» »

Najem čolna - Hrvaška

Najem čolna - Hrvaška

ViperR ::

Zdravo,

Za letos je ideja, da bi šli na morje na hrvaško + najeli čoln (za 4 osebe - 2 otroka). Ker tega še nikoli nisem počel in nimam niti izpita me zanima, ali je ideja sploh izvedljiva. Kot vidim je izpit dokaj enoatavno dobit saj je samo teoretični del.

Gledal sem kaj takega:

https://www.borrowaboat.com/en/b/motorb...

Je to realno izvedljivo brez nekih posebnih izkušenj (v mladosti sem parkrat vozil gumenjak)? Ali raje za začetek kaj drugega? Če ne, kaj priporočate, kakšni so prvi koraki? Long term bi si definitivno želel kupiti svoj čoln, tako, da bi najel nekaj bolj za vajo oz. da ugotovimo, če nam je to res všeč.

Jure14 ::

Nad 5m ali 5HP rabiš izpit.
Za tak gliser pa ne vem, če je tisti enostavni dovolj.
Vsekakor bo pa pri vsakem najemu upošteval, kako dolgo že imaš izpit.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Jure14 ()

deco16 ::

Pejd v grčijo, tam majo neke druge pravilnike in lahk najameš do 50HP al neki tazga brez izpita.

Bil sem na dopusti, bral čtivo za izpit za čoln a se z njim tudi vozil. Teorija in praksa skupaj ;)

AndrejS ::

Na hrvaškem rabiš obvezno izpit. @Jure14 Kaj misliš z "navaden" izpit. Jaz imam izpit do 24m. Če pa ima čoln UKV postajo pa še rabiš za to izpit. Ampak te male jajce do 8m nimajo UKV postaje

jan_g ::

A ni za letos že malo pozno razmišljati o izpitu? Res je samo teorija, ampak so za izpit čakalne vrste in vsaj takrat, ko sem jaz delal, sem dobil vabilo na izpit od Uprave za pomorstvo šele kakšen mesec od prijave (prijava konec marca, termin za izpit so mi dali začetek maja). In če že narediš ta izpit, potem ima smisel nadaljevati še z izpitom za VHF postajo, ki je obvezna za čolne nad 7m dolžine (so določene izjeme, ampak to boš itak izvedel, ko se boš učil za izpit). Tudi za ta izpit je čakalna vrsta, sicer krajša. Vsaj takrat, ko sem jaz delal. Z obema izpitoma potem nimaš omejitev pri najemu čolnov in jadrnic, ampak ti polagam na srce, da se udeležiš praktičnega tečaja. Jaz definitivno ne bi šel voziti takega čolna "na suho" samo s teorijo. Še manj pa jadrnico.

bm1973 ::

Jure14 je izjavil:

Nad 5m ali 5HP rabiš izpit.
Za tak gliser pa ne vem, če je tisti enostavni dovolj.
Vsekakor bo pa pri vsakem najemu upošteval, kako dolgo že imaš izpit.

Je dovolj, ker drugega ni. Ostali izpiti, višji, so že za komercialne namene...

Nihče ne pogleda koliko časa imaš izpit, ker to ni nobena referenca...

fikus_ ::

Glede najema, dvomim da se boste cel dopust vozili s čolnom, najameš ga za kakšen dan dva, potem se rahlo naveličaš.
Ne me držati za besedo, za čolne do mislim da 3m in izvenkrmni motor do 4KM ne rabiš izpita. Ampak ta zadeva je srednja žalost in še paziti moraš, da te kje morski tok ne odnese. Že kontra veter zna biti težava.
Poleg tega se je dobro pozanimat pri lokalcih (ribiči) o vremenu in razni nasveti.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

fikus_ je izjavil:

Glede najema, dvomim da se boste cel dopust vozili s čolnom, najameš ga za kakšen dan dva, potem se rahlo naveličaš.
Ne me držati za besedo, za čolne do mislim da 3m in izvenkrmni motor do 4KM ne rabiš izpita. Ampak ta zadeva je srednja žalost in še paziti moraš, da te kje morski tok ne odnese. Že kontra veter zna biti težava.
Poleg tega se je dobro pozanimat pri lokalcih (ribiči) o vremenu in razni nasveti.

Dobro, ampak on je polinkal manjšo jahto dolžine 8m in z 250 konjskim motorjem. Kabina s kuhinjo in spalnico. Ne vem zakaj bi to kdo najemal za 1 dan. Za en dan najameš gumenjaka z malo močnejšim motorjem (5KM je res bogo), kar pomeni, da sicer rabiš izpit, a je vseeno lažje za enega začetnika kot takoj štartati z jahto.

Nisem gleda linka, ampak glede na zapisane izkušnje sem domneval (očitno moja napaka) nekaj... Priporočam, da poleg jahte, "najame" koga z izkušnjami. Dvomim da bo letos naredil izpit in potem še vozil jahto, časovno precej kratko.

socialec ::

Brez izpita verjetno ne bo šlo izposoditi, tema se lahko zapre :D

Saj ne, pridruži se nekomu, ki zna, da vidiš, za kaj gre, ker sama plovba je manjši del komplikacij in odločitev. Tudi kak praktičen tečaj po opravljenem izpitu je verjetno v vašem interestu.

V filmih, ki jih gledamo z nogami v lavorju s slanico, kažejo kot super aktivnost za turistično elito, nekaj menda že bo na tem...

Daj ne bluzite toliko o praktičnem tečaju... In da je vožnja čolna rocket science...

Narediš tisti papir, dva, najameš čoln in greš. Uživaš...

Navaden čoln je kot avto. Ni neke strašne tehnike, znanja, ne vem kaj se še vse spomnite. Malo zafrknjeno je pristajanje, pač pokličeš lastnika čolna, naj ti pomaga. Ni to jadrnica, ki je težja, z večjo vztrajnostjo, ki jo je treba upoštevat, malo predvideti kaj se dogaja z njo. Kot pri babi... Brez jadranja. Če je to v igri, moraš znati še to...

Čoln, malo pizdarije, spustiš gas, in se vsede v vodo ter ustavi. Na par metrih... Tudi ko greš 30, 35 vozlov...

Če zajebeš, je zavarovanje, če ne poznaš for, te lastnik obere še za par 100 EUR. Pa imaš praktičen tečaj... Ravno tako te na kakem praktičnem tečaju oberejo. Sicer zraven še malo pokažejo, da nateg ni preveč boleč ;). In to ponavadi skupinsko ;). Pa si bil del grupnega "sexa".

Najbolje je, da najameš čoln s kolegom, ki že zna. Potem je večkratni užitek, si na čolnu, piješ pivo, prcaš njegovo ženo in še nekaj se naučiš... ;). BTW., en dan je povsem dovolj za praktičen del, če nimaš 7 levih rok in nog...

ViperR ::

Gumenjaka(5KM) sem že vozil. Če je manjša jahta prezahtevna, kaj je potem smiseln naslednji korak? Vsi ti spletni najemi imajo tudi možnost skiperja za cca 100€/dan. Mislim, da lahko brez težav vzamem za 1-2 dni, kasneje pa sam?

Izpit je 18.6. mogoče mi še uspe. Sicer pa alternativa za letos je tudi hrvaški izpit, kjer mislim, da samo nekaj malega plačaš.

Kot že omenjeno, za polinkano jahtico boš potreboval še izpit za VHF postajo. Seveda lahko najameš tudi skiperja (zgolj 100EUR/dan? sumljivo poceni) in se zmeniš, da te še uči zraven. V tem primeru lahko štartaš z jahto, seveda. Če mene vprašaš, bi jaz raje začel z gumenjakom za 5-6 ljudi (cca. 6m) in močnejšim motorjem, kakšnih 100KM, ki jih lahko najameš praktično povsod ob morju in je običajno cena okrog 200EUR/dan. In pelješ družinico na izlet, zraven še treniraš osnovne veščine kot so privezi, sidranje, glisiranje, ... Ko si bolj siguren, nadaljuješ z večjimi plovili.

Sicer pa alternativa za letos je tudi hrvaški izpit, kjer mislim, da samo nekaj malega plačaš.

A to se še da? Vem, da si lahko včasih v Reki za 100 mark v enem dopoldnevu naredil predavanja in izpit, ampak to je bilo 25-30 let nazaj. Tvoja odločitev, a jaz ti svetujem, da si tudi za izpit vzameš čas, greš na tečaj in narediš kot je treba. Vidim, da imaš željo po večjih plovilih in večdnevnih (tedenskih?) plovbah, zato se splača investirati nekaj časa. Da poznaš vsaj tiste osnove navigacije in pravila o izogibanju trčenju. Ni raketna znanost, a prav pride, da ti nekdo v živo razloži in pokaže te osnovne stvari kot je recimo vrisovanje kurza na karto.

Navaden čoln je kot avto

Kako vem, da še nisi vozil niti gumenjaka. Pa tudi za avto rabiš tečaj, teoretični in praktični, a ne.

Viper, ker boš imel svež izpit, je Janov nasvet pravi. Za nekaj dni (s presledki) najameš večji gumenjak.

fikus_ je izjavil:

Viper, ker boš imel svež izpit, je Janov nasvet pravi. Za nekaj dni (s presledki) najameš večji gumenjak.

Ker z njim se lahko zabiješ v pomol, brez nekih prask, ki jih potem drago zaračunavajo...

Go-ahead ::

Grčija, Ciper, Italija,.... in še kaj bi se našlo, do 50 KM ne rabiš izpita.

Sicer izpit teoretično lahko opraviš na prvem izpitnem roku, se pa zna zgoditi, da boš padel. Vsaj pred leti jih je padla vsaj polovica.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izpit za voditelja čolna (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9822640 (5849) brbr21
»

Čoln za morske užitke (strani: 1 2 )

6120507 (9940) Invictus
»

Izpit za voditelja čolna (strani: 1 2 3 )

12633048 (19511) Invictus
»

Morje + čoln

114541 (3856) SaXsIm
»

Izpit za voditelja čolna

175179 (4939) madmitch

Več podobnih tem