za njih ravno tolikšen približek kot karkoli drugega.

Razumem. Torej tudi 1+1 za njega ni nujno 2?

Gregor P ::

On ne ne ve ne kaj je 1, ne kaj je + in ne kaj je je 2. Tako da statistično gledano, če bo imel veliko vektorjev skupaj, kjer je večkrat zapisano, da je to 2, potem ti bo z večjo verjetnostjo izpisal rezultat 2, ni pa nujno.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Utk ::

Predvsem je pa zastonj verzija omejena. Jaz se včasih pozabim prijavit in se kar čudim kako je danes zanič. No, ko se prijavim gre pa na bolje.

Zastonj verzija je zelo omejena. Nekdo, ki ni poizkusil plačljive verzije to ne. Razlika v pridobivanju odgovorov je kot dan in noč.

Če bi bil omejen samo na brezplačno verzijo bi že zdavnaj prenehal vse skupaj uporabljat. Njegov "spomin" v brezplačni verziji je izjemno slab.

delavec44 je izjavil:

Že, samo ko ga 4x popravim in še kar naprej vztraja pri svojem, bi pa lahko prej ugotovil, da so se uteži spremenile. Saj če koga zanima, lahko prilepim celo debato ampak za post tukaj je predolga.

Enostavno zgoraj je bilo mišljeno bolj kot, ta pravila so enolično določena in niso dvoumna. Samo ena resnica obstaja in ni odvisna od interpretacije.

Brezplačen model GPT-ja
Zato tudi:

potrebuje več iteracij, da dozori do pravilne razlage,

pogosteje izstreli nekaj polpravilnega,

in te poskuša prepričati v svojo “utemeljeno zmoto”.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bambam20 ()

Potem vam bom verjel, ker plačljive verzije še nisem preizkusil. Do sedaj sem mislil, da je tistih ca. 10 promptov dnevno na brezplačni, preden te vrže na starejši model, enako kot dobijo na plačljivem.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Men se zdi pa povsem uporaben.
Super! Tukaj je pregled dni za Kranj naslednji teden glede na primernost spolne aktivnosti na prostem:

Dan Datum Vreme Temperatura Primernost

Sobota 30. 8. Oblačno, možne kratkotrajne plohe 23 °C / 11 °C ? Neprimerno - možnost dežja, hladno
Nedelja 31. 8. Sončno, prijetno 26 °C / 11 °C ? Primerno - toplo in suho
Ponedeljek 1. 9. Sončni intervali 25 °C / 13 °C ? Primerno - toplo, večinoma suho
Torek 2. 9. Prehodne plohe in možna nevihta 21 °C / 13 °C ? Neprimerno - dež in nevihte
Sreda 3. 9. Spremenljivo, možnost neviht 24 °C / 12 °C ? Delno primerno - previdno zaradi možnosti dežja
Četrtek 4. 9. Občasno sončno 27 °C / 12 °C ? Primerno - suho in toplo
Petek 5. 9. Sončno 28 °C / 13 °C ? Primerno - suho in toplo

? Povzetek: Najboljši dnevi za spolno aktivnost na prostem so nedelja, ponedeljek, četrtek in petek. Sobota in torek so manj primerni zaradi dežja, sreda pa je tvegana.

Če želiš, lahko pripravim še kratke nasvete po dnevih, kako se najbolje prilagoditi vremenu za te aktivnosti. Ali naj to naredim?

mojsterleo ::

Jaz sem imel težave pri odgovoru na vprašanje:
Kje se je Jackie Chan skoraj smrtno poškodoval pri snemanju filma Armor of God.

Film so sicer snemali na več lokacijah v Postojni in v gradovih v okolici Zagreba, pravilen odgovor pa je grad Samobor.

Noben AI mi ni dal pravega odgovora. Poskusil sem free verzije Grok, Gemini, Copilot in ChatGPT. Še najboljši je bil slednji, ki je grad Samobor vsaj identificiral kot lokacijo snemanja. Ostali razen o Postojni in 'gradovih v okolici Zagreba' niso imeli pojma. Ko sem podrobneje vprašal so mi ven metali random gradove v okolici Zagreba - Trakoščan ipd. :D

Zgodovina sprememb…

OutOfTheBox ::

Zmeda prihaja zato ker na netu o tem širijo napačni oz. mešani podatki, sploh v tujih virih.. AI se je pa pač narobe naučil.

Jaz sem ga vprašal če je prepričan o teh virih oz. mu povedal da zavaja. Odgovoril mi je:

Na začetku sem se oprl na bolj razširjeno, a površno ponavljano verzijo zgodbe (Lokrum pri Dubrovniku), ki kroži v angleških povzetkih in na nekaterih spletnih straneh. Ko si omenil grad Samobor, sem šel preverit dodatne vire in našel bolj natančne lokalne in filmske arhive, kjer je jasno zapisano, da je do nesreče prišlo pri gradu Samobor.

Torej nisem si "premislil" kar tako - ampak sem popravil odgovor, ko sem imel dostop do bolj točnih podatkov. To je pač razlika med legendami, ki krožijo dolgo časa, in dejanskimi lokacijami, ki jih potrdijo ljudje s terena in filmični raziskovalci.

Bi želel, da ti pripravim primerjavo obeh različic (Lokrum vs. Samobor) z viri, da boš točno videl, zakaj pride do tega nesporazuma?

^ Zanimiv rezultat. Jaz sem vsem 4 na koncu povedal pravi odgovor in tudi to, da si ga naj zapomnijo. Odgovor AI botov je bil pritrdilen. Očitno ne. :|
Je pa to vprašanje od kolega, ki je turistični vodič po Postojni. Pravi da ga veliko turistov sprašuje, da jim pokaže kje točno se je Jackie Chan skoraj smrtno poškodoval v Predjamskem gradu. Očitno so to zvohali preko AI. Morda s kakšnim AI vprašanjem o Predjamskem gradu.
Zadeva torej ni povsem nedolžna.

KBraneK007 ::

mojsterleo je izjavil:

Jaz sem imel težave pri odgovoru na vprašanje:
Kje se je Jackie Chan skoraj smrtno poškodoval pri snemanju filma Armor of God.

Film so sicer snemali na več lokacijah v Postojni in v gradovih v okolici Zagreba, pravilen odgovor pa je grad Samobor.

Noben AI mi ni dal pravega odgovora. Poskusil sem free verzije Grok, Gemini, Copilot in ChatGPT. Še najboljši je bil slednji, ki je grad Samobor vsaj identificiral kot lokacijo snemanja. Ostali razen o Postojni in 'gradovih v okolici Zagreba' niso imeli pojma. Ko sem podrobneje vprašal so mi ven metali random gradove v okolici Zagreba - Trakoščan ipd. :D

Free verzija Grok:
Jackie Chan se je skoraj smrtno poškodoval na gradu Samobor (Samobor Castle) blizu Zagreba na Hrvaškem, ki je bil takrat del Jugoslavije.  Nesreča se je zgodila med snemanjem uvodne sekvence filma Armour of God, ko je med skokom na drevo padel in si poškodoval lobanjo. 

polozweii ::

Za vprašanja zaenkrat še ne uporabljam namenskih UI kot so ChatGPT in podobni.
Na nekem tehničnem forumu sem opazil pomoč nekoga za katerega sumim da je bot ki na vprašanja odgovarja s pomočjo UI.
Te dni sem nekje slišal da UI upošteva ločila. Če ne pišeš ločil UI cel odstavek smatra kot eno samo vprašanje ali nekaj podobnega.
Iz tega sem pomislil da ima UI svoje zakonitosti ki če jih upoštevaš mu boš bolje podal vprašanje in dobil pravi odgovor. Zato me zanima če obstaja spisek navodil ki jih upoštevaš za boljše "sporazumevanje" z UI.

Obstaja, in komot ga vprašaš točno to.

In enako boš dobival nedeterministične odgovore bazirane na korupsu gradiva za trening in uteži.

Lahko LLM "sprašuješ" o čemerkoli hočeš, od Jacky Chana preko trigonometrije do tega, kako oblikovati prompt, čisto vseeno je.

Nobene tematike niso sposobni obravnavati kako drugače, niti tiste, ki se kao dotika njihovega notranjega delovanja. Oni se svojega delovanja ne zavedajo, nimajo nobene možnosti dobiti kakršen koli vpogled sami vase.

Normalno, zna pa naredit dober povzetek že napisanega o tem.

Ales je izjavil:

In enako boš dobival nedeterministične odgovore bazirane na korupsu gradiva za trening in uteži.

Lahko LLM "sprašuješ" o čemerkoli hočeš, od Jacky Chana preko trigonometrije do tega, kako oblikovati prompt, čisto vseeno je.

Nobene tematike niso sposobni obravnavati kako drugače, niti tiste, ki se kao dotika njihovega notranjega delovanja. Oni se svojega delovanja ne zavedajo, nimajo nobene možnosti dobiti kakršen koli vpogled sami vase.

Ok razumljivo. Ampak kaj na koncu skušaš povedat? :D

Zgodovina sprememb…

KBraneK007 je izjavil:

Free verzija Grok:
Jackie Chan se je skoraj smrtno poškodoval na gradu Samobor (Samobor Castle) blizu Zagreba na Hrvaškem, ki je bil takrat del Jugoslavije.  Nesreča se je zgodila med snemanjem uvodne sekvence filma Armour of God, ko je med skokom na drevo padel in si poškodoval lobanjo. 
Mogoče pa si je le zapomnil?
Evo moj logiran ‘circle jerk’ celo je bil z Grokom 4 (dele teksta ki se ne navezuje na lokacijo sem ponekod odrezal):

Where in armor of god was jackie chan fatally injured?
Jackie Chan was not fatally injured during the filming of Armour of God (1986), but he did suffer a severe, near-fatal injury. The incident occurred during the opening sequence, filmed in what was then Yugoslavia...

Can you provide more accurate location of the accident?
The near-fatal accident during the filming of Armour of God (1986) occurred in Zagreb, Croatia, which was part of Yugoslavia at the time. Specifically, Jackie Chan was injured while shooting the opening sequence in a rural area near Zagreb... blabla

Where in zagreb?
The exact location within Zagreb, Croatia, where Jackie Chan was injured during the filming of Armour of God (1986) is not precisely documented in available sources. The accident took place during the opening sequence, which was shot in a rural, hilly, or forested area near Zagreb, then part of Yugoslavia. The stunt involved Jackie Chan jumping from a wall to a tree branch, and the site is often described as an outdoor, natural setting rather than an urban location within the city. Specific details, such as a street name, landmark, or precise coordinates, are not provided in accounts of the incident, likely because the filming occurred in a less-defined, possibly remote area used for the tribal chase scene.

What castle near zagreb

The exact location of Jackie Chan's near-fatal accident during the filming of Armour of God (1986) in Zagreb, Croatia (then part of Yugoslavia), is not explicitly tied to a specific castle in available sources. The incident occurred during the opening sequence, where Chan's character, Asian Hawk, is escaping from a tribe after stealing a sword. The stunt involved jumping from a wall to a tree branch in a rural, hilly, or forested area near Zagreb. While no castle is directly named as the site, the filming context and Zagreb’s surrounding region suggest a few possibilities based on castles in the Hrvatsko Zagorje region, known for its medieval fortifications and lush landscapes, which align with the film’s setting.The most likely candidate is Trakošćan Castle, located about 80 km northwest of Zagreb in the Hrvatsko Zagorje region. Trakošćan is a well-preserved 13th-century castle surrounded by dense forests and a lake, matching the type of scenic, wooded environment described for the film’s opening sequence. It’s a prominent filming location due to its picturesque setting and accessibility from Zagreb, making it a plausible site for the production. Another possibility is Veliki Tabor Castle, approximately 57 km northwest of Zagreb, also in Hrvatsko Zagorje. This medieval fortress is situated on a hilltop with surrounding hills and forests, which could fit the rural setting of the stunt.However, no definitive record confirms the exact castle or precise location within Zagreb’s vicinity, as the production details focus more on the stunt itself than the specific site. The area was likely chosen for its natural terrain rather than a castle’s interior or immediate grounds. For a more precise location, primary sources like production notes or interviews with the Armour of God crew would be needed, but these are not publicly accessible. If you’re looking to visit the site, Trakošćan Castle is the most iconic and frequently visited castle near Zagreb, reachable by a 1-hour drive, and it aligns with the described filming environment.

:))

Zakaj ga ne vprašaš po slovensko? Po angleško najbrž bolj vleče iz angleških virov.

WizzardOfOZ ::

gpt-oss:20b, lokalno, airplane mode (brez neta)

Jarvis, opiši mi Triglav.

Thought for 4.2 seconds:

Triglav - najvišji vrh Slovenske Alpe

Podatek Opis
Višina 2 864 m nadmorske višine
Lokacija Julijske Alpe, severni del Slovenije, v Triglavnem narodnem parku
Geologija Kremenistih masivov (grazit, diopsid, slanina, gnejs), izbran iz izpustilne plošče Valhalla. Vzporedno z izbruhom vulkanske magme, ki je prinesla gnejske in diopsidne mase.
Klima Alpska - hladne zime z obilico snega, letne temperature se gibljejo med -15 °C in +20 °C. Poletje je lahko precej hiter (10-15 dnevi).
Flora Zeleni gorski vrtovi: jonska trava, alpeški korenček, gorski vinar, japonska in rdeča žirafa. V zmernih višavah: bor, smirna, alpeska brezve. V višjih nadmorskih razsežnostih - edinstveni alpeski cvetovi, kot so alpeški zmeč, sivi zmeč in rdeč zmeč.
Fauna Kljub visokim nadmorskim višavam se nahajajo vrhunske vrste: koza (alpska koza), bivič, sova, jopka, gorski žirafa (vseeno z omejeno rastjo), rdeča potočna ribica (samo v rečnih dolinah).
Pomen Triglav je simbol slovenskega narodnega identiteta - vznika iz treh ploščkov, ki se združijo v en vrh, kar je bil tudi znak prvotnega slovenske krila v pregledu. V zvesti simboliki se nahaja na slovenskih bankovcih, v državnem emblamu, na številnih spomenikih in potrdilnih kartah.
Pohodniški in alpinistični izzivi
Obhod Triglavskega krsta - 7-dni povoj, ki združuje tri vrhove (Triglav, Vršič, Veliki Vrh).
Klasične poti - Pomenit vstop na Triglav se lahko izvede z "triglavskega krsta" (vstop iz čez Vrata), "triglavskega soseda" (vstop iz Tržna) ali "obeh krstov" (vstop iz obeh strani).
Alpinistične poti - Vstop po "kamenem stopni" (najvisji del, ki zahteva osnovno alpinistično opremo in izkušnje). | | Praktične informacije |
Najboljša sezona - Avgust-Oktober.
Dostopnost - Dostop z avtomobilom do Tržna, potem z avtobusom do Vršiča ali iz sosednjih krajev (Kranj, Bled).
Priporočila - Vse, ki se odločijo za vstop, naj imajo zadostno opremo (nevidna, vlažna oblačila, sprehajalni obut, čelada, zaščita proti soncu).
Srednje teže - 4-6 h po vstopi, z upoštevanjem višinske anestezije. | | Zgodovina | Prvi zapisi o vstopu v 1777 - J. P. S. R. (Zdravstveni zbor). Prvi zaposljeni vzpon v 1790 - L. M. C. (vstup iz Tržna). V 20. stoletju je vstop razširjen tudi med študente in naravoslovce, ki so uporabljali Triglav kot laboratorij za geologijo in ekološke študije. | | Kulturne značilnosti | - Triglavski cvet - simbol traja in vztrajnosti, ki se uporablja pri slovenskem prazniku 25. junija.
- Legenda o treh izhodiščih - govori o trojevenosti slovenske duše.
- Triglavski festival - gorsko kulturno dogodek, ki združuje glasbo, tradicionalne plesne in alpinistične aktivnosti. | | Napomene | Vzporednost z zavoji - 2024 je bil na Triglavu zabeležen tudi hitrejši vstop z motorni vozila (prek Vršičevo cestno). Vendar pa je ta pot izključno za hitre pohodniške ekipe z dobrim vzdržljivostnim nivojem. |

Zaključek
Triglav je ne le geografska znamenitost; je kulturna in naravna ikona, ki združuje geološko raznovrstnost, ekološko pomennost in nacionalni ponos. S svojim zmernim in hiterim razvojem pritegne pohodniške, alpiniste, geologe in vse, ki iščejo pomen v gorskih svetovnih okoljih. S pravilnim načrtovanjem, primerno opremo in spoštovanjem narave se vsak obisk Triglavskega krsta lahko spremeni v izkušnjo, ki jo ne bo mogoče pozabiti.

Ne zna še čisto dobro slovensko, ampak ga bomo že naučili. Do takrat pa umiram od smeha ob njegovih novih slovenskih besedah.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

Kaj ni jezik pogovora nepomemben, ker sproti prevaja?

Glede "naj si zapomni", meni so vsi rekli, da se ne morejo učiti in je vsaka seja na novo. ChatGPT ima sicer nek majhen memory ampak vezan na userja. Tako da dvomim, da so sposobni dognanja iz pogovorov vključiti v svojo splošno bazo za vse uporabnike.

c23po ::

Jezik pogovora bistveno vpliva na odgovore,
Zapomnijo si nič. Iz vsakega pogovora in vsakega vira nastane neskončno majhna utež. Seštevek teh je "inteligenca".
Računalniki nimajo spominov.

marS ::

Utk je izjavil:

Zakaj ga ne vprašaš po slovensko? Po angleško najbrž bolj vleče iz angleških virov.

Grok: Jackie Chan se je poškodoval pri snemanju filma Božji oklep (Armour of God, 1986) na lokaciji v Samoboru na Hrvaškem, natančneje na ostankih Starega gradu nad mestecem Samobor. Do nesreče je prišlo med snemanjem uvodne akcijske scene, ko je moral Chan skočiti z drevesa na zid. Veja, ki jo je prijel, se je zlomila, zaradi česar je padel približno 12 metrov v globino in si na skalah polomil lobanjo. Čeprav nekatere vire, vključno z IMDb, omenjajo Predjamski grad v Sloveniji kot kraj nesreče, je hrvaški kaskader Ivo Krištof potrdil, da se je poškodba zgodila v Samoboru.

Kaj je zdaj točno?
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Zgodovina sprememb…

• spremenil: marS ()

Verjetno so te informacije na splošno konfliktne tudi v javnosti med folkom, zato pač ne more jasno povedat kaj točno drži. Gre se za informacijo, kjer ti jo AI pač ne more točno povedat, če se je učil na konfliktnih podatkih.

Bolj je v takih primerih problem, ker tega ne izpostavi in ti zadevo servira kot sveto dejstvo.

Zgodovina sprememb…

mirator ::

Sedaj me pa res zanima razlika med plačljivim in neplačljivim ChatGTP. Razumem sicer da ne dobiš vseh informacij od prve in da si omejen s količino informacij, ampak če ne zna prebrati priložene datoteke s shemami (pravi da razume pdf) in da si potem shemo kar tako prilagodi, po opozorilu sicer prizna napako, vendar za zardi omejenega št. informacij, zopet ne dobim pravilenga odgovora.
Skratka, kot sem že večkrat omenil, UI vsaj na sedanji stopnji, ne moreš zaupati in je lahko zelo nevarna. Če ji nedko, ki ni povsem prepričan vase, povsem zaupa, so lahko posledice katastrofalne.

mirator je izjavil:

Skratka, kot sem že večkrat omenil, UI vsaj na sedanji stopnji, ne moreš zaupati in je lahko zelo nevarna. Če ji nedko, ki ni povsem prepričan vase, povsem zaupa, so lahko posledice katastrofalne.

Se popolnoma strinjam.

mirator je izjavil:

Sedaj me pa res zanima razlika med plačljivim in neplačljivim ChatGTP. Razumem sicer da ne dobiš vseh informacij od prve in da si omejen s količino informacij, ampak če ne zna prebrati priložene datoteke s shemami (pravi da razume pdf) in da si potem shemo kar tako prilagodi, po opozorilu sicer prizna napako, vendar za zardi omejenega št. informacij, zopet ne dobim pravilenga odgovora.

Se strinjam. Podobno kot ljudje, ki so zaradi navigacije zapeljali v morje.

LeQuack ::

A ni tako da zdaj cel IT propada zaradi AI? Baje čez 3 leta ne bo več IT služb, službe bodo samo še tam kjer je fizičen kontakt s človekom, npr. prodaja, zdravniki, mojstri.
Quack !

Če razume pdf, ne pomeni da razume sheme v njem. Morda bi bilo celo bolje poslat kot sliko. Ampak še zmeraj najbrž kaj bolj kompliciranega ne bi razumel.

Sigurno mu bi pomagalo, če mu bi v prompt napisal kako se bere ta shema, kaj pomeni kaka oznaka itd, lahko so to tudi oreng navodila na 30 ali pa 100 straneh recimo. Ampak za tolk konteksta najbrž moraš reskirat 20 evrov in enkrat sprobat ali dela dovolj dobro ali ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Ampak kaj ni na plačljivem planu model enak samo več promptov imaš? Dajmo prosim to enkrat razčistiti, ker zgleda ne mede samo mene v tej temi. Lahko tudi s primerjavo odgovorov na par primerih.

iKst_ ::

Če razume pdf, ne pomeni da razume sheme v njem. Morda bi bilo celo bolje poslat kot sliko. Ampak še zmeraj najbrž kaj bolj kompliciranega ne bi razumel.

ChatGPT da ponavadi precej boljše rezultate s screenshoti (PNG npr.) kot s PDFji. Sem ravno par tednov nazaj delal en workflow kjer sem GPTju pošiljal exportane PDF reporte nekih tržnih analiz, ki jih je potem dodatno analiziral in pisal povzetke, pa je bilo precej halucinacij vmes.

Ko sem dal vmes korak, da namesto PDF exporta naredi screenshot iz appa, so skoraj vsi problemi izginili.

delavec44 je izjavil:

Ampak kaj ni na plačljivem planu model enak samo več promptov imaš? Dajmo prosim to enkrat razčistiti, ker zgleda ne mede samo mene v tej temi. Lahko tudi s primerjavo odgovorov na par primerih.

Ni kaj razčistit, ker nobene pogodbe ni kje kaj dobiš, in lahko se spreminja dnevno. Je pa dejstvo, iz izkušenj mnogih, da plačljiv pač dela bolje.
Kater model imaš zdaj v zastonj varianti?

Primerjavo odgovorov smo pa v tej temi dali že velikokrat. Lahko pa še. Postavi mu ti vprašanje, pa bom še jaz.

Zgodovina sprememb…

Sem ga vprašal in je zgleda res. Ime modela je enako ampak ni "isti". Tako da ti verjamem, bo potrebno sprobati plačljivo različico preden se razburjam v tej temi kako je nesposoben.

Plačljiva GPT-5 mini je "pametnejša" od brezplačne različice, čeprav gre še vedno za isti osnovni model (GPT-5 "mini").

Kaj to pomeni v praksi:
Bolje razume kompleksna vprašanja - manjkrat daje generične ali površinske odgovore.
Ohranja koherenco skozi daljše pogovore - lažje sledi kontekstu več pogovorov.
Bolj natančna in konsistentna - tehnični, strokovni ali logični odgovori so bolj zanesljivi.
Več kreativnosti - lahko generira bolj domiselne rešitve ali predloge, še posebej pri pisanju, strategijah ali kodiranju.

? Povzetek: osnovna "inteligenca" modela je podobna, ampak plačljiva verzija je optimizirana, bolje umerjena in bolj zmogljiva, kar daje občutek, da je "pametnejša".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

delavec44 je izjavil:

Sem ga vprašal in je zgleda res. Ime modela je enako ampak ni "isti". Tako da ti verjamem, bo potrebno sprobati plačljivo različico preden se razburjam v tej temi kako je nesposoben.

Plačljiva GPT-5 mini je "pametnejša" od brezplačne različice, čeprav gre še vedno za isti osnovni model (GPT-5 "mini").

Kaj to pomeni v praksi:
Bolje razume kompleksna vprašanja - manjkrat daje generične ali površinske odgovore.
Ohranja koherenco skozi daljše pogovore - lažje sledi kontekstu več pogovorov.
Bolj natančna in konsistentna - tehnični, strokovni ali logični odgovori so bolj zanesljivi.
Več kreativnosti - lahko generira bolj domiselne rešitve ali predloge, še posebej pri pisanju, strategijah ali kodiranju.

? Povzetek: osnovna "inteligenca" modela je podobna, ampak plačljiva verzija je optimizirana, bolje umerjena in bolj zmogljiva, kar daje občutek, da je "pametnejša".

V plačljivi verji GPT-5 mini ne obstaja. je pa vse, kar je "mini" okrnjeno". Si se na koncu lepo napisal.

Potem mi brezplačni model laže.

Plačljiva različica (ChatGPT Plus / Enterprise)
Model: dostop do naprednejših modelov, npr. GPT-4 ali GPT-5 mini, ki imajo več zmogljivosti, boljše razumevanje in natančnejše odgovore.

Ne vem kako je pri zastonj, ampak v plačljivem lahko ga pošlješ v raziskavo, da resno prebrska internet. Ne samo da odpre wiki in prebere kaj tam piše. Lahko potem odgovor traja tudi 15 min, ampak damn, sigurno v tem času preišče več kot bi ti.

Mini ni omenjen, samo gpt5 ali 4o. Ima pa tudi gpt5 več "stopenj". Ali hočeš hiter odgovor, ali boljši, ali pravi research.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Od ChatGPT-ja naprej ljudje postali nenormalno "pametni" (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
1937585 (1458) Utk
»

Strokovnjaki za umetno inteligenco postali zvezdniki

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
475915 (3042) Legon
»

Praktična uporaba AI (strani: 1 2 3 )

14012456 (2814) Okapi
»

Jaz pa mislim, da bo ChatGpt izpodrinil programerje (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29961071 (20450) SambaShare

Več podobnih tem