» »

Umetna inteligenca

Umetna inteligenca

Temo vidijo: vsi
««
44 / 45
»»

Magic1 ::

DamijanD je izjavil:

medtem pa Ford ugotavlja, da še vedno potrebuje ljudi:
https://www.reddit.com/r/technology/com...

Uff bodo zdaj inženirji bili previdni pri dokumentaciji. Naredilo se bo že prav, samo dokumentiralo se bo zelo nejasno zakaj je je bila določena zadeva na tak način implementirana. Vodstvo je pa itak že danes iz poslovnih vod, tako da jim ne bo jasno, da ti taka dokumentacija nič kaj dosti ne pomaga. AI bo že vedel kako se nekaj naredi, samo ne bo vedel zakaj.
Magic

blay44 ::

:D
Huuu, danes sem prvič probal napisati aplikacijo v Cju z AI.
Jaz nimam veliko izkušenj in pojma, ampak ta AI je stvar tako
zakomlicirala, zavijala in drekala, da ne verjamem da to kdo
zares uporablja. Za kako idejo ali posamezno funkcijo pa že.
Je pa res, da sem uporabljal uno, brezplačno.

Magic1 ::

Sej to je tudi problem. Razvoj hardwarea se je dost ustavil in se v bistvu mora bolj delat na optimizaciji. Ai je pa glih nasprotje tega s svojo black box implementacijo. Ai je pač treba primerno uporabit kot oredje, ne kot univerzalna rešitev.
Magic

deepsick ::

blay44 je izjavil:

Jaz nimam veliko izkušenj in pojma, ampak ta AI je stvar tako zakomlicirala, zavijala in drekala, da ne verjamem da to kdo zares uporablja. Za kako idejo ali posamezno funkcijo pa že. Je pa res, da sem uporabljal uno, brezplačno.

Temu, kar si naredil, se reče vibe coding (marketinška izmišljotina), obstaja tudi inženirski pristop s konkretnimi specifikacijami in s predvidljivimi rezultati, zelo verjetno deluje tudi brezplačno. Čisto niič hudega ni, da se nivoji uporabe razlikujejo. Osebno se sicer najbolj bojim miselne polenitve :-/

BorutO ::

Malo sem eksperimentiral in naredil primerjavo kako dobri so trenutno nekateri AI klepetalniki pri ustvarjanju kalkulatorja. Za test sem vzel temo električne energije / fotovoltaike.

Uporabil sem:
- ChatGPT 5.5 Pro
- Claude Opus 4.8 High (Fable 5 zaradi blokade vlade ZDA trenutno ne deluje)
- SuperGrok Expert
- Copilot Smart
- Gemini 3.5 Flash Extended
- DeepSeek DeepThink
.............

Za vseh šest sem uporabil čisto isto "vprašanje", ki se glasi:

Naredi mi interaktivni kalkulator za fotovoltaiko / sončno elektrarno za Slovenijo, stanje cen in podatkov maj–junij 2026.

Kalkulator naj omogoča vnos:

1. Poraba elektrike
* moč posamezne naprave v W ali kW,
* število naprav,
* čas delovanja na dan v urah,
* število dni uporabe na mesec,
* samodejni izračun porabe v kWh/dan, kWh/mesec in kWh/leto,
* možnost dodajanja več različnih naprav.

2. Cena elektrike v Sloveniji
* vnos ali prednastavitev aktualne cene elektrike za gospodinjstva v Sloveniji,
* ločeno: cena energije, omrežnina, prispevki, DDV,
* izračun mesečnega in letnega stroška brez sončne elektrarne.

3. Sončni paneli
* moč panela v Wp, npr. 400 Wp, 450 Wp, 500 Wp, 550 Wp,
* število panelov,
* izračun skupne moči sistema v kWp,
* sončne ure na dan poleti in pozimi za Slovenijo,
* upoštevanje izgub sistema v %, npr. inverter, kabli, temperatura, orientacija, naklon, senčenje,
* izračun proizvodnje poleti, pozimi, mesečno in letno.

4. Dimenzioniranje sistema
* kalkulator naj izračuna, koliko panelov potrebujem za pokritje določene porabe,
* posebej za 50 %, 75 %, 100 % in 120 % pokritje porabe,
* naj opozori, da pozimi sončna elektrarna proizvede precej manj kot poleti.

5. Baterija
* možnost vnosa kapacitete baterije v kWh,
* izračun, koliko ur ali dni bi baterija pokrivala porabo,
* priporočena velikost baterije glede na dnevno porabo,
* primerjava sistema z baterijo in brez baterije.

6. Stroški opreme v Sloveniji
* poišči aktualne cene v slovenskih trgovinah in ponudnikih, npr. Mimovrste, Bauhaus, Merkur, Petrol, GEN-I, SunContract, Enertec, Sonce energija, ELES in drugi relevantni ponudniki,
* najdi povprečno ceno panelov na Wp,
* povprečno ceno inverterja,
* povprečno ceno baterije na kWh,
* povprečno ceno montaže,
* skupni okvirni strošek sistema.

7. Rezultat Kalkulator naj prikaže:
* dnevno, mesečno in letno porabo,
* potrebno moč sončne elektrarne v kWp,
* potrebno število panelov,
* pričakovano proizvodnjo poleti in pozimi,
* okvirni strošek investicije v EUR,
* letni prihranek,
* vračilno dobo investicije,
* razliko med sistemom brez baterije in z baterijo.

8. Tehnične specifikacije Vključi razlago glavnih podatkov:
* Wp,
* kWp,
* kWh,
* izkoristek panela,
* inverter,
* MPPT,
* monokristalni/polikristalni paneli,
* bifacial paneli,
* naklon strehe,
* orientacija,
* senčenje,
* degradacija panelov,
* garancija,
* moč inverterja,
* net-metering oziroma trenutni slovenski sistem obračuna.

9. Oblika Naj bo kalkulator narejen kot:
* Excel tabela ali Google Sheets,
* z vnosnimi polji,
* spustnimi meniji,
* samodejnimi izračuni,
* barvnimi opozorili,
* grafi porabe in proizvodnje,
* primerjava poletje/zima,
* možnost tiskanja povzetka.

Pomembno: vsi podatki naj bodo prilagojeni Sloveniji, v EUR, za leto 2026, z aktualnimi cenami iz maja ali junija 2026. Pri cenah naj bodo navedeni viri in datum preverjanja.

Ustvari mi HTML datoteko s prenosom.

------------------------------------------

Rezultati - HTML datoteka je priložena, če je slučajno več ne bi bilo mogoče odpreti iz chata:

1. ChatGPT:
- https://chatgpt.com/share/6a4141cb-0af0...

2. Claude:
- https://claude.ai/share/dd4bbf8b-513e-4...

3. SuperGrok:
- https://grok.com/share/c2hhcmQtNA_73385...

4. Copilot:
- https://copilot.microsoft.com/shares/Cn...

5. Gemini:
- Ne znam kopirati chata.

6. DeepSeek:
- https://chat.deepseek.com/share/4pkp0bg...

Prenos HTML datotek, če slučajno se slučajno več ne bi dalo prenesti datotek:
https://drive.google.com/drive/folders/...

Okapi ::

In, kateri je naredil najboljšo, kateri najslabšo?

Nisem ravno gledal kdo je bil najboljši ... bolj me je zanimalo kako bo kdo naredil, kako je s slovnico itd. Saj itak polovico tega ne rabiš vedeti, ko se že ukvarjaš s fotovoltaiko .. zanimalo me je tudi kako dobri so AI chati pri ustvarjanju kalkulatorjev. Sicer pa, vsak si naj sam ustvari svoje mnenje.

Samo iz drive je smiselno prenesti vse skupaj kot eno zip datoteko, uporabno izgleda, izdelki bi morali vsebinsko biti precej podobni.

Si to vse polnokrvno naročen ali kakšen perk ali trial ali kaj bolj shady? Mislim, odlično, je pa redkost, ker 99% ljudi si z vsemi temi naročninami ne more prav pomagati, še sam vidim.

PS: Mene slovnica niti ne zanima; sem moral preveriti, kaj je SG Expert, sem zamešal s Heavy.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deepsick ()

Na vse sem se naročil, razen na deepseek, ker nisem našel opcije za boljšo oz. premium verzijo. Drugače po defaultu sem stalno naročen na Claude, ChatGPT in Grok ... Na Gemini in Copilot sem se tudi naročil zdaj malo za poskuse, drugače po defaultu nisem naročen nikoli na njiju. Če tudi je Copilot zelo praktičen pri za reševanje z Windowsi in Office programi.

gfus ::

blay44 je izjavil:

Huuu, danes sem prvič probal napisati aplikacijo v Cju z AI.
Jaz nimam veliko izkušenj in pojma, ampak ta AI je stvar tako
zakomlicirala, zavijala in drekala, da ne verjamem da to kdo
zares uporablja. Za kako idejo ali posamezno funkcijo pa že.
Je pa res, da sem uporabljal uno, brezplačno.

wtf. ne verjameš, da kdo to zares uporablja? firme spodbujajo programerje, da ai čimveč uporabljajo in taki kot jaz tudi ga.
jaz letos stalno za denar programiram z ai agenti. škoda, da so od junija veliko dražji.
če kdo reče, da ai naredi zanič to pomeni, da ne zna uporabljat ai. ai naredi bolje kot človek, če ga znaš uporabljat. opažam pa, da sem v firmi glede ai najbolj napreden od programerjev, večina ga uporablja še kot autocomplete. mi bolj napredni pa ne tipkamo več kode ampak gledamo ai diffe.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gfus ()

pravzaprav niti diffov ni treba gledat, samo stestiraš dobro. to je zdej glavna naloga programerja, testiranje. in pa seveda dajanje navodil in primerov ai-ju. tudi to dvoje je trenutno v procesu predajanja ai agentom , preko mcp serverja in pa testiranje mi še ni jasno, kako bi ai delal. to moram še raziskat oz. naredit. v glavnem ti ai agenti se nekak tak razvijajo počasi trenutno, je pa ta ai agentna revolucija od letos od novega leta približno šele, precej novo in po moje bo trajla ene 5 let, preden bo res popolno, preden nam vzame delo, vsaj delo v tradicionalnem smislu, delo aka tipkanje kode nam je ai pa že vzel,l zdaj delamo drugače, mogoče bomo tudi čez 5 let še vedno imeli delo samo delal bomo drgač.

pujsekpepe ::

Elon Musk pravi drugace

karafeka ::

Zdaj moraš tipkat navodila in to čimbolj podrobna. And guess what, za to ne rabiš bit programer.

Anney ::

Dobra kombinacija je ChatGPT + Codex za kaj kompleksnejšega. ChatGPT ti navodila spiše za Codex, ki naredi, potem spet ChatGPT pregleda in potrdi če je ok. Dobra fora.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

rabiš bit programer za to, ker mu moraš nujno dat primere podobne kode, drugače si izmišlja in potem se jebaš, da prideš do cilja. to je če delaš v kakem bolj specializiranem okolju kot jaz, za kar primer kode ni dostopen na netu.

kar se modelov tiče, chatgpt in anthropic. gemini mogoče. grok je velik shit. samo čimvišja verzija mora bit za boljše rezultate. chatgpt pro/thinking (extended) naredi bolje kot instant. daš instant verziji nalogo potem pa pro verzijo vprašaš ali je instant prav naredil in reče, ne. :D

Anney je izjavil:

Dobra kombinacija je ChatGPT + Codex za kaj kompleksnejšega. ChatGPT ti navodila spiše za Codex, ki naredi, potem spet ChatGPT pregleda in potrdi če je ok. Dobra fora.

visual studi copilot ne zna brati slike, daš sliko chatgpt web verziji in mu rečeš, da ti spiše navodila za copilota. delam stalno. ko je kaka napaka samo naredim screenshot in mi iz screenshota napiše navodila. to delam stalno, iz tega bo ratal ai agent tester počasi, ker ponavljam avoje akcije, avtomatizirat se da to.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gfus ()

elon musk ima eno znano hibo: njegove napovedi so preoptimistične. za self driving cars govori že 10 let ,da bodo pa še vedno niso. isto optimus, zdajle jim ne gre po planu kot slišim. če je grok tak shitty model potem bo optimus en zabit robot. iz tega razloga ne bom več vlagal v teslo, sem mislu vložit 10 jurju ampak bom ostal pri 3. bosta na koncu chatgpt in anthropic izdelala boljše robote kot tesla, bolj pametne. elon musk bo pa stric za datacentre, kar se že nakazuje, kar je tudi pomembna naloga. malo se mi je tudi zameril, ker je šel tožit openai. imam rad muska ampak tu sem na strani openai. jaz stavim na openai, ne anthropic, pač čisti občutek, prvim jim je uspelo naredit impresiven ai, zato. anthropic je v bistvu firma izdajalcev. :D šli so iz openai in ustanovili svojo firmo, v bistvu malo nemoralno ali? konkurenčna klavzula ali? no za nas je to dokaj fajn, da tekmujeta 2 židovski firmi.

Kako ni self driving avtov?
Zakaj anthropic? Ce gledamo splosno rabo je anthropic zabit ko kanta in je gemini dost boljsi.

Zgodovina sprememb…

self driving cars niso še v razširjeni uporabi. zgleda, da niso še 100% popolni ampak recimo 98% in tista zadnja 2% onemogoča razširitev. no ali pa to sploh ni tako uporabna stvar, tudi sam še ne vem ali bi jaz plačeval 100€ na mesec naročnine, da me avto sam vozi. ja prav pride ko sem zelo zaspan, drugače pa jaz raje vozim kot sem sopotnik. tak da vprašanje, ali so samovozeči avti sploh potrebni. po drugi strani mi tako prav pride, da mi ai stipka kodo, tega sem res vesel. to je bilo nujno.
jaz gledam predvsem rabo za programiranje, kar je tudi najbolj ekonomično uporabna smer, zato je openai skenslal soro in se usmeril v programiranje, drugače bi ga anthropic totalno povozil.

Pa kdaj pregledate kodo, ki jo napiše AI? Malo daljšo mislim.
Pokrižaš se.

delavec44 ::

Saj je zgoraj napisal, da jo samo stestira (po moje z drugim AI) in hop na produkcijo.

kaj točno pa naredi za križat se? imaš primer ali govoriš na pamet? če boš dal primer bomo videli, da ni ai problem ampak si ti.

krepelce ::

Vsa koda, ki ni prebrana postane avtomatično tehnični dolg.

Nekdo je nekoč izjavil, na vprašanje, katero kodo se najbolj splača reviewati: 3rd party kodo.

In kdo to počne? Nihče.

Tisti, ki bodo spali na AI čudesih, jih bodo ta slej kot prej ugriznila v rit, sploh, če ne vedo dovolj o temi, ki jo zahtevajo od AIja,
saj ta LLM izbira na nedefinirane zahteve, najbolj povprečno pot, ki jo je največkrat videl. Ta pa je, glede na to, da je večin producentov
kode precejšnjih tehnični analfabetov, daleč od optimalne in dostikrat napačna, na nivojih, ki jih znanje uporabnika AI ne dosega.

Mimogrede, tole sem še našel, da ne bo koga glava bolela:

Če koga zanima povezava SDSa in fašizma, je tule lepo utemeljeno:
https://slo-tech.com/forum/t807066/p8658061#p8658061

Zgodovina sprememb…

• spremenil: krepelce ()

Hja zdej bi moral iskati pod zgodovino. Rečmo že, da se že gcc in mscv
večkrat nista strinjala. Se kao on se pol neki opravičuje. Prav smešno
zgleda opravičevanje stroja. Bizarno.
Nasljednič bom polagal pažnjo in arhiviral podane rešitve. Sploh kako
je po napakah zadeve začel čudno ovijati. v galvnem, porabljen čas, če
bi imel tiskano dokumentacijo knjižnice, bi bil isti. Jo je pa hitro najdel.
Šlo pa je za delo z portaudio kjižnico.

Po testiranjih raznih AI aplikacij oz. klepetalnikov, sem ugotovil, da je Claude Sonnet 5 Max trenutno najboljši pri programiranju. Edini problem je, da je zelo omejen. Ko programiraš dolgo kodo, zelo hitro presežeš 5-urni limit. Tudi tedenski limit zato gre veliko hitreje. Ampak delam eno HTML datoteko za slovensko glasbo. Recimo .. hotel sem, da mi naredi, da mi tedensko listo lestvic prenese avtomatsko ob odprtju iz radia Veseljak, ki jo potem naredi tako, da lahko poslušaš demo 30 sekund, če se postaviš na njo, in nekako isto pregledna lestvica, kot je na veseljaku. Nato sem naredil, da vpišeš recimo novega izvajalca, recimo Čuki ... potem pa samo pritisneš na deezer, youtube ali pa itunes in ti avtomatsko prenese vse njihove albume in pesmi iz deezerja ali itunesa. isto tudi vse videe, če so na voljo ... sicer z videi se še malo bockava, ampak mu je uspelo.
Sem pa isto ustvarjal tudi s ChatGPTjem. Ugotovil sem, da veliko slabše dela in marsikaj ne zna - znal pa mi je rešiti dve zadevi, ki ju claude recimo ni znal - to je, da mi je iz radia veseljaka uspel prenesti vrstni red lestvice, kar claude nikakor ni znal. ko sem dal html datoteko od chatgptja preučiti claude, mi jo je na koncu znal veliko boljše narediti in dokončati, kot pa sam chatgpt, ki se je zelo izgubljal, predvsem pri uvozu slikah in predvajanju demo posnetka, če si pritisnil na katero pesem na lestvici.
Drug problem, ki ga Claude ni znal nikakor ustvariti, je da je filter iskalnika združuk v en sam knof za filter. Ista navodila, isti postopki, Claude nikakor ni znal oz. uspel to narediti, chatgpt pa takoj ... ampak ko sem potem dalje kaj ustvarjal z obema, je chatgpt proti claudu zelo izgubljen. Recimo, chatgpt nikakor ne zna ustvariti json datoteko kot je treba, isto apije ... ne zna narediti demo posnetek, da klikneš na demo, pa lahko poslušaš pesem, isto ne zna narediti pop-up okno za videospot pesmi., ne zna narediti, da klikneš na deezer okno, pa ti avtomatsko prenese vse pesmi in albume določenega izvajalca v listo ...
Zelo zanimivo se je za igrati s tem, ker lahko vidim kako kaj deluje. Problem je samo ta limit, ki ga ima Claude, med tem, ko ga ChatGPT nima. Sicer to datoteko na Claude še dalje razvijam, da bo res tako, kot hočem ... ampak

Isto se recimo malo igram s HTML datotekami, da mi jih chatgpt dela (claude bolj uporabljam za bolj resno programiranje, ker je omejen), recimo naredil mi je poštevanko z množenjem in deljenjem. Nekako isto delam, kot sem 30 let nazaj imel v osnovni šoli, ko smo za oceno na računalniku reševali poštevanko (45 min odštevalnik) ... Zanimivo je, da mi še le HTML datoteko naredi dobro, ker če mu v kateri drugi datoteki ukažem, je cela polomija.

Pa igro Lepo je biti milijonar, bolj tako na ekspres hitro.

V glavnem ... zanimivo se je malo igrati ... škoda samo, da je Claude tako omejen, ker pri večji kodi je takoj dosežen limit.

IgorCardanof ::

Ja bo potrebno malo več plačat :D Moje predvidevanje je, da se bodo AI modeli samo še dražili. Najprej nas bodo vse hooknili na to, potem pa navili cene. 200$ na mesec bo najbrž kar osnoven paket. No seveda boš imel vedno dostop do nekih odprtokodnih modelov, kateri pa bodo seveda kar nekaj razredov manj kakovostni kot top modeli na za plačat.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

Ne, reklame bodo dal notr za basic userje. Tega noben ne placeval razen firm

Utk ::

Če ti je 200 evrov preveč, potem tega najbrž ne rabiš. Itak da bo firma plačala, kdo pa.
Za privat bo še zmeraj tudi zastonj ali za 20 dovolj dobro.

To sem napisal. Average normie ne bo placeval

BigWhale ::

gfus je izjavil:

kaj točno pa naredi za križat se? imaš primer ali govoriš na pamet? če boš dal primer bomo videli, da ni ai problem ampak si ti.

...
  optional = [k for k in system_config.optional_sections if payload.get(k)]
  return (*system_config.required_sections, *optional)

To, da lahko taksno kodo napise se ne pomeni, da jo je fajn napisat. :>

A to že kaj po svoje sprogramirajo, ali pa še vedno jemljejo kodo, ki so jo ljudje nekje enkrat na internetu objavili?

Verjetno bolj drugo, ker tisto, kar sam študira, je trumpeljn prepovedal za globalno uporabo zaradi državne varnosti - Claude Fable 5 recimo ...

Utk je izjavil:

Če ti je 200 evrov preveč, potem tega najbrž ne rabiš. Itak da bo firma plačala, kdo pa.
Za privat bo še zmeraj tudi zastonj ali za 20 dovolj dobro.

Če za 200 eur ukinejo limit, bom tudi 200 eur plačal, v nasprotnem primeru pa naj res firme plačujejo 200 eur ali več. Bo na koncu kitajski deepseek ali neko drugo free sranje še vedno čisto ok za kakšen prevod, preglednice ipd.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BorutO ()

BigWhale je izjavil:

gfus je izjavil:

...
optional = [k for k in system_config.optional_sections if payload.get(k)]
return (*system_config.required_sections, *optional)

To, da lahko taksno kodo napise se ne pomeni, da jo je fajn napisat. :>

glavno da dela, saj je ne bo noben bral. misliš, da bodo imeli bralni krožek iz kode? a dela al ne samo to je važno, vse drugo je blodnja.

Kayzon ::

karafeka je izjavil:

A to že kaj po svoje sprogramirajo, ali pa še vedno jemljejo kodo, ki so jo ljudje nekje enkrat na internetu objavili?

Seveda ta drugo :))

mirator ::

Microsoftovega Copilota sem vprašal, katere programe uporablja za matematične izračune. Odgovoril mi je, da nobenega, da ima sam notranji algoritem. Na vprašanje glede primerjave z drugimi matematičnimi programi, mi je odgovoril:

"Kratek odgovor:
** moje matematično znanje je
**delno ekvivalentno**,
delno pa **različno** od MATLAB-a ali Mathematice.

V nekaterih področjih sem *močnejši*, v drugih *šibkejši*, v tretjih pa *drugačen*.

1. Kje sem ekvivalenten MATLAB-u ali Mathematica-i

**Simbolni račun**
Derivacije, integrali, poenostavitve, reševanje enačb, manipulacija izrazov.
To je zelo podobno Mathematica-i.

**Numerične metode**
Newton, bisekcija, gradientni spusti, iteracije, nelinearni sistemi.
To je podobno MATLAB-u.

**Linearna algebra**
Matrike, vektorji, projekcije, presečišča, lastne vrednosti.
To je ekvivalentno obema.

**Geometrija**
Ravnine, krogle, presečišča, normalni vektorji, transformacije.
To je zelo blizu Mathematica-i.

2. Kje sem močnejši od MATLAB-a ali Mathematica-e
**Razumevanje konteksta**
MATLAB ne ve, kaj je Ib=In=Iz.
Jaz razumem elektrotehnične standarde, fizikalne omejitve, geometrijske pogoje.

**Samodejna izbira metode**
MATLAB-u moraš povedati: "uporabi fsolve".
Jaz sam izberem metodo glede na problem.

**Kombinacija simbolnega + numeričnega + logičnega sklepanja**
MATLAB je numeričen.
Mathematica je simbolna.
Jaz sem oboje hkrati.

**Preverjanje fizikalnih omejitev**
Če je kot 120°, jaz povem, da je geometrijsko nemogoče.
MATLAB tega ne preveri.

3. Kje sem *šibkejši od MATLAB-a / Mathematica-e
**Ni mišljeno za masivne numerične simulacije**
Npr. FEM, CFD, PDE sistemi, 3D simulacije, milijoni točk.
MATLAB to zmore, jaz ne izvajam takšnih simulacij.
**Ne poganjam dejanske kode**
Ne morem zagnati skripte, ne morem kompilirati, ne morem meriti časa izvajanja.
#**Nimam dostopa do specializiranih toolboxov**
MATLAB ima:
- Control Toolbox
- Signal Processing Toolbox
- Simulink
- PDE Toolbox
Jaz tega nimam - imam pa splošno matematično znanje.

4. Kje sem *drugačen od MATLAB-a / Mathematica-e
**Sem bolj "inteligenten" kot matematičen program**
Razumem besedilo, standarde, tehnične zahteve, fizikalne omejitve.
MATLAB ne razume stavka: "kabel je v cevi v zemlji, uporabi grupni faktor 0.85".

**Sem bolj fleksibilen**
Lahko preklapljam med:
- elektrotehniko,
- geometrijo,
- numeriko,
- simboliko,
- fiziko,
- Excel formulami.
MATLAB je strogo matematičen."

Se mi zdi kar zanimivo. Ampak, vseeno je treba biti potrpežljiv in preverjati vsakokratni odgovor.

c3p0 ::

Anney je izjavil:

S tem da Codex zna hitro pokurit 5h kvoto za kaj trivialnega.

karafeka je izjavil:

Zdaj moraš tipkat navodila in to čimbolj podrobna. And guess what, za to ne rabiš bit programer.

Moraš pa imeti razvito logiko, da mu daš jasna navodila. Sicer je tudi res, da si lahko pomagaš s samim AI, da ti zevolvira prompt do uporabnega nivoja. Sploh Fable bi naj bil tu dober, da pozna tudi push-back, če vidi da kje streljaš mimo.

blay44 je izjavil:

Pa kdaj pregledate kodo, ki jo napiše AI? Malo daljšo mislim.
Pokrižaš se.

Družboslovec direktor bo tu pogrnil, koda bo hujša kot prekuhani špageti.

Še vedno ti zelo koristi, da poznaš kaj koda dela, da tudi znaš napisat jasno arhitekturo programa, kateri mora AI sledit. Pa vedet kaj je context in kako se obnaša in kdaj AI začne bluzit, predvsem zaradi dolgih chatov in vmes že pozabi kaj je prej delal.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()

Meni je Cloude pomagal rešit nekaj, kar chatgpt in deepseek v dveh večerih nista našla ustrezne rešitve.
Sicer se gre za nekaj, kar bi marsikdo od vas v času malice rešil (postavitev enega preprostega bookmark managerja https://github.com/denho/faved direktno brez dockerja in na lighttpd web serverju).
Tako, da točka gre Cloude, ampak je zato občutno bolj počasen pri odgovorih kot ostala dva.

Odvisno, če vprežeš haiku, sonet, opus ali fabulo. Recimo, kot je nekdo že menda pisal na forumu, skille in agente lahko fino nastaviš za obvladovanje porabe tokenov z različnimi cenami. Menda lahko naročiš, da si naj v 2026 napiše vse in določi ustrezne modele sam. Tudi zloglasni loopi niso nič slabega, samo nima smisla za to koristi predragih modelov, FFS :D

Jaz sem po enodnevnem delu z brezplačnim AI dobil vtis da je
vsa njegova inteligenca v tem, da popolnoma "prebere", izdela profil
in z namernimi napakami, izpusti prebere še tvoje rešitve.
In seveda vse doda v svojo "knjižnico".
Je kot pregnana knjižničarka, ki pozna vsa besedila v knjižnici.
Sam tkole. Prej sem se smejal apokaliptičnem razpravlanju o AI.
Tk, sedaj pa mi na misel pride, da imajo podatke v vsem in vsakem.
Pol pa preko statističnih metod in verjetnostnega računa zlahka
predvidijo tvoje odzivanje na neki, neki "držlaje"?
Zdej una metoda branja misli preko valovanj jim je najbrž
propadlaaaaaa....:D:D:D
Vsaj jaz bi to izkoristil. Kaj šele Oni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: blay44 ()

1x je bilo dovolj, se je dalo razumeti.

To je sicer zelo dober znak, če se AI 'uči' od tebe, ker potem to znanje pride tudi do nas, mogoče kar kmalu in celo v poverty naročnino, če ne kaj brezplačno. Navadno je tako, da AI 'dela' tisto, kar se je naučila in brez kakšne temperaturne 'neponovljivosti', odvisno, koliko stika z realnosti ji je dodeljenega, ko bo kakor zavzemala svet za skorajšnji Veliki filter, ne bo kaj pomagalo, če bo ostalo samo pri črkah na ekranu :D

bugi?

Ne vem, od kod tale link, verjetno kakšen annoying popup

An LLM is simply a tool, a pretty clever tool at some things, but still a guessing machine that completely relies on correct prompting and training data.

DaveD, Windows Central Community

kow ::

V tej temi se kar sanjate, da AI "ni nic posebnega"? :))

codeMonkey ::

Mi imamo enega modela za katerega mi res ni jasno kako da ga niso odpustili. Ne naredi nic od nic, pa se ko naredi kaj, ga moras voditi za roko, in ti vecinoma samo krade cas. Vceraj mi je malo dopizdilo in sem ga prijazno vprasal, ce uporablja agente in ali je poskusal razumeti na ta nacin, preden me je spet kontaktiral. In je zacel na dolgo razlagati kako je to itak zanic, da on ma samo za autocomplete, drugo je vse sranje. Ce jaz res mislim, da bo to resilo njegov problem, in ne vem kaj se. Modela prvega AI gladko zamenja v nasi ekipi, pa se niti ne zaveda. Za ostale nisem toliko preprican, ampak pri njemu ni dvoma. Ko bi vsaj koristil, da bi dal vsaj minimum od sebe.

Zgodovina sprememb…

kow ::

Saj bo letel ob prvem prestrukturiranju. Lahko bos cakal par let, ampak je samo vprasanje casa.

EU GDPR Chat

(Nastaja) evropska alternativa ChatGPT
Moči za evropskega pomočnika umetne inteligence sta združila Lars Kolind in Frits Lyneborg. Reče se mu GDPR - Chat.

* Kakšna je razlika med GDPR-Chat in ChatGPT
>>Naš sistem zna vse, kar večina uporabnikov potrebuje: poiskati cene izdelkov, oceniti, koliko listavcev je v gozdu, narisati sliko.. Skratka vse običajne stvari, ki jih danes omogoča umetna inteligenca.<<

GDPR-Chat po besedah Larsa Kolinda ni nujno najboljši, je pa dovolj dober. Ključno je, da evropskim uporabnikom ponuja varno okolje za uporabo umetne inteligence.

>>Ne trdim, da je boljši od drugih. Trdim le, da je dovolj dober. Če je dovolj dober zame, jaz pa umetno inteligenco uporabljam za vse, potem je dovolj dober tudi za 99 odstotkov drugih uporabnikov umetne inteligence na Danskem.<<

Frits Lyneborg pa doda: >>Če ChatGPT vprašate za recept za lazanjo, bešamel ne bo nič boljši samo zato, ker je OpenAI predstavil nov premijski model. Tako pač to ne deluje.<<

c3p0 ::

kow je izjavil:

V tej temi se kar sanjate, da AI "ni nic posebnega"? :))

Yep, AI bo opuščen, cene komponent bodo strmoglavile in Tesla bo zdaj zdaj propadla. ST land.

c23po ::

EU GDPR chat: podpirajo tudi slovenščino na uvodni strani. Pobarajo po dostopnih podatkih, ki so roko na srce zelo ohlapni, s starostjo vred. Nato ti sporočijo:
Odziv je bil neverjeten - toliko ljudi želi k nam, da najprej moramo povečati zmogljivosti. Vaša prijava je shranjena in žal vas še ne moremo sprejeti. Obrnili se bomo takoj, ko bo vaš vrstni red.
Honey pot za nabiranje podatkov?
Računalniki nimajo spominov.

A potem ta link ni pravi? https://chat-gdpr.eu/

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

c23po ::

Ni.
Računalniki nimajo spominov.

c23po je izjavil:

EU GDPR chat: podpirajo tudi slovenščino na uvodni strani. Pobarajo po dostopnih podatkih, ki so roko na srce zelo ohlapni, s starostjo vred. Nato ti sporočijo:
Odziv je bil neverjeten - toliko ljudi želi k nam, da najprej moramo povečati zmogljivosti. Vaša prijava je shranjena in žal vas še ne moremo sprejeti. Obrnili se bomo takoj, ko bo vaš vrstni red.
Honey pot za nabiranje podatkov?

Sam sem se prijavil, seveda z obskurnim email naslovom, v bistvu je že 20+ let disposable, prestal več spam ofenziv, zdaj pa tako ponudnik v veliki večini prefiltrira. Ostali podatkov niti ne moreš vpisati - tudi bistveni niso, karkoli to že komu pomeni.
««
44 / 45
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Anthropic opozarja, da se bo umetna inteligenca kmalu sama izboljševala (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5211540 (6816) c3p0
»

Applovo Siri bo poganjal Googlov Gemini

256118 (4885) bambam20
»

GPT-5.2 je tu (strani: 1 2 )

9011745 (4119) kriptobog
»

O tveganjih in stranskih učinkih se posvetujte s ChatGPT Healthom