AP News - Nvidia je postala prvo podjetje v zgodovini, katerega tržna kapitalizacija na borzi je presegla štiri bilijone dolarjev. To se je prvikrat zgodilo v sredo, dan pozneje pa je dosežek še potrdila. Delnica podjetja je vredna 164 dolarjev, s čimer je tržna kapitalizacija dosegla točno 4000 milijard dolarjev. To je - za primerjavo - več od BDP večine držav razen ZDA, Kitajske, Japonske, Indije in Nemčije.
S tem je Nvidia tudi krepko prehitela Apple, ki je trenutno vreden približno 3100 milijard dolarjev. Apple je pobral vse dosedanje rekorde, saj je bil kot prvo podjetje vreden bilijon, dva bilijona in naposled tri bilijone dolarjev. Nvidia je prag treh bilijono dolarjev dosegla šele lanskega februarja.
Rast Nvidiinih delnic je posledica velikega navdušenja nad umetno inteligenco, ki je v trenutni obliki odvisna od njenih zmogljivih čipov. Z rastjo cene delnic so milijonarji in tudi milijarderji postali številni zaposleni, izvršni direktor Jensen Huang pa je težak že 142 milijard dolarjev. Nvidia je imela v zadnjih mesecih sicer nekaj težkih trenutkov, saj je zaradi napovedi carin in prepovedi izvoza najzmogljivejših čipov na Kitajsko njena delnica padla vse do 87 dolarjev sredi aprila, a je odtlej svojo vrednost podvojila.
V minulem četrtletju je podjetje ustvarilo 18,8 milijarde dolarjev dobička.
Čestitke Huangu, ker tako dobro hypa cel svet ... ampak mu gori pod nogami, ker mu zmanjkuje materiala, konkurenca pa grize z leve in z desne (npr. cerebras in qant). Moja kristalna krogla pravi: SELL.
Čestitke Huangu, ker tako dobro hypa cel svet ... ampak mu gori pod nogami, ker mu zmanjkuje materiala, konkurenca pa grize z leve in z desne (npr. cerebras in qant). Moja kristalna krogla pravi: SELL.
Podjetje bo raslo še par let, dokler IT pač ne pogrunta da ta AI-Hype za večino taskov ni uporaben...
Podjetje bo raslo še par let, dokler IT pač ne pogrunta da ta AI-Hype za večino taskov ni uporaben...
DA je ta AI bolj v smislu, Another Indian .
Res? Ni tu bistven IT, vsak običajen smrtnik je(bo) pogruntal, da je zadeva boljša od guglanja, zadeva se bo še širila. Tudi jaz sem še 2 leti nazaj si mislil, kaj mi bo to AI, sedaj pa ga uporabljam nenormalno več, kot sem si sploh zamišljal.
Res? Ni tu bistven IT, vsak običajen smrtnik je(bo) pogruntal, da je zadeva boljša od guglanja, zadeva se bo še širila. Tudi jaz sem še 2 leti nazaj si mislil, kaj mi bo to AI, sedaj pa ga uporabljam nenormalno več, kot sem si sploh zamišljal.
Si si pač našel svoj case...
Ko gledam kake AI projekte se gredo po firmah v tujini in za kake denarje, bi bilo dolgoročno ceneje zaposliti ljudi in jih primerno izobraziti...
Z rastjo cene delnic so milijonarji in tudi milijarderji postali številni zaposleni, izvršni direktor Jensen Huang pa je težak že 142 milijard dolarjev.
Le nekateri od cca 30k zaposlenih so postali milijarderji ali multi-milijonarji. In sicer tisti, ki imajo pravico do bonitet v obliki delnic - ključni inženirji & razvijalci, menedžment ipd., medtem ko zaposleni na nižjih ravneh pravice do teh bonitet praviloma nimajo. Gospodi bonitete, proletariatu mezde.
Debata z ljudmi je v 90% izguba časa, da bi pa zdaj z butastim ai debatiral? In pri tem kuril še miljonkrat več energije? Ne hvala.
Debatiral? Izkoriščam ga na polno. Pride ven nov zakon? Vržem notri .docx in mi našteje glavne alineje. Hočem recept za neko hrano? OK, ga vrže ven, z vsemi količinami vred. To so konkretne izboljšave običajnega guglanja.
Debata z ljudmi je v 90% izguba časa, da bi pa zdaj z butastim ai debatiral? In pri tem kuril še miljonkrat več energije? Ne hvala.
Na eni strani berem da ja AI, ki je bil treniran na bazo kirurskih posegov, uspesno opravil poseg in odstranil zolcnik (poseg na mrtvem prasicu), na drugi strani pa berem tu kako zelo je neuporaben.
Po moje je prekleto koristen. Se obcasno moti? Ja, seveda se. A vraca neumnosti. Jep. A je 100% zanesljiv - niti pod razno.
Ampak sej tut ljudje nismo. Velikokrat tudi mi nardimo ali recemo veliko neumnost. Ampak noben ne kaze s prstom - lej kok je neumen, ni za zaposlit. Samo odprite novice, pa lahko berete kako kak fizik al pa kirurg klatita neumnosti. Da ne zacnem o politikih.
Ce bi bili kot druzba 100% zanesljivi, bi bil AI neuporaben. Ker pa nismo, je super zadeva. V vecini primerov je za velikostni razred bolj zanesljiv kot povprecen osebek na spletu.
na drugi strani pa berem tu kako zelo je neuporaben.
Ozko specifični nameni uporabe so super. Npr. vse, kar dela DeepMind, od AlphaGoja naprej (AlphaFold, AlphaProof, ...). Obične afnarije s čvekom in medijsko propagando so pa za preganjat, ker je koristnih uporab strašno malo v primerjavi z nekoristnimi uporabami.
Also, DeepMind uporablja jax in haskell na googlovih TPUjih, no nvidia involved ;)
China's leading AI companies have unveiled plans to construct a massive network of 36 data centers across China's Western deserts, which will house over 115,000 NVIDIA AI processors.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan
Jst občasno uporabljam tega spletnega pomočnika, tako za backend kot za frontend zadeve.
Se pravi, namesto da grem na ST in vprašam "Kako naj napišem SQL queri ki bo iz dveh tabel potegnil podatke v taki obliki s takimi pogoji..." in potem naslednje ure berem "you'r stupid/get lost/scamer/spamer/trol type of posts", grem na splet in se prijavim v spletni pomočnik, vprašam in hrakti rečem naj mi naredi/napiše rešitev, potem popravim/dodelam kakšne malenkosti, potestiram, če je error, grem še vzporedno pogledat preko DDG (glih tolko, da spletnega pomočnika ne buzeriram preveč, ker imam rate limit), pofixam, ... in zadevo (po potrebi) ponovim tolikokrat, da pridem do končne rešitve.
Skratka, ful vlka razlika je med ST in spletnim pomočnikom. Tako v hitrosti, kot v odvnosu. Spletni pomočnik lahko oporabim kadarkol, sobote, nedelje, praznike,... nima veze. Vedno je nav oljo, svež in pipravljen na akcijo.
Pa ne zapravljam čas z nekimi komentarji raznih random dripcev.
Moje mnenje je, da bo ta AI zadeva šla ful daleč.
Audio/video vsebina: - naredi mi Nirvana album, v pevskem/vizualnem stilu BritneyS + PamelaA, ... - naredi film Back to The Future, z igralsko zasedbo Vesna (uporabi material arhiva x vir: url), v slovenskem jeziku (porabi gorenjski naglas: YT link do sempla), dogaj pa se v Mariboru - predvajaj oddajo melodije morja in sonca v živo, naredi filter in zamenjaj mariota z... ja, z šintarotom (TT link za sample), uno žensko pa zamenjaj z kuro, njej glas naj bo miks med dejansko kuro in "nekom iz paralmenta" - sem slabe volje, ker me je neki zmatral, naredi mi video, da me spravi back in good mood (primer: YT link na TV poper) itn. itn. itn.
A štekate? To je tko, k une prozorne tablete v filmu limitless.
Ja, zna bit problematično, ker zdej res ne veš več, kar je res in kaj ne. Politika je kurba, ampak to je že od prej, tud ko še ni blo računalnikov.
Po drugi stra pa, zna bit obdobje lastno generirane fun vsebin, kjer v celoti zaobideš studi-e in njihove whatever politike kaj se sme in kaj ne, kaj je danes primerno in kaj ne.
Produkcija: - Izdelaj mi BMW-ja na osnovi E36 318is limuzina, dodaj potrebno elektroniko, da bo šla zadeva skozi EU regulacije, ojačaj konstrukcijo do te mere, da bo safe enough, uporabi novejše materiale, kjer lahko, zamenjaj materiale z rost frei (seznam v fajlu: url) itn.
Tole mislim, da če se uresniči, bo bomba. Si predstavljate kombinacijo: github + AI + online shop/offer site + pre order option + online paymet + industrija 5.0 z (pre)order na public space-u + inudstrija po evropi ki zagrabi naročila in izdela kar je pač za izdelat.
Tu se v velikem delu lahko zaobide razne VW, Renault in podobne. Npr: "Izdelaj mi VW Golf 8 z mehanskimi gumbi. Ročno na zajlo...".
Pa je to, produkcija avto, verjetno najtežja, najbolj regulirana reč.
Predstavljaj si produkcijo sesalcev, pralnih strojev...
Skratka, ta del, produkcija, se zna zelo spremenit. Če se ljudje spremenijo... se pravi, iz konzumerjev, v kreatorje ali pa vsaj bolj zahtevne kupce, vedoč, da danes lahko zahtevaš "karkoli", ker se kakroli da naredit, in se ne rabiš "uklanjat", da tega pa tega (trenutno) nimajo v trgovini. Vse obstaja, vse se da naredit, vse se da dostavit.
To zna bit kr zanimivo področje, če se bo zgodil.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
Nikoli jih nisem maral, še od izpred časov, ko jim je Linus pokazal sredinca. Odkupijo se lahko zgolj tako, da odprejo svoj sofver ekosistem in začnejo sodelovati. Dokler so monopolisti in zaprti, pa ko jih jebe, tudi če so največji in imajo gaziljone.
Jst občasno uporabljam tega spletnega pomočnika, tako za backend kot za frontend zadeve.
Se pravi, namesto da grem na ST in vprašam "Kako naj napišem SQL queri ki bo iz dveh tabel potegnil podatke v taki obliki s takimi pogoji..." in potem naslednje ure berem "you'r stupid/get lost/scamer/spamer/trol type of posts", grem na splet in se prijavim v spletni pomočnik, vprašam in hrakti rečem naj mi naredi/napiše rešitev, potem popravim/dodelam kakšne malenkosti, potestiram, če je error, grem še vzporedno pogledat preko DDG (glih tolko, da spletnega pomočnika ne buzeriram preveč, ker imam rate limit), pofixam, ... in zadevo (po potrebi) ponovim tolikokrat, da pridem do končne rešitve.
Skratka, ful vlka razlika je med ST in spletnim pomočnikom. Tako v hitrosti, kot v odvnosu. Spletni pomočnik lahko oporabim kadarkol, sobote, nedelje, praznike,... nima veze. Vedno je nav oljo, svež in pipravljen na akcijo.
Pa ne zapravljam čas z nekimi komentarji raznih random dripcev.
Moje mnenje je, da bo ta AI zadeva šla ful daleč.
Audio/video vsebina: - naredi mi Nirvana album, v pevskem/vizualnem stilu BritneyS + PamelaA, ... - naredi film Back to The Future, z igralsko zasedbo Vesna (uporabi material arhiva x vir: url), v slovenskem jeziku (porabi gorenjski naglas: YT link do sempla), dogaj pa se v Mariboru - predvajaj oddajo melodije morja in sonca v živo, naredi filter in zamenjaj mariota z... ja, z šintarotom (TT link za sample), uno žensko pa zamenjaj z kuro, njej glas naj bo miks med dejansko kuro in "nekom iz paralmenta" - sem slabe volje, ker me je neki zmatral, naredi mi video, da me spravi back in good mood (primer: YT link na TV poper) itn. itn. itn.
A štekate? To je tko, k une prozorne tablete v filmu limitless.
Ja, zna bit problematično, ker zdej res ne veš več, kar je res in kaj ne. Politika je kurba, ampak to je že od prej, tud ko še ni blo računalnikov.
Po drugi stra pa, zna bit obdobje lastno generirane fun vsebin, kjer v celoti zaobideš studi-e in njihove whatever politike kaj se sme in kaj ne, kaj je danes primerno in kaj ne.
Produkcija: - Izdelaj mi BMW-ja na osnovi E36 318is limuzina, dodaj potrebno elektroniko, da bo šla zadeva skozi EU regulacije, ojačaj konstrukcijo do te mere, da bo safe enough, uporabi novejše materiale, kjer lahko, zamenjaj materiale z rost frei (seznam v fajlu: url) itn.
Tole mislim, da če se uresniči, bomba. Si predstavljate kombinacijo: github + AI + online shop/offer site + pre order option + online paymet + industrija 5.0 z (pre)order na nekej public space-u + inudstrija po evropi ki zagrabi naročila in izdela kar je pač za izdelat.
Tu se v velikem delu lahko zaobide razne VW, Renault in podobne. Npr: "Izdelaj mi VW Golf 8 z mehanskimi gumbi. Ročno na zajlo...".
Pa je to, produkcija avto, verjetno najtežja, najbolj regulirana reč.
Predstavljaj si produkcijo sesalcev, pralnih strojev...
Skratka, ta del, produkcija, se zna zelo spremenit. Če se ljudje spremenijo... se pravi, iz konzumerjev, v kreatorje ali pa vsaj bolj zahtevne kupce, vedoč, da danes lahko zahtevaš "karkoli", ker se kakroli da naredit, in se ne rabiš "uklanjat", da tega pa tega pa (trenutno) nimajo v trgovini. Vse obstaja, vse se da naredit, vse se da dostavit.
To zna bit kr zanimivo področje, če se bo zgodil.
Audio in video ze imas na lepem nivoju. Sploh generiranje razni brezveznih, ampak dobrih videjov. Jih je ze cel ig poln.
Kar se tice produkcije, pa mislis na razvoj. To bo pa prej ali slej prislo, ampak se lep cas bo nekdo bdel nad tem in zadevo preveril. Samo sam postopek razvoja bo pac hitrejsi in nekaj ljudi manj bo potrebnih.
Moje mnenje je, da ne bodo vsi ostali brez sluzb, bodo pa ostali brez sluzb tisti, ki ne bodo pri delu uporabljali AI.